Lze vůbec v SČ kraji sehnat ustájení pro tlusťochy a adepty na schvácení?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Paganniny

28.3.2022 13:19
Paganniny

XXX.XXX.27.178

Ahoj, píšu sem již s poměrnou dávkou zoufalství. Mám pocit, že se honím za manonem. Nicméně mám koně, který je velký adept na schvácení, sice ještě neproběhlo, ale jsou jisté fyzické aspekty potvrzené vetem, které našeptávají, že to není kůň na hektarové pastviny celoročně. Proto jsem k tomuto velice opatrná. Pravdou je, že sezónní pastvinu unese klidně celý den, ale je dobré, aby na tom nestál 24/7 a měl k dispozici i seno. Zároveň se mi koně nechce zavírat na box, kde bude 16 hodin denně čumákovat do zdi.
Už nějakou dobu prolézám internet i terén (již mám za sebou několik návštěv), ale všude je nějaké velké ale. Jedná se o Prahu a SČ kraj. Při tom opravdu nejsem náročná, místo boxu stojím o nějaký jakoby malý výběh se senem, prostě místo boxu (to pro tyto koně také není dobré), a pravidelné vypouštění do výběhu...anebo pastvinu, ze které se kůň neschvátí, ale o tom silně pochybuji, že najdu; dále pak zkušeného majitele, který ví, co dělá, který nebude mít problém koně zavírat, a zároveň kůň nebude v kuse na malém plácku; dozor + nějaké místo na převlečení a nechání věcí...a příkrm 1x.
Existuje vůbec takové bezpečné ustájení? Jsme ochotná platit snad zlatem....prostě hledám místo, kde mi koně nepostaví na puntík a on tam bude stát 24 hodin denně, a naopak kde mi ho zas nenechají přežrat...znáte nějakou takovou stáj? Dokážete doporučit? Osobně se klidně postavím do fronty, budu to výhledově hodně potřebovat, jelikož naše stáj končí....

Budu ráda za jakékoli vodítko, které by mne navedlo na to správné místo, klidně i u soukromníka.

28.3.2022 16:53
deauville

XXX.XXX.46.69

Popravdě řečeno, myslím, že to moc řešíte. Kůň ještě schvácený nebyl, vet pouze konstatoval sklony. Sama (v předchozím vláknu) se ptáte po zkušenostech (chápu), takže asi úplně nevíte, co chcete.

V boxovém ustájení Vám vadí, že kůň bude minimálně osm hodin (zpravidla přes noc stát). Chápu. Jenže v pastevním ustájení se obávám, že málokterý ustajovatel bude ochoten koně někam zavírat, ať už se bude jednat o pastvinu nebo o výběh se senem. To je prostě proti konceptu pastevního ustájení. Je to práce navíc, krom toho většina koní jen tak od stáda nikam odcházet nechce, takže v nějakém oplůtku bude dělat blbosti a časem tam nebude chtít...

Ideálně tedy nějaká stáj s padockem, případně aktivní stáj (kde lze naprogramovat, kam a jak často má mít kůň přístup), ale to opravdu v okolí Prahy neznám. Obě varianty každopádně patří mezi ty dražší.

Paganniny

28.3.2022 17:20
Paganniny

XXX.XXX.86.84

Já vím, že trochu hledám shangrilu, nicméně sem tam se objeví...rozsiruji si obzory. Práce navíc to určitě není, můžete mít prostě základní zpevneny výběh a z něho pak pouštět přes den ven. Finálně jen sbirate bobky bez nutnosti nastylat.

Vím, že to řeším hodně - a není to lepší než vůbec? On bolavý kůň ne doma, ale v ustájení, litani okolo něj, výlohy za veta...za tu trochu pragmatismu myslím že stojí.

28.3.2022 17:34
deauville

XXX.XXX.46.69

Paganniny napsal(a):
Já vím, že trochu hledám shangrilu, nicméně sem tam se objeví...rozsiruji si obzory. Práce navíc to určitě není, můžete mít prostě základní zpevneny výběh a z něho pak pouštět přes den ven. Finálně jen sbirate bobky bez nutnosti nastylat.

Vím, že to řeším hodně - a není to lepší než vůbec? On bolavý kůň ne doma, ale v ustájení, litani okolo něj, výlohy za veta...za tu trochu pragmatismu myslím že stojí.

Máme přesně to, co uvádíte: zpevněný výběh (ale je to zároveň i krmiště, čili seno nebo senáž) a pak cca 1 ha výběh (bez trávy). Ale to zavírání a pouštění z jednoho místa do druhého je v praxi náročnější, než se Vám zdá. Buď musíte zavřít všechny koně ze stáda (nebo aspoň půlku), a hádejte, co Vám řeknou majitelé ostatních koní? Že to teda rozhodně ne, že chtějí přístup k senu ad libitum.

Když ho zavřete samotného, dřív či později začne sám ve výběhu dělat blbosti, zvlášť když se nebude mít čím (nebo s kým) zabavit. Taky zkušenost.

Buď musíte mít stádo tlusťochů, kteří mohou mít společný režim, anebo to prostě je práce navíc a leckdy i nervy.

Jistě, předcházet schvácení je rozhodně v pořádku, ale taky je třeba si uvědomit, že každá stáj má nějaký režim a ne každý ustajovatel (jak už jste zjistila), je ochoten to zařídít tak, jak to chcete Vy. Znám ve svém okolí (Praha východ) několik pastevních ustájení, kde mají podmínky, jaké hledáte, ale právě to zavírání a oddělování koní někam jinam je pro řadu ustajovatelů větší problém, než si myslíte.

Ne že by to nešlo, ale buď si připlatíte, nebo to nebude v okolí Prahy, nebo budete muset slevit jinde.

Paganniny

28.3.2022 18:12
Paganniny

XXX.XXX.86.84

Omlouvám se, předchozí příspěvek špatně zařazen.

Já ale plánuji respektovat režim stáje, je to pro mně samozřejmost, jenže tomu předchází nějaká rešerše ustájení, aby nedocházelo k zbytečným zklamáním a zbrklým přesunům.
To, co popisuji já, to existuje, le většinou to tak mají drobní chovatelé, kteří místo mají....tu a tam.
Nehledám místo, kde mi koně budou zavírat jak já si povzdechnu, hledám místo, kde ideálně zkušenost a podmínky na takové koně mají a ideálně aby byl kůň co nejvíc venku, ideálně pořád. Jenže kam zavolám, tak buď z toho mají respekt- chápu a dobře že to říkají dopředu, anebo mi řeknou, že mají pláč bez trávy 1000 m2 a tam koně jsou pořád.

Pokud tedy nějaké stáje, kde umí neschvatit koně se sklony s laminitis (a jasně, někdy se kůň schváti, i kdyby se člověk přeskočil) , a zároveň mu v rámci možností dokáží zajistit hezký koňský život, v této lokalitě znáte, tak zkuste dát tip, třeba mi něco uniklo. To, co jste mi sem všechno napsala, vím, neprivezla jsem si toho koně včera.

Uživatel s deaktivovaným účtem

28.3.2022 18:13

Pastevní ustájení s náhubkem - ten je některý rok potřeba po celou sezonu ve dne v noci, někdy na půl dne, někdy na pár měsíců - a kde se dokrmuje senem a pravidelná práce. A žádná senáž (to je opravdu blbost tím krmit tlustší koně, ač to řada ustajovatelů dělá, protože ji má prostě k dispozici). Znám řadu takových i v okolí Prahy, zkuste si je všechny v klidu objet a do jednoho jít, přinejhorším prostě za dva měsíce odejdete jinam, svět se nezboří, kůň si holt zvykne. A pastevní znamená takové, kde je pastvina - kůň se bude celodenně hýbat, což je prostě zdaleka to nejlepší než přešlapovat někde na dvorku (někdo tomu říká paddock ;)

A nechoďte nikam, kde není možné každodenní přikrmování během kterého vám koně zkontrolují, dají masku/náhubek/deku (také jsme řešili v jiném vláknu).

Paganniny

28.3.2022 18:33
Paganniny

XXX.XXX.86.84

Opět, nerikate mi nic, co bych nevěděla. Stáje objizdim, ale stejně se toho většina provozovatelů bojí a moc to nechce.
Nehledám rady, hledám tipy, kde jsou lidé, kteří to umí a nebojí se toho, to je celé:))

Neregistrovaný uživatel

28.3.2022 19:29
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.56.229

Tatinna u Loun. Par koni je na pastevku zbytek box ale celodenni vybeh. Par mensich vyzranych pro par koni a pak neco vetsiho i s pastvou. Je tam leccos od ponclu po starou plnasku. Zkušenosti maj. Mela jsem tam kobylu jeste za stareho vedeni. Ale mivaji plno. Takže pokid by to pro vas bylo zajimave zkontaktovat a holt pockat na volny misto. Na fb jsou jako cavalos centrum.

28.3.2022 20:25
evcusik

XXX.XXX.145.236

Ve Vehlovicích (Mělník) je tuším padock paradise, kde mají tyto "rizikové" koníky.

