Přirozená komunikace s mladým koněm. Či jak to nazvat ;-)

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
4.2.2008 13:39

Ahoj,
budu si teď na jaře kupovat skoro dvouletého koníka, a chci s ním "dělat přirozenou komunikaci".
U koní jsem 15 let, ale s NHS jsem začala loni v létě, takže zkušeností není mnoho :-((
Proto bych byla vděčná za veškeré rady, zkušenosti, nápady... co mohu dělat s takto mladým koníkem. Ne sportovní trénink, ani lonžování, na to má podle mne dost času. jedná se mi teď hlavně o budování respektu a důvěry.
Jeden názor je nechat koníka ve stádě až do jeho obsedání, ale protože bude v malém stádě, a na noc bude v boxe, bude denně přicházet do kontaktu s lidmi, tak ho chci s nimi (tedy hlavně se mnou .-) ) co nejšetrněji seznámit. Chodit s ním na procházky a zvykat na "bubáky" ...
Dík za veškeré názory ! ;-)

jana

4.2.2008 13:59

janele napsal(a):
Ahoj,
budu si teď na jaře kupovat skoro dvouletého koníka, a chci s ním "dělat přirozenou komunikaci".
U koní jsem 15 let, ale s NHS jsem začala loni v létě, takže zkušeností není mnoho :-((
Proto bych byla vděčná za veškeré rady, zkušenosti, nápady... co mohu dělat s takto mladým koníkem. Ne sportovní trénink, ani lonžování, na to má podle mne dost času. jedná se mi teď hlavně o budování respektu a důvěry.
Jeden názor je nechat koníka ve stádě až do jeho obsedání, ale protože bude v malém stádě, a na noc bude v boxe, bude denně přicházet do kontaktu s lidmi, tak ho chci s nimi (tedy hlavně se mnou .-) ) co nejšetrněji seznámit. Chodit s ním na procházky a zvykat na "bubáky" ...

jana

ahoj koukni na www.parelliczech.com do diskuze a tak..je tam toho hodne..taky doporucuju kurz

4.2.2008 14:15

santosek napsal(a):
ahoj koukni na www.parelliczech.com do diskuze a tak..je tam toho hodne..taky doporucuju kurz

budu za blbou... kterou diskuzi myslíš? tam jsou nějaké hříběcí, ale řeší poněkud jiné věci, než já (vhodnost hříbárny, v diskuzi hry s hříbátky se řeší, jaký bude kurz...)Jinak na kurz jet chci, i na "dospělácký" (už jsem byla u V. Bořánka, chystám se opět na něj, Z. prokopovou, možná. J. Benda, Pavel ze Slavkova). Ale Pavel je jediný, kdo dělá kurz zaměřený na mlaďochy, a vůbec ještě neví, kdy to bude...
Navíc si říkám, že si ráda poslechnu zkušenosti i dalších lidí (a nemusí nutně dělat NHS, důvěra a respekt se řeší v každé "slušné" škole jezdectví ...)

4.2.2008 14:46

janele napsal(a):
budu za blbou... kterou diskuzi myslíš? tam jsou nějaké hříběcí, ale řeší poněkud jiné věci, než já (vhodnost hříbárny, v diskuzi hry s hříbátky se řeší, jaký bude kurz...)Jinak na kurz jet chci, i na "dospělácký" (už jsem byla u V. Bořánka, chystám se opět na něj, Z. prokopovou, možná. J. Benda, Pavel ze Slavkova). Ale Pavel je jediný, kdo dělá kurz zaměřený na mlaďochy, a vůbec ještě neví, kdy to bude...
Navíc si říkám, že si ráda poslechnu zkušenosti i dalších lidí (a nemusí nutně dělat NHS, důvěra a respekt se řeší v každé "slušné" škole jezdectví ...)

jo tak na Zuzku jedu teď taky do Zlína jako divák na neděli asi.. já myslela že se tam řeší něco, tak proto jsem ti ten odkaz dala. jinak nevím no. já jsem si vybudovala respekt a důvěru tím, že jsem byla důsledná a uměla odměnit v pravou chvíli...

4.2.2008 15:52

santosek napsal(a):
jo tak na Zuzku jedu teď taky do Zlína jako divák na neděli asi.. já myslela že se tam řeší něco, tak proto jsem ti ten odkaz dala. jinak nevím no. já jsem si vybudovala respekt a důvěru tím, že jsem byla důsledná a uměla odměnit v pravou chvíli...

