Co to je za vyrážku???

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
20.7.2007 18:52

Ahoj! Tak toto naskákalo kobylce po postříkání vodou, docela mě to vyděsilo. Nevíte co to může být? U východu kde často stává je hodně kopřiv, můžou to způsobit na mokrou srst? Jinak nevim. Díky moc za rady...

20.7.2007 18:53

moninka napsal(a):
Ahoj! Tak toto naskákalo kobylce po postříkání vodou, docela mě to vyděsilo. Nevíte co to může být? U východu kde často stává je hodně kopřiv, můžou to způsobit na mokrou srst? Jinak nevim. Díky moc za rady...

zepředu

20.7.2007 19:11

moninka napsal(a):
zepředu

Nemůže to být třeba koník nebo kobylka muchařka???
Nebo nebyla ta voda nějak hodně znečištěná?

20.7.2007 19:14

moninka napsal(a):
zepředu

Tak to máš řádnou kopřivku!!!

Tohle měla Usa před třemi dny po celém těle! Reakce, alergická!
Pokud máš jen toto, tak buď ráda.

20.7.2007 19:15

lucky napsal(a):

Jinak může to být reakce na ty kopřivy, ano. Nebo také mohla sníst nějakou rostlinku, něco ji píchnout, je toho mnoho, ale tady možná budou ty kopřivy

20.7.2007 19:26

nightdevil napsal(a):
Nemůže to být třeba koník nebo kobylka muchařka???
Nebo nebyla ta voda nějak hodně znečištěná?

Voda byla čisťounká, možná i pitná bych řekla že tam zrovna teče...

20.7.2007 19:28

lucky napsal(a):

Teda, tak alergie jo....No aspoň že jenom takhle na kousku, to chudák Usinka, mít to po celým těle.. Budou to asi teda ty kopřivy, když si představim, kde se tak o ně otírá, tak to sedí. Mam s tim něco dělat???

woldemortík

20.7.2007 19:59
woldemortík

moninka napsal(a):
Teda, tak alergie jo....No aspoň že jenom takhle na kousku, to chudák Usinka, mít to po celým těle.. Budou to asi teda ty kopřivy, když si představim, kde se tak o ně otírá, tak to sedí. Mam s tim něco dělat???

tohle přesně jsem viděla v knížce než příjde veterinář a byla to kopřivka.Osobně jsem se tím nesetkla,ale s muchařinou už ano jednoho mám doma.Chudák od jara začítkem května se začíná otirát kolem kohoutku a hřívy na krku pak to jde na celý zadek a ocas celý rok nemá pořádné žině ani hřívu upřímě toho konáka lituju musí si přes léto dost zažít

20.7.2007 21:49

moninka napsal(a):

to je z koprivy, vola sa to nettle rash po ang, niektore koniky su citlivky, ine-ako napriklad moje, koprivu zeru ako lahodku a nic im nie je...

20.7.2007 22:12

bonita napsal(a):
to je z koprivy, vola sa to nettle rash po ang, niektore koniky su citlivky, ine-ako napriklad moje, koprivu zeru ako lahodku a nic im nie je...

Ahoj nejí ti zelená jablka? naši koně to měli z jablek

20.7.2007 22:54

moninka napsal(a):

Někdo tady jmenoval knížku kterou také mám a je superTak vám to tu písnu, snad na mě nepříjde autor.
Kopřivka
příznak náhlé reakce imunitního systému, který lze pozorovat i na kůži.Příčinou může být zkrmení nestravitelných složek krmiva, podání některých léků nebo kontaktní látky - v podestýlce, v přípravcích k péči o koně či výstroj, ale i bodnutí hmyzem a jiná podráždění. Kromě toho může být kopřivka předzvěstí nebezpečného onemocnění z imunokomplexů (petechiální horečka), které se objevuje např. po onemocnění hříběcí. Pupencovitá vyrážka je lokalizována převážně na krku a trupu, příležitostně i na končetinách. Vzhled postiženého koně je nápadný a majitele velice znepokojuje. Přesto však vyrážka během několika hodin vymizí sama. Je však třeba pátrat po její příčině, abychom ji mohli zpětně odstranit a ochránit tak ostatní koně.Nebezpečné jsou alergické reakce ve formě poruch krevního oběhu, které vyžadují okamžitou intenzivní léčbu.Koně jsou náhle malátní a apatičtí, lehají si, ztrácejí zájem o okolí. Tepová frekvence rychle roste, ale pulz je zároveň velmi slabý. Asi za 1 až 3 dny po vymizení pupínků dojde k vyloučení vodnaté tekutiny z ostře ohraničeného otoku. Vytvoří se krusty, které se sloupnou společně s několika chlupy. Kůže však nebývá poškozená do hloubky. Na koni však smíme jezdit, až když jsou veškeré změny v místě sedla a podbřišníku úplně zahojené.