Já mám poncla na 18ha pastvině mezi velkými koňmi, šla jsem na to z druhé stranky - u IR je součást léčby/managmentu pohyb. "chudák" se mi mezi nimi nalítá a mimoto má pravidelnou práci v zápřeži. Pastviny máme chudší, když je s koňmi potřeba manipulovat jsou v nejchudší sektoru(2ha) pastviny - spíš vypaseném výběhu - tedy přes den, jinak na noc a v klidných dnech v týdnu (turisticky) jsou jim otevřené ostatní sektory.

Nešlo by to pro Vašeho koníka podobně - nebo už myslíte, že je to moc rizikové?

Paganniny

28.3.2022 20:36
Paganniny

XXX.XXX.86.84

Velice děkuji za konkrétní tipy- proklepnu to.

Evcusik- jo, to by mohlo být taky super řešení, problémem je, že všechna tahle pastevka poblíž tohodle kone právě nechtějí, našla jsem jednu fajn stáj, kde by to šlo, ale je tak vzdálená, že by pak pravidelná denní práce padala...

Ale samozřejmě je to taktéž varianta, kterou zvažuji.

Děkuji za rady.

Jana48

28.3.2022 21:00
Jana48

XXX.XXX.168.34

U nás, přestože kraj je úplně mimo, máme pro koně a poníky náchylné na schvácení režim, který by mohl odpovídat.
Výběh pro dva pony, cca větší hektar, kde mají k dispozici seno neomezeně, zpevněné plochy, přístřešek, napáječku a minimum trávy, přestože tu a tam něco vyroste. Pro ostatní koně, kteří jsou podstatně hůř krmitelní tento výběh funguje jako zimní (respektive tam chodí koně pouze ve velké nepřízni počasí, aby se ostatní pastviny nerozdupaly), jinak jsou na několika hektarech. Jakmile jednu pastvinu spasou velcí koně a pro pony není riziko schvácení, chodí přes den na tuto pastvinu, večer se zase zavírají domů na své k senu. Na pastvinách kde jsou velcí koně nonstop pokud počasí přeje mají vždy k dispozici i seno. Takže to určitě jde, jen hledat.

Paganniny

28.3.2022 21:09
Paganniny

XXX.XXX.86.84

Díky, Jano, dala jste mi naději:) Já vím, že tyto stáje existují , jen jsem zatím neměla štěstí.

Ale najdu, jen to tu klestím:)

29.3.2022 04:56
Slon Indický

XXX.XXX.122.26

Přijde mi, že řešíte problém, který u většiny pastevek vlastně ani neexistuje. Vzhledem k panujícímu klimatu stojí nejpozději v červnu na pastvinách "seno nastojato", a v podstatě až do září už téměř neroste, protože neprší.
Většina provozovatelů pastevek taky pouští koně na trávu už vzrostlou, aby tam vůbec něco měli, pokud by tam náhodou byli dřív, dá se na období jarní trávy nasadit pastevní náhubek.

29.3.2022 07:37
sisi58

XXX.XXX.191.1

Paganniny napsal(a):

Pokud bude kůň pravidelně jezdit a tím NEmyslím 3 x týdně půl hodiny na jízdárně, měl by to zvládnout.
Základem je prostě rovnováha mezi příjmem a výdajem.
Proč máte tlustého koně?
Podle popisu berte ustájení na noc box, kde bude seno a přes den výběh, kde bude nějaká tráva. Pokud bude více koní a nebude pršet, jak je tomu letos dosud, schvácení nehrozí.

Paganniny

29.3.2022 09:27
Paganniny

XXX.XXX.27.178

sisi58 napsal(a):
Pokud bude kůň pravidelně jezdit a tím NEmyslím 3 x týdně půl hodiny na jízdárně, měl by to zvládnout.
Proč máte tlustého koně?
Podle popisu berte ustájení na noc box, kde bude seno a přes den výběh, kde bude nějaká tráva. Pokud bude více koní a nebude pršet, jak je tomu letos dosud, schvácení nehrozí.

Já teď nemám tlustého koně. Napsala jsem to někde?
Napsala jsem pouze, že tloustne ze vzduchu. V současném ustájení "tyhle koně umí", ale končí, takže hledám něco optimálního, kde mi z koně neudělají kouli a neschvátí mi ho.
V mém okolí (řekněme do 20ti kilometrů) není žádná rozumná stáj, kde se o koně starají dobře a mohla bych tam být díky blízkosti každý den. Jakmile budu mít koně třeba 40 km, tak ho prostě z důvodu práce ujezdit třeba v některých částech roku prostě nebudu stíhat pravidelně. A proto hledám nějaké optimálnější ustájení.

Ale zase mi neradíte konkrétně. JÁ se ptám na konkrétní stáje, ne na to, co mám dělat. Opakuji - toho koně nemám do včerejška, takže vím, jaké mám možnosti a snažím se momentálně volit to nejlepší pro koně úměrně své životní situaci.

Slone, moc díky, vím, že tohle je varianta, ale zatím stáje, které jsme viděla, využívají na zimu celou svoji plochu. Ale budu pátrat dál.

29.3.2022 09:53
sisi58

XXX.XXX.191.1

Paganniny napsal(a):
Já teď nemám tlustého koně. Napsala jsem to někde?
Napsala jsem pouze, že tloustne ze vzduchu. V současném ustájení "tyhle koně umí", ale končí, takže hledám něco optimálního, kde mi z koně neudělají kouli a neschvátí mi ho.
V mém okolí (řekněme do 20ti kilometrů) není žádná rozumná stáj, kde se o koně starají dobře a mohla bych tam být díky blízkosti každý den. Jakmile budu mít koně třeba 40 km, tak ho prostě z důvodu práce ujezdit třeba v některých částech roku prostě nebudu stíhat pravidelně. A proto hledám nějaké optimálnější ustájení.

Ale zase mi neradíte konkrétně. JÁ se ptám na konkrétní stáje, ne na to, co mám dělat. Opakuji - toho koně nemám do včerejška, takže vím, jaké mám možnosti a snažím se momentálně volit to nejlepší pro koně úměrně své životní situaci.

Slone, moc díky, vím, že tohle je varianta, ale zatím stáje, které jsme viděla, využívají na zimu celou svoji plochu. Ale budu pátrat dál.

Tak se hned nečilte.
Podle titulku jsem měla dojem, že váš kůň není z těch hubených.
Máte hodně požadavků. Tak pátrejte dál. Třeba tu zázračnou stáj jednou najdete.

Paganniny

29.3.2022 10:16
Paganniny

XXX.XXX.27.178

sisi58 napsal(a):
Tak se hned nečilte.
Podle titulku jsem měla dojem, že váš kůň není z těch hubených.
Máte hodně požadavků. Tak pátrejte dál. Třeba tu zázračnou stáj jednou najdete.

Říkám to s klidem. Neútočím na Vás.
Požadavků nemám dost. Mám požadavky esenciální. Vše další okolo je mi putna. To, že mám věci srovnané, neznamená, že hledám zázračnou stáj.

29.3.2022 11:17
Slon Indický

XXX.XXX.122.26

Pokud nenajdete to, co hledáte, zkuste se podívat po těch "běžných" velkých komerčních pastevcích, většina má zpevněný výběh/menší navykací pastvinu a na pastviny koně pouští až je tráva vzrostlá, případně až po senoseči.

Paganniny

29.3.2022 11:18
Paganniny

XXX.XXX.27.178

Slon Indický napsal(a):
Pokud nenajdete to, co hledáte, zkuste se podívat po těch "běžných" velkých komerčních pastevcích, většina má zpevněný výběh/menší navykací pastvinu a na pastviny koně pouští až je tráva vzrostlá, případně až po senoseči.

Děkuji moc, to je také varianta, kterou beru v potaz.
Moc děkuji.

30.3.2022 10:14

sisi58 napsal(a):
Proč máte tlustého koně?

Byla bych opatrná s tvrzením, že pokud je sucho a více koní, schvácení nehrozí. Naopak, ve stresované trávě je cukrů velký nadbytek.

30.3.2022 11:15

Ptala jste se ve VÚŽV Uhříněves? Tam by měli mít pojem o speciálních ohledech na koně, nabízejí i ustájení venkovní. Koukám na mapu "kamkekonim.cz" - zkuste se na ni také podívat, jestli tam není něco zajímavého ve vašem dosahu.

Paganniny

30.3.2022 11:44
Paganniny

XXX.XXX.27.178

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ptala jste se ve VÚŽV Uhříněves? Tam by měli mít pojem o speciálních ohledech na koně, nabízejí i ustájení venkovní. Koukám na mapu "kamkekonim.cz" - zkuste se na ni také podívat, jestli tam není něco zajímavého ve vašem dosahu.

