misamarincova
napsal(a):
Tak poprvé zakládám já...
Pro bonitu: Kladrubačka je extra neposlušná, má strach z postrojů, párkrát s nimi dostala po hubě, když nechtěla stát a už je z ní blbec.Když už se ti povede ji nastrojit(pod nátlakem,svázanou vodítky), je schopná sebou švihnout na zem a strhat to.No ale co, tak na nějaké postroje jsem se vykašlala a chodila jsem s ní na lonž a na procházky-tedy až jsem jí naučila chodit na vodítku
Byla stažená z pastvy ve 4 letech a hnedka po ní chtěli zázraky a zkazili jí.
Nyní se mi jí podařilo obsednout(bez sedla), jezdila jsem na ní normálně,až jsem se divila, že nic nedělá, ale naposled jsem dosedla na hřbet a začalo rodeo-prostě jí cvaklo.Nějaký ten výskok jsem obstála, ale pak jsem šla k zemi s utženou otěží a v ruce jsem držela její utženou hřívu.
Jo a dodatek, měla jsem jí původně na zaučení tahu+obsedání.Majitelé se jí rozhodli prodat, že takovou si nenechají sobě na chov.
Kdybys měla o ní zájem, může být tvá za 40 000 Kč.Až na tu povahu je krásná.Super exteriér, chody,...i ta cena jde
misamarincova
napsal(a):
Pro bonitu: Kladrubačka je extra neposlušná, má strach z postrojů, párkrát s nimi dostala po hubě, když nechtěla stát a už je z ní blbec.Když už se ti povede ji nastrojit(pod nátlakem,svázanou vodítky), je schopná sebou švihnout na zem a strhat to.No ale co, tak na nějaké postroje jsem se vykašlala a chodila jsem s ní na lonž a na procházky-tedy až jsem jí naučila chodit na vodítku
Nyní se mi jí podařilo obsednout(bez sedla), jezdila jsem na ní normálně,až jsem se divila, že nic nedělá, ale naposled jsem dosedla na hřbet a začalo rodeo-prostě jí cvaklo.Nějaký ten výskok jsem obstála, ale pak jsem šla k zemi s utženou otěží a v ruce jsem držela její utženou hřívu.
Jo a dodatek, měla jsem jí původně na zaučení tahu+obsedání.Majitelé se jí rozhodli prodat, že takovou si nenechají sobě na chov.
Kdybys měla o ní zájem, může být tvá za 40 000 Kč.Až na tu povahu je krásná.Super exteriér, chody,...i ta cena jde
misamarincova
napsal(a):
teda, krasna je, fakt a bol by to paradny projekt pre mojho muza,on je taky extremista, ze by si ju urcite stiahol k obrazu svojmuskoda, ze tretieho kona uz nechceme, nemame priestory, lebo v sezone k nam zavitaju kobylky pre zrebca a to uz by sme mali stado, takto popripade nasu dam do vedlajsej ohrady a zrebec je s navstevnickami, takze i ja sama to relativne zvladam, ale dve nase kobyly plus cudzie a zrebec k tomu, na to si uz netrufam...
misamarincova
napsal(a):
zo vcerajsej vychadzky
misamarincova
napsal(a):
to bola priatelka, ktora sa rozhodla, ze sa chce naucit jazdit aj tu je plus este dva naklady navyse
misamarincova
napsal(a):
no a tu chlapek so svojim nakladomto aby mu nebolo luto
misamarincova
napsal(a):
a z ineho sudka, nasa tohtorocna uroda...
bonita
napsal(a):
a z ineho sudka, nasa tohtorocna uroda...
trojsedadlový kůň , to je dobrý, takhle si vydělá za 1 hodinu 3x
misamarincova
napsal(a):
Míšo to mi připomíná naše obludky TAky jsme vysvětlovaly po x letech jak správně na to a hlavně jak nešlapat na nás
, ikdyž my jsme asi měly výhodu netušily jsme co si koníci předtím prodělali. To jsme naštěstí zjistily až jako takovou třešničku na dortu
bonita
napsal(a):
no asi tak...
