ČT x Fríský kůň - jde to vůbec..?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
12.8.2007 08:38

Ahojda.. Možná hloupá otázka Je možné spojení těchto dvou plemenen (byť by bylo hříbátko bez papírů) a má někdo takového koníka..?

12.8.2007 10:38

neottia napsal(a):
Ahojda.. Možná hloupá otázka Je možné spojení těchto dvou plemenen (byť by bylo hříbátko bez papírů) a má někdo takového koníka..?

no proč by to nešlo já jsem četla tady že jedna holka připzstila noričku welshem

12.8.2007 10:50

woldemortik napsal(a):
no proč by to nešlo já jsem četla tady že jedna holka připzstila noričku welshem

To zní zajímavě Vím, že to jde u kobylek mohutnějšího rámce, kdy frís výraz zjemní.. Zajímal by mě ten výsledek, jak koník vypadá

sabora

12.8.2007 12:11
sabora

neottia napsal(a):
To zní zajímavě Vím, že to jde u kobylek mohutnějšího rámce, kdy frís výraz zjemní.. Zajímal by mě ten výsledek, jak koník vypadá

tady unás utek hřebeček frís a "nahříbátkoval" huculku, no, taky jsem na to zvědavá, určitě bude krásný mimi.....

12.8.2007 22:22

sabora napsal(a):
tady unás utek hřebeček frís a "nahříbátkoval" huculku, no, taky jsem na to zvědavá, určitě bude krásný mimi.....

Mám někde fotku co z takového spojení vzniklo, zkusím jí najít. Mně osobně se to moc nelíbí Vypadá jak ČT s vysoko nasazeným krkem

13.8.2007 08:16

bubo napsal(a):
Mám někde fotku co z takového spojení vzniklo, zkusím jí najít. Mně osobně se to moc nelíbí Vypadá jak ČT s vysoko nasazeným krkem

Máme z takového spojení hřebečka

13.8.2007 08:39

tajemma danny napsal(a):
Máme z takového spojení hřebečka

máme taky ČTxfrísem, 5-ti měsíčního hřebečka

13.8.2007 08:40

nikiska napsal(a):
máme taky ČTxfrísem, 5-ti měsíčního hřebečka

a tady je i s maminkou....kobyla je po Aldanovi

13.8.2007 08:49

nikiska napsal(a):
a tady je i s maminkou....kobyla je po Aldanovi

rozhodně nechci rýpat, jen mě to zajímá. To bylo cílené spojení? Pokud ano, co od takového koníka čekáte? to je totož pro mě naprosto nepředstavitelná kombinace a nikdy bych nad ní neuvažovala.

13.8.2007 08:56

elise napsal(a):
rozhodně nechci rýpat, jen mě to zajímá. To bylo cílené spojení? Pokud ano, co od takového koníka čekáte? to je totož pro mě naprosto nepředstavitelná kombinace a nikdy bych nad ní neuvažovala.

´tenhle koník neni můj, ale podle toho co řikal majitel, tak to bylo cílené, ale jelikož on se sveze jednou za uherák a jinak koně stojí ve výběhu, tak chce, aby to vypadalo dobře nic víc od toho neočekává. Neni to nepředstavitelná kombinace, jako kůň na couračky do lesa to nemusí bejt špatný, ale uvidíme co z toho časem vyroste....
máme samí divoký kombinace koní na stáji
třeba tenhle vraník- Max, tak jeho matka je A1/2 po Grandchant, jeho táta je kříženech kladrubáka a chlaďase, ale jeho děda byl frís..
takže je to vvšechno docela kompikovaný

13.8.2007 09:26

nikiska napsal(a):
´tenhle koník neni můj, ale podle toho co řikal majitel, tak to bylo cílené, ale jelikož on se sveze jednou za uherák a jinak koně stojí ve výběhu, tak chce, aby to vypadalo dobře nic víc od toho neočekává. Neni to nepředstavitelná kombinace, jako kůň na couračky do lesa to nemusí bejt špatný, ale uvidíme co z toho časem vyroste....
máme samí divoký kombinace koní na stáji
třeba tenhle vraník- Max, tak jeho matka je A1/2 po Grandchant, jeho táta je kříženech kladrubáka a chlaďase, ale jeho děda byl frís..
takže je to vvšechno docela kompikovaný

no mě to právě přijde nelogický už vzhledem ke stavbě. bála bych se že to bude dost neforemný a nevyvážený zvířátko....ostatně já mám taky křížence a ten se povedl, ale rozhodně ne takovu kombinaci

13.8.2007 19:55

neottia napsal(a):

jednoho takovýho křížence jsem viděla a můžu říct, že to bylo hrozný, jak s chodama, tak i se stavbou těla.....