Tam jsem dokonce byla :D bohužel úděs, vydržela jsme to pár týdnů. Mají tam pastevní ustájení - přístřešek starý ovčín, který se nevyveze, ale ani nenastele, jak je zima dlouhá. Všude v něm i okolo něj nebezpečí ostrých hrotů. Příkrmiště na betonu - fajn, ale nikdo už ty bobky nechodí odhrnovat. Mezi betonovými panely rozhamtané bahnité díry, kde může kůň nechat nohu. Volně přístupné zrezlé víko od kanalizace. Když si koně vyžerou seno, tak dlouho trvá, než se někdo uráčí zavézt nové, seno kvalita nic moc. Zároveň bez dozoru, v pastvině je ořechovka, do které si jen tak lezou lidi z okolní cyklostezky. V pastvině zároveň javory - nikomu nevadí, když se žádá o oddělení páskou na dobu inkriminovanou, je to všem putna. Stájník tam dojde sotva jednou denně. Tohle prostě ne.

Víte, Vám tady možná přijde, že to hrotím. Ale měla jsem kdysi v pronájmu koně podobného typu, který se na nekontrolovaném venkovním ustájení bohužel schvátil. Neříkám, že jste to tu nikdo nezažil, ale jak říká moje známá "kdo to zažil, tak si dá sakra majzla, aby se to neopakovalo". A já už to poznám prostě z první návštěvy, jestli to daný člověk bere v potaz, proto oceňuji, když mě už na první dobrou případně pošle do háje. Jenže v mém blízkém okolí (tak, abych mohla být u koně každý den a pohybovat) není žádná dobrá stáj, tudíž musím myslet na to, že kůň nebude chodit denně, jelikož to prostě nebude v mých silách denně zvládat....a proto musím hledat vhodnou variantu tak, aby kůň byl spoko i v mé nepřítomnosti (k dobrému welfare totiž počítám i nějaký ten pohyb, ne jen stání u balíku na suchu).

30.3.2022 12:23

no, to by mě nenapadlo. Díky za zkušenost.

Pak mě teda ještě napadá varianta "brod", a tedy najmout si pozemek a udělat si to po svém + ustájit jednoho koně od podobně zoufalého majitele. Ono to nakonec vyjde možná i levněji (na peníze - nikoli na čas a práci). Já vím, že to může znít jako sci-fi, ale pokud je k dispozici pozemek s příslušným napojením na inženýrské sítě, je to jedna z možností. Koně byste si obstarala holt ráno a odpo, až byste vychytala režim a údržbu, mohla byste klidně i jen odpo. Pro vás by v zásadě mohl přicházet v úvahu i pozemek bez trávy (staveniště, lom, navážka...), kdy byste celoročně krmila senem (výhoda, že lze regulovat). Ale to tak jen kdybyste o podobné možnosti zatím neuvažovala a bylo by to nějak zásadně výhodné. Mimochodem - ta stáj, kde momentálně jste, končí nadobro s koňmi, a nebo ji pouze opouštějí stávající majitelé? Třeba by to šlo najmout a provozovat dál nějak kolektivně. (no, dobře, to už je v říši čiré fantazie)

30.3.2022 13:32

Co Řepčice?

Do Uhříněvsi bych dala koně jen kdybych se mu chtěla pomstít.

Paganniny

30.3.2022 13:52
Paganniny

XXX.XXX.27.178

Co Řepčice?

Do Uhříněvsi bych dala koně jen kdybych se mu chtěla pomstít.

Majitel mi nedoporučil z hlediska bohaté pastvy.
Asi nemá kapacitu se prdět s jedním "expertem"-neodsuzuji/chápu.

Paganniny

31.3.2022 14:20
Paganniny

XXX.XXX.27.178

Myslíte, že by pro mne vhodným řešením mohl být i box s co nejdelším pobytem přes den venku? Unesl by to kůň, který je zvyklý být celý život nezavřený?

31.3.2022 14:28
evcusik

XXX.XXX.145.236

Paganniny napsal(a):
Myslíte, že by pro mne vhodným řešením mohl být i box s co nejdelším pobytem přes den venku? Unesl by to kůň, který je zvyklý být celý život nezavřený?

Psychicky to při dobrém návyku zvládne vetšina. Ale bála bych se toho omezení pohybu a pod čumákem seno.

31.3.2022 14:31

Pokud ustajovatel zajistí restrikci příjmu v boxe např. sítí s hustými oky nebo jiným vhodným řešením (vč. podestlání), asi je to možnost. Zejména pokud by takové kompromisní ustájení bylo v takové vzdálenosti, aby se s koněm dalo denně pracovat. Potom i box může být vítaným místem odpočinku.

Paganniny

31.3.2022 14:51
Paganniny

XXX.XXX.27.178

evcusik napsal(a):
Psychicky to při dobrém návyku zvládne vetšina. Ale bála bych se toho omezení pohybu a pod čumákem seno.

Bála...kvůli tomu schvácení?

31.3.2022 15:04
evcusik

XXX.XXX.145.236

Paganniny napsal(a):
Bála...kvůli tomu schvácení?

Ano. Ne že by se z toho režimu schvácení vyrobilo, ale trošku ty podmínky by mohli přispět.
Pravda je i na straně buggyry, trošku jsem "zapomněla" že i v boxě se dá dávat síťka, případně míchat sena/sláma. Ale určitě s tou podmínkou častějšího pohybu s vámi.

Prostě IR není jen o žrádle, ale i ten pohyb. I u lidských diabetiků, se můžete inspirovat jak jsou na tom cukrovkáři sportovci a gaucaci ;)

Paganniny

31.3.2022 15:25
Paganniny

XXX.XXX.27.178

evcusik napsal(a):
Ano. Ne že by se z toho režimu schvácení vyrobilo, ale trošku ty podmínky by mohli přispět.
Pravda je i na straně buggyry, trošku jsem "zapomněla" že i v boxě se dá dávat síťka, případně míchat sena/sláma. Ale určitě s tou podmínkou častějšího pohybu s vámi.

Prostě IR není jen o žrádle, ale i ten pohyb. I u lidských diabetiků, se můžete inspirovat jak jsou na tom cukrovkáři sportovci a gaucaci ;)

No...možná by takový management, tj. i s koněm blízko byl pro něj nejlepší...a nakonec možná měla sisi v něčem pravdu.

1.4.2022 15:33
sisi58

XXX.XXX.191.1

Byla bych opatrná s tvrzením, že pokud je sucho a více koní, schvácení nehrozí. Naopak, ve stresované trávě je cukrů velký nadbytek.

Ale zase je té trávy málo.
Zatím jsem za dlouhá léta nezažila velkého, jezdeckého koně, co chodí pravidelně pod sedlo, aby byl schvácený. Vždy to byli nějací prakoně, fjordi, huculi, kříženci menšího vzrůstu, poníci. A tlustí. Jo a jeden tažák, ale to byla vina kočího, nafutroval ho, když nedělal.
Ono je to všechno se vším. Koně mají lidi, co o nich nic nevědí. Jsou ustájení v místech, kde se o ně starají neználkové a ignoranti, výběhy a pastviny jsou v katastrofálním stavu. Koně jsou překrmováni a krmeni nevhodným krmivem. Atd., atp.
Někdy se mi zdá, že je důležitější vše na koni (a na jezdkyni), než kůň sám. Ten slouží nejspíš k tomu, aby se majitelka předvedla. Není kritériem spokojený kůň, ale částka za vybavení.
Nebývám takto pesimistická, ale místo narcisů, bledulí a jiných jarních kytek, tu teď máme 10 cm nového sněhu.
Co píšu, se vůbec netýká zadavatelky, jen jsem si vzpomněla, jak bylo fajn, když mělo vše kolem koní štábní kulturu.

Widoo

2.4.2022 00:57
Widoo

XXX.XXX.96.101

Jenže štábní kultura znamenala štíty full den vyjma práce a máš také bez výběhu. A když kůň přestane fungovat, tak alou do salámu.
Ne, to neberu. Mám ráda kompromisy.

2.4.2022 08:08
sisi58

XXX.XXX.191.1

Widoo napsal(a):
Jenže štábní kultura znamenala štíty full den vyjma práce a máš také bez výběhu. A když kůň přestane fungovat, tak alou do salámu.
Ne, to neberu. Mám ráda kompromisy.

Blbost. Štábní kultura znamená, když to shrnu, pravidla. A pravidla/pravidelnost koně mají rádi. Neradi chaos.
Je to tak i u pejsků a dětiček. Anarchie nikdy ničemu neprospěla.
ŠK znamená, že každý ví, co má dělat a kdy. ŠK znamená, že koně dostanou nažrat správně a dost. Že budou opečovávaní před i PO vyjižďce. Že budou mít čisto a bude uklizeno i všude okolo (areál i výběhy). Že jsou napřed povinnosti a pak ježdění.
Koně jsou naučení správně, nikoli "nějak". Jezdci se učí vše o péči, postrojení, chování koní, nemocech. Začátečníci začínají na lonži, nikoli rovnou v terénu. Na jízdárně je ŠK obzvlášť důležitá, jinak by se koně navzájem nejspíš poranili nebo by zbuchli jezdci.
A věřte, že odchod na jatka, by i pro hodně dnešních koní, byl tím nejlepším. Protože zachraňování nezachránitelných, rajtování starých a nemocných, a v neposlední řadě rozmnožování nekvalitních koní opravdu není to pravé ořechové.
Nepleťte si kompromisy s nezodpovědností a šlendriánstvím.

