lala54
napsal(a):
ahoj, přísti rok bych chtěla svoji kobču připustit, přemýslim jak to provést... zajima mě co oboje zpusoby obnasi a na kolik cca vyjdou.jejich vyhody a nevyhody apod...děkuji předem za příspěvky
No zkus to brát spíš tak že bude záležet jakého vybereš hřebce, jestli toho kterej stojí na druhém konci republiky tak tě líp finančně vyjde inseminace. Ale zase pokud ho máš kousek tak určitě přirozená. Taky bude záležet na tom jak daleko to k tobě má veterinář který bude inseminaci provádět, cestovné dělá někdy divy.
Osobně jsem pro přirozenou plemenitbu je to prostě přirozenější. A někteří majitelé hřebců nabízejí dnes i takový luxus, že kobylu můžeš nechat s hřebcem volně puštěnou v jedné ohradě. Takže je větší pravděpodobnost zabřeznutí než třeba u pouštění z ruky, kde se pouští třikrát většinou po jednom skoku. Ale zase je to všechno o domluvě s majitelem/držitelem hřebce, na takových nějakých zajetých kolejích u určitých plemen koní atd.
No ale snad nejrozumnější bude nejdřív si předběžně vybrat hřebce, kteří by byli vhodní pustit na tvoji kobylku a pak na začátku sezony zjistit, kde stojí a jak se jimi bude v dané sezóně pouštět, jestli přirozeně nebo inseminačně případně zda-li je k dispozici mražené sperma. Stejně tak cena za připustění se u plemen slyší např. u chladnokrevníků je cca kolem 3000Kč +- najdou se i pod 3tis., ale když to porovnám třeba se starokladrubáky kde je cca kolem +-10 000Kč nebo pak americkými plemeny, (tam cenu nevím nezajímám se ale mám pocit, že je to u některých zahraničních koní i víc jak 10tis.Kč).
Pokud zavadatelká čeká konkrétní odpověď asi bude dobré uvést jakého hřebce s plemennou příslušností by měla zájem.