Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
12.8.2009 14:18
karwen

XXX.XXX.97.133

Chci se vás zeptat, máme dvoutýdenní hříbě a poslední dny má pořád špinavej celej zadek, má průjem... jelikož nemáme moc zkušeností s hříbaty, radši se ptám, jestli je to normální, nebo to značí nějaký problém? Čekali jsme jestli to přejde, ale nepřechází to... kobyla má jen tak zlehka, není to tolik, má to z celodenní pastvy... ale malá to má horší, nevíme proč a co s tím...

12.8.2009 14:21
petapeta

XXX.XXX.8.42

karwen napsal(a):
Chci se vás zeptat, máme dvoutýdenní hříbě a poslední dny má pořád špinavej celej zadek, má průjem... jelikož nemáme moc zkušeností s hříbaty, radši se ptám, jestli je to normální, nebo to značí nějaký problém? Čekali jsme jestli to přejde, ale nepřechází to... kobyla má jen tak zlehka, není to tolik, má to z celodenní pastvy... ale malá to má horší, nevíme proč a co s tím...

Nemá kobyla říji? Někdy mají hříbata průjem, když začne kobyla říjit - má pak trochu jiné mléko

12.8.2009 14:58
gituna

XXX.XXX.85.61

petapeta napsal(a):
Nemá kobyla říji? Někdy mají hříbata průjem, když začne kobyla říjit - má pak trochu jiné mléko

Přesně tak, kobyla může mít říji..Pokud ne a průjem bude přetrvávat, určitě veta, hříbě je ještě mrňous, může velice rychle zeslábnout.

12.8.2009 19:36
mojza

XXX.XXX.79.254

gituna napsal(a):
Přesně tak, kobyla může mít říji..Pokud ne a průjem bude přetrvávat, určitě veta, hříbě je ještě mrňous, může velice rychle zeslábnout.

Přesně tak, klisna má 9. - 14. den po ohřebení novou říji, tím se změní složení mléka a hříbě může dostat průjem. Jinak by to také mohlo být ze solného lizu, jestli k němu má hříbě přístup. Sůl mu chutná, tak se jí přežere a má z toho průjem... Ale jak psali nade mnou, pokud to přetrvá, zavolejte veta.

12.8.2009 22:44
karwen

XXX.XXX.97.133

petapeta napsal(a):

Ano je právě v období kdy má mít říji, dnes je to teda 15.den po porodu, ale od 9.dne jsme nic nezpozorovali... buď ji má velmi slabou, nebo ji nemá... před rokem když jsme právě připouštěli taky neměla vůbec říji, čekali jsme přes měsíc a nic... tak jsme přivedli hřebce a to se teprv rozříjela... takže jak říkám, buď žádná nebo slabá... k solnému lizu má malá přístup jen přes den na pastvě v přístřešku, tam ale skoro vůbec nechodí, tak si myslím že ho nelíže... už jsme se ptali známých a ti říkali že třeba u krav to znamenalo málo živin, že má kobyla málo mléka... pak se volalo veterináři a prý může mít nějakou infekci a doporučil koupit ve zvířecí lékárně nějakou pastu, nevím jak se jmenuje, já to přímo nevyřizovala, ale prý to má dát hříběti potřebné látky, zvýšit imunitu nebo tak nějak... ale z toho mám strach jí něco podávat když ji veterinář přímo neviděl...

12.8.2009 23:31
gituna

XXX.XXX.85.61

karwen napsal(a):
Ano je právě v období kdy má mít říji, dnes je to teda 15.den po porodu, ale od 9.dne jsme nic nezpozorovali... buď ji má velmi slabou, nebo ji nemá... před rokem když jsme právě připouštěli taky neměla vůbec říji, čekali jsme přes měsíc a nic... tak jsme přivedli hřebce a to se teprv rozříjela... takže jak říkám, buď žádná nebo slabá... k solnému lizu má malá přístup jen přes den na pastvě v přístřešku, tam ale skoro vůbec nechodí, tak si myslím že ho nelíže... už jsme se ptali známých a ti říkali že třeba u krav to znamenalo málo živin, že má kobyla málo mléka... pak se volalo veterináři a prý může mít nějakou infekci a doporučil koupit ve zvířecí lékárně nějakou pastu, nevím jak se jmenuje, já to přímo nevyřizovala, ale prý to má dát hříběti potřebné látky, zvýšit imunitu nebo tak nějak... ale z toho mám strach jí něco podávat když ji veterinář přímo neviděl...

S tvrzením veterináře, že hříbě může mít nějakou infekci, bych se teda nespokojila, tuplem pokud si nejste jisti, že příčinou je říje kobyly. A pastu bych taky měla strach podat, když nevíte, o co vlastně jde. Hříbě není tele. Jak dlouho ten průjem trvá? Malá normálně pije, je čilá?

13.8.2009 09:02
alfi pav

XXX.XXX.1.1

gituna napsal(a):
S tvrzením veterináře, že hříbě může mít nějakou infekci, bych se teda nespokojila, tuplem pokud si nejste jisti, že příčinou je říje kobyly. A pastu bych taky měla strach podat, když nevíte, o co vlastně jde. Hříbě není tele. Jak dlouho ten průjem trvá? Malá normálně pije, je čilá?