2.4.2022 10:57

sisi58 napsal(a):
Blbost. Štábní kultura znamená, když to shrnu, pravidla. A pravidla/pravidelnost koně mají rádi. Neradi chaos.
ŠK znamená, že každý ví, co má dělat a kdy. ŠK znamená, že koně dostanou nažrat správně a dost. Že budou opečovávaní před i PO vyjižďce. Že budou mít čisto a bude uklizeno i všude okolo (areál i výběhy). Že jsou napřed povinnosti a pak ježdění.
Koně jsou naučení správně, nikoli "nějak". Jezdci se učí vše o péči, postrojení, chování koní, nemocech. Začátečníci začínají na lonži, nikoli rovnou v terénu. Na jízdárně je ŠK obzvlášť důležitá, jinak by se koně navzájem nejspíš poranili nebo by zbuchli jezdci.
A věřte, že odchod na jatka, by i pro hodně dnešních koní, byl tím nejlepším. Protože zachraňování nezachránitelných, rajtování starých a nemocných, a v neposlední řadě rozmnožování nekvalitních koní opravdu není to pravé ořechové.

Přesně.

Štábní kultura znamenala, že se o koně starali pověření lidé a nedělali s nimi šlendriány typu nechám je celou zimu vyhozené na pastvě bez sena a budu čekat, co to udělá. Jasně, řada věcí, co se dělala v minulosti, je pro lidi dneska tabu - například krmení ovsem. Jenomže koně taky chodili pod sedlo dvě hodiny denně, většinou jednou jízdárna, jednou ven, měli svaly místo tuku a jak jim to běhalo ;)

Ano, koně se více žrali - posuďte sama, zda je lepší dnešní staříky nabízet přes bazoš nebo je shraňovat v útulcích a pak čekat s otevřenou rukou, kdo vám pošle peníze, protože odpovídající péči nejste z vlastních financí schopni zaručit... Já jsem svým koním slíbila, že se o ně postarám do konce. Dodržím ten slib? Ano, pokud nepřijdu o zdraví a tedy i o práci a o vlastní bydlení. Ono co jsme si mysleli, že byla jistota v roce 2019, nám rok 2020 dost drsně vyvrátil a rok 2022 nám dal všem přes hubu ještě víc. A to jsou jen 3 roky...

Dneska jsou všude rádoby pastevka plná tlustoprdů, s kterými jdou majitelé na 30 minut třikrát týdně obejít ohradu a připadají si jakože jejich kůň pracuje ... A pak přidávají 10 příspěvků o tom, že hledají ustájení vhodné pro tlusťochy a koně náchylné ke schvácení Zjednodušuji a zobecňuji, ale ono na každé "pomluvě" je taky zrnko pravdy. Už pochopte, že ustajovatel za wellfare vašeho koně nezodpovídá. Ve finále jste zodpovědná vy. Předem víte, do jakých jdete podmínek a ustajovatel vám je bude (doufejme) plnit dle smlouvy. Ale zkoumat, jak je dlouhá tráva a jak vypadají kopyta vašeho koně a zda ho má pustit tentokrát na 4 hodiny na pastvu a na 4 hodiny zavřít a druhý den zas pustit na 6 hodin atd, odvažovat a cpát mu seno do sítě, dávat ho na jaře radši do hodně vypaseného výběhu, ale zas ne na tak dlouho, protože si někde přečtete, že zde lehce dostane pískovou koliku, tak zas radši na trávu, ale ježiš radši s náhubkem, ale hlídat, aby si ho nesundal a kdyžtak za ním hned letět a nasadit, to vám prostě nikdo dělat nebude. A box taky nechcete, maximálně na 12 hodin, jenomže v zimě není ani 12 hodin světlo a chudák kůň přece nemůže stát v zimní mini ohrádce, to nemá žádný pohyb, takže stáj s kolotočem, jenže zde zas nebudou dávat koně ven společně a rozodně ne na dlouho ... Jsem upřímně zvědavá, jaké ustájení najdete a kdy za svého koně převezmete tu hlavní zodpovědnost vy a nebudete se ji snažit přesunout na ustajovatele

2.4.2022 11:41
evcusik

XXX.XXX.6.205

Přidala bych do štábní kultury znalost veterinárního minima, pro majitele koní ;)

2.4.2022 12:03
deauville

XXX.XXX.173.48

Přesně.

Štábní kultura znamenala, že se o koně starali pověření lidé a nedělali s nimi šlendriány typu nechám je celou zimu vyhozené na pastvě bez sena a budu čekat, co to udělá. Jasně, řada věcí, co se dělala v minulosti, je pro lidi dneska tabu - například krmení ovsem. Jenomže koně taky chodili pod sedlo dvě hodiny denně, většinou jednou jízdárna, jednou ven, měli svaly místo tuku a jak jim to běhalo ;)

Ano, koně se více žrali - posuďte sama, zda je lepší dnešní staříky nabízet přes bazoš nebo je shraňovat v útulcích a pak čekat s otevřenou rukou, kdo vám pošle peníze, protože odpovídající péči nejste z vlastních financí schopni zaručit... Já jsem svým koním slíbila, že se o ně postarám do konce. Dodržím ten slib? Ano, pokud nepřijdu o zdraví a tedy i o práci a o vlastní bydlení. Ono co jsme si mysleli, že byla jistota v roce 2019, nám rok 2020 dost drsně vyvrátil a rok 2022 nám dal všem přes hubu ještě víc. A to jsou jen 3 roky...

Dneska jsou všude rádoby pastevka plná tlustoprdů, s kterými jdou majitelé na 30 minut třikrát týdně obejít ohradu a připadají si jakože jejich kůň pracuje ... A pak přidávají 10 příspěvků o tom, že hledají ustájení vhodné pro tlusťochy a koně náchylné ke schvácení Zjednodušuji a zobecňuji, ale ono na každé "pomluvě" je taky zrnko pravdy. Už pochopte, že ustajovatel za wellfare vašeho koně nezodpovídá. Ve finále jste zodpovědná vy. Předem víte, do jakých jdete podmínek a ustajovatel vám je bude (doufejme) plnit dle smlouvy. Ale zkoumat, jak je dlouhá tráva a jak vypadají kopyta vašeho koně a zda ho má pustit tentokrát na 4 hodiny na pastvu a na 4 hodiny zavřít a druhý den zas pustit na 6 hodin atd, odvažovat a cpát mu seno do sítě, dávat ho na jaře radši do hodně vypaseného výběhu, ale zas ne na tak dlouho, protože si někde přečtete, že zde lehce dostane pískovou koliku, tak zas radši na trávu, ale ježiš radši s náhubkem, ale hlídat, aby si ho nesundal a kdyžtak za ním hned letět a nasadit, to vám prostě nikdo dělat nebude. A box taky nechcete, maximálně na 12 hodin, jenomže v zimě není ani 12 hodin světlo a chudák kůň přece nemůže stát v zimní mini ohrádce, to nemá žádný pohyb, takže stáj s kolotočem, jenže zde zas nebudou dávat koně ven společně a rozodně ne na dlouho ... Jsem upřímně zvědavá, jaké ustájení najdete a kdy za svého koně převezmete tu hlavní zodpovědnost vy a nebudete se ji snažit přesunout na ustajovatele

Už jsem nechtěla přispívat, ale dojít k závěru, že nejlepší pro koně se sklonem ke schvácení může být varianta box (byť částečně) s omezením sena, mi přijde, no, scestné.

2.4.2022 19:14
Horsana

XXX.XXX.40.140

Ťažko sa vyhnete riziku obezity, IR a laminitídy, pokiaľ budete hľadať ustajnenie so senom nonstop, alebo skoro nonstop.

2.4.2022 20:27

Horsana napsal(a):
Ťažko sa vyhnete riziku obezity, IR a laminitídy, pokiaľ budete hľadať ustajnenie so senom nonstop, alebo skoro nonstop.

Tak paní chtěla krmit i neomezenou senáží, kterou si koně budou žrát rovnou z balíku. To mi trochu nahlodává její tvrzení, že ví přesně, co chce.

Jinak si myslím, že prostě hledá Paddock Paradise - já jsem pěkný, fungující a hlavně i bezpečný (v rámci možností toho, že kůň je schopen se zrakvit na rovném povrchu bez ničeho) neviděla, ale věřím že někde existuje

To je v podstatě jediné ustájení, které zajišťuje koni šťastný život (není zavřený) a zároveň ho majiteli i pohybuje. Tedy zajišťuje to teoreticky, než se na to provozovatel prakticky vyprdne, protože udržovat treky, denně to všechno kydat, rozvážet seno, opravovat ohrady - to je ještě o stupeň jinde než jen s dobře udržovaným pastevkem, ač to dá samozřejmě taky práci. A lidi jak nevidí halu 30x60 m, tak se jim těch odpovídajících 10 litrů nechce dávat.

