Zapeklitý problém mojí kamarádky, které se snažím nějak poradit, ale jsme v koncích. Kamarádka má kobylu, shagya arabka. Dostala se k ní ze špatných podmínek, asi s ní nebylo zacházeno úplně dobře, navíc na klinice v Heřmaňáku diagnostikovali kissing spines. S tím, že kobyla nutně potřebuje posilovat břišní svaly, ať už se sedla nebo ze země (ale ne na lonži).
K jádru problémů: kobyla nesnáší sedlání, resp. sedlo jí nevadí, ale dotahování podbřišníku hodně, nafukuje se, kroutí se, šklebí se. OK, dotahujeme na několik etap, to se dá zvládnout. Problém je, že zatím jakýkoliv podbřišník, který jsme vyzkoušely, kobylu odírá v těch místech za předníma nohama. Začaly jsme s beránkovým potahem, pokračovaly přes beránkový podbřišník, anatomicky vykrojený, neoprenový podbřišník, vždycky to po první vyjížďce vypadá OK, ale na druhé na třetí se opět objeví odřeniny, bez ohledu na beránka, anatomii podbřišníku. Netušíme, proč na poprvé zpravidla OK a pak najednou zase odřeniny. Sedla (jedno kostrovka, druhé bezkostrovka) odsouhlasena MVDr. Thurnvaldovou.
Dotahování věnujeme velkou pozornost, už proto, že odřenina = omezená možnost pracovat.
Otázka zní: máte takového koně? Pomohl nějaký speciální typ podbřišníku? Napadlo mě vyzkoušet něco takového jako Stuebben equi-soft (na horze.eu pak mají podobné i od jiných značek, ale je to cenová pálka a kupovat to naslepo (jako jestli to bude nebo nebude fungovat) se kamarádce samozřejmě nechce...
Uživatel s deaktivovaným účtem

S beranem zkušenost nemám, neopren odírá, to je celkem běžné - ale zkoušeli jste aeropren?
Blbě se shání, podobný materiál má Wintec Super Soft - ten mívá celkem dost lidí, možná by šlo vypůjčit na zkoušku.
Je to primárně proti odření od ostruh a holení, ale třeba by pomohl ochranný pás.
https://www.equiservis.cz/body-bandage-deluxe-ochranny-pas-full-hnedy-a-20-3640-2912-2306cz328/?gclid=Cj0KCQjwjbyYBhCdARIsAArC6LImaq0Ay5k4UzU81wOdiWINUYZudw9Zl-9r22kuPTYwn7b4r9rDGYwaAgHWEALw_wcB
Jinak nelibost u dotahování jsem zmírnila i pomocí klikeru.
Pokud odstraníte příčinu nepohodllí, může trvat déle, než si kůň odvykne že dotahování rovná se bolest. Nežádoucí chování může prostě chvíli přetrvávat.
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178
napsal(a):
S beranem zkušenost nemám, neopren odírá, to je celkem běžné - ale zkoušeli jste aeropren?
Blbě se shání, podobný materiál má Wintec Super Soft - ten mívá celkem dost lidí, možná by šlo vypůjčit na zkoušku.
Přesně.
https://www.konikum.cz/podbrisnik-wintec-super-soft-cerny-p77365/?vid=6389&gclid=CjwKCAjwsMGYBhAEEiwAGUXJaTKXH9cIWW-0RZHEzIDxXJewekI74lYLCe5e03s2vrfv5XqxHCjgtxoC-9gQAvD_BwE
Něco na tenhle způsob.
Sehnala jsme si ho na základě diskuzí a pochválil mi ho sedlář Zima z Ekváče i dva různí Fyzio. V mém okolí využíváno i na chlaďase, kteří mívají z jiných podbřišníků otlačeniny, i pro endurance araby, kteří se hodně potí.
Chvála bohu není z obou stran na gumy, takže nabízí rozumnou míru dotažení.
V podstatě jsem na to neslyšela jedinou špatnou recenzi.

koně
napsal(a):
Jestli jste ještě neměly,zkuste provázkový.
Mám je nejradši ,větrají ,a tak nějak se ty provázky poskládají. na každém koni Používám je celá léta a nikdy nebyl problém.
Taky jsem spokojená s provázkovým. Ideál je, když je z přírodního materiálu (mohair, alpaka) a provázky ve dvou vrstvách pro vyloučení skřípnutí.
