Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
19.8.2007 11:05

V první řadě bych chtěla upozornit, že se mi nejedná o to rozpoutat diskuzi na téma či kovat, nebo nekovat, těch tu bylo už více než dost...

Ráda bych si jenom udělala obrázek, zda svého koně kovete nebo ne a zda s ním sportujete, popř. jaká disciplína a úroveň.

Děkuji

19.8.2007 11:09

lesterka napsal(a):
V první řadě bych chtěla upozornit, že se mi nejedná o to rozpoutat diskuzi na téma či kovat, nebo nekovat, těch tu bylo už více než dost...

Ráda bych si jenom udělala obrázek, zda svého koně kovete nebo ne a zda s ním sportujete, popř. jaká disciplína a úroveň.

Děkuji

já mám svoje koně bosé po silnici nejezdim jen p lokách prostě rekreáčka nic vím .Koupila jsem valacha hucula měl podkovy na předku půl roku podkovy ošmahdaný a nohy už vytáčel do stran tak jsme mu je hned sundali aje v poho.tedka je skoro dva roky bez podkova anějak mu nechybí.pak jsem ještě kovala moji chladasku,ale ta měla podkovy poprvé na nhou tak chodila jak drezůrák,ale po týdnu si jí v ohradě urazila tak jsem sundala i druhou.tedka na jaře bych jí skusila okovat znopva půjdem tahat soušky tak nevím

19.8.2007 14:35

woldemortik napsal(a):
já mám svoje koně bosé po silnici nejezdim jen p lokách prostě rekreáčka nic vím .Koupila jsem valacha hucula měl podkovy na předku půl roku podkovy ošmahdaný a nohy už vytáčel do stran tak jsme mu je hned sundali aje v poho.tedka je skoro dva roky bez podkova anějak mu nechybí.pak jsem ještě kovala moji chladasku,ale ta měla podkovy poprvé na nhou tak chodila jak drezůrák,ale po týdnu si jí v ohradě urazila tak jsem sundala i druhou.tedka na jaře bych jí skusila okovat znopva půjdem tahat soušky tak nevím

Naše koně máme všechny na boso, a jsou bez problému.Samozřejmě jezdíme jen rekreačku a po cestě minimálně. Ale kdybych měla jezdit nějaké parkury bez podkov by se to neobešlo-když jednou okoveš- rok se potom kopyto spravuje než je zase normální přirozené.

19.8.2007 15:42

kessidis napsal(a):
Naše koně máme všechny na boso, a jsou bez problému.Samozřejmě jezdíme jen rekreačku a po cestě minimálně. Ale kdybych měla jezdit nějaké parkury bez podkov by se to neobešlo-když jednou okoveš- rok se potom kopyto spravuje než je zase normální přirozené.

ahoj, já mám koně okovaného na všechny 4.Terén tu je takový rozmanitý...často přecházím po silnici nebo tu jsou kamenité cesty a v lese to je samej šutr.....jeden rok jsem měla jen na předkách podkovy a za dvy dny měl otlaky a pomalu nechodil.S kovářem jsme to konzultovali a shodli jsme se na tom, že v našem případě jsou podkovy nutností.Máme lehké pantoflice.

19.8.2007 15:49

lesterka napsal(a):

Děkuji

Já mám 7-letou klisnu českého teplokrevníka. Věnujeme seskokovému sportu a kujeme celoročně na všechny 4 nohy..

19.8.2007 19:19

barletka napsal(a):
Já mám 7-letou klisnu českého teplokrevníka. Věnujeme seskokovému sportu a kujeme celoročně na všechny 4 nohy..

Mám arabskou kobylku, veterináře přímo nenávidí a jsem ráda, že se už nechá aspoň bez cavyků vystrouhat. Podkovy měla jen na předkách dvakrát, byla pod sedativama, ale i tak bylo kutí všem zúčasněným nebezpečné. Už víc než dva roky je na boso, jen strouháme a už kobylka stojí sama. Jezdíme i delší trasy, někdy i 50km za den, i kamenité, a je v pohodě. Kopyta mažu jen tak 1krát týdně. Ale za to mám rašpli doma a občas zarašpluju patky, má na jedné nožce od narození špalkovité kopýtko. S kobčou občas zajedu na nějakou menší výstavu, šla už i Z- drezuru a jinak trénujeme lehce western, možná někam příští rok vyjedem. Ale terénu se nevyhýbáme žádnému, cestě ani kamení. Kopýtka otlačená nemá, jen to chce dobré žrádlo, vitamíny a kováře tak co 5-6 týdnů.