Paganniny

2.4.2022 22:36
Paganniny

XXX.XXX.169.7

Děkuji za psychoanalýzu, jak hledám manon a jsem úplně mimo a neprizpůsobivá. Dozvěděla jsem se o sobě nové a zajímavé věci.

Těm pár, co odpověděli k dotazu konkrétně, nač jsem se ptala, děkuji za tipy a projdu to.

Díky a přeji hezký večer.

3.4.2022 10:24

sisi58 napsal(a):
Ale zase je té trávy málo.
Zatím jsem za dlouhá léta nezažila velkého, jezdeckého koně, co chodí pravidelně pod sedlo, aby byl schvácený. Vždy to byli nějací prakoně, fjordi, huculi, kříženci menšího vzrůstu, poníci. A tlustí. Jo a jeden tažák, ale to byla vina kočího, nafutroval ho, když nedělal.
Ono je to všechno se vším. Koně mají lidi, co o nich nic nevědí. Jsou ustájení v místech, kde se o ně starají neználkové a ignoranti, výběhy a pastviny jsou v katastrofálním stavu. Koně jsou překrmováni a krmeni nevhodným krmivem. Atd., atp.
Někdy se mi zdá, že je důležitější vše na koni (a na jezdkyni), než kůň sám. Ten slouží nejspíš k tomu, aby se majitelka předvedla. Není kritériem spokojený kůň, ale částka za vybavení.
Nebývám takto pesimistická, ale místo narcisů, bledulí a jiných jarních kytek, tu teď máme 10 cm nového sněhu.
Co píšu, se vůbec netýká zadavatelky, jen jsem si vzpomněla, jak bylo fajn, když mělo vše kolem koní štábní kulturu.

Já taky. Sníh. Macešky v truhlíku nevidět a velikonoční kuřátka na špejli mají sněhovou čepičku.

3.4.2022 10:26

sisi58 napsal(a):

Krásně shrnuto! My jsme holt ta stará škola, kde se na štábní kulturu velmi hledělo.

3.4.2022 10:28

deauville napsal(a):
Už jsem nechtěla přispívat, ale dojít k závěru, že nejlepší pro koně se sklonem ke schvácení může být varianta box (byť částečně) s omezením sena, mi přijde, no, scestné.

Proč?

3.4.2022 14:24
deauville

XXX.XXX.46.69

Proč?

Tak úvaha je následující: když chceme zhubnout (OK, vím, že IR nerovná se obezita, ale prevence je podobná), musíme buď snížit příjem, nebo zvýšit výdej. Omezení potravy a více pohybu. Ideálně v kombinaci.

Když tedy zavřu koně do boxu (byť jen na cca půl dne), omezím ho v pohybu. Ano, dostane tam míň sena, ale hýbat se víc nebude. Navíc se tam bude bez žrádla nudit a máme zaděláno na zlozvyky.

Můžete namítnout, že ani v pastevním (či spíš volném) ustájení to tím pohybem nemusí kůň přehánět, ale přece jen v interakci s ostatními koňmi to bude o něco lepší... Minimálně pár kroků musí udělat k napáječce, do přístřešku, k lizu (nestačí se otočit). Navíc v zimě či při chladném počasí musí vydat více energie, aby si "zatopil", než když je v boxu... Zdá se mi tedy, že při boxovém ustájení se připravuji o možnost, jak koně donutit aspoň k nějakém pohybu.

3.4.2022 14:41

deauville napsal(a):
Tak úvaha je následující: když chceme zhubnout (OK, vím, že IR nerovná se obezita, ale prevence je podobná), musíme buď snížit příjem, nebo zvýšit výdej. Omezení potravy a více pohybu. Ideálně v kombinaci.

Když tedy zavřu koně do boxu (byť jen na cca půl dne), omezím ho v pohybu. Ano, dostane tam míň sena, ale hýbat se víc nebude. Navíc se tam bude bez žrádla nudit a máme zaděláno na zlozvyky.

Můžete namítnout, že ani v pastevním (či spíš volném) ustájení to tím pohybem nemusí kůň přehánět, ale přece jen v interakci s ostatními koňmi to bude o něco lepší... Minimálně pár kroků musí udělat k napáječce, do přístřešku, k lizu (nestačí se otočit). Navíc v zimě či při chladném počasí musí vydat více energie, aby si "zatopil", než když je v boxu... Zdá se mi tedy, že při boxovém ustájení se připravuji o možnost, jak koně donutit aspoň k nějakém pohybu.

Takto ano. Ale přes zimu i v pastevním, přesněji řečeno venkovním, ustájení toho kůň nemusí moc nachodit (balík sena a voda hned vedle). A naopak v boxe může být stejná teplota jako venku. Je to složitý.

3.4.2022 15:02
evcusik

XXX.XXX.23.168

Mám dojem že se zmiňovala varianta dobrého box. ustájení v blízkosti bydliště(!) S podmínkou pravidelné a pořádné práce.

Ifauna je hezka v tom, jak se hledají 100% ideály, ale ne vždy to lze splnit nebo v okolí nalézt a bude to o kompromisech. Na nás lidech je, aby to bylo prioritně správně a ve zdraví.

Přeji autorce příspěvku ať najde vhodné místo pro koníka s jeho potřebami. Občas se musí vyzkoušet různé možnosti, aby nakonec člověk zjistil, že je vhodné úplně něco jiného :)

3.4.2022 17:11
deauville

XXX.XXX.46.69

Takto ano. Ale přes zimu i v pastevním, přesněji řečeno venkovním, ustájení toho kůň nemusí moc nachodit (balík sena a voda hned vedle). A naopak v boxe může být stejná teplota jako venku. Je to složitý.

Tak to je právě ono. Jsou různá ustájení, mraky možností, individuální péče atd. atd. Zadavatelka má naprosto jasnou představu, jak s koněm s IR zacházet. Nechci jít do detailů, ale byla se podívat v naší stáji i ve stájích okolních - no, prostě se všichni známe a všechno si řekneme, případně doporučíme, takže vím. Ve většině z nich koně s IR, případně i po schvácení, mají či měli.

A pravda, v různých stájích jsou ochotni se různě přizpůsobit, resp. zavést individuální režim (vůbec/v některých ohledech/podle podmínek ostatních majitelů atd.). Ale zadavatelka si v okolí nevybrala, zřejmě trvá na svém ideálním režimu. Chraň Bůh, abych chtěla kohokoliv v tomto směru poučovat, každý nechť hledá to, po čem jeho kůň (nebo majitel?) touží. A přeji jí, ať najde.

Nicméně, pokud ve vybraném okolí navštívila všechna pastevní ustájení a nevybrala si, ale dochází k tomu, že varianta box není špatný nápad, zvlášť když její kůň není na box zvyklý, tomu nerozumím.

Paganniny

3.4.2022 18:07
Paganniny

XXX.XXX.70.77

deauville napsal(a):
Tak to je právě ono. Jsou různá ustájení, mraky možností, individuální péče atd. atd. Zadavatelka má naprosto jasnou představu, jak s koněm s IR zacházet. Nechci jít do detailů, ale byla se podívat v naší stáji i ve stájích okolních - no, prostě se všichni známe a všechno si řekneme, případně doporučíme, takže vím. Ve většině z nich koně s IR, případně i po schvácení, mají či měli.

A pravda, v různých stájích jsou ochotni se různě přizpůsobit, resp. zavést individuální režim (vůbec/v některých ohledech/podle podmínek ostatních majitelů atd.). Ale zadavatelka si v okolí nevybrala, zřejmě trvá na svém ideálním režimu. Chraň Bůh, abych chtěla kohokoliv v tomto směru poučovat, každý nechť hledá to, po čem jeho kůň (nebo majitel?) touží. A přeji jí, ať najde.

Nicméně, pokud ve vybraném okolí navštívila všechna pastevní ustájení a nevybrala si, ale dochází k tomu, že varianta box není špatný nápad, zvlášť když její kůň není na box zvyklý, tomu nerozumím.

Počkejte , teď nerozumím- my se známe? Já Vám nějak nevím, ale já absolutně nic nevim o Vás i Vy nic o mně. Nevím, kd3 žijete a kde máte koně, to z Vás zatím nevypadlo. Takže tady vzniká jakási iluze něčeho, čeho jsem evidentně součástí a ani o tom nevím???

Nicméně to je jedno, nemám se tu potřebuje obhajovat. Procházela jsem stare diskuze a je špatně, když se tu nepečuje a je evidentně špatně, i když se pečuje. Možná trochu vyhrocená jsem, ale určitou představu o managementu je dobré mít, aby se člověk vyvaroval zbytečným problémům. A vzhledem k tomu, že nikoho nehaním a ani nenapadám, tak je jen můj problém, jak dlouho budu dle Vás to ideální ustájení hledat. Ze nevyžádané rady tedy děkuji a ještě víc za těch pár konkrétních, které směřovali přímo l dotazu.
Víc už se tu asi nedozvím, což neberte jako ironii, ale jako konstatování.
Děkuji a přeji hezký den.