Na koně, kterému kloužou podbřišníky za přední nohu, se mi nejvíc osvědčil podbřišník ze sedlářství Spurný s tvarem roping. Provázky z vlny se krásně přizpůsobí tvaru hrudníku. U drezurního podbřišníku to chce dořešit i kryt pod přezky, aby nebyl tvrdÿ a nezasahoval k lokti. A samozřejmě hraje roli délka.
Stejný problém, stejné plemeno
Za mě je léty ověřená nejlepší volba klasický podbřišník z kraemeru s teddy fleecem a gumama na obou stranách. Snadno se to udržuje, peru v pračce na 30st, hodně dlouho to vydrží a cena je opravdu hodně nízká
https://www.kraemer.de/Pferdebedarf-Pferdezubehoer/Saettel-Sattel-Zubehor/Kurzgurte/Kurzgurt-Cuddly
Délku zvolit tak, aby byl fleece po obou stranách po dotažení až k podsedlovce a sedl.řemeny se vůbec nedotýkaly koně. Musíte taky vychytat správně dotažení sedla/vs. délku podbřišníku - na obou stranách na stejné dírky. U nás sedí d. 60 cm.
Vyzkoušela jsem za aktivní sportovní životy mých koní opravdu mraky podbřišníků, od levných po opravdu drahé od kůže přes memory foam po bavlnu, vlnu a spec. vytv.materiály a ten z linku výše je opravdu nejlepší. Ten equisoft od stubbenu, co jste sdílela jsem měla v ruce a na araba je obrovský, je tlustý tak 5cm (možná víc) i v 60 - pro mě nemyslitelné.
A jen tak mimochodem - byla bych velmi velmi opatrná se soudy ohledně toho, jak "hodně" kůň trpěl než se dostal k vám. Kissing spines nebo šklebení se při sedlání nemusí nutně znamenat týrání v minulosti...
Vo väčšine diskusí nakoniec vyjde ako víťaz obyčajný šnúrkový. Videla som to prekvapivo aj u profesionálov. Tiež by som pridala hlas wintecu soft, ale poznám aj takých, ktorým to nestačilo.
Taký detail, sú to odreniny, alebo zapareniny? Na zapareniny by mohol pomôcť zásyp.
A čo sa týka doťahovania, často bývajú príčinou vredy.
kallisto
napsal(a):
Je to primárně proti odření od ostruh a holení, ale třeba by pomohl ochranný pás.
https://www.equiservis.cz/body-bandage-deluxe-ochranny-pas-full-hnedy-a-20-3640-2912-2306cz328/?gclid=Cj0KCQjwjbyYBhCdARIsAArC6LImaq0Ay5k4UzU81wOdiWINUYZudw9Zl-9r22kuPTYwn7b4r9rDGYwaAgHWEALw_wcB
Jinak nelibost u dotahování jsem zmírnila i pomocí klikeru.
Pokud odstraníte příčinu nepohodllí, může trvat déle, než si kůň odvykne že dotahování rovná se bolest. Nežádoucí chování může prostě chvíli přetrvávat.
To jsme včera v equiservisu řešili, ale prodavačka řekla, že to na ten náš problém nepomůže... díky za rady, zkusím foto.
Arbora
napsal(a):
Vo väčšine diskusí nakoniec vyjde ako víťaz obyčajný šnúrkový. Videla som to prekvapivo aj u profesionálov. Tiež by som pridala hlas wintecu soft, ale poznám aj takých, ktorým to nestačilo.
Taký detail, sú to odreniny, alebo zapareniny? Na zapareniny by mohol pomôcť zásyp.
A čo sa týka doťahovania, často bývajú príčinou vredy.
Provázkový podbřišák bohužel nepomohl:( Ale zapařeniny nás nenapadly a přitom by to mohlo být, kobyla teď není úplně hubená a potí se, tož děkuji za tip.
Vředy to nejsou, kobyla byla asi před třemi měsíci na prohlídce na klinice v Heřmaňáku a tam jí teda opravdu projeli vším možným. Kdyby to byly vředy, asi by na to přišli...
Podívejte se na instruktážní video, jak sedlat. Je tam pár velmi zajímavých postřehů. Pokud sedláte, jak pan Hakr radí, můžete dál pátrat po příčině odření.
https://www.equiservis.cz/nejcastejsi-chyby-pri-sedlani-kone-81241cz1108/
popřípadě:
https://www.youtube.com/watch?v=l-bNMp-Oql8

deauville
napsal(a):
Zapeklitý problém mojí kamarádky, které se snažím nějak poradit, ale jsme v koncích. Kamarádka má kobylu, shagya arabka. Dostala se k ní ze špatných podmínek, asi s ní nebylo zacházeno úplně dobře, navíc na klinice v Heřmaňáku diagnostikovali kissing spines. S tím, že kobyla nutně potřebuje posilovat břišní svaly, ať už se sedla nebo ze země (ale ne na lonži).