19.8.2007 20:56

lesterka napsal(a):

Děkuji

dostihové klusáky v sezoně kovu na všechny 4, v zimě jsou bosí

19.8.2007 21:17

bospor napsal(a):
dostihové klusáky v sezoně kovu na všechny 4, v zimě jsou bosí

Tak moje kobča nebyla nikdy kutá (arabský plnokrevník).

Terén tady máme rozmanitý a chodí po všem. Dost chodíme po cestách ..asfalt, někdy polní kamenité, dost škaredé cesty, v lese kamenité cestičky, v řece šutry a podél řeky..jinak pole, louky, kamenitá pastvina..vypadá hezky, ale šutrů je tam až až.
Zatím teda rekre vyjížďky, spíše se kobylka učila, momentálně rekonvalescence. Ale jindy ušla klidně 20 -25 kilometrů v těžkém terénu bez nejmenší úhony na kopytech. Takže nějaká jízdárna s pískem je rekre.

Kopyta strouhal vždy můj kovář, ovšem někdy měla po vystrouhání kopýtka citlivá nějakou dobu, když to sebral jako málem pro podkovy. Takže jsem si začala začátkem roku letos dělat kopyta sama. A kobča je naprosto spokojená a přelezla by snad i hřebíky....

Jinak má vysoce kvalitní rohovinu, kovář ji říkal ocelová lady...vždycky se nadřel, než ji vystrouhal, nože jedou jako po oceli, takže i proto nejsou podkovy zatím třeba a doufám, že nebudou.

Uživatel s deaktivovaným účtem

19.8.2007 21:52

lesterka napsal(a):

Děkuji

dva kusy klusaka vo vlastnictve,jeden naboso(podkovy nikdy nemala),uroven dostihov najslabsej kategorie,druhy kuty od jari do jesene,zatial nebehal,zvysne v stajni kute rovnako,len na sezonu,od najslabsich kategorii,po tie lepsie rekreacne kone naboso

19.8.2007 23:47

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
dva kusy klusaka vo vlastnictve,jeden naboso(podkovy nikdy nemala),uroven dostihov najslabsej kategorie,druhy kuty od jari do jesene,zatial nebehal,zvysne v stajni kute rovnako,len na sezonu,od najslabsich kategorii,po tie lepsie rekreacne kone naboso

Barboro, klusáci mají povoleno běhat bez podkov? Já jezdím steeplery a ti mají předepsaný podkovy.

20.8.2007 09:18

lesterka napsal(a):

Děkuji

Já mám anglicého plnokrevníka. Momentálně je okovaný na všechny 4. Dříve měl podkovi jen na předcích ale zadky si hodně ošoupával tak teĎ má všechyny 4. Věnujeme se drezeře a i si skočíme nějakej ten parkůrek.

20.8.2007 09:26

lesterka napsal(a):

Děkuji

Mam plnaska.Behal dostihy,byl kovan na vsechny ctyri.Ted uz kovem jen na predky.Je to ale porad baletka,na ceste kde je hodne tvrdo a kameni chodi jako na jehlach i kdyz ma podkovy.Takovych cest se tu vyskytuje bohuzel hodne kdyz jedeme na vyjizdku.Ale vzhledem k tomu,ze jezdime vice jizdarnu,kde je pisek a trava,kovar doporucil kovat jen predky a zadky nechat.Je to bez problemu,az na ty tvrde cesty.Chtela jsem ho v budoucnu nechat na boso,ale jeste si to hodne rozmyslim,i kdyz kovar rikal ze by to mohlo jit...uvidime jak to bude dal...S konikem zatim nic nepodnikam,prijezdujeme,zatim ani neskaceme a jezdime jednou tydne az dvakrat tereny..

20.8.2007 10:27

lesterka napsal(a):

Děkuji

já mám 5letou ČT a věnujeme se parkurům, koveme na všechny 4, u parkurů to je skoro nutností. Kobylka má krásná zdravá kopýtka, nikdy neměla problém.

20.8.2007 12:11

coriska napsal(a):
já mám 5letou ČT a věnujeme se parkurům, koveme na všechny 4, u parkurů to je skoro nutností. Kobylka má krásná zdravá kopýtka, nikdy neměla problém.