13.8.2007 22:46

frenchula napsal(a):
jednoho takovýho křížence jsem viděla a můžu říct, že to bylo hrozný, jak s chodama, tak i se stavbou těla.....

Znám kobylku mela spatny chody (hlavne klus) divnou stavbu tela ale presto ji mame radi a je dobra na couračky mno :) Vsichni nemusi mit nejlepsiho kone co muze bejt

13.8.2007 22:50

kubeska napsal(a):
Znám kobylku mela spatny chody (hlavne klus) divnou stavbu tela ale presto ji mame radi a je dobra na couračky mno :) Vsichni nemusi mit nejlepsiho kone co muze bejt

mno to já znám člověka co chtěl frísem připouštět klusačku... na to říkáte co???

13.8.2007 23:05

kapusta napsal(a):
mno to já znám člověka co chtěl frísem připouštět klusačku... na to říkáte co???

13.8.2007 23:07

kubeska napsal(a):

no co jinýho by se dalo čekat

sabora

14.8.2007 10:20
sabora

kapusta napsal(a):

kapusta , ta asi má a žažila už vše, jak tak pozoruju........

14.8.2007 10:35

sabora napsal(a):
kapusta , ta asi má a žažila už vše, jak tak pozoruju........

Asi to nemyslíš zrovna dobře že?.. ale já neříkám že se ta kobyla připustila... jen že prostě toho člověka napadlo že se připustí frísem no... Já osobně si to představit nedovedu..

sabora

14.8.2007 10:44
sabora

kapusta napsal(a):
Asi to nemyslíš zrovna dobře že?.. ale já neříkám že se ta kobyla připustila... jen že prostě toho člověka napadlo že se připustí frísem no... Já osobně si to představit nedovedu..

máš pravdu nemyslela jsem to "dobře", jen se do tebe tak znudy navážím......, jdi na svoje poslední zadané téma, máš tak odemne vzkaz, vem si to k srdci.......

14.8.2007 10:54

sabora napsal(a):
máš pravdu nemyslela jsem to "dobře", jen se do tebe tak znudy navážím......, jdi na svoje poslední zadané téma, máš tak odemne vzkaz, vem si to k srdci.......

já už sem si to četla.. ale je to fakt jaks to napsala.. to se těžko posuzuje když mě nikdo nezná... tak mě neodsuzuj když mě neznáš.

14.8.2007 12:35

elise napsal(a):
no mě to právě přijde nelogický už vzhledem ke stavbě. bála bych se že to bude dost neforemný a nevyvážený zvířátko....ostatně já mám taky křížence a ten se povedl, ale rozhodně ne takovu kombinaci

No právě... ani na couračky asi nic moc, frís má vysoké chody, akci, ale prostor téměř žádný - na vyjížďkách ve skupině by byl akorát tak dobrá brzda s takovým klusem.
Ale proti gustu... nepřijde mi osobně, že by to zatím vypadalo nějak líp než obyč ČT..

14.8.2007 14:14

kapusta napsal(a):
já už sem si to četla.. ale je to fakt jaks to napsala.. to se těžko posuzuje když mě nikdo nezná... tak mě neodsuzuj když mě neznáš.

ve stáji, ze které si těd kamoška kupovala hříbě měli na pastvě dvouletýho čt x frízák. měl už přes 160khv, hnědák, tělo jako čt, jen ty nohy, frízácký ale bez rousů, zvláštní :o) ale krásný! a mechanika jako frízák

20.8.2007 22:34

neottia napsal(a):

tohle je Lipican s frisem a podle meho nazoru, je to mooc zajimavy konik, mezi normalnima konikama bych rekla, ze mozna i reprezentativni

20.8.2007 22:51

woldemortik napsal(a):

To jsem psala já, že připustili noričku welshem, bohužel ta kobylka, co se narodila, po dvou měsících uhynula. Dostala teploty a ani léky nezabraly. Kamarádka je sama těhotná, byl to pro ni šok, když hříbě uhynulo.