Přidávám fotku naší šimličky-2,5 letá bez původu, aspoň máme krásný pár s valachem..
misamarincova
napsal(a):
Přidávám fotku naší šimličky-2,5 letá bez původu, aspoň máme krásný pár s valachem..
a valach..
misamarincova
napsal(a):
Trošku se vám sem vloudím, protože vidím, že tu chodí Bonita se svými fešáky. Chtěla bych ti touto cestou poděkovat za super tip ohledně rousů. Zkoušela jsem psát mailík, ale dvakrát se mi vrátil jako nedoručený, tak nevím proč. Ještě jednou díky.
bonita
napsal(a):
a este nieco, nemate nahodou niekto z vas aktualne KONE A HRIBATA? Musim sa pochvalit, ze tam hviezdi moja kobus, hned ako sa otvori casak
To nemám, ale musím se na něj podívat v obchodě, abych o něco náhodou nepřišla.
S těma šimlama, občas se mi spletou, jediný rozdíl je v tom, že valach má menší klabonos a kobuš menší hlavu než valach.
Musím vám říct příhodu, co se stala chlapovi.Všichni koně stáli na stání a chlap měl jít kšírovat valacha, místo toho si je splet a vešel ke kobyle.Hodil na ní postroj, nasadil podušku a až poté si všiml, že strojí kobylu.Ta nikdy nebyla ještě nastrojená a stála jak beránek
Tak už víme, že to sní nebude těžké..
bonita
napsal(a):
Miso: to mi nerob, ja tieto biele kavy zeriem
To já bych ti zase sežrala shriry, strašně mě to láká se na nich svézt.Shira poprvé na vlastní oči jsem viděla v chomutovské zoo, zrovna měli i hříbě, nikdo mě odtud nemohl odtrhnoutAle se zahraniční kvalitou se nedá srovnat
misamarincova
napsal(a):
Miso, ale oni su zo zahraniciaChomutov, co ja aspon viem, bol prvy, ktory importoval z UK dve kobyly, a nemaju vobec zly povod
skoda len, ze ta, ktora je exterierovo lepsia, nechce dat zrieba, boli tu aj u nas, ale vet im povedal, ze bolo by to zbytocne, to spojenie s nasim by mohlo dat prvotriedne zrieba(mam na mysli tu kobus, co ma jednu nohu viacej ciernu)
bonita
napsal(a):
Miso, ale oni su zo zahraniciaChomutov, co ja aspon viem, bol prvy, ktory importoval z UK dve kobyly, a nemaju vobec zly povod
skoda len, ze ta, ktora je exterierovo lepsia, nechce dat zrieba, boli tu aj u nas, ale vet im povedal, ze bolo by to zbytocne, to spojenie s nasim by mohlo dat prvotriedne zrieba(mam na mysli tu kobus, co ma jednu nohu viacej ciernu)
Tak to jsem nevěděla, myslela jsem to tak, že v anglii mají určitě lepší koně, když odsud koně pochází.Tolik znalá těchto koní nejsem.
Máš na mysli tuto?
bonita
napsal(a):
no holky, jsou to náááádherní koni, obrovští, rousnatí, taky se mi mooooc líbí . Kolik tak můžou vážit? Jenom pro zasmání, když u mě byl veterinář, jak Cipísek kulhala píchal mu něco protizánětlivýho, tak mi povídá : pani, proč máte tak velkýho koně, vždyť máte všechny vakcíny o dost dražší. A to jestli má Cipísek 750-800 kilo, možná ani ne
bonita
napsal(a):
aluska mas svatu pravdu, a co uz len odcervovaky! Vcera som si bola vyzdvihnut 2 x equimax v tabletach na 800 kg v lekarni a vyplazla som 2 x 25 EURO!!! kdezto normalny kon(400KG) by mal jednu krabicu na 2 krat
bonita, taky dávám 1,5 pasty, ale objednávám z ameriky Duramectin a Pyrantel. Vychází velice levně.
bonita
napsal(a):
ja striedam equimax, panacur, pyratape a equest, equest pramox, popripade equalan, a ked ideme do UK, tam si zvyknem kupit, ale nekupujem do zasoby
já to naštěstí můžu objednávat každej rok, beru si na 4x ročně a ještě všem možnejm známým, synátor má kartu, kterou se dá platit přes internet. Letos jsem objednávala 113 past i pro všechny známý
misamarincova
napsal(a):
tak TOTO vam sem skratka musim dat
misamarincova
napsal(a):
To je nádhera
To já hlásím, že u nás na západě čech je částečně pod mrakem a chvílema vysvitne slunce
čau ženský mám dneska dovču tak jsem na netu ke konim pujdu asi večer jelikož tady celou noc leje jak k.... no uvidím jak se máte už jsem tady dlouho nebila
misamarincova
napsal(a):
ze? co by som dala za to, mat take nieco domato je skratka neopistalene
este by ma zaujimalo, ako by shir reagoval na take mini miii vo volnosti, lebo oni su vcelku dost optrni, napriklad sa este nestalo, aby niektory z nasich zaslapol jazvecicku mojich rodicov
bonita
napsal(a):
no teda marti, a ja ze uz trhas fialky dynamitemcopa copa, ze tu nechodis???