3.4.2022 19:22
deauville

XXX.XXX.46.69

Paganniny napsal(a):
Počkejte , teď nerozumím- my se známe? Já Vám nějak nevím, ale já absolutně nic nevim o Vás i Vy nic o mně. Nevím, kd3 žijete a kde máte koně, to z Vás zatím nevypadlo. Takže tady vzniká jakási iluze něčeho, čeho jsem evidentně součástí a ani o tom nevím???

Nicméně to je jedno, nemám se tu potřebuje obhajovat. Procházela jsem stare diskuze a je špatně, když se tu nepečuje a je evidentně špatně, i když se pečuje. Možná trochu vyhrocená jsem, ale určitou představu o managementu je dobré mít, aby se člověk vyvaroval zbytečným problémům. A vzhledem k tomu, že nikoho nehaním a ani nenapadám, tak je jen můj problém, jak dlouho budu dle Vás to ideální ustájení hledat. Ze nevyžádané rady tedy děkuji a ještě víc za těch pár konkrétních, které směřovali přímo l dotazu.
Víc už se tu asi nedozvím, což neberte jako ironii, ale jako konstatování.
Děkuji a přeji hezký den.

Z Vás toho zatím "vypadlo" poměrně dost, i když si myslíte, že anonymně. Neznáme se, ale nějaká ta ustájení, kde jste už byla, zde v diskusi padla. A v okolí je x dalších ustájení, kde jste také byla. V jednom z nich mám ustájeného koně i já. Máte koně s konkrétním problémem, který chcete řešit a kterým se hodně zabýváte. A podrobně se vyptáváte na management, který je ta která stáj schopna/ochotna v tomto směru zajistit. Nedivte se, že si to ustajovatelé mezi sebou řeknou.

Ale to je v pořádku, já taky nechci, abyste se obhajovala a vysvětlovala, co a jak potřebujete. To už tady padlo, rady (nejen moje) taky padly, zařiďte se podle svého, pokud existuje ideální stáj dle Vašich požadavků, je Vám přáno. V mém okolí neexistuje, napsala jsem zde argumenty, proč si myslím, že si to představujete dost jednoduše. Hledáte-li dál, je to OK, tak jako je OK, že své názory vyjádří ostatní a že budou na toto téma diskutovat.

Paganniny

3.4.2022 20:01
Paganniny

XXX.XXX.70.77

Jo tam odtud vítr vane.
Nevím, jak moc kvalitní průtok informací máte. Ale pokud myslíme u samou stáj (Vaší), tak ve velmi blízkém okolí jsem navštívila pouze tu. Můžu Vám říct, že to místo je naprostá pecka a ten režim a přístup je top. Jenže je tam jedna věc, kterou jsem řešila s majitelkou (která je velice milá osoba) a je v případě mého koně velmi na zvážení.
To ale neznamená, že když s někým komunikuji, nemůžu nezávazně sondovat dál. Mrzi me, že tady stojím ve světle, kdy "ja jsem ta nejchytřejší a ostatní jsou blbci. Vůbec. Naopak jsem příjemně překvapená z toho, co a koho jsem viděla. Před prací řady těch lidí musím smeknout, dělají svou práci opravdu poctivě. Jenže můj kůň a primárně moje zodpovědnost, tudíž je finální rozhodnutí na mně. Výběr vhodného ustájení tak, bych provozovateli nedělala práci navíc (a zbytečné problémy) taktez. Proto mám jemné síto, nicméně kam pak vlezu, většinou už držím "hubu a krok " ( a samozřejmě platím včas a vážím si práce druhého). A ne, fakt nečekám, že kvůli mě někdo bude dělat nějakou spešl práci, přehánění a podobně.
Tolik k upřesnění, když už jsem tak profláklá a Vaše reakce zasahují už do mého fyzického bytí a konání (Buhví, kdo že mě udělá co na základě téhle diskuze). Víc k tomu nemám co říci. Myslím, že svým píděním neprovádím nic špatného.

3.4.2022 21:49

Asi tak, ono to není jen o tom, že si uděláte tři nicky na Ifauně a třikrát změníte jméno na Facebooku - dala bych si pozor, ať nezačnete být známá firma ve stájích i osobně První věc, co asi už dávno víte, je, že u koní se neskutečně drbe... Ustajovatelé si na klienty dávají reference taky, zvlášť ti, co to dělají dobře a mají plno. Trochu bych to přibrzdila s těmi mnoha identitami, nepůsobí to důvěryhodně. Všem je jasné, že Houdini, Paganinny, Widoo a já nevím co všechno jsou jedna a tatáž osoba.

Sedněte do auta a objeďte osobně stáje v "rajónu", o který máte zájem. Kolikrát tak narazíte i na soukromníka, který se nikde neprezentuje a který by vás třeba vzal. Ne všechno se dá najít na internetu a myslím, že jste už trochu na hraně s tím, že se vám pak dveře můžou začít i zavírat ("Jsem zoufalá, nemůžu najít vhodnou stáj, všichni to dělají dle mého špatně" přečte si někdo, kdo si vás pamatuje ) Nezapomínejte, že čtenářů je mnohonásobně víc než přispěvatelů...

4.4.2022 07:30
deauville

XXX.XXX.30.49

Paganniny napsal(a):
Jo tam odtud vítr vane.
Nevím, jak moc kvalitní průtok informací máte. Ale pokud myslíme u samou stáj (Vaší), tak ve velmi blízkém okolí jsem navštívila pouze tu. Můžu Vám říct, že to místo je naprostá pecka a ten režim a přístup je top. Jenže je tam jedna věc, kterou jsem řešila s majitelkou (která je velice milá osoba) a je v případě mého koně velmi na zvážení.
To ale neznamená, že když s někým komunikuji, nemůžu nezávazně sondovat dál. Mrzi me, že tady stojím ve světle, kdy "ja jsem ta nejchytřejší a ostatní jsou blbci. Vůbec. Naopak jsem příjemně překvapená z toho, co a koho jsem viděla. Před prací řady těch lidí musím smeknout, dělají svou práci opravdu poctivě. Jenže můj kůň a primárně moje zodpovědnost, tudíž je finální rozhodnutí na mně. Výběr vhodného ustájení tak, bych provozovateli nedělala práci navíc (a zbytečné problémy) taktez. Proto mám jemné síto, nicméně kam pak vlezu, většinou už držím "hubu a krok " ( a samozřejmě platím včas a vážím si práce druhého). A ne, fakt nečekám, že kvůli mě někdo bude dělat nějakou spešl práci, přehánění a podobně.
Tolik k upřesnění, když už jsem tak profláklá a Vaše reakce zasahují už do mého fyzického bytí a konání (Buhví, kdo že mě udělá co na základě téhle diskuze). Víc k tomu nemám co říci. Myslím, že svým píděním neprovádím nic špatného.

Ne, samozřejmě že neprovádíte nic špatného. Jenže, jak jsem psala na začátku, jsem trochu jiného názoru (a proto se tady tomu říká diskuse), Vaše požadavky se s pastevním ustájením těžko slučují. A někteří ustajovatelé mají zkušenosti se schvácenými i IR koňmi možná větší, než máte Vy, a vědí, že Vámi požadovaný režim je (kromě práce navíc, samozřejmě), zbytečně přísný. Toť pointa mého příspěvku. To, jestli na něm budete trvat a hledat dál, je samozřejmě jen a jen Vaše věc.

A zbytek víceméně popsala už GinaH v příspěvku nade mnou. Ustajovatelé si to mezi sebou řeknou, předávají si reference. U nás ve stáji jste byla (ano, mluvila jste s ustajovatelkou), ale do okolních stájí jste minimálně volala. Podrobnosti neznám, nezajímají mě, vím jen, o jakého koně a s jakými problémy jde. Možná taková ve skutečnosti nejste, ale tady působíte jako kverulantka, která přesně ví, co chce, ale pak bude neustále řešit, jestli její kůň měl sena dost nebo naopak málo. A když se nedej Bože něco stane, bude za to moci ustajovatel. V osobním kontaktu jste možná fajn, ale tady v diskusi působíte dost nekompromisně. A to nemají ustajovatelé moc rádi.

4.4.2022 08:25

deauville napsal(a):
Ne, samozřejmě že neprovádíte nic špatného. Jenže, jak jsem psala na začátku, jsem trochu jiného názoru (a proto se tady tomu říká diskuse), Vaše požadavky se s pastevním ustájením těžko slučují. A někteří ustajovatelé mají zkušenosti se schvácenými i IR koňmi možná větší, než máte Vy, a vědí, že Vámi požadovaný režim je (kromě práce navíc, samozřejmě), zbytečně přísný. Toť pointa mého příspěvku. To, jestli na něm budete trvat a hledat dál, je samozřejmě jen a jen Vaše věc.

