Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
26.6.2005 11:57

Zajímalo by mně jestli máte nějaké zkušenosti s černým močením.Vet ke mně přijede,ale stejně bych ráda něco zjistila i něco z vašich zkušeností.Dík moc.

25.6.2005 21:45

svetluse napsal(a):
Zajímalo by mně jestli máte nějaké zkušenosti s černým močením.Vet ke mně přijede,ale stejně bych ráda něco zjistila i něco z vašich zkušeností.Dík moc.

Neboli sváteční nemoc - projevuje se u koní dobře a nadměrně krmených po dobu pracovního klidu, brzy po započetí práce.Uvolňuje se při tom myoglobin do moče.
Kůň se začne poti po celém těle a objeví se uléhání nebo podklesávání jedné ze zadních končetin.Může dojít k ulehnutí a k obrně zadních nohou.Moč je přítomností vyplaveného svalového barviva myoglobinu zbarvena jako tmavá nebo černá káva.
Teplota by měla být normální, spojivka je zarudlá, puls zrychlený, slábne činnost srdce.
Měla byste ihned zastavit práci koně, volat veterináře, který podá kofein.

26.6.2005 11:57

daty napsal(a):
Neboli sváteční nemoc - projevuje se u koní dobře a nadměrně krmených po dobu pracovního klidu, brzy po započetí práce.Uvolňuje se při tom myoglobin do moče.
Kůň se začne poti po celém těle a objeví se uléhání nebo podklesávání jedné ze zadních končetin.Může dojít k ulehnutí a k obrně zadních nohou.Moč je přítomností vyplaveného svalového barviva myoglobinu zbarvena jako tmavá nebo černá káva.
Teplota by měla být normální, spojivka je zarudlá, puls zrychlený, slábne činnost srdce.
Měla byste ihned zastavit práci koně, volat veterináře, který podá kofein.

Může to být způsobené i nárazovou či nepřiměřenou zátěží. Ideální je koni dát Finadin a jít jej povodit...

Pajinka.pp

18.12.2010 12:36
Pajinka.pp

XXX.XXX.238.90

Ahoj, v létě jsem se s černým močením setkala.. Kobyla (QH) kdysi měla nejspíš tenhle zácvat, ale mysleli jsme si že to je kolika... přešla ho vpořádku.. a tento rok (po třech letech) se to vrátilo.. Nejdříve měla takový lehčí záchvat, znovu jsme postupovali jako u koliky a to samé po pár týdnech.. Potom ji začaly bolet záda (myslíme si ale že to nebyly záda ale ledviny), tak měla klid více jak tři týdny.. (Krmily jsme jádrem) Když už vypadala že je celkem vpořádku tak jsme se jely projet... Dlouho krokem, chvilku klus a kousíček cval. Potom už jsme pokračovaly krokem a najednou se celá splavila, nechtěla jít, měla vykulené oči, nic jí nezajímalo a bulala se... Nevěděly jsme vůbec co se děje, ale už mi bylo jasné že to žádné kolik nejsou.. Byly jsme uprostřed kopců a nikde nikdo kdo by nám pomohl, tak jse musely dojít do stáje. Cesta trvala více jak pů hodiny. Každou chvilku jsem čekala kdy sebou švihne o zem. Ve stáji jsme ji dali deku a volali veta. Ten řekl ať jí dáme napít a pustíme studenou vodu na hlavu a krk... Dost to pomohlo, přestala se potit a byla více vklidu. Byl to asi ten nejhorší den v mojem životě. Vidět jí jak jenom stojí, nehýbese, uši svěšené a tak bolestný výraz. Sedla sem si na plot a ona přišla za mnou a strkala mi hlavu do klína, jako by chtěla ať jí pomůžu. Pak začala čůrat a všechni jsme měli stejnou reakci: "ona čůrá krev!!!" rychle jsme odebrali vzrky. Pak přijel vet, prohlédl ji, a jasně konstatoval černé močení.
Každý den jsem chodili na procházky, nejdřív krokem, potom lehce klus a tak postupně postupně víc a víc. Ale psychicky jí to pořádně poznamenalo.. Vypadala tak smutná, úplně bez života. Vždycky všechno zkoumala a všechno jí zajímalo a najednou neměla o nic zájem. Po měsíci každodenní práce se z toho celkem dostala a začly jsme zase trénovat. Asi po dvou měsících jsme už spolu jely na víkendový kurz a všechno vpořádku. Teď dostává dvakrát denně seno, dvakrát denně čtvrt hrníčku otrub, mrkve, jabka a vitamíny, jednou za měsíc ma týdenní kůru vitamínů (ečko a selen), do výběhu chodí cca od 9:00 do 16:00 a každý den chodí něco dělat (ježdění, lonž), dáváme jí bylinkové kapky na podporu ledvin a jater. Momentálně je vy výborném stavusmajlík, ale pořád jsem opatrná, aby se ten příšerný den už nikdy neopakoval a hlavně aby nezkončil ještě hůř. Jestli s tím máte někdo nějaké zkušenosti a víte že něco dělám špatně tak mi prosím řekněte:-)

18.12.2010 14:50
cookie

XXX.XXX.161.15

Ahoj ,řesila jsem to v květnu,kůn se zacal potit,úplne mu zchromly zadní nohy,okamzite nechat kone v klidu,prikrýt mu záda a vyčkat na veta.můj kůn dostal 10 l roztoku v kapacce + nejaké léky bohuzel si název nepamatuju.nasazena dieta jen seno a voda,kůn byl zadekovany 4 dny,pouze v boxu,dalsí 3 dny chodil do výbehu.díky vetovi ktery přijel okamžite můj kůn se s toho dostal.proto radím necekat na nic a hned at prijede vet tehdy mi taky hodne šupelo.na příčinu jsme nepřišli,jeli jsme krokovku a zniceho nic to prislo,kun chodil pravidelne ven a ani nebyl prekrmovany.léčba me vyšla na 3000kč.

19.12.2010 08:38
krissta

XXX.XXX.127.229

Moje kobyla to taky měla před několika lety. A vůbec jsme nepřišli na žádnou příčinu,protože měla pravidelný podyb a žádné jádro! (Nejspíš jí někdo cizí něco dal ve výběhu).
jeli jsme ven na krokovku a trochu jsme klusali,najednou se začala potit a pak tahala zadní nohy za sebou až se zastavila a zadek jí "upadnul". Hned jsem jí na záda dala bundu a zavolala domů (bylo to celkem daleko ) sehlali vozík za traktor na krávy a přijeli pro ní.
Když jsme dojeli domů,vet už tam byl. Kobyla se z toho dostala,jen ještě byla přichvácená tak jsme museli chladit kopyta. Naštěstí už nikdy náznak že by se jí to vrátilo.

Přidejte reakci

Přidat smajlík