PŘÍZNAKY: Náhle se na kůži objeví jednotlivé nebo četné pupínky různé velikosti
Pupínky se mohou slít do ostře ohraničeného otoku.
Nejsou zánětlivého charakteru.Zpravidla nebolí ani nesvědí
Za několik dní jimi prosákne malé množství vodnaté tekutiny

OPATŘENÍ: Nenechat koně stát na přímém slunci
Pokud si všimneme pouze několika pupínků a nezjistíme žádné další příznaky onemocnění, můžeme nejdříve několik hodin vyčkat.
Obvykle změny vymizí. Postižená místa je dobré chladit, nepotíráme je však žádnými přípravky ani je jinak neošetřujeme, protože přípravky mohou působit jako alergen. K ochlazení používáme pouze vodu, popř nakonec potřeme ovocným octem.
Při rozsáhlé vyrážce nebo při nástupu dalších celkových potíží uvědomíme veterináře
Na koni smíme jezdit až téhdy, když otok splaskne a zahojí se všechny krusty v oblasti sedla.

Je třeba dávat pozor, pokud se současně objeví otoky na hlavě a břiše.Ihned voláme veterináře.

Snad vám to pomůže

woldemortík

20.7.2007 23:01
woldemortík

thesis napsal(a):
Někdo tady jmenoval knížku kterou také mám a je superTak vám to tu písnu, snad na mě nepříjde autor.
Kopřivka
příznak náhlé reakce imunitního systému, který lze pozorovat i na kůži.Příčinou může být zkrmení nestravitelných složek krmiva, podání některých léků nebo kontaktní látky - v podestýlce, v přípravcích k péči o koně či výstroj, ale i bodnutí hmyzem a jiná podráždění. Kromě toho může být kopřivka předzvěstí nebezpečného onemocnění z imunokomplexů (petechiální horečka), které se objevuje např. po onemocnění hříběcí. Pupencovitá vyrážka je lokalizována převážně na krku a trupu, příležitostně i na končetinách. Vzhled postiženého koně je nápadný a majitele velice znepokojuje. Přesto však vyrážka během několika hodin vymizí sama. Je však třeba pátrat po její příčině, abychom ji mohli zpětně odstranit a ochránit tak ostatní koně.Nebezpečné jsou alergické reakce ve formě poruch krevního oběhu, které vyžadují okamžitou intenzivní léčbu.Koně jsou náhle malátní a apatičtí, lehají si, ztrácejí zájem o okolí. Tepová frekvence rychle roste, ale pulz je zároveň velmi slabý. Asi za 1 až 3 dny po vymizení pupínků dojde k vyloučení vodnaté tekutiny z ostře ohraničeného otoku. Vytvoří se krusty, které se sloupnou společně s několika chlupy. Kůže však nebývá poškozená do hloubky. Na koni však smíme jezdit, až když jsou veškeré změny v místě sedla a podbřišníku úplně zahojené.

Pokud si všimneme pouze několika pupínků a nezjistíme žádné další příznaky onemocnění, můžeme nejdříve několik hodin vyčkat.
Obvykle změny vymizí. Postižená místa je dobré chladit, nepotíráme je však žádnými přípravky ani je jinak neošetřujeme, protože přípravky mohou působit jako alergen. K ochlazení používáme pouze vodu, popř nakonec potřeme ovocným octem.
Při rozsáhlé vyrážce nebo při nástupu dalších celkových potíží uvědomíme veterináře
Na koni smíme jezdit až téhdy, když otok splaskne a zahojí se všechny krusty v oblasti sedla.

Je třeba dávat pozor, pokud se současně objeví otoky na hlavě a břiše.Ihned voláme veterináře.

Snad vám to pomůže

jo než přijde veterinář no to jsem byla je to super knýžka našla jsem tam dost dobrý věci aněkdy i dost důležitý

20.7.2007 23:07

woldemortík napsal(a):
jo než přijde veterinář no to jsem byla je to super knýžka našla jsem tam dost dobrý věci aněkdy i dost důležitý

To jo je skvělá,už mi nejdnou pomohla.Docela hustá je poslední stránka o otravě,fotka a pod ní ten popis"tento nádherný živý plot z tisu má již na svědomí životy dvou koní.Smrtelná dávka je 300 gramů jehličí" Brr chudáci

woldemortík

20.7.2007 23:09
woldemortík

thesis napsal(a):
To jo je skvělá,už mi nejdnou pomohla.Docela hustá je poslední stránka o otravě,fotka a pod ní ten popis"tento nádherný živý plot z tisu má již na svědomí životy dvou koní.Smrtelná dávka je 300 gramů jehličí" Brr chudáci

to jo ejvís mě asi dostalo ten otok na hlavě chudák koník vypadal jako hroch

21.7.2007 13:39

woldemortík napsal(a):
to jo ejvís mě asi dostalo ten otok na hlavě chudák koník vypadal jako hroch