20.8.2007 22:53

minisek napsal(a):
tohle je Lipican s frisem a podle meho nazoru, je to mooc zajimavy konik, mezi normalnima konikama bych rekla, ze mozna i reprezentativni

Vypadá moc hezky.

20.8.2007 23:15

minisek napsal(a):

jejda, krasavec

21.8.2007 08:41

bonita napsal(a):
jejda, krasavec

Z krku a hlavy není moc vidět, ale podle fotky úhlení kolena a hlezna určitě reprezentativní není - a z toho bude vycházet i kvalita pohybu
Podobně "reprezentativní" jsou i nesourodé slepence několika plemen na ostatních fotkách...

21.8.2007 11:08

marta n napsal(a):
Z krku a hlavy není moc vidět, ale podle fotky úhlení kolena a hlezna určitě reprezentativní není - a z toho bude vycházet i kvalita pohybu
Podobně "reprezentativní" jsou i nesourodé slepence několika plemen na ostatních fotkách...

no zalezi co je u tebe kvalita pohybu, na jakych konikach jezdis, aby se dalo srovnavat.

21.8.2007 11:09

neottia napsal(a):

..

21.8.2007 11:16

minisek napsal(a):
..

a tomuhle rikate co, je to taky mix, holandsky teplokrevni a fris.
Uz rok je z nej plemenny hrebec. Kdyz se to namixuje dobre, tak je to dobre.
co si budem povidat, co je vlaste CT?
Taky spousta plemen v jednom. Neni to o dohadovani, jen o koukani, proste se na neco noveho podivat. Kazdemu se libi neco jineho a to je spravny a kazdy ma toho konika na neco jineho, ale jedno je stejny, proste je tady vsichni mame radi.

21.8.2007 11:19

marta n napsal(a):

Mně se ten kůň dost líbí, příjde mi opravdu krásný a nikdo podle mě při pohledu na něj žádný úhel řešit nebude

21.8.2007 11:56

marta n napsal(a):

pani Marta ma uz "zdeformovany" profesionalny pohad, vsak preto tam asi dala tento smailik"" tak si na nu "nevyskakujte" Jasne, ze profesionalovi hned udru do oci tieto "chybicky " i ja som si ich hned vsimla, ale laikovi a urcite aj inym ten konik udrie do oci v pozitivnom slova zmysle, preto som i napisala, ze to je krasavec, co aj urcite je

21.8.2007 11:59

minisek napsal(a):
a tomuhle rikate co, je to taky mix, holandsky teplokrevni a fris.
Uz rok je z nej plemenny hrebec. Kdyz se to namixuje dobre, tak je to dobre.
co si budem povidat, co je vlaste CT?
Taky spousta plemen v jednom. Neni to o dohadovani, jen o koukani, proste se na neco noveho podivat. Kazdemu se libi neco jineho a to je spravny a kazdy ma toho konika na neco jineho, ale jedno je stejny, proste je tady vsichni mame radi.

Minisku, nevies, pre ake plemena je licentovany tento coloured stallion? Ma to, comu sa hovori "floating paces"

21.8.2007 12:07

bonita napsal(a):
pani Marta ma uz "zdeformovany" profesionalny pohad, vsak preto tam asi dala tento smailik"" tak si na nu "nevyskakujte" Jasne, ze profesionalovi hned udru do oci tieto "chybicky " i ja som si ich hned vsimla, ale laikovi a urcite aj inym ten konik udrie do oci v pozitivnom slova zmysle, preto som i napisala, ze to je krasavec, co aj urcite je

souhlas mně se prostě líbí protože sem laik :)

22.8.2007 09:27

bonita napsal(a):
Minisku, nevies, pre ake plemena je licentovany tento coloured stallion? Ma to, comu sa hovori "floating paces"

Pripousti jak KWPN tak i Frise.

22.8.2007 09:44

minisek napsal(a):

samozrejme to bylo jen pro srovnani, ten simlik jako obycejny mix hobby konika, je taky malinky meri 152cm , a ten druhy ze to nekdy jde, ten vznikl pripustenim licentovanym friskym hrebcem.