ale nejak nestiham.resim rodine problemy a tech mam tedka na hlave az dost.
misamarincova
napsal(a):
ahojky...vy jste se teda rozjeli
já jsem zpět z nemocnici po operaci kolena....prý zablokovaný...já jim dám...měla jsem utržený meniskus, který mi museli přišít
takže mě ted čeká 6týdnů s ortézou a pak nějaká ta rehabilitace....takže faaaaaakkkkt super
bonita
napsal(a):
tak sme dorazili z nasho prveho Huberta, fotecky dodam neskor alebo zajtra, som mrtva....
bonita tak doufám, že vám vyšlo počasí, tady celej den pršelo a byla i mlha. No doufám, že tak bude i příští víkend, kdy je u nás hubert ať si to pěkně užijou, tu šaškárnu- já vím jsem škodolibá mrcha, ale co jsem slyšela o přípravách mi úplně stačí. No holt někdo má "hubertiádu" někdo má traktoriádu.
misamarincova
napsal(a):
Hubert Malacky 09 prijazd
misamarincova
napsal(a):
parkur, A 1/1 Timmy
bonita
napsal(a):
huculek umi too
Bonita, krásný fotky. To jste tam byli za hvězdy, co?
Taky bych ráda někam jela, ale nemám vhodného koně.A půjčovat se mi nechce, nikdy nevím co se přihodí, když není můj.
Tak jsem si dneska pobrečela u PardubickýSice škoda koní, kteří padli, ale Váňa je jednička.
misamarincova
napsal(a):
Bonita, krásný fotky. To jste tam byli za hvězdy, co?
Taky bych ráda někam jela, ale nemám vhodného koně.A půjčovat se mi nechce, nikdy nevím co se přihodí, když není můj.
Tak jsem si dneska pobrečela u PardubickýSice škoda koní, kteří padli, ale Váňa je jednička.
Kurňa ta pardubická to jsou vždycky nervy.... Jak jsem viděla tu neštastnou Šeril, tak se mi vybavily verše, už ani nevím z jaké básně: "na náměstí Carousel, když ke konci se chýlil krásný den, stál poraněný kůň.... ...stál na třech nohách,hrdě a bez hnutí... z té bezmocné a urvané... ...krev se řinula na dláždění.... ...stál .... Docela drastická báseň inspirovaná životem své doby. uf..
Pan Váňa je ale skvělý a ten jeho kluk snad bude po něm :)
Jinak koukám, bonita, jak je podlaha vozíku prohnutá :)) Jsem si tak říkala čím vozíte ty koně, že normální vozík mi přišel nějak malý....
bonita
napsal(a):
to je obycajny vozik a to, co sa javi ako prehnute, je len guma navyse, s tak prehnutou podlahou by som v zivote s konmi nevysla, to by bol prilis velky hazard
ale prepazka tam byt nemoze, oni si vystacia aj takto
Taky jsem se divila.... Trochu technických dotazů ze zvědavosti. Kolik vlastně může vézt vozík za koně? A tihle bobánci váží kolik? A čím to taháte?
misamarincova
napsal(a):
no bobanci vazia asi presne na ten vozik, holt my na BIG STAR nemame a na nasu smolu ho ani nikto v blizkom okoli nema
misamarincova
napsal(a):
no a tento nas pozicany vozik je od znameho, ktory v nom vozi vsetko mozne aj nemozne a pre nas na kratku vzdialenost vystaci, ale, keby sme chceli ist nad 50km niekam na show, tak budeme musiet zhanat vozik na 2.5 tony, ako je ten BIG STAR alebo nieco podobne. Clovek nikdy nevie a riskovat zdravie a zivoty mojich koniceckov by som nikdy nespravila.
misamarincova
napsal(a):
mala pikoskatento vozik ma strasnu nevyhodu, nema na predu dvierka, cize vyjst sa da len takymto sposobom
misamarincova
napsal(a):
a este cim to tahame padla otazka, tak tahame to excelentnym autom do tazkeho tahu a tym je Fordik Explorer, ak by sme mali dzip s mensim vykonom, tak by sme ho pekne znicili, tento tu vytiahne vsetko zo vsetkeho da sa povedat
bonita
napsal(a):
Bonitka, jeden technický dotázek :
Když jedete Huberta s neznámými koňmi, jak se chová váš hřebec - plemeník? Musíte vzadu, od koní, nebo si hlídá svoji partnerku a ostatní kobyly ho moc nezajímají?