Kteremu veterinari jsi ohledne prujmu volala? Horkemu?

Pripada mi docela divne radit po telefonu, aniz by veterinar kone videl...

Zkus zavolat pani Chrastinove (nebo za ni zajit na do zoo kopecek), pripadne zkus zavolat Anicce Smidove (tel. 737857933, nejsem si ale jista, jestli je tohle aktualni cislo, kdyz tak skocte na pohoransky statek do mastale, urcite vam na ni daji spravne cislo). Je to mlada a sikovna vetka, specializuje se na kone. Ma taky vlastniho kone ustajeneho prave na pohoranskem statku (jmenuje se Subar).

Prujem je zrejme vyvolany riji kobyly a nektere hribata jsou na zmeny ve slozeni mlika citlivejsi, ale jestli nemate moc zkusenosti a je to vase, pripadne kobyly prvni hribe, radeji neriskujte a pozadejte veta, at se prijede podivat. Zbytecne byste si pak vycitali, kdyby to bylo neco jineho a prckovi se nepomohlo vcas ...

drzim palec

13.8.2009 12:19
karwen

XXX.XXX.132.238

gituna napsal(a):

Trvá to několik dní, jestli ten týden, je fakt že je to zrovna když má mít kobyla říji, ale ještě jsme si u ní ničeho nevšimli... malá normálně pije, je živá, kdyby nebyla v pohodě tak voláme ihned...

Horkému bych nevolala nikdy, i kdyby všichni ostatní veterináři vymřeli... volali jsme panu Hojgrovi, není přímo blízko Olomouce, ale prý se kolem hříbat dobře vyzná... jinak kdyby to bylo z té říje tak se s tím nic dělat nemusí?

13.8.2009 14:12
alfi pav

XXX.XXX.1.1

karwen napsal(a):
Trvá to několik dní, jestli ten týden, je fakt že je to zrovna když má mít kobyla říji, ale ještě jsme si u ní ničeho nevšimli... malá normálně pije, je živá, kdyby nebyla v pohodě tak voláme ihned...

Horkému bych nevolala nikdy, i kdyby všichni ostatní veterináři vymřeli... volali jsme panu Hojgrovi, není přímo blízko Olomouce, ale prý se kolem hříbat dobře vyzná... jinak kdyby to bylo z té říje tak se s tím nic dělat nemusí?

Mrne moji kobyly takove problemy nemelo a de facto, co si za jeji hribeci zivot pamatuju, tak prujem nemela ani jednou a to ji bude 2,5r tudiz nevim jakym zpusobem presne postupovat u hribeciho prujmu. Myslim ale, ze se prujmem muze to maly docela vysilit a to co do sebe dostava mlikem, mu k nabyti sil nemusi znova stacit.

Ja jsem spis poseroutka, kor kdyz jde o hribe, a mit ta moje prujem, tak je z toho problem statniho vyznamu a budu urco chtit aby se vet prijel podivat.
Btw, videl vet a kovar tve hribe hned po narozeni? Prvni, jestli je vse ok a druhy, jestli jsou nohy ok

13.8.2009 14:16
tessa

XXX.XXX.171.21

alfi pav napsal(a):
Mrne moji kobyly takove problemy nemelo a de facto, co si za jeji hribeci zivot pamatuju, tak prujem nemela ani jednou a to ji bude 2,5r tudiz nevim jakym zpusobem presne postupovat u hribeciho prujmu. Myslim ale, ze se prujmem muze to maly docela vysilit a to co do sebe dostava mlikem, mu k nabyti sil nemusi znova stacit.

Ja jsem spis poseroutka, kor kdyz jde o hribe, a mit ta moje prujem, tak je z toho problem statniho vyznamu a budu urco chtit aby se vet prijel podivat.
Btw, videl vet a kovar tve hribe hned po narozeni? Prvni, jestli je vse ok a druhy, jestli jsou nohy ok

Hojgr je borec na koně

13.8.2009 16:50
avelanc

XXX.XXX.92.19

tessa napsal(a):
Hojgr je borec na koně

U nás se narodili cca 4 hříbata a až teď, to poslední mělo průjem jak bič. Snad týden, ale zadek mělo pořád špinavý, kobyla evidentně říji-normálně se na ní nic nepozná, jen byla děsně mazlivá až vlezlá. Po týdnu bylo po průjmu i po vlezlém koni.. Myslím si, že to je opravdu z té říje. Jestliže se nějak změní chování hříbka, tak hned volat veta, ale jinak nic...

22.8.2009 21:27
gituna

XXX.XXX.85.61

karwen napsal(a):

Tak jak to dopadlo?

22.8.2009 23:32
westgirl

XXX.XXX.227.219

gituna napsal(a):
Tak jak to dopadlo?

muj hřebeček měl pár dnů po narození průjem až jsem z toho byla špatná,měl ho dost dlouho,matčiným mlékem to nebylo o mamku přišel,konzultovala jsem to s vetem po telefonu a říkal,že to je často tím solným lizem,či třeba jen vodou...zjistila jsem že za to může v jedné stáji zapomenutý solný liz,ohromně mu chutnal

Přidejte reakci

Přidat smajlík