Ahoj,
včera se "u nás" (v rodinné stáji kam chodím jezdit) byla podívat malá holčička a zaplatila si hodinovou jízdu na poníkovi. Prvně jsme se byli projít, potom jsem ji měla na lonži a zkoušeli jsme různé cviky pro držení rovnováhy (sbírat jablíčka, dotknout se levou rukou pravé nohy, podrbat koně za ušima,..) ale po chvíli jsem zjistila, že mne nic nenapadá. Nemáte nějaké rady na další cvičení v sedle? Dneska přijde zase a já už vážně nevím co s ní zkoušet - jinak samozřejmě hlídám aby seděla rovně, ruce měla dole (zezačátku je měla až v urovni očí), paty prošlápla a netahala koni za hubu. Zatím jezdí ve westernovém sedle, protože se tam líp udrží, ale brzo zkusíme i anglické.
Díky všem za rady na nějaké "cviky". Na internetu jsem nic nenašla.
H.
honey
napsal(a):
Ahoj,
včera se "u nás" (v rodinné stáji kam chodím jezdit) byla podívat malá holčička a zaplatila si hodinovou jízdu na poníkovi. Prvně jsme se byli projít, potom jsem ji měla na lonži a zkoušeli jsme různé cviky pro držení rovnováhy (sbírat jablíčka, dotknout se levou rukou pravé nohy, podrbat koně za ušima,..) ale po chvíli jsem zjistila, že mne nic nenapadá. Nemáte nějaké rady na další cvičení v sedle? Dneska přijde zase a já už vážně nevím co s ní zkoušet - jinak samozřejmě hlídám aby seděla rovně, ruce měla dole (zezačátku je měla až v urovni očí), paty prošlápla a netahala koni za hubu. Zatím jezdí ve westernovém sedle, protože se tam líp udrží, ale brzo zkusíme i anglické.
H.
ahoj, jo to znám, když člověk neví co vymyslet:) já jsem třeba u dětí(ale i dospělých) co se učí jezdit zkoušela sedění v sedle naopak, čelem vzad, nebo ležení přes sedlo, stání ve třmenech třeba kolečko, stání ve třmenech bez držení otěží, držení balonu nad hlavou , jízda v lehkém klusu bez třmenů, udržet kelímek z vodou v klusu bez vylití, stání na sedle v kroku a tak..jinak fakt nevím:)
ingrid0santos
napsal(a):
ahoj, jo to znám, když člověk neví co vymyslet:) já jsem třeba u dětí(ale i dospělých) co se učí jezdit zkoušela sedění v sedle naopak, čelem vzad, nebo ležení přes sedlo, stání ve třmenech třeba kolečko, stání ve třmenech bez držení otěží, držení balonu nad hlavou , jízda v lehkém klusu bez třmenů, udržet kelímek z vodou v klusu bez vylití, stání na sedle v kroku a tak..jinak fakt nevím:)
Jízda v lehkém klusu bez třmenů - to začátečník zvládne udržet se jen na kolenech se zvednutým zadkem bez opory třmenu? :-o
strelish
napsal(a):
Jízda v lehkém klusu bez třmenů - to začátečník zvládne udržet se jen na kolenech se zvednutým zadkem bez opory třmenu? :-o
já si myslím, že to zvládne po chvíli ano. Právě to zvednutí ze třmenů mne napadlo, ale máme west sedlo. Asi už dnes přesedláme... Jinak díky, kelímek zkusíme :)
honey
napsal(a):
Ahoj,
H.
No já nevím ale já když učila jezdit synovce tak zásadně bez sedla a to se učil na velkých koních. A mě je příjemnější sedět na koni bez sedla, takže pokud máš madla tak nech holčičku chvilku jezdit na poníkovi jenom s těmi madly bude tak přímo v kontaktu s koněm a bude muset udržovat rovnováhu jenom držením těla a přidržováním se madel, teda musím říct že je to vhodný především v krok. Protože začátečník by se asi moc v klusu neudržel. Jinak můžeš vyzkušet nějaký cviky z hypoterapie jako je jízda bez držení s rozpažením rukou apod.
strelish
napsal(a):
No co si já vzpomenu co jsme dělali na jízdárně,tak asi cvik, který sme nesnášeli, byl tento: pod každé koleno (z boku, kde se držím sedla) sme si museli dát minci (podle zdatnosti, začínalo se na velké 20-ti koruně a někteří udrželi i padesá´ták :-)) a udržet jí sevřenou mezi nohou a sedlem co nejdéle. Samozřejmě za všech chodů.