By mě zajímalo, jaký je rozdíl v chování plem. hřebce chovaného v přirozených podmínkách ( venku, s kobylami) a plemeníka štonťáka, co vidí kobylu pouze u prubíráku - šup na to a odchod (aneb když vidím kobylu=chce se po mně abych na ni skákal).
Hřebec s kobylou ( kobylami) navolno po zkušenostech dobře ví, že skákání žádné být nemusí a že naopak může být hezky seřezán, když bude příliš dotěrný a madam to nebude po chuti.
Tedy bych čekala i mezi cizími koňmi jeho větší opatrnost a menší drzost.
Je to tak nebo se pletu?
misamarincova
napsal(a):
Sally, uprimne, ked sme ho vytiahli z vozika len na ohlavke, a zistil, ze sa tam nachadza v ohrade stado koni, tak bol ako struna, ale mojho muza poklada za Alfu, takze v pohodicke ho odviedol poza ohradu a tam sa nasedlal a nauzdil. No ked sa dostavili ini jazdci, okamzite sme vedeli, ze v lote je horujuca kobyla, asi 5 minut robil pasaze, ze aha, aky som ja krasny a neodolatelny
no potom mu stacilo uz iba, ze si moze sem tam zavrestat a slo sa do mesta po dost frekventovanej ceste, ale kedze my sme rozumni a aj ked konom verime, zrebec je zrebec, tak moj muz aj kamarat s kobus, nechali ostatnych jazdcov prejst a oni dvaja sli az posledni a vsetko bolo OK
Najprv sa bal, ze ho bude mat plne ruky, ale on sa ukludnil a slapal ako obvykle pri svojej kamoske.
misamarincova
napsal(a):
no a pocas parkuru dostal velmi dolezitu ulohu
bonita
napsal(a):
Díky .
Jasně, opatrnost nade vše.
To byl jeho kolikátý Hubert nebo hromadná akce?
Jsou totiž věci, které mi u chlaďasů trochu neladí.
Na jednu stranu vychvalovaná super pohodářská snášenlivá povaha (aspoň u vlastních kobyl na Hubertech mohu 100% potvrdit) a na druhou stranu člověk jede na kobyle po lese a nějaké individuum stahující dřevo nahoře na stráni řve - vypadněte s těma kobylama, mám tu hřebcééé!!! - stalo se nám dvakrát na různých místech a šlo o minimálně 150 m vzdálenost od nás ( hřebce jsme ani neviděli, jen slyšeli rámus a řev).
Nechápu pak, že teplokrevní hřebci s vyšším temperamentem i s holkama na hřbetě se snesou na jednom malém place při parkurech s kobylama normálně a chlaďas, co má být kliďas má na dálku problém s kobylou, kterou ani nevidí ( a kobyla se neříjí)...
sally
napsal(a):
Díky .
Jasně, opatrnost nade vše.
To byl jeho kolikátý Hubert nebo hromadná akce?
Jsou totiž věci, které mi u chlaďasů trochu neladí.
Na jednu stranu vychvalovaná super pohodářská snášenlivá povaha (aspoň u vlastních kobyl na Hubertech mohu 100% potvrdit) a na druhou stranu člověk jede na kobyle po lese a nějaké individuum stahující dřevo nahoře na stráni řve - vypadněte s těma kobylama, mám tu hřebcééé!!! - stalo se nám dvakrát na různých místech a šlo o minimálně 150 m vzdálenost od nás ( hřebce jsme ani neviděli, jen slyšeli rámus a řev).
