Konkonik

XXX.XXX.240.187
Zdravim "koňomamky",
pred týždňom som zistila, že som tehotná a veľmi ma to potešilo, no zároveň prekvapilo, keďže som ešte študentkou na VŠ a do toho mám vysnívanú mladú talentovanú teplokrvnu kobylku s ktorou sme sa pripravovali na budúcu sezónu.
Chcela by som sa opýtať na vaše rady a skúsenosti. Jazdiť určite neplánujem, keďže je dosť temperamentná, tak rozmýšľam čo s ňou.. Je lepšie nechať ju stáť, dať napr. na pastviny ? Alebo mám nájsť niekoho kto ju bude jazdiť ? Je dosť špecifická a dosť citlivá, jazdcov, ktorých poznám sú všetci veľmi direktivny a bojím sa, že by to nedopadlo dobre..
A ako ste sa udržiavali vo forme aby ste sa čo najskôr vrátili do sedla?
Ďakujem :)
Uživatel s deaktivovaným účtem

Já bych specifického koně teda taky raději nechala ladem, ona dospěje, nic jí neuteče, třeba s ní pak bude i lepší řeč. Choďte s ní na procházky na ruce nebo jen posedět s knihou do výběhu.
S udržováním ve formě neporadím, nerodila jsem, ale mám za to, že existuje nějaká jóga pro těhotné i po porodu, a plavání by snad mělo být prospěšné v každém případě a hojně se doporučuje jako doplňkový sport k jezdectví.

Konkonik
napsal(a):
Zdravim "koňomamky",
pred týždňom som zistila, že som tehotná a veľmi ma to potešilo, no zároveň prekvapilo, keďže som ešte študentkou na VŠ a do toho mám vysnívanú mladú talentovanú teplokrvnu kobylku s ktorou sme sa pripravovali na budúcu sezónu.
Chcela by som sa opýtať na vaše rady a skúsenosti. Jazdiť určite neplánujem, keďže je dosť temperamentná, tak rozmýšľam čo s ňou.. Je lepšie nechať ju stáť, dať napr. na pastviny ? Alebo mám nájsť niekoho kto ju bude jazdiť ? Je dosť špecifická a dosť citlivá, jazdcov, ktorých poznám sú všetci veľmi direktivny a bojím sa, že by to nedopadlo dobre..
A ako ste sa udržiavali vo forme aby ste sa čo najskôr vrátili do sedla?
Ďakujem :)
Viz Buggyra. Dát na pastviny a chodit pomazlit.
A taky jsem nerodila, ale mám kamarádky, které ano. A bylo to kus od kusu. A těhotenství od těhotenství. Přesně si pamatuji, jak jedna radila druhé - při prvním těhotenství jsem rozumně jezdila. Při druhém jsem si nemohla ani sednout obkročmo na židli.
Tož tak. Nic vám neuteče. Ani jedné.
Konkonik

XXX.XXX.242.209
Zabudla som uviesť informácie o kobyle, má 6 rokov, ja ju vlastním 2 roky, je obsadnutá, príjazdená, v tréningu máme nasekané do 80.
Tie pastviny sú podľa mňa asi najlepšie riešenie i keď sa celkom bojím, že upadne zo svalstva alebo, že sa jej niečo stane..len asi to nie je vhodné presúvať ju tam teraz keď nám to ide do zimi, že ? Navyše je momentálne a celý život bola v režime box a na 5/6h výbeh.
Nad pripúšťaním som tiež rozmýšľala a veľa ľudí mi to radí, keďže je po dobrých rodičoch, len neviem, či to budeme schopní finančne utiahnuť a neskôr keď koník dorastie aj časovo stíhať pracovať s 2 koňmi.
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178
Konkonik
napsal(a):
Zabudla som uviesť informácie o kobyle, má 6 rokov, ja ju vlastním 2 roky, je obsadnutá, príjazdená, v tréningu máme nasekané do 80.
Tie pastviny sú podľa mňa asi najlepšie riešenie i keď sa celkom bojím, že upadne zo svalstva alebo, že sa jej niečo stane..len asi to nie je vhodné presúvať ju tam teraz keď nám to ide do zimi, že ? Navyše je momentálne a celý život bola v režime box a na 5/6h výbeh.
Nad pripúšťaním som tiež rozmýšľala a veľa ľudí mi to radí, keďže je po dobrých rodičoch, len neviem, či to budeme schopní finančne utiahnuť a neskôr keď koník dorastie aj časovo stíhať pracovať s 2 koňmi.
V první řadě Vám říkám - nepřepněte se. Vůbec nevíte, co Vás čeká, zvládnete to, ale chce to trochu pragmatismu..
Těhotenství není nemoc, ale také to není životní haha období, záleží na mnoha faktorech.
O kobylu s hříbětem se budete muset starat nemálo, ještě ji chcete dát do nového ustájení, tzn. že nemusí hned všechno fungovat na první dobrou, zatímco Vy budete čekat první dítě a jste teprve na začátku těhotenství a ani nevíte, jaké Vaše miminko bude - některá jsou klidná a některá prostě probrečí. Budete nevyspalá, zpruzelá a ještě lítat okolo koně, a to ještě ani neuvádíte, jaké budete mít zázemí, jestli máte hlídání a jak bude fungovat chlap. Pokud připouštět, tak bych to fakt udělala až po tom, co si sžijete s miminkem.... a taky jak na tom bduete finančně.
A to nemluvím o tom, že asi budete chtít ještě dodělávat VŠ. Přidělávat si ke škole a miminku starosti navíc je zbytečné.
Pokud najdete kvalitní pastevní ustájení, Váš kůň Vám poděkuje. Co umí teď, to nezapomene, a když bude mít prostor, bude se aspoň přirozeně pohybovat a zas takový svalový opadlík z něj nebude. Je to mladý kůň, vyřádí se s kamarády ve výběhu....a pokud to není nějaký temperamentní blázen, co fakt potřebuje makat, tak mu prostě pauza prospěje.
Takže bych začala hledat dobré ustájení a kobylu tam dala zjara. Přes zimu to vydrží, zatím můžete chodit na procházky nebo dělat ze země, to se taky dost podceňuje častokrát, ale může to dělat divy. Pak bych přestěhovala kobylu a soustředila se na sebe.

