Malá klisna x velký hřebec

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
18.10.2008 09:20
sheilaaa

XXX.XXX.165.54

Dobrý den, stala jsem se před několika měsíci majitelkou 4leté Shetlandské klisny (99cm KVH), klisnička nám začala tloustnout. Nejprve jsme mysleli, že hodně krmíme, ale druhá klisna je pořád stejná. Až nyní nám začíná docházet, že bude nejspíš březí. Klisna byla u bývalého majitele na pastvině, kde byl i 3letý hřebec Paint horse. Nejdřív jsme si mysleli, že to není možné, jenže jedna z klisen (také Shetlandka) nedávno porodila hříbě po tomto hřebci.Tak máme strach o tu naši. Přece jen je to ještě takové hříbě... Znáte případy takéhoto křížení koní? Jak vypadají hříbata? Jak snesli porod klisny? Byly i komplikace?
Děkuji předem za každou radu.
Lenka

18.10.2008 09:26
stieberova

XXX.XXX.248.182

sheilaaa napsal(a):
Dobrý den, stala jsem se před několika měsíci majitelkou 4leté Shetlandské klisny (99cm KVH), klisnička nám začala tloustnout. Nejprve jsme mysleli, že hodně krmíme, ale druhá klisna je pořád stejná. Až nyní nám začíná docházet, že bude nejspíš březí. Klisna byla u bývalého majitele na pastvině, kde byl i 3letý hřebec Paint horse. Nejdřív jsme si mysleli, že to není možné, jenže jedna z klisen (také Shetlandka) nedávno porodila hříbě po tomto hřebci.Tak máme strach o tu naši. Přece jen je to ještě takové hříbě... Znáte případy takéhoto křížení koní? Jak vypadají hříbata? Jak snesli porod klisny? Byly i komplikace?
Lenka

Nechte si kobylku vyšetřit, ať si jste jistí, že je to březost. Pak nezbyde než doufat, že bude všechno v pořádku. Většinou prý nebývá problém, když je klisna březí po velkém hřebci, ale pochopitelně riziko tam je, ale to je vždycky . Velikost plodu určuje matka. Ale pravděpodobně je to její první porod, tedy o to hůř.

18.10.2008 10:50
hanule

XXX.XXX.188.79

sheilaaa napsal(a):
Lenka

No určitě vyšetření je na místě,ale pokud byla s hřebcem dohromady tak je to téměř jisté...Paint horse ještě "nic není", znám kobylku shetlada,která byla březí po norikovi...bohužel hříbě bylo příliš velké a kobylka porod nepřežilajinak většinu tzv.chovatelů nechápu - kolikrát čtu inzerát,že se prodává hříbě matka čt s huculem, otec andalusan...nebo poslední mě dostal úplně de facto hříbě norika dvouleté již obsedlá kobyla, březí

18.10.2008 17:15
pastelka

XXX.XXX.180.1

hanule napsal(a):
No určitě vyšetření je na místě,ale pokud byla s hřebcem dohromady tak je to téměř jisté...Paint horse ještě "nic není", znám kobylku shetlada,která byla březí po norikovi...bohužel hříbě bylo příliš velké a kobylka porod nepřežilajinak většinu tzv.chovatelů nechápu - kolikrát čtu inzerát,že se prodává hříbě matka čt s huculem, otec andalusan...nebo poslední mě dostal úplně de facto hříbě norika dvouleté již obsedlá kobyla, březí

Kamarádka si kdysi koupila kobylku z matky, malé poničky ,která byla na pastvě s ročky ČT ,takže se jí narodila Lussi ,která je asi o 30 cm větší než její matka. A když si Lussi ve třech letech přivezla domů zjistila ,že je březí s nějakým teplokrevníkem. Lussi měří 140 takže to nebylo nijak hrozné jako u její matky. Jinak to její hříbě je o 10 cm menší než máma.

Přidejte reakci

Přidat smajlík