Nechápu pak, že teplokrevní hřebci s vyšším temperamentem i s holkama na hřbetě se snesou na jednom malém place při parkurech s kobylama normálně a chlaďas, co má být kliďas má na dálku problém s kobylou, kterou ani nevidí ( a kobyla se neříjí)...
sally no nevím jestli máš tak zcela pravdu s těma teplasama. Viděla jsem i jeden dosti hnusnej trening drezuráka hřebca, plemeníka a držitele bych na místě zabila kdyby to byl můj. Určitě nemůžu chtít po hřebci nějaký super výkony, když se vedle v ohradě říjí kobyle,nemluvě o nějakém soustředění a otravným drilu na kruhu v průměru 10m. Podle mě je toto i pro toho koně pakárna na entou. Takže nějakej hukot někde v roští a žvoucí chlap je ještě v normě. Určitě lepší než se řítící cízí kůň bez jezdce/člověka na tebe a tvého koně v silničním provozu. To je opravdu perlička na dortu a že se taky stalo a nemusí to bejt vůbec hřebec.
misamarincova
napsal(a):
vies, ono to je hooodne aj o dovere, myslim, ze ak si clovek ziska doveru zrebca, ma fakt super kamosa, ako iste viete, mali sme tu dve cudzie a plus nasu kobylku naraz a zrebec s nimi navolno, po prvej kopacej faze, kde najviac teda obsiahol ten nas chudak dospeli az k takemu stadiu, ze vsetkych 4! som ich nachadzala natrepanych v jednom boxe a kto iny ako ja maly clovek, ich siel odtial vyhadzovat? A nestalo sa ani raz, ze by zrebec bol na mna zly, tuk tuk teda, no a to iste v tomto lote, on je skratka zrebec a musi mat clovek oci aj na chrbte, ale nestalo sa ani raz, ze by mu ruplo v bedni a predviedol "nevidim, nepocujem, neposluchnem", my sme mali velmi dobreho ucitela v UK, co sa tyka drzby zrebca, a ten nas naucil, ze nikdy sa pri zrebcovi nesmie zaspat, aj ked by sa javil ako baranok, a ked to clovek dodrzi, tak sa da velmi lahko predist urazom a neprijemnostiam, cize popri nom by si, Sally, mohla prejst aj so stadom kobyl, a neskoci ti na "zada" aj ked by ti bol schopny predviest prvky vysokej spanielskej skoly, ale na mieste a nie na tvojej kobyle a tak isto neverim, ze by mlada holka udrzala akehokolvek zrebca a ked stahovac v lese huci na teba, tak sa necuduj, ze zrebcovi neveri, kde si videla, aby tito chlapi mali cas na nejake partnerske vztahy co sa tyka socializacie zrebca, to ze ho poslucha na povely je ine, ako keby homal posluchnut, ked vidi horujucu sa kobylu
bonita
napsal(a):
vies, ono to je hooodne aj o dovere, myslim, ze ak si clovek ziska doveru zrebca, ma fakt super kamosa, ako iste viete, mali sme tu dve cudzie a plus nasu kobylku naraz a zrebec s nimi navolno, po prvej kopacej faze, kde najviac teda obsiahol ten nas chudak dospeli az k takemu stadiu, ze vsetkych 4! som ich nachadzala natrepanych v jednom boxe a kto iny ako ja maly clovek, ich siel odtial vyhadzovat? A nestalo sa ani raz, ze by zrebec bol na mna zly, tuk tuk teda, no a to iste v tomto lote, on je skratka zrebec a musi mat clovek oci aj na chrbte, ale nestalo sa ani raz, ze by mu ruplo v bedni a predviedol "nevidim, nepocujem, neposluchnem", my sme mali velmi dobreho ucitela v UK, co sa tyka drzby zrebca, a ten nas naucil, ze nikdy sa pri zrebcovi nesmie zaspat, aj ked by sa javil ako baranok, a ked to clovek dodrzi, tak sa da velmi lahko predist urazom a neprijemnostiam, cize popri nom by si, Sally, mohla prejst aj so stadom kobyl, a neskoci ti na "zada" aj ked by ti bol schopny predviest prvky vysokej spanielskej skoly, ale na mieste a nie na tvojej kobyle a tak isto neverim, ze by mlada holka udrzala akehokolvek zrebca a ked stahovac v lese huci na teba, tak sa necuduj, ze zrebcovi neveri, kde si videla, aby tito chlapi mali cas na nejake partnerske vztahy co sa tyka socializacie zrebca, to ze ho poslucha na povely je ine, ako keby homal posluchnut, ked vidi horujucu sa kobylu
Jen z toho mála info, co kolem mne proběhlo, vím, že třeba na plemeníkovi Daf Ondráš jezdila závody teenagerka. Je to celkem běžné i u pony plemeníků, a nejsou to pouze metroví prcci. U west. plemen ženská na hřebci mezi kobylama běžná věc. Není to o síle, když s tebou kůň být nechce, neudržíš ani ponici 132 kvh subtilní postavy.