Pak pro ty, kteří jezdili hrbatí, byl úkol protáhnou si bičík za zády a v loktech mít pokrčeno(90 stupńu) a když jste se hrbili, tak vás ten bičík pěkně tlačl do zad!
Da¨ále jak už bylo zmińováno, sedět v sedle obráceně a třeba jet kuželový slalom.
Mrtvého Indiána( leže parříčv sedle "zlomený" v pase)
Pak dámský sed není špatný na rovnováhu, turecký sed, holubička v kleče, pak padlší cvik, začína jako z dámského sedu(dejme tomu,že sedíte nad levou lopatkou koně, koukáte dovniř kruhu, tak se levou rukou vzepřete na přední rozsoše a pravou na zadni do vzporu(jako na hrazdě) a pomalu přehodíte nohu zpátky do sedla. Tohle j dost náročný na ruce, tak nevím, jetsli to malé dítko zvládne, třeba s pomocí ano.
Pak klasické sbírání biče ze země, to se dětem i na táborek líbilo,že můžou viset hlavou dolu :-DTo bych zase doporučovala malým dětem,aby nepřetáhly sedlo. No jako pak mě to ho napadá ještě dost, jen nevímjak to slovně vysvětlit.
Musíte být kreativní :-) A hlavně všechny tyhle věci dělejte jen na koní, který si nechá líbit opravdu hodně!Už jen to sbírán biče nemá rádo dost koní, protože neumí vyvážit hmotnost jezdce na jedné straně.
ambra
napsal(a):
No já nevím ale já když učila jezdit synovce tak zásadně bez sedla a to se učil na velkých koních. A mě je příjemnější sedět na koni bez sedla, takže pokud máš madla tak nech holčičku chvilku jezdit na poníkovi jenom s těmi madly bude tak přímo v kontaktu s koněm a bude muset udržovat rovnováhu jenom držením těla a přidržováním se madel, teda musím říct že je to vhodný především v krok. Protože začátečník by se asi moc v klusu neudržel. Jinak můžeš vyzkušet nějaký cviky z hypoterapie jako je jízda bez držení s rozpažením rukou apod.
Mě je taky příjemnější jezdit bez sedla, jezdím tak ráda. jej jsem si nebyla jistá, jestli se tam malé dítě udrží, madla nemáme. No zkusit to můžeme apak třeba nasedláme a pojedem se projet (já vedu :)
H.
honey
napsal(a):
Mě je taky příjemnější jezdit bez sedla, jezdím tak ráda. jej jsem si nebyla jistá, jestli se tam malé dítě udrží, madla nemáme. No zkusit to můžeme apak třeba nasedláme a pojedem se projet (já vedu :)
H.
Jo přesně tak , nejlépe bez sedla třeba jen s madly , nebo obřišníkem .....
Dělaly jsme jako začátek rozpažit a co nejvíc doprava , co nejvíc doleva , šahání na špičky , drbání za ušima potom KOLOTOČ - za kroku předodit pravou nohu doleva tak že bude sedět na boku ne dámský sed ale úplně bokem , potom chvilku vydržet a zase dál zase levou doprava tak že bude sedět pozadu a zase vydržet no a pokračujem stejným směrem na druhý bok a potom zase dopředu tak aby udělala kolotoč .......
Sezení na kostrči tak že se opře dlaněmi za sebou sedne si na kostrč a zvedne nohy do víšky že sední jen na zadku a musí vyrovnávat , potom holubičku a kde co těch cviků je strašně moc .........
honey
napsal(a):
H.
Jistě si myslím, že to pro ni bude docela zažitek sedět jenom tak na koni a pokud pracujete na lonži a koník není žádný divoch ikdyž když to zvládly naši obříci tak se snad ani poník nenechá rozházet, večer se pokusím dodat několik fotek.