22.8.2007 12:09

minisek napsal(a):

Minisku, doufám, že jen špatně čtu nebo pomalu chápu - chceš snad tvrdit, že strakoš má oprávnění pro PK frísů?
(chybí mi tu smajlík s vyděšenou otevřenou tlamičkou)

22.8.2007 12:22

marta n napsal(a):
Minisku, doufám, že jen špatně čtu nebo pomalu chápu - chceš snad tvrdit, že strakoš má oprávnění pro PK frísů?
(chybí mi tu smajlík s vyděšenou otevřenou tlamičkou)

Určitě jen špatně čteš, neboj...Jelikož vlastním frískou kobylu, vím, že letos u nás není žádný hřebec, který by mohl připouštět...samozřejmě takový, po kterém by bylo hříbě zapsané do PK..

22.8.2007 14:12

mix napsal(a):
Určitě jen špatně čteš, neboj...Jelikož vlastním frískou kobylu, vím, že letos u nás není žádný hřebec, který by mohl připouštět...samozřejmě takový, po kterém by bylo hříbě zapsané do PK..

Tak to jsem v šoku i já. To musí bejt nějaká mejlka - mix holanďana a fríse že by mohl být plemenným hřebcem???!!!
A pouštět ještě ke všemu to i ono?????
Proboha vždyť obé tyto plemena mají své určité standardy (tipuju u frísa mimo jiné černou barvu a rousy), aby mohly být uplemeněny, tak kdo by si proboha tohle pustil na frískou klisnu???? Co z toho tak může vylézt????
A já vlastnit nějakou chovnou klisnu KWPN tak tenhle "skotský střik", bych na ni nechtěla ani zadarmo.
Proti křížencům a bezpapírákům nic nemám (sama jednoho mám), ale všeho s rozumem.

23.8.2007 22:53

janda napsal(a):
Tak to jsem v šoku i já. To musí bejt nějaká mejlka - mix holanďana a fríse že by mohl být plemenným hřebcem???!!!
Proboha vždyť obé tyto plemena mají své určité standardy (tipuju u frísa mimo jiné černou barvu a rousy), aby mohly být uplemeněny, tak kdo by si proboha tohle pustil na frískou klisnu???? Co z toho tak může vylézt????
A já vlastnit nějakou chovnou klisnu KWPN tak tenhle "skotský střik", bych na ni nechtěla ani zadarmo.
Proti křížencům a bezpapírákům nic nemám (sama jednoho mám), ale všeho s rozumem.

nene damy, ctete dobre, je plemenikem pro obe tyto plemena, Vetsinou se hribatka rodi strakaci, i kdyz uznavam, ze s tema frisakama je to pruser.
Kazdopadne hribata jsou s PP a nestoji malo. Proste coloured je IN.

24.8.2007 15:47

minisek napsal(a):
nene damy, ctete dobre, je plemenikem pro obe tyto plemena, Vetsinou se hribatka rodi strakaci, i kdyz uznavam, ze s tema frisakama je to pruser.

Je možné, že hříbata jsou s PP, jestliže je pro tento typ koně založena PK..Já to myslela tak, že hříbě po tomto hřebci nemá nárok být zapsané v hlavní PK fríského koně v Drachtenu..Jelikož už hříbata po Jellem a Eelcovi, kteří u nás působili do loňska, mohou být zapsána max v 1. vedlejší PK. To jen pro úplnost.

24.8.2007 16:43

minisek napsal(a):

mix, preco len do vedlajsej PK? Tito zrebci neboli uchovneni, nemam v tom prehlad, tak sa pytam

25.8.2007 11:06

bonita napsal(a):
mix, preco len do vedlajsej PK? Tito zrebci neboli uchovneni, nemam v tom prehlad, tak sa pytam

Ani se ti nedivím .. já v tom měla do jisté doby taky dobrý chaos.. Mrkni na tento odkaz. Ten ti to vysvětlí nejlíp http://www.fhca.cz/cs/chovatele/registry.aspx... až se podíváš na tu tabulku, tak Eelko i Jelle jsou Veulenboek s licencí, to znamená, že hříbata po nich mají nárok jen na B I=1.vedleší PK....raděj si to pročti, abych se tu do toho moc nezamotala a kdybys něčemu nerozuměla, pisni..
Z toho všeho vyplývá, že hříbě má nárok na hl.PK, jen když je po hřebci se Stamboek a ti u nás nejsou - musí se dovážet mražené sperma z Holandska..