Tak to se tam doufám uvidíme. Také bych ráda do Zlína :-)
Respekt a důvěra - to platí u všech koní. Mně jde o specifika přístupu, či "práce" s mlaďochama...
Jinak na CHC jsem vznesla teď stejný dotaz :-)

4.2.2008 16:37

janele napsal(a):
Tak to se tam doufám uvidíme. Také bych ráda do Zlína :-)
Respekt a důvěra - to platí u všech koní. Mně jde o specifika přístupu, či "práce" s mlaďochama...
Jinak na CHC jsem vznesla teď stejný dotaz :-)

Jani, ty jedeš do Zlína, jakto že ses nepochlubila, já asi taky , mám to dvacet kiláků. Kdyby nebyla Sněhul u Ghazala, tak jedem asi obě . Takže se uvidíme o víkendu v Praze na vytrvalcích a domluvíme se .

4.2.2008 16:41

luckai napsal(a):
Jani, ty jedeš do Zlína, jakto že ses nepochlubila, já asi taky , mám to dvacet kiláků. Kdyby nebyla Sněhul u Ghazala, tak jedem asi obě . Takže se uvidíme o víkendu v Praze na vytrvalcích a domluvíme se .

Já si myslela, že tam pojedeš taky :-) tož se tam uvidíme ;)

4.2.2008 16:43

luckai napsal(a):

A do kdy bude Sněži u Ghazala? Resp. do kdy bude Ghazal tady ? Já myslela, že do konce února. To by jsi stihla kurz i s kobčou :-)

1.5.2008 23:03

janele napsal(a):
A do kdy bude Sněži u Ghazala? Resp. do kdy bude Ghazal tady ? Já myslela, že do konce února. To by jsi stihla kurz i s kobčou :-)

Ke mě jezdí Verča z Brna,mám divocha který příští týden oslaví 3.narozeniny

1.5.2008 23:13

janele napsal(a):

No,my máme doma mladíky haflíky-4 kluky,dvakrát 4,pak Azur-5 a 11 ti letý Rémy a dvě roční holky,jediná mamina je ve všem nad věcí,proto jsem si sem pozvala Kuníčka.NHS je modní a ne každý to opravdu umí,viz názor,že kůnˇ,který si dá sáhnout mezi uši,má parelistický výcvik:).

1.5.2008 23:24

janiska napsal(a):
No,my máme doma mladíky haflíky-4 kluky,dvakrát 4,pak Azur-5 a 11 ti letý Rémy a dvě roční holky,jediná mamina je ve všem nad věcí,proto jsem si sem pozvala Kuníčka.NHS je modní a ne každý to opravdu umí,viz názor,že kůnˇ,který si dá sáhnout mezi uši,má parelistický výcvik:).

Jo tak s tím plně souhlasím,i když jsme teprve v začátcích,tak si nechá mezi ouška makat bez problémů,dříve dělal jak blázen,vyšvihával hlavu nahoru a co já vím co ještě..Nyní se hodně změnil,mohu mu sáhnout kamkoliv,jelikož jsem to s ním trénovala už od hříběte (1 a půl roku mu byl,když jsem ho dostala)

2.5.2008 00:02

janele napsal(a):
Ahoj,

jana

Já mám letos tříletou a kupovala jsem jí loni. Já nejsem zastánce názoru dáme koníka na pastviny a necháme ho, však on si pak lidí užije dost. Věřím, že když má kůń nalajnovanou budoucnost s lidmi, tak snimi má být od nejmladší věku v úzkém kontaktu a postupně se sznamovat se všemi nástrahami.
Takže s tou mou kobylkou jsem chodial na procházdky cca 5* týdně ( sice pravda, ženebýt jejích zdravotních důvodů, bylao by to cca 3xtýdně), ale myslím že se mi vše vrací jak nyní obsedáme, kdybych si představila že všechny ty kamiony, kaluže, vlaky, koleje ,kanály, cizí koně, srnky,vlající věci, terénní nerovnosti, závislost na stádě apod, začnu řešit až nyní......no to fakt raději ani ne.
Musím zaťukat při obsedání zatím nebyla žádná kolize ačkoli kobylka je taková ta lehce zlomyslná roštanda, než totiž k nějaké kolizi dojde, tak jsme díky roční práci obě zkušené a já moc dobře vím, kdy ona má dost a naopak ona ví kdy už by to přehnala. Navíc si stihla osvojit výtečně slovní povely (tedy určitě lépe než při klasickém krátkém předobsedacím oložovávání) a ty nám nyní hrozně pomáhají v sedle, kdy není kobylce cokoli jasné...
takže zjednodušeně - radím čím více procházek s podněty a kontaktu stebou tím lépe

Přidejte reakci

Přidat smajlík