nature
napsal(a):
Myslíte,že je dostačujíci pro 7měs.hříbě 8kilo sena denně???Tedka budu kupovat ještě granulky a jinak dostává mrkev a jablka. A tak by me zajímalo kolik dopřáváte svým miláčkum?
Já si osobně myslím že jo...ale je to můj názor...hlavně je dobrý chodit s hříbátkama třeba obden na prochajdy na ruce za prví si na tebe zvykne a za druhý si s polu uzijete legraci..
nature
napsal(a):
Myslíte,že je dostačujíci pro 7měs.hříbě 8kilo sena denně???Tedka budu kupovat ještě granulky a jinak dostává mrkev a jablka. A tak by me zajímalo kolik dopřáváte svým miláčkum?
Já mám též osmiměsíčního hříbouše, ale je s mámou na pastvině, tak nevím, kolik sežere. Sena kolik chce, jádro mu samostatně vůbec nedávám, má jen co štípne mámě. Ještě trochu cucá, ale už ne moc. Je ažaž pěknej, takže jádro dostane až po odstavu, od devíti měsíců.
jackie
napsal(a):
Já mám též osmiměsíčního hříbouše, ale je s mámou na pastvině, tak nevím, kolik sežere. Sena kolik chce, jádro mu samostatně vůbec nedávám, má jen co štípne mámě. Ještě trochu cucá, ale už ne moc. Je ažaž pěknej, takže jádro dostane až po odstavu, od devíti měsíců.
cože? odstavuješ po 9měsíci? se snad odstavuje po 5.-6. maximálně
a o tom, že nedostává svoji porci jádra ani radši nemluvím
coriska
napsal(a):
A toto moudro si slyšela kde? Krom teda knížek.... Ten kdo na koně nespěchá a chce vyrovnaného parťáka na celý život nechává odstav na matce nebo odstavuje co nejpozději. Jsou známa i hříbata v 15 stále u matky. Neboj, příroda ví, kdy už stačí.....
kikuska
napsal(a):
A toto moudro si slyšela kde? Krom teda knížek.... Ten kdo na koně nespěchá a chce vyrovnaného parťáka na celý život nechává odstav na matce nebo odstavuje co nejpozději. Jsou známa i hříbata v 15 stále u matky. Neboj, příroda ví, kdy už stačí.....
Když jsou hříbci na pastvině je to úplně jedno, kdy se odstaví. Moji bývalou kobču si matka odstavila taky až po 1 roce, páč byly na pastvinách. . Ale jinak j to vlastně fuk, jestli teda nechceš nějakýho mega vysportovanýho dostiháka, že....No ale je to na názoru.
kikuska
napsal(a):
Ahoj chci jen napsat že já svoje hříbátka odstavila v půlroce a přikrmovala jsem možná tak ve třech až čtyřech měsících a samozřejmě ráno a večer a pokaždé jsem přivázala matku aby jim to nesnědla a hříbata jsem přivazovala taky na druhou stranu.I po odstavu krásně papali a jsou dobře zvyklý i na uvazování.Olča
coriska
napsal(a):
A ty si odkiaľ spadla?
Odstavuje sa po 5.-6. mesiaci minimálne, nie maximálne. Predminulého roku sme odstavili vo veku 8 mesiacov, minuloročné žriebätá sú ešte s matkami (majú 8,5 mesiaca) a zatiaľ nevidím jediný dôvod, prečo ich odstavovať (kobyly nie sú žrebné a nepracuje sa s nimi, kondične sú na tom dobre).
Čo sa týka jadra, to je najlepšie dávať minimálne, my dávame cca 0,5 kg jadra denne v dvoch dávkach, aj to len preto, aby bolo do čoho zamiešať vitamíny. Zato sena majú neobmedzene, odhadujem ale, že spotreba je takmer zhodná s dospelými koňmi.
nature
napsal(a):
Záleží na to, jaký je hříbek plemeno, a asi sama vidíš, jestli mu je to moc, nebo málo. Já svýojí hříbkovou krmila vždy senem co sežrala a přikrmovala jsem trochu jádrem (hrstka úsušků, do toho hrstka ovsa a vitamínky a nakrájená mrkvička - celou nechtěla + dostala loni v zimě od ostatních koní ošklivý kašel, takže bylinky). Odstavovala jsem na roce a kousek, dřív se nezadařilo. Kobýs bude letos dvouletá vypadá v optimální kondici, psychicky vyrovnaný kůň. Letos je pouze na seně a jablka+mrkev+minerálky. Množství krmení bych zkonzultovala s krmivářem a řídila se kondicí koně.
amazonka
napsal(a):
Záleží na to, jaký je hříbek plemeno, a asi sama vidíš, jestli mu je to moc, nebo málo. Já svýojí hříbkovou krmila vždy senem co sežrala a přikrmovala jsem trochu jádrem (hrstka úsušků, do toho hrstka ovsa a vitamínky a nakrájená mrkvička - celou nechtěla + dostala loni v zimě od ostatních koní ošklivý kašel, takže bylinky). Odstavovala jsem na roce a kousek, dřív se nezadařilo. Kobýs bude letos dvouletá vypadá v optimální kondici, psychicky vyrovnaný kůň. Letos je pouze na seně a jablka+mrkev+minerálky. Množství krmení bych zkonzultovala s krmivářem a řídila se kondicí koně.
My taky necháváme kobyly ať si to zařídí sami s odstavem pokud má kobča pod sebou klisničku,tak tomu necháváme volný průběh.S hřebčákama je to horší neradi bychom aby se zapojovali do plemenitby,takže to už se tam zasahuje.
Jinak že bychom hříbky přikrmovaly jádrem to vůbec,jsou na seně a i bez jádra maj energie na rozdávání,není důvod do nich cpát jádro a zbytečně překrmovat.Samozřejmě že když někdo odstavuje v 5.měsicí tak je fajn hříbkovi něco dávat když už nemůže mít mlíko od matky.Občas dostanou suchý pečivo,řepu,mrkev ale jinak ani ň.Naši koně jsou skoro celoročně ve výběhu.