Moc prosim poradte mi nekdo co s konikem ktery nejde zastavit je jemna na hubu ale kdyz proste cvala tak moc nereaguje a kdyz uz se mi to podari zacne se vztekat a cvalat na miste a hazet hlavou.Jezdim s ni kazdy den ven ale nechce se porad zklidnit jinak v boxe a na ruce je moc hodna necha si delat cokoliv ale pod sedlem je naprosto nezvladatelna co mam delat?
kohrelka
napsal(a):
Moc prosim poradte mi nekdo co s konikem ktery nejde zastavit je jemna na hubu ale kdyz proste cvala tak moc nereaguje a kdyz uz se mi to podari zacne se vztekat a cvalat na miste a hazet hlavou.Jezdim s ni kazdy den ven ale nechce se porad zklidnit jinak v boxe a na ruce je moc hodna necha si delat cokoliv ale pod sedlem je naprosto nezvladatelna co mam delat?
Nechci Te zklamat, ale tady zadna rada nepomuze. Chce to zkuseneho trenera, jizdarnu a zacit trenovat praci sedem. To, ze je citliva na hubu- to je prave ten problem. Jak ji v ni zacnes stourat, zadelavas si na problemy. Musis ji brzdit SEDEM, ale to te tu nikdo nenauci po internetu . Dokonce ani od toho trenera necekej zazrak pri prvni hodine, jsou to roky prace. Prozatim delej s konikem klidnou praci, nenaklusavej, dokud v kroku nepujde naprosto v klidu, to same z klusu do cvalu. Jakmile zacne nabirat na tempu, vem ho JEMNE zpet- ted by prave nastoupila zminena prace sedem.
kohrelka
napsal(a):
Já se taky přimlouvám za někoho zkušeného a venku zatím necválat. Já mám temperamentní kobylku a od obsedutí až doteď se to snažím se cvalem venku nepřehánět. Když cítím, že začne být moc hrr klidně třeba udělám jen pár cvalových skoků a zpomalím a jdem krokem nebo klusem dokud není úplně v klidu, třeba až domů. Taky mám občas náladu si zaběhat nebo když se s více lidma na vyjížďku tak cválá víc, ale to je pak v pohodě a nenacválává na každé trávě.
Kdyby se mi začal vztekat tak bych ho zastavila třeba na malé kolečko a chodila tam klidně půl hodiny než se uklidní a pak jen krok a tak pořád dokola. Asi bych ale nezkoušela na vyjížďce x krát nacválávat a zastavovat, to se bude vztekat asi ještě víc. Třeba jen jednou nacválat udělat pár skoků a pak už jen krok nebo klus. Ale je fakt, že tohle je práce na dlóóóuho.
Tak ať se vám daří a s kobylkou to zvládnete.
luckai
napsal(a):
Já se taky přimlouvám za někoho zkušeného a venku zatím necválat. Já mám temperamentní kobylku a od obsedutí až doteď se to snažím se cvalem venku nepřehánět. Když cítím, že začne být moc hrr klidně třeba udělám jen pár cvalových skoků a zpomalím a jdem krokem nebo klusem dokud není úplně v klidu, třeba až domů. Taky mám občas náladu si zaběhat nebo když se s více lidma na vyjížďku tak cválá víc, ale to je pak v pohodě a nenacválává na každé trávě.
Kdyby se mi začal vztekat tak bych ho zastavila třeba na malé kolečko a chodila tam klidně půl hodiny než se uklidní a pak jen krok a tak pořád dokola. Asi bych ale nezkoušela na vyjížďce x krát nacválávat a zastavovat, to se bude vztekat asi ještě víc. Třeba jen jednou nacválat udělat pár skoků a pak už jen krok nebo klus. Ale je fakt, že tohle je práce na dlóóóuho.
Tak ať se vám daří a s kobylkou to zvládnete.
Kolikrat uz sem to zkousela z ruznyma koleckama a nepomohlo to ani za hubu ju netaham necham ji volne oteze nervu ju necham ji byt jen kdyz zacne zrychlovat mirne protahnu ale nereaguje na vterinku zpomali a pak je to zase na novo proste mi prijde ze je vyrabovana s tech dostihu ona je schopna mi tryskat na hlavni silnici proto se silnicim vyhybam newim je to s ni tezky ale tak snazit se budu a trpelivost mam taky velkou ale uz jsem z toho celkem dost zoufala
kohrelka
napsal(a):
Kolikrat uz sem to zkousela z ruznyma koleckama a nepomohlo to ani za hubu ju netaham necham ji volne oteze nervu ju necham ji byt jen kdyz zacne zrychlovat mirne protahnu ale nereaguje na vterinku zpomali a pak je to zase na novo proste mi prijde ze je vyrabovana s tech dostihu ona je schopna mi tryskat na hlavni silnici proto se silnicim vyhybam newim je to s ni tezky ale tak snazit se budu a trpelivost mam taky velkou ale uz jsem z toho celkem dost zoufala
Já bych zkusila, když nereaguje na potáhnutí ji dostat na kolečko (samozřejmě nějak rozumně, abyste se v nějakém trysku nevysekali) a kolečko zmenšovat až přejde do kroku a chodit na něm tak dlouho dokud se neuklidní, když se mi bude zdát , že je klidnější zkusit ji povolit, aby šla rovně, když by byl nějaký náznak třeba jen do klusu hned zase na kolečko. Na kolečku se ti nemůže rozběhnout ani nějak vztekat, když musí pořád chodit. Když bude chodit na kolečku do zblbnutí, pochopí, že nemá smysl se někam namáhat. Určitě se vyplatí si udělat čas a chodit ven s tím, že počítám, že pojedu někam, kde mi to normálně trvá 15 min a já tam budu hodinu řešit problém. Moje kobylka ze začátku po obsednutí jak jsme se otočili ke stáji měla pořád tendende zrychlovat a přecházet z kroku do klusu případně cvalu. Tak jsem chodíval na louku nad stájí 10 min trvala cesta tam a zpátky jsme šli třeba půl hodiny i víc. Udělala 2 kroky a chtěla naklusat, tak jsme zacouvali a tak jsme šli celou cestu 3 kroky vpřed a 2 zpátky , kdyby se moc vztekala, tak by šla na kolečko. Pochopila to asi po měsíci a začala chodit na volné otěži krokem domů.Prostě si na to udělat čas. Tohle bude určitě trvat dýl a bude to náročnější, ale myslím, že by to mělo jít. Prostě se vykašlat na nějaké dlouhé vyjíždky a jít pár metrů za stáj a klidně tam prostě hodinu dělat kolečka do zblbnutí. Ale je fakt, že je to prostě na dlouho, nějaké výsledky se třeba můžou dostavit za měsíc nebo třeba taky za mnohem dýl.