27.8.2007 13:05

mix napsal(a):
Je možné, že hříbata jsou s PP, jestliže je pro tento typ koně založena PK..Já to myslela tak, že hříbě po tomto hřebci nemá nárok být zapsané v hlavní PK fríského koně v Drachtenu..Jelikož už hříbata po Jellem a Eelcovi, kteří u nás působili do loňska, mohou být zapsána max v 1. vedlejší PK. To jen pro úplnost.

nejsou registrovany ve friese stamboek, nrps myslim

Ceasar

21.8.2016 19:23
Ceasar

XXX.XXX.20.40

janda napsal(a):

Ano ano dámy. "Mix" KWPN a fríse je plemeno:) Barock Pinto. Jsou to krásní koně do sportu:) já sama budu inseminovat svou frísku s semenem plemeného KWPN hřebcem s licencí. A tito plemenní hřebci s například 75% frís a 25% KWPN je velmi žádaní.

21.8.2016 20:25
DandaL

XXX.XXX.149.11

Ceasar napsal(a):
Ano ano dámy. "Mix" KWPN a fríse je plemeno:) Barock Pinto. Jsou to krásní koně do sportu:) já sama budu inseminovat svou frísku s semenem plemeného KWPN hřebcem s licencí. A tito plemenní hřebci s například 75% frís a 25% KWPN je velmi žádaní.

Az na to ze diskuze je devet let stara a v te dobe barock pinto asi moc nefrcelo. A do jakeho sportu jsou tito krizenci tak zadani? Ja teda kupovat kone do sportu tak barock pinto by byla posledni volba. Ale mozna to bude tim ze me nepostihla manie koni co vypadaji jako krava.

Ceasar

22.8.2016 19:49
Ceasar

XXX.XXX.20.40

DandaL napsal(a):
Az na to ze diskuze je devet let stara a v te dobe barock pinto asi moc nefrcelo. A do jakeho sportu jsou tito krizenci tak zadani? Ja teda kupovat kone do sportu tak barock pinto by byla posledni volba. Ale mozna to bude tim ze me nepostihla manie koni co vypadaji jako krava.

Je to výborný kůň do drezury i na zápřež. Je to taky super způsob jak legálně "křížit" frísáky. Jsou to super všestranní koně jak na drezuru, tak na vandry. A to že podle vás vypadá jako kráva je váš názor který vám nebudu nějak vyvracovat, někomu se pintové líbí, někomu ne;).

Ceasar

22.8.2016 19:56
Ceasar

XXX.XXX.20.40

Jo a ještě abych odpověděla na dotaz ohledně ČTxFrís a tak jednoho takového křížence znám z tábora. Jela jsem na něj na vandr a je to podle mě super kůň na vyjížďky. Nemá žádné vady ani zdravotní nebo genetické potíže. Je to prostě kůň ma vandr.

22.8.2016 20:06
DandaL

XXX.XXX.149.11

Ceasar napsal(a):
Je to výborný kůň do drezury i na zápřež. Je to taky super způsob jak legálně "křížit" frísáky. Jsou to super všestranní koně jak na drezuru, tak na vandry. A to že podle vás vypadá jako kráva je váš názor který vám nebudu nějak vyvracovat, někomu se pintové líbí, někomu ne;).

Ano je to muj nazor a nikomu ho nevnucuju. Stejne tak jako nechapu proc chce nekdo krizit frisaky. A me osobne flekati kone v drezure vadi. Drezura ma byt elegantni a to podle me flekaci nejsou ti se mi hodi do westernu a nebo nekam na ranc ke kravam. To je jako kdyby se drezury jezdily ve strakatych sakach asi by to vypadalo jak v cirkuse ne? Opet je to muj nazor tak doufam ze nebude nekoho pohorsovat.

Ceasar

23.8.2016 10:57
Ceasar

XXX.XXX.20.40

Podle mě na barvě nezáleží...