Tím není myšleno ji zahodit na louku. Tím je myšleno, že místo chození pod sedlo má chodit prostě někde na pastvinu (nebo holt jen do výběhu), s koňskými kámoši, věnovat se koňskému životu. Nemusíte měnit ustájení. Jen prostě kobyla nebude nic dělat, nebo bude dělat jen ze země (udržet osvalení se dá i ze země). 80 čísel není nic, to vám bude skákat s kopytem v nose i za rok, kdy se flákala na pastvině (teda jasně, v závislosti na plemeni).
Těhotná budete do léta, pak budete mít malé mrně, následující sezonu můžete s klidem odepsat.
Až budete zase moci začít pravidelně trénovat, budete mít před sebou nějaký půlrok, než začne pořádně další sportovní sezona. A za tu dobu dostanete v pohodě kobylu tréninkově klidně ještě dál, než jste teď.
A keby na to aj prišlo, kôň sa z toho fakt nepos..., keď bude rok iba na lúke. Profesionálni športovci sú aktívni vo veku 18 rokov bežne, vám utečie jedna športová sezóna, možno dve. Z toho sa svet nezrúti. Hlavne si nevyčítajte, že kobyla sa nemá dobre, lebo nepracuje, je len naozaj málo koní, ktoré potrebujú pracovať. Väčšinou je to skôr pocit majiteľa, že "musia". A zo zeme sa dajú robiť aktivity aj s dieťaťom v nosiči, poznám viaceré matky, ktoré takto kone udržujú v kondícii. Samozrejme, musí spolupracovať aj dieťa.

Arbora
napsal(a):
A keby na to aj prišlo, kôň sa z toho fakt nepos..., keď bude rok iba na lúke. Profesionálni športovci sú aktívni vo veku 18 rokov bežne, vám utečie jedna športová sezóna, možno dve. Z toho sa svet nezrúti. Hlavne si nevyčítajte, že kobyla sa nemá dobre, lebo nepracuje, je len naozaj málo koní, ktoré potrebujú pracovať. Väčšinou je to skôr pocit majiteľa, že "musia". A zo zeme sa dajú robiť aktivity aj s dieťaťom v nosiči, poznám viaceré matky, ktoré takto kone udržujú v kondícii. Samozrejme, musí spolupracovať aj dieťa.
Jo, jo, ta moje zmiňovaná kamarádka. Zaparkovala kočárek u balíku sena a dítě se bavilo jeho vytahováním, než máma odjezdila.

napsal(a):
Jo, jo, ta moje zmiňovaná kamarádka. Zaparkovala kočárek u balíku sena a dítě se bavilo jeho vytahováním, než máma odjezdila.
No vida, podstrčit dítěti pod ruku síť, má na večer i práci hotovou!
Ja i moje kamaradky mame tehotenstvi za sebou. Vetsinou jezdeni tak do pateho mesice a to uz jenom fakt v kroku, jedna vyjimka i den pred porodem, ale jinak se u nikoho zadne pastviny nekonaly. Me by teda bez meho kone bylo smutno. Nekdo si sehnal druheho jezdce, ale ja treba preferuji vylety, prochazky na ruce, venovani se praci ze zeme, cirkusovym kouskum atp.....je toho hodne, co se da s konem delat.