K jádru problémů: kobyla nesnáší sedlání, resp. sedlo jí nevadí, ale dotahování podbřišníku hodně, nafukuje se, kroutí se, šklebí se. OK, dotahujeme na několik etap, to se dá zvládnout. Problém je, že zatím jakýkoliv podbřišník, který jsme vyzkoušely, kobylu odírá v těch místech za předníma nohama. Začaly jsme s beránkovým potahem, pokračovaly přes beránkový podbřišník, anatomicky vykrojený, neoprenový podbřišník, vždycky to po první vyjížďce vypadá OK, ale na druhé na třetí se opět objeví odřeniny, bez ohledu na beránka, anatomii podbřišníku. Netušíme, proč na poprvé zpravidla OK a pak najednou zase odřeniny. Sedla (jedno kostrovka, druhé bezkostrovka) odsouhlasena MVDr. Thurnvaldovou.
Dotahování věnujeme velkou pozornost, už proto, že odřenina = omezená možnost pracovat.
Otázka zní: máte takového koně? Pomohl nějaký speciální typ podbřišníku? Napadlo mě vyzkoušet něco takového jako Stuebben equi-soft (na horze.eu pak mají podobné i od jiných značek, ale je to cenová pálka a kupovat to naslepo (jako jestli to bude nebo nebude fungovat) se kamarádce samozřejmě nechce...
Anatomických podbřišníků je spousta druhů a tvarů, někdo sem nedávno dával jejich obrázky...
Echt gelový drezurní podbřišník Acavallo mi kobylu super odřel za loktama..tak ten šel rychlostí blesku. https://www.horseandme.eu/podbrisnik-drezurni-gel-pvc-acavallo--cerny/
Hledala jsem nějaký, který by kobyle seděl, protože při nasedlání, má podbřišník trochu šikměji k místu pro podbřišník, nedřel, a byl široký, tento má gumy z obou stran, ale ty jsou velmi tuhé a přetažení nehrozí.viz níže
Sedí tento https://www.equiservis.cz/podbrisnik-drezurni-kentaur-s-pametovou-penou-a-gumou-2226-63405cz326/
koně může bolet kde co, záda, žebra, hrudní kost-svaly, plece....
eenika
napsal(a):
Vzdy po dotazeni sedla chytnu konskou nohu mezi korunkou a spenkou a vytahnu ji do protazeni dopredu. Obe predni. Funguje to perfektne jako prevence, kone se nam nikdy za 25 let neodreli. Vytahnete tak nadbytecnou kuzi.
Takhle to činíme vždycky, tyhle různé "chvaty", postupné dotahování z obou stran je samozřejmostí.

deauville
napsal(a):
Tak fotku nasedlaného koně nemám, ale podbrišník má kobyla krátký.
nedřou jí zápinky? nemá to za loket? tak nám to vyfoťte
alfi-pav
A jen tak mimochodem - byla bych velmi velmi opatrná se soudy ohledně toho, jak "hodně" kůň trpěl než se dostal k vám. Kissing spines nebo šklebení se při sedlání nemusí nutně znamenat týrání v minulosti...
Nechci jít do historie a plevelit... ale tohle bylo fak týrání, minimálně v tom, že kobyla byla kost a kůže, když dorazila, fakt jsme ji rozkrmovali půl roku... ano, poslední rok na kobyle už prý původní majitelé nejezdili, ale předtím ji asi vyždímali dost. Což ale nemusí nutně souviset s kissing spines, to je zřejmé.
JInak - kolegyně ze stáje věděla, do čeho jde, i když kobyla vypadala příšerně - ale znala její předky a chtěla ji. Dál bych to veřejně řešit nechtěla. Nejsme žádní zachránci chudáčků koníčků, tohle byla srdeční záležiost, ale s rozumem
deauville
napsal(a):
Tak fotku nasedlaného koně nemám, ale podbrišník má kobyla krátký.
Tak zvažte délku. Já jsem měla podobný problém, nelibost kobyly, a já kravka měla ten podbřišák krátký. Zapínala jsem za loktem, cca 10cm pod bočnicema. Z 60 podbřišáku jsme přešly na 85cm! Teď mám zápinky na obou stranách těsně pod krajem bočnice a výrazně lepší reakce. Zvolila jsem co nejširší anatomický s beránkem.