máme 4 koníky a s každým je to jinak i když jsou všichni naboso.první klusák má skvělou rohovinu a ocelově tvrdá kopyta,nemá problém na žádném povrchu. druhý čt. má problém s klouby a odráží se to i na kopytech,jsou nekvalitní a štípou se.štípaly se ale i s podkovama, kvalita byla ještě horší,je bez podkov ale dostává pravidelně vitamíny,častěj se mu kopyta upravují a chodíme do vody kopyta máčet a mažem. třetí čt. má kopyta vpohodě ale byl dlouho kutý na předky,koupili jsme ho cca před pul rokem a podkovy sundali,ted si pomalu zvyká a je vidět že to bude ještě chvili trvat,vyhýbáme se s nim šutrum a tvrdemu povrchu jak jen to jde,než mu rohovina odroste.čtvrtý quarter je ještě mladoš,tudíž nejezdíme,zatím má kopyta vpohodě tak uvidíme,i když kovář říká že je má ze spodu dost tenký a musí se hodně opatrně strouhat,já ale doufám že to zvládnem bez podkov stejně jako u osatních

20.8.2007 12:38

lesterka napsal(a):

Děkuji

Mám šestnáctiletou plnokrevnou kobylku, ježděna rekreačně (momentálně má pod sebou hříbě), naboso tři roky, bez problémů.

20.8.2007 12:41

misulinka napsal(a):
Mám šestnáctiletou plnokrevnou kobylku, ježděna rekreačně (momentálně má pod sebou hříbě), naboso tři roky, bez problémů.

Oddílová klisna ČT, 13 let, naboso 4 roky, hobby parkury do 100 cm.

20.8.2007 12:43

misulinka napsal(a):
Oddílová klisna ČT, 13 let, naboso 4 roky, hobby parkury do 100 cm.

Oddílový valach ČT, 13 let, naboso 3 roky, parkury do st. ZL.

20.8.2007 12:45

misulinka napsal(a):
Oddílový valach ČT, 13 let, naboso 3 roky, parkury do st. ZL.

Valach A 1/1, co byl ustájen v našem oddíle, naboso 2 roky, parkury do st. L

20.8.2007 12:51

misulinka napsal(a):
Valach A 1/1, co byl ustájen v našem oddíle, naboso 2 roky, parkury do st. L

Oddílový sedmiletý valach ČT, letos první parkurová sezóna, naboso, nikdy nekován

20.8.2007 12:55

misulinka napsal(a):
Oddílový sedmiletý valach ČT, letos první parkurová sezóna, naboso, nikdy nekován

Sedmiletá klisna ČT, ustájená v našem oddíle, letos první parkurová sezóna, naboso, nikdy nekována.

Mám pokračovat? A pak že to bez těch podkov na parkuru nejde.

20.8.2007 13:04

lesterka napsal(a):

Děkuji

Lara, moje arabáška, letos prvním rokem vytrvalost st.Z, koveme na všechny, když je delší pauza (zima, udržovací zátěž,..) je bosá.

Dastík, teplas, na boso už rok, předtím podkovy (i v zimě), moc se mu zlepšila kvalita kopyt.

sadzi saj

20.8.2007 13:23
sadzi saj

misulinka napsal(a):
Sedmiletá klisna ČT, ustájená v našem oddíle, letos první parkurová sezóna, naboso, nikdy nekována.

Jé už jsem se lekla, že budu sama, kdo má bosou kobylu a jezdí parkury

20.8.2007 13:37

avecaesar napsal(a):
Lara, moje arabáška, letos prvním rokem vytrvalost st.Z, koveme na všechny, když je delší pauza (zima, udržovací zátěž,..) je bosá.

Dastík, teplas, na boso už rok, předtím podkovy (i v zimě), moc se mu zlepšila kvalita kopyt.

Svého 5letého valacha koveme na 4x4 (na přední i na zadní) podkovama s vidiakovými ozuby. I v zimě. Je to parkurový kůň a nemá zrovna nejlepší postoj, takže se to musí udržovat a už se mu to lepší

20.8.2007 14:18

tauria napsal(a):
Svého 5letého valacha koveme na 4x4 (na přední i na zadní) podkovama s vidiakovými ozuby. I v zimě. Je to parkurový kůň a nemá zrovna nejlepší postoj, takže se to musí udržovat a už se mu to lepší

Naši koníci tahají v lese, pokud ne, jsou využíváni k rekreačnímu ježdění po jakémkoliv terénu. Při delších trasách se nevyhneme ani kamenitému terénu, ani asfaltovým silnicím. Všichni jsou naboso a bez problémů.

20.8.2007 20:00

lesterka napsal(a):

Děkuji

Tak my taky nekujem . Koblka má 6 a nikdy kutá nebyla. Když jsme začali jezdit, tak jsem se zaptala veta a kovářů, co říkají na kopyta, kopyta vypadali dobře, tak jsme se dohodli, že kout nebudem a uvidí se, kdyby byl problém, a zatím žádný nenastal. Je to arab, takže jsme předpokládali dobrá kopyta. Jezdíme zatím spíš rekre. Terény tu ideální nejsou, je hodně kamení, ale zatím žádný problém nebyl. Kopyta má pořád jak hříbátko,tvrdé, neštípou se. Nejdelší pochod jsme absolvovaly 3 denní a po poměrně kamenitém terénu a vše v pohodě. V kamenech si vybírá cestičku podle sebe, když je možnost jdem po trávě. Je vidět, že po travičce se jí chodí líp, ale otlaky jsme ještě neměli.