Tady to vypadá opravdu že je koník přecitlivělý na kopřivy. Moje holčina kopřivy taky baští a nic ji není. Hlavně jsem byla překvapená, když jsem je ve výběhu sesekla kosou, usušily se, pak je jdu posbírat a kopřivy nikde. Usa se jen olizovala. Baští i největší bodláky. Bohužel včela je pro nás strašidlo obřích rozměrů.

Nevím jak je koni po kopřivce, ale Usa se chce hodně drbat a prožívá podrbkávání kartáčem šíleně. Kroutí se jako paragraf Asi ji to teď všechno svědí. Je hrozně vděčná za každé podrbání.
Jinak se neděs, až se ti koník bude loupat. Po té kopřivce se většinou udělá na kůži hromada stroupků, kdy mok vystupoval mírně z těch pupínků. Potom se nadzvedne srst a koníkovi se vyloupe hromada pidi stroupků. Use se sloupala i jemná kůže na pyscích a nozdrách z toho otoku. Ale nic hrozného. Jen aby sis nebyslela, že má kůň nějaký eksém či co. Prostě se to po kopřivce většinou stává, že se to někde objeví

21.7.2007 16:16

thesis napsal(a):
Kopřivka

Snad vám to pomůže

Tééda, článek je suprovej - díky moc! Asi přibyde knížka do výbavy Budou to ty kopřivy. Ale musela tomu pomoct i ta voda, že se snáz dostaly na kůži, jinak se u nich tetelí pořád a nikdy to neměla. Zelený jabka jí nedávam a strom tam nemá. Moc díky za rady všem a večer se koná akce "Smrt kopřivááám"! Kosu na ně, takhle mi popálit kobylku... Ahój!

21.7.2007 17:01

moninka napsal(a):
Tééda, článek je suprovej - díky moc! Asi přibyde knížka do výbavy Budou to ty kopřivy. Ale musela tomu pomoct i ta voda, že se snáz dostaly na kůži, jinak se u nich tetelí pořád a nikdy to neměla. Zelený jabka jí nedávam a strom tam nemá. Moc díky za rady všem a večer se koná akce "Smrt kopřivááám"! Kosu na ně, takhle mi popálit kobylku... Ahój!

taky sem to mela na konouchovi akorat po celym tele..rikaly ze to je koprivka hledali sme vsude v knizkach a nejake lepsi vysvetleni tam nebylo ale za dva dny nam to zmizlo. Je to už asi 2 roky a od te doby to nemel(musim zaklepat) a pres koprivy obcas jezdime a nic se neděje

21.7.2007 19:35

moninka napsal(a):

OHLÁŠENÍ vyrážka sama od sebe zmizla a neni po ní ani stopy

22.7.2007 10:44

moninka napsal(a):
OHLÁŠENÍ vyrážka sama od sebe zmizla a neni po ní ani stopy

Kopřivka vymizí sama, není až tak závažná, navíc pokud je v menším rozsahu jako u tohoto koníka. Horší když se objeví otok třeba tlamy jako u mojí, kdy koník nemůže pít ani jíst...tam je třeba calciovka.
Jinak možná že ji pomohlo i to, že byla mokrá, proto tak zareagovala na popálení kopřivou....

22.7.2007 11:04

lucky napsal(a):
Kopřivka vymizí sama, není až tak závažná, navíc pokud je v menším rozsahu jako u tohoto koníka. Horší když se objeví otok třeba tlamy jako u mojí, kdy koník nemůže pít ani jíst...tam je třeba calciovka.
Jinak možná že ji pomohlo i to, že byla mokrá, proto tak zareagovala na popálení kopřivou....

Určitě za to může ta voda, kopřiva se dostala jednoducho na kůži a bylo Chudák tvoje malá, mít to na čumáčku ...

22.7.2007 11:11

moninka napsal(a):
Určitě za to může ta voda, kopřiva se dostala jednoducho na kůži a bylo Chudák tvoje malá, mít to na čumáčku ...

No jo, je to hrozné. Hlavně nyní doufám, že se to dá trochu dopořádku. Ještě má malou bouli na krku a bolí ji, ale vezmu ji pomalu na procházku alespoň tady kousek za kamarádem. Ovšem budu mít stejně hrůzu z kdejaké včely a budu ji hlídat.....

Přidejte reakci

Přidat smajlík