Čudujem sa potom tomu, proč když nemá čas s hřebcem budovat vztahy a nedokáže ho zvládnout ani v pozici, kdy jsou hřebci kobyly mimo dohled, proč mu nechává koule mezi nohama a ohrožuje tak sebe i ostatní.
O tohle mi nešlo. Nemám problém s udržitelností hřebce ani mimo, ani vedle domácích kobyl, ten dotaz byl na zkušenosti pod jezdcem mezi kobylami cizími ( ty nemám), nic víc .
Takže asi o zvyku. Když se setkávání s cizími stane běžným, je to pak celkem v pohodě. Samože člověk nesmí u hřebce spát, to mi není novinka. A že není rozumné vylézt z vlastního dvorku s koněm, co člověku nevěří a nerespektuje jej ( bez ohledu na pohlaví) také ne .
misamarincova
napsal(a):
jejda, dufam, ze to nevyznelo, ze ti chcem dat prednaskuty si ta posledna, co by to potrebovala
hovorila som tak vseobecne, lebo viem, ze sem chodia aj ine mlade holky, ktore snivaju o drzbe prave zrebca...aj na Shirskych prehliadkach jazdia plemenikov v drezure zeny, ale, co ja viem, maju ich aj vo vlastnictve a vlastne si ich aj same vychovavaju a rozturbovanemu zrebcovi sa kastrat nevyrovna, lebo hormony sa ututlat nedaju, este kto je zrebcovi seberovny a na to ludia celkom zabudaju je kobyla, lebo ta ma tiez hormony v plnom baliku. Vsetko je o vychove, dovere a rozume majitela, co sa tyka zrebca.
bonita
napsal(a):
jejda, dufam, ze to nevyznelo, ze ti chcem dat prednaskuty si ta posledna, co by to potrebovala
hovorila som tak vseobecne, lebo viem, ze sem chodia aj ine mlade holky, ktore snivaju o drzbe prave zrebca...aj na Shirskych prehliadkach jazdia plemenikov v drezure zeny, ale, co ja viem, maju ich aj vo vlastnictve a vlastne si ich aj same vychovavaju a rozturbovanemu zrebcovi sa kastrat nevyrovna, lebo hormony sa ututlat nedaju, este kto je zrebcovi seberovny a na to ludia celkom zabudaju je kobyla, lebo ta ma tiez hormony v plnom baliku. Vsetko je o vychove, dovere a rozume majitela, co sa tyka zrebca.
no a toho nasho mame od zriebatka, chodili sme za nim na luku, este ked bol s maminkou v stade, takze on dostaval lekcie spravanie od utleho detstva a teraz nam to v plnom vracia, ze sa da ovladat medzi uplne inymi konmi. Horsie by to bolo, a to sme ani teraz neriskovali, medzi volnymi konmi, lebo jeden nastup jazdcov bol normalne v ohrade medzi este dalsimi 5 alebo 6 konmi navolno, a tam sme s nim nesli, lebo pri prejave agresivity zo strany ineho kona na volno, ktory sa neda ovladat, by som ruku do ohna za nasho zrebca nedala, to by asi nedopadlo dobre pre vyzyvatela, ale zato ine kone aj s jazdcami tam problemy nemali. No nas zrebec by urcite reagoval.
bonita
napsal(a):
no a toho nasho mame od zriebatka, chodili sme za nim na luku, este ked bol s maminkou v stade, takze on dostaval lekcie spravanie od utleho detstva a teraz nam to v plnom vracia, ze sa da ovladat medzi uplne inymi konmi. Horsie by to bolo, a to sme ani teraz neriskovali, medzi volnymi konmi, lebo jeden nastup jazdcov bol normalne v ohrade medzi este dalsimi 5 alebo 6 konmi navolno, a tam sme s nim nesli, lebo pri prejave agresivity zo strany ineho kona na volno, ktory sa neda ovladat, by som ruku do ohna za nasho zrebca nedala, to by asi nedopadlo dobre pre vyzyvatela, ale zato ine kone aj s jazdcami tam problemy nemali. No nas zrebec by urcite reagoval.