Foto Lenka Daňková

20.8.2007 20:27

misulinka napsal(a):

tak to bych opravdu chtěla vidět Vaše koně na mokrém povrchu na trávě To musí být podívaná...ale nic ve zlém prosím

20.8.2007 21:40

lesterka napsal(a):
Barboro, klusáci mají povoleno běhat bez podkov? Já jezdím steeplery a ti mají předepsaný podkovy.

u nas klusaci urcite nemaju predpisane podkovy,cvalaci nechcem kecat,ale nezda sa mi,ze by mali.netusim ako v CR.

20.8.2007 21:47

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
u nas klusaci urcite nemaju predpisane podkovy,cvalaci nechcem kecat,ale nezda sa mi,ze by mali.netusim ako v CR.

V ČR musí být dostihový kůň okutý na všechny 4 nohy. Ale podkovy nesmí mít ozuby.
Odkud jsi?

20.8.2007 22:31

lesterka napsal(a):
V ČR musí být dostihový kůň okutý na všechny 4 nohy. Ale podkovy nesmí mít ozuby.
Odkud jsi?

Slovensko:) citujem DP: dostihov sa nesmie zucastnit kon(A 1/1) ktory je okovany nevhodnymi podkovami-v rovinach musia byt okovane na oboch prednych nohach a to pantoflicou bez ozubov.v prekazkovych dostihoch musia byt okovane na vsetkych styroch nohach,ozuby su povolene do maximalnej vysky 10mm.
dostihov sa nesmie zucastnit kon(klusak) ktory je okovany podkovami,ktorych ozuby su vacsie ako 10mm

21.8.2007 07:15

coriska napsal(a):
tak to bych opravdu chtěla vidět Vaše koně na mokrém povrchu na trávě To musí být podívaná...ale nic ve zlém prosím

Však se můžeš přijet podívat. Naši koně rozhodně ostudu neudělají, výsledky máme.
Kupodivu i u nás prší, kolbiště máme travnaté, jízdárnu travnatou či bahnitou... nu, jde to Je třeba jen chtít... A jestli máš pocit, že bosým koním to na mokré trávě klouže, tak tě mohu ujistit, že bosím koním to neklouže o nic víc než koním okovaným. Proto je třeba přizpůsobit jízdu terénu a povrhu a trénovat pokud možno na povrchu stejném. O ničem jiném to není.
Náš oddíl má letitou tradici, v dobách, kdy se koně kovali, tak jen na předek a pouze na holé pantoflice. Nikdy v životě jsem neskákala na koni okovaném na všechny 4 nebo na koni, který měl ozuby. Tak mi prosím vysvětli, proč by to nemělo jít na bosých koních
Na fotce další bosý valach (kamarádky), se kterým chodila L parkury. Fotka je z parkuru st. ZL za deště.

21.8.2007 09:00

misulinka napsal(a):
Však se můžeš přijet podívat. Naši koně rozhodně ostudu neudělají, výsledky máme.
Kupodivu i u nás prší, kolbiště máme travnaté, jízdárnu travnatou či bahnitou... nu, jde to Je třeba jen chtít... A jestli máš pocit, že bosým koním to na mokré trávě klouže, tak tě mohu ujistit, že bosím koním to neklouže o nic víc než koním okovaným. Proto je třeba přizpůsobit jízdu terénu a povrhu a trénovat pokud možno na povrchu stejném. O ničem jiném to není.
Náš oddíl má letitou tradici, v dobách, kdy se koně kovali, tak jen na předek a pouze na holé pantoflice. Nikdy v životě jsem neskákala na koni okovaném na všechny 4 nebo na koni, který měl ozuby. Tak mi prosím vysvětli, proč by to nemělo jít na bosých koních
Na fotce další bosý valach (kamarádky), se kterým chodila L parkury. Fotka je z parkuru st. ZL za deště.

Na mokré trávě pantoflice kloužou mnohem více, než správně upravené kopyto naboso.

21.8.2007 09:37

lesterka napsal(a):

Děkuji

Tak ja mam valacha A1/1 naposledy kovany ked mal 4 roky,teraz ma 12 a je v uplnej pohodicke,vonku 24/7 uz treti rok

Přidejte reakci

Přidat smajlík