23.8.2016 11:58
lenacia

XXX.XXX.205.245

DandaL napsal(a):
Ano je to muj nazor a nikomu ho nevnucuju. Stejne tak jako nechapu proc chce nekdo krizit frisaky. A me osobne flekati kone v drezure vadi. Drezura ma byt elegantni a to podle me flekaci nejsou ti se mi hodi do westernu a nebo nekam na ranc ke kravam. To je jako kdyby se drezury jezdily ve strakatych sakach asi by to vypadalo jak v cirkuse ne? Opet je to muj nazor tak doufam ze nebude nekoho pohorsovat.

To je dost směšné hodnotit vlohy koně podle toho jestli má, nebo nemá fleky...
snad jde o to, jestli mají, nebo nemají ony chody, a oni je (pokud se bavíme o opravdu kvalitním chovu, a ne že zase budete vybírat jen z lidí, kteří koně chovaj pro radost a chtěj onoho flekatého koně- a ten kůň tím pádem fakt nidky nedostane šanci se dostat někam na obdélník).

23.8.2016 16:50
svatka

XXX.XXX.70.17

DandaL napsal(a):

Ohledem toho křížení frísů - to v ČR leckdo uvítá, protože tu není žádný plemeník a ceny ID ze zahraničí jsou dost závratné, vyrobit BP je tedy pro české majitele klisen jedna z mála možnost, jak mít z fríské kobyly hříbě s papírama. Za mě ale žádný nadšení, kříženci frísů jsou často dost nepovedení a exteriérově nevyrovnaní; řada vyvedených určitě existuje, ale žádný ustálený typ neexistuje.

Kaci123

23.8.2016 19:51
Kaci123

XXX.XXX.166.26

Určitá neustálenost v typu tu ještě nějakou tu generaci bude, každý začátek je těžký. Proto tu jsou svody, letos by měl být v říjnu, plemenná kniha Barock pinto je a zatím bude otevřená. Musí se vytvořit dostatečně široká základna, ze které se budou na základě výsledků ze svodů uchovňovat jen odpovídající jedinci. Oni ti strakatí lehčí frísové nejsou zas až taková novinka, v minulosti dávné i celkem nedávné byli vyhledáváni, barva nejen koní podléhá svým způsobem módě. Ale i pro jejich vlastnosti, jako učenlivost a dobrácký charakter po frísovi a zprostornění chodů a temperament po teplokrevníkovi. Mám právě skoro 4měsíčního hřebečka z frísky, barevně velmi povedený a podle inspektora, který ho čipoval, je i dobře stavěný. Ale čas ukáže, co se z něj vyklubesmajlík

24.8.2016 06:48
kapička

XXX.XXX.133.114

Mně přijde divné křížit tak specifické plemeno jako je fríz. A nemyslím jen stavbou těla ale i povahově. Co jsem poznala, tak byli na hony vzdálení teplokrevníkům.

Kaci123

24.8.2016 07:48
Kaci123

XXX.XXX.166.26

Já bych ty fríse zas tak nedémonizovala. Motám se kolem nich přes 10 let, je to kůň jako každý jiný. Jasně, vzhled je nezaměnitelný, chody, hlavně klus s velmi vysokou akcí, ale právě že tento tip chodu je patrný hlavně u hřebců a hlavně při určitém vzrušení, to jsou ty momenty, které se fotí a natáčí a lidí pak žijí v domnění, že na tom se nedá sedět. Kobyly nemívají takový projev, akce není tak vysoká a naopak celkově je pohyb frísů měkký, a to i díky jejich trochu měkčím hřbetům. Dnešní frís je už jiný, než před 50ti lety, lehčí, pohyblivějsí, temperamentnější. Běžně se ve Španělsku kříží s PRE a používá se v různém jezdeckém odvětví, ale hlavně jako spolehlivé pracovní zvíře na práci s býky. Významní trenéři, např. Anja Beran, Hemfling atd., poukazují na inteligenci a ochotu učit se u frísů. Jen u nás slýchám opačný názor, mám dojem, že to ale nebude koněm, ale naším jezdeckým, uměním, smajlík Navíc se vždy křížily těžší klisny s lehčími hřebci, právě pro vznik těžšího ale dostatečně pohyblivého teplokrevnika. Všechna plemena se stále vyvíjejí a v čase mění, stačí se kouknout na teplokrevníka jakéhokoli plemene jak vypadal např.po 2sv.válce a jak teď, je to velký rozdíl. Takže rozumné křížení s určitými pravidly, nevnímám jako něco špatného.

Přidejte reakci

Přidat smajlík