V pohodě , to chápu.
Mně šlo o postup práce, vytáhnout z tebe info.
Tedy: když obsedám kobylu, začínám všecko v samotě, aby mi věřila, prodlužuju vzdálenosti (nejsem stoupencem teorie učit za starším koněm a pak bojovat se závislákem).
Až je v pohodě, v térenu chodí sama, přidá se po domluvě někdo na kolegyni ze stáda - chodíme vepředu i vzadu ( ikdyž možná proto, že koně původem vozoví, nejradši šlapou vedle sebe). No a až zvládá bez mrknutí oka ujíždějící v dáli či frčící kolem stádovou kolegyni a nenapne v kroku otěž - nezajímá ji, pak teprv ji považuji za připravenou na vyjížďku s cizími ( i nevychovanci, člověk musí čekat všecko). Nebyl zatím rozdíl, jestli pak už se jelo i s cizími koňmi, jen na Hubertech měly páru dvojnásobnou obyč. vyjížďce
.
U hřebce - jestli při stejném způsobu jede se svými anebo cizími kobylami asi rozdíl předpokládám je, i proto jsem se ptala. Jde o dost výrazný rozdíl, či jen se mít více na pozoru? ( Myslím samozřejmě socializovaného hřebce vlastního, kterého znám od narození a věří mi).
Z pozorování stáda, ve kterém je býv. plemeník rok po kastraci mám ověřeno, že hřebcům coby ochráncům je vlastní courat vzadu a mít přehled, stádo vodí nebojácná kobyla. Býv. plemeník je i poslední, kdo opouští stáj, když je kvůli úklidu vyháním ven - takže nejspíš i při vyjížďce bude pozice na konci lotu hřebci nejpříjemnější a nejvíce bezproblémová, protože "přirozená". Takže žádný důvod lámat něco přes koleno a dělat machry, na to už jsem asi stará a životem poučená .
misamarincova
napsal(a):
presne tak, ako pises, nas zrebec mal velmi dobru a hlavne zdlhavu priparvu, tie kilometre, co sme s nim samym naslapali by sa tazko spocitali, vsadle sme s nim vliezli a stado koni popri plote vratane svojho otca medzi nimi, musel zvladat kazdy den, najlepsie boli mlade kobylky, ktore boli najviac zvedave, coze to za fesaka ide popri ich plote, potom sa musel zoznamovat aj inym plemenikom v boxe, aby vedel, ze nie je jediny na svete, no a svoju kobylu registruje, ona ho ma teda teraz vcelku na hakua ked hned po zaciatku pochopi, ze pripustat sa nebude, ze ma sedlo a jazdca, tak je slusny a az na to obcasne hulakanie, je udrzatelny v kazdom pohybe, ale zasa je predsa zrebec a nech kazdy vie, ze ide, tak preco by sme mu to hulakanie zakazovali
a tak isto mas pravdu, ze pozicia posledna je pre neho poziciou najlepsou
vsetky prdelky ma pekne pod kontrolou
bonita
napsal(a):
presne tak, ako pises, nas zrebec mal velmi dobru a hlavne zdlhavu priparvu, tie kilometre, co sme s nim samym naslapali by sa tazko spocitali, vsadle sme s nim vliezli a stado koni popri plote vratane svojho otca medzi nimi, musel zvladat kazdy den, najlepsie boli mlade kobylky, ktore boli najviac zvedave, coze to za fesaka ide popri ich plote, potom sa musel zoznamovat aj inym plemenikom v boxe, aby vedel, ze nie je jediny na svete, no a svoju kobylu registruje, ona ho ma teda teraz vcelku na hakua ked hned po zaciatku pochopi, ze pripustat sa nebude, ze ma sedlo a jazdca, tak je slusny a az na to obcasne hulakanie, je udrzatelny v kazdom pohybe, ale zasa je predsa zrebec a nech kazdy vie, ze ide, tak preco by sme mu to hulakanie zakazovali
a tak isto mas pravdu, ze pozicia posledna je pre neho poziciou najlepsou
vsetky prdelky ma pekne pod kontrolou
Dobrá .
Každý náš kůň ví, co znamená moje zavrčení NEDĚLEJ TO! a mají ověřeno, co následuje po nerespektování tohoto povelu. Že úplně nejrozumnější je na ně reagovat způsobem " já nic, já muzikant" anebo "já andílek svatý" čili nekomplikovat si život spory s dvounožcem.