A zbytek víceméně popsala už GinaH v příspěvku nade mnou. Ustajovatelé si to mezi sebou řeknou, předávají si reference. U nás ve stáji jste byla (ano, mluvila jste s ustajovatelkou), ale do okolních stájí jste minimálně volala. Podrobnosti neznám, nezajímají mě, vím jen, o jakého koně a s jakými problémy jde. Možná taková ve skutečnosti nejste, ale tady působíte jako kverulantka, která přesně ví, co chce, ale pak bude neustále řešit, jestli její kůň měl sena dost nebo naopak málo. A když se nedej Bože něco stane, bude za to moci ustajovatel. V osobním kontaktu jste možná fajn, ale tady v diskusi působíte dost nekompromisně. A to nemají ustajovatelé moc rádi.

Jelikož je tohle diskuzní fórum, diskutuji dál. Netýká se už přímo zadavatelky, ač použiju její příklad - jak sama psala, nikdo z nás jí do hlavy nevidí, jak to vlastně je myšleno.

Ustajovatel, který vám umí zmenežovat mladého chlaďase se sklony ke schvácení a k tloustnutí (ale zatím ani jedno z toho nemá...) neexistuje. Tečka. Takového koně si prostě musíte menežovat (hrozné slovo, tak managovat - ještě horší) sama. Každodenně se o něj zajímat, sledovat jeho zdravotní stav, pohybovat ho. Ustajovatel vám pouze zajistí podmínky, které si s ním domluvíte. Sám prostě není schopen tohle za vás dělat, samozřejmě to může zkusit a někteří ochotní a naivní se o to i pokusí ... ALE tohle jde prostě za vámi. Výše jsem to vypisovala víc ilustrativně, tak to nebudu opakovat. Je to váš kůň a vaše rozhodnutí, jaký bude mít denní režim. Ale pokud budete mít koně na boxe a bude chodit na 8 hodin do travnatého výběhu, tak když tam ta tráva vyroste, tak tam prostě bude ... je na vás, abyste si to posoudila a domluvila se, že za nějaký příplatek bude kůň chodit do nějaké ohrádky na xy dlouho (neznám stáj, kde by vám tohle dlouhodobě zajistili, stájníci budou brblat po 3 dnech, že jeden kůň dělá bordel kdesi odděleně, ale budiž). Ten ustajovatel na sebe prostě tuhle odpovědnost brát nemůže.

Podle mě je noční hladomorna na boxe a následné vypuštění přes den na trávu horší než celodenní přístup k pastvě s náhubkem ... ale v tom to je, prostě nikdo z nás nemůže vědět, co je dobře. Ustajovatel vám může poradit a navrhnout nějaký přístup, ale je to vaše zodpovědnost.

19.9.2022 06:53
suchan@centrum.cz

XXX.XXX.87.251

Možná by vám pomohlo i dávkovaní sena. Na fotce v levo je dávkovač do boxu nebo ven. Dáte tam 3 až 5 dávek sena a ty spadnou dolu ke koni v nastavený čas.
Druhý typ je na kulaté balíky kde se koním omezuje čas přístupu k senu. Já mám nastaveno otevření na 4x denně po 1,5 hodině a sežere cca 12kg sena. Lze tak docílit krmení několikrát denně a přitom po malých dávkách.
Na sránkách: prikrmiste.cz jsou ceny a další popis.

19.9.2022 08:23

suchan: už mám vsazeno! Tak jestli to klapne, budu hned psát o čipové příkrmiště pro 1 koně a indivindy řešení brány na čip

Coudas

19.9.2022 08:50
Coudas

XXX.XXX.87.254

suchan: už mám vsazeno! Tak jestli to klapne, budu hned psát o čipové příkrmiště pro 1 koně a indivindy řešení brány na čip

Kterýho ke všemu nemáš 🤣

19.9.2022 09:23

Coudas napsal(a):
Kterýho ke všemu nemáš 🤣

koukám , co stačí jednomu ke štěstí

Coudas

19.9.2022 13:31
Coudas

XXX.XXX.196.166

koukám , co stačí jednomu ke štěstí

Ano, velmi málo 😉

19.9.2022 13:47

Coudas napsal(a):
Ano, velmi málo 😉

Hm, většinou se to stává lidem, co žijí bez přímé interakce s jinými lidmi, bez kamarádů.

Coudas

19.9.2022 15:10
Coudas

XXX.XXX.196.166

Hm, většinou se to stává lidem, co žijí bez přímé interakce s jinými lidmi, bez kamarádů.

Ano,máte úplně naprostou pravdu. Přesně tak to je!

Coudas

20.9.2022 07:36
Coudas

XXX.XXX.87.254

Ale stejně by mně zajímalo, za co konkrétně dostala verun palec nahoru od efe a jarus 🙂 Arbora mne nemá rada, to vím, Buggyru nekomentuju, to nikoho nezajimá. Ale čím je pro ostatní ten příspěvek tak přínosný.... 🤔

20.9.2022 07:42

Tak když Vás to zajímá - ode mě za to, že se s příspěvkem ztotožňuji. Nad Vašimi útoky mi opravdu zůstává dost často rozum stát, nečekala bych to od dospělé ženské, jinak, dle mého názoru a dle písmenek zde, celkem rozumné. Přijde mi to velmi nedospělé, dětinské a hlavně mě to tady ruší a nezajímá.
Chápu, že máte evidentně s Buggyrou problém (jo po miliontém útoku jsme to fakt všichni pochopili), ale ona se Vašeho popichování nezúčastňuje, tak snad není potřeba neustále v každém tématu píchat a píchat a pokoušet...

Coudas

20.9.2022 07:51
Coudas

XXX.XXX.87.254

Tak když Vás to zajímá - ode mě za to, že se s příspěvkem ztotožňuji. Nad Vašimi útoky mi opravdu zůstává dost často rozum stát, nečekala bych to od dospělé ženské, jinak, dle mého názoru a dle písmenek zde, celkem rozumné. Přijde mi to velmi nedospělé, dětinské a hlavně mě to tady ruší a nezajímá.
Chápu, že máte evidentně s Buggyrou problém (jo po miliontém útoku jsme to fakt všichni pochopili), ale ona se Vašeho popichování nezúčastňuje, tak snad není potřeba neustále v každém tématu píchat a píchat a pokoušet...

Děkuji za vysvětlení. Je fajn, že Buggyra "popíchnout" může (což zase pro mne její příspěvek vůči výrobci zařízení, byť k relativně k ničemu, je), stejně jako další, kupřikladu v perličkách, zbytek si jistě domyslíte. Chápu, a beru na vědědomí.

Neregistrovaný uživatel

20.9.2022 08:09
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.120.150

Coudas napsal(a):
Děkuji za vysvětlení. Je fajn, že Buggyra "popíchnout" může (což zase pro mne její příspěvek vůči výrobci zařízení, byť k relativně k ničemu, je), stejně jako další, kupřikladu v perličkách, zbytek si jistě domyslíte. Chápu, a beru na vědědomí.

Ty proste jak do nekoho nerejes jsi nemocna. Kdyz nemuzes do me (neb skoro nepisu) atlantidy, jasan nebo jak se to jmenuke tema taky mrtvy tak holt zas nekdo jinej. Kdyby byl aspoň důvod. Nic proti ale sezen si psychiatra. Ulevi se ti

20.9.2022 08:10
Arbora

XXX.XXX.149.42

oh shit, here we go again.

(a nie, nie je to otom, že vás, Coudas, nemám rada, vaše názory rešpektujem a vo väščšine sa s nimi aj zhodnem, ale nebaví mi čítať všetok ten balast a okolo).

20.9.2022 08:18

ale nebaví mi čítať všetok ten balast a okolo

Přesně tak to mám i já.

Coudas

20.9.2022 09:47
Coudas

XXX.XXX.87.254

Chápu.

20.9.2022 15:35
koně

XXX.XXX.174.63

Myslím,že je tu poměrně dost balastních příspěvků ,připomínek i témat ,že se nějaké to Coudasí popíchnutí i ztratí.A diskuze nestojí a neumírá
Já třeba klidně přelétnu ,co mě nezajímá ,nebo tomu nerozumím, a pokračuji si v hledání těch přínosných a relevantních

Coudas

20.9.2022 17:55
Coudas

XXX.XXX.87.254

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Ty proste jak do nekoho nerejes jsi nemocna. Kdyz nemuzes do me (neb skoro nepisu) atlantidy, jasan nebo jak se to jmenuke tema taky mrtvy tak holt zas nekdo jinej. Kdyby byl aspoň důvod. Nic proti ale sezen si psychiatra. Ulevi se ti

No tak to fakt píše ta pravá, která uklouznutí jedince komentuje stylem co je to za de.bila a že by se na chov koní měl vysr.at. Co ty víš, jakej já mám důvod napadat třeba konkrétně Buggyru? A to že ona do konfliktu nejde a radši mně ignoruje, jednak to sama pořád všude píše, že taková je, a druhak už cca 16 let vím, jaké to je asertivní vlezdooněchmíst nejchytřejší na celém světě, takže to vím i bez toho. Psychiatra, jo to už tu dlouho nebylo. Doporučíš nějakýho? Evidentně s tím máš vlastní zkušenost.

20.9.2022 20:38

mě někdy připadá, že buggyra a coudas je jedna schizofrenní osoba. (jedna přihlášená druhá ne, jedna jezdí, druhá ne, jedna má koně, druhá ne....
to se nechci nikoho dotknout, jen úvaha...
nejste si náhodou tak trochu podobné, ale zárověň každá jiná?

20.9.2022 20:43

Coudas napsal(a):
Ale stejně by mně zajímalo, za co konkrétně dostala verun palec nahoru od efe a jarus 🙂 Arbora mne nemá rada, to vím, Buggyru nekomentuju, to nikoho nezajimá. Ale čím je pro ostatní ten příspěvek tak přínosný.... 🤔

palec nahoru není jen přínosný příspěvek, ale i společný názor, abych to nemusela psát znova , dám palec....asi si myslím, že to tak holky myslely, bylo to zbytečný, lze se finančně obětovat i pro ne zrovna vlastní koně a bugyra někde to už psala, že koník není její vlastní...takže novinka to nebyla, jen takový uplivnutí

Coudas

20.9.2022 21:38
Coudas

XXX.XXX.87.254

mě někdy připadá, že buggyra a coudas je jedna schizofrenní osoba. (jedna přihlášená druhá ne, jedna jezdí, druhá ne, jedna má koně, druhá ne....
to se nechci nikoho dotknout, jen úvaha...
nejste si náhodou tak trochu podobné, ale zárověň každá jiná?

Ježiš to jsem dopadla.

Coudas

21.9.2022 11:36
Coudas

XXX.XXX.87.254

palec nahoru není jen přínosný příspěvek, ale i společný názor, abych to nemusela psát znova , dám palec....asi si myslím, že to tak holky myslely, bylo to zbytečný, lze se finančně obětovat i pro ne zrovna vlastní koně a bugyra někde to už psala, že koník není její vlastní...takže novinka to nebyla, jen takový uplivnutí

Tak hlavně že Buggyry posměšný příspěvek vůči výrobci zařízení zbytečný nebyl 👍

21.9.2022 13:13

Coudas napsal(a):
Tak hlavně že Buggyry posměšný příspěvek vůči výrobci zařízení zbytečný nebyl 👍

no já bych to spíš pochopila, jako povzdech nad tím, že cena cca 35 tisíc za třípatrový dávkovač sena je velký luxus, takže zůstaneme u sítě na balíku

Coudas

21.9.2022 13:49
Coudas

XXX.XXX.87.254

no já bych to spíš pochopila, jako povzdech nad tím, že cena cca 35 tisíc za třípatrový dávkovač sena je velký luxus, takže zůstaneme u sítě na balíku

Ano, každý to můžeme chápat po svém 🙂

21.9.2022 14:07

Mně to přijde jako úžasný počin a skutečně na trhu něco takového chybělo, jen chyběl někdo, kdo se toho chytne. Já mám radost, že ta možnost tu konečně je (jakože nikoli na zakázku, že si to indivindy nechají naprojektovat lidé do aktivních stájí, ale že je standardizovaný výrobek "pro všechny"). Jenže já bych potřebovala takovou variantu, aby se k tomu krmení nedostali naši tlusťoši - a to fakt nebude za 35 tisíc. (co si budem, i kdyby bylo... prostě chyba není v prodejci, to je mi jasné, že moc levněji se to při dnešních cenách udělat nedá, aby z toho taky něco měl...)

Coudas

21.9.2022 14:37
Coudas

XXX.XXX.87.254

Tak jste to, verun, pochopila stejně blb4 jako já 😉

21.9.2022 16:47

Coudas napsal(a):
Tak jste to, verun, pochopila stejně blb4 jako já 😉

proč ? mě se to taky líbí a stačil by mi ten třípatrový shoz po deseti kilech, ale tak naplnit tři sítě a vyměnit, je stále sice závislé na lidské práci, ale stejně účinné a bez té finanční investice.Čas jsou peníze a já si ho "zatím" bohužel nemůžu koupit.(ten čas )

Coudas

21.9.2022 19:36
Coudas

XXX.XXX.87.254

Každý má samozřejmě jiné priority.

22.9.2022 12:09
Horsana

XXX.XXX.40.140

"Já mám nastaveno otevření na 4x denně po 1,5 hodině a sežere cca 12kg sena."

Takže kôň trávi žraním sena 6 hodín denne??

Čo robí zvyšný čas, to má ku pastve?

22.9.2022 12:14

Horsana napsal(a):
"Já mám nastaveno otevření na 4x denně po 1,5 hodině a sežere cca 12kg sena."

Takže kôň trávi žraním sena 6 hodín denne??

Čo robí zvyšný čas, to má ku pastve?

Na fejsbůku už mu to omlátili o hlavu... Ale snad jsem mu tam navrhla rozumné řešení, třeba se toho chytí.

22.9.2022 12:17
Horsana

XXX.XXX.40.140

Na fejsbůku už mu to omlátili o hlavu... Ale snad jsem mu tam navrhla rozumné řešení, třeba se toho chytí.

A kvôli čomu, kvôli tým 6 hodinám?

Na Fb ma príliš bolí hlava

22.9.2022 12:19

Jj, kvůli tomu, že je většinu dne o hladu...

Jejej, tak si odpočiňte, já bych si vzala acylpyrin (ten mi pomůže na všechno - zlatý placebo!), a ať je brzy lépe. Taky mám teď po těch změnách počasí nějakou rýmičku a necítím se...

22.9.2022 12:29
Horsana

XXX.XXX.40.140

Jj, kvůli tomu, že je většinu dne o hladu...

Jejej, tak si odpočiňte, já bych si vzala acylpyrin (ten mi pomůže na všechno - zlatý placebo!), a ať je brzy lépe. Taky mám teď po těch změnách počasí nějakou rýmičku a necítím se...

Mne netreba vykať :D

No tak kôň nemusí byť o hlade, ak má dávkovane seno, ale tak ľudia nenapíšu viac info, ani o plemene, zdraví, ustajnení, nič, stále nejako toto nefrčí.

Včera som bola na horách, už nasnežilo, ale jelene ručia ako divé, stále rastú huby ( u nás nič, ale že vôbec, ja som hubár-blázon) a chcela som prejsť jednu "trasu", aj som prešla, ale bola príšerná zima, mokro, hmla a nízka oblačnosť (výlet do iného sveta, to mám rada), neexistujúce cesty a medvedie houná nerozmočené od dažďa úplne všade, do toho moje psy s vyčítavými pohľadmi a mäkká posteľ na hoteli.

Krčná chrbtica dostala zabrať, ale už som si niečo dala, hádam to povolí

Kde je babie leto, keď ho človek potrebuje?

22.9.2022 13:12

Nám tady teda houby rostou jako divé! Já jak vlezu do lesa, vždycky něco najdu (za půl hodiny malý košík, standardní rychlost sběru). Po výběhu toho roste, to jsou nějaké babky, to se ani nesbírá, jen když už je to slizké, tak to hážu za ohradu A tuhle jsem šla za ohradou a našla tři hřiby (klobouky jak talíře), tož jsem je donesla sousedům (já houby nevařím, teda já vlastně skoro nic nevařím).

Jelena jsem neviděla tady v podhůří ani nepamatuju, ale srnek jak nas*** a prasata nám chodí na pastvinu už úplně pravidelně, to je zlo, už se jich nezbavíme.

Sníh letošní zimu už nějak nečekám. Bude milé překvapení, pokud vydrží aspoň týden, abych mohla vytáhnout poníky se saněmi. Loni šli poníci v saních jednou.

No, prochladnutí. To já umím taky. V neděli jsem stavěla v dešti parkurek na závůdky, to byla skutečně lahůdka. A pak jsem musela ještě vyšplhat na koně, protože bylo málo účastníků. Neustále slézat a nalézat, sedlo mokré, já mokrá (zjistila jsem, že nemám vůůůbec žádné nepromokavé oblečení, což se při pořádání akcí venku náramně hodí - zbyl mi akorát potrhaný rybářský kabát, tak jsem si ho aspoň zalepila izolepou - na dalších 10 let vyřešeno ). Krk musím mít ale v suchu a teple, protože jsem načatá už delší dobu, kdyby mi zmoknul ten, tak zůstanu týden v posteli. Takže dva tři šátky (jeden se slehne).

Nám má babí léto dneska začít, tak jsem zvědavá. Prý do víkendu má být hezky. Tak jsem zvědavá, jestli budu moct aspoň přes den sundat koni deku.

22.9.2022 14:28

Ahoj Míšo, ráda Tě zas po čase čtu. Na krční páteř mi zabírá pouze kombinace myorelaxant + lék na bolest (v mém připadě Nimesil). Samostatně to nefunguje, jen dohromady Ale Ty to máš určo vychytané.

V LBC to právě teď na babí léto začíná vypadat, vylezl mozol, svítí jak šílenej a hlavně HŘEJE

Přidejte reakci

Přidat smajlík