I hřebec v tom má jasno, tak uvidíme, jak se bude dařit.
sally
napsal(a):
Dobrá .
Každý náš kůň ví, co znamená moje zavrčení NEDĚLEJ TO! a mají ověřeno, co následuje po nerespektování tohoto povelu. Že úplně nejrozumnější je na ně reagovat způsobem " já nic, já muzikant" anebo "já andílek svatý" čili nekomplikovat si život spory s dvounožcem.
I hřebec v tom má jasno, tak uvidíme, jak se bude dařit.
bonita
napsal(a):
marjaaa neblazni, sice u nas to slunicko svieti, ale taka kosa je, fuka straslivotansky vietor a studeny, ze cloveka prefukne az na kost, brrr, ked som dnes sla do nemocnice, tak som vazne rozmyslala, ze si dam zimnu bundu
Tak já jsem otužilec, zatím chodím v mikině.Teploměr ukazuje 3 stupně, ale malou jsem už nabalila do zimního+pytel do kočárku s beránkem.Naštěstí se sníh nedrží, hnedka taje, ale to bahno a není vidět na 10 metrů
misamarincova
napsal(a):
Ahoj chci se tě zeptat zdali máš ještě tu kobylku?A jestli je na tebe tel.spojení mněla bych o ní zájem
misamarincova
napsal(a):
Fuj, tady u nás padají sněhové vločky, nee
Já chci zase sluníčko..
Se přidávám - úočasí je totální hnus - já chci zase léto - bééééé!!!
Jinak jsem včera kobču měla venku na dlouhých opratích (nasadili jsme madla) a ona po chvilce šlapala jako hodinky. Poslouchá krásně na povely, má jemnou hubinu, takže není třeba nějak ji rvát. No byla jsem z ní vedle. Nachodily jsme v tom marastu asi 6 km, i zaklusala. NO NAPROSTÁ BOMBA. Teď jen sehnat ten postroj a vůz a můžeme makat. Zatím budeme chodit chvíli tkhle, ať se pořádně naučí povely, nikam se neženu.
Domluvila jsem se s paní Kodadovou z Bulovky, tak si ji tam potom před VZ na chvíli vezmou a dopilujou to s ní.
misamarincova
napsal(a):
toto som nasla na nasom bazosi:
http://zvierata.bazos.sk/inzerat/2371127/ Chomut-a-poprsny-postroj.php
bonita
napsal(a):
toto som nasla na nasom bazosi:
http://zvierata.bazos.sk/inzerat/2371127/ Chomut-a-poprsny-postroj.php
přidám pár fotek,
bonita
napsal(a):
cau Sheril, stale pracujes v lese?
Ty jo tady je taky tak hnusně, fučí a zima, ale sníh naštěstí nikde.
Tak tady ještě fotky ze včera
ambra
napsal(a):
Ty jo tady je taky tak hnusně, fučí a zima, ale sníh naštěstí nikde.
Tak tady ještě fotky ze včera
A tady srovnávací foto z 13.10.2007
misamarincova
napsal(a):
ach jo, Ambricko, take fotky sem ani nedavaj...tu tak vcera strasne fukalo, ze som myslela, ze sa z toho zblaznim, povalalo mi to ohradnik, kobyla zdrhla, ako fukalo, tak sa plasila, nechcela sa dat odchytit, uz som bola na pokraji sil, ked som ju lapla, a hned aj putovala aj so zrebcom do boxov a az dnes rano som ich vypustila, ale len do nasej opletivovanej zahrady a do boxov som im hodila kazdemu kopu sena, tak zeru vo vnutri, iba sa sli pretiahnut von vyvalat a sup dovnutra, dokonca padaju vlocky! FUUUUJ!!!!!
bonita
napsal(a):
ach jo, Ambricko, take fotky sem ani nedavaj...tu tak vcera strasne fukalo, ze som myslela, ze sa z toho zblaznim, povalalo mi to ohradnik, kobyla zdrhla, ako fukalo, tak sa plasila, nechcela sa dat odchytit, uz som bola na pokraji sil, ked som ju lapla, a hned aj putovala aj so zrebcom do boxov a az dnes rano som ich vypustila, ale len do nasej opletivovanej zahrady a do boxov som im hodila kazdemu kopu sena, tak zeru vo vnutri, iba sa sli pretiahnut von vyvalat a sup dovnutra, dokonca padaju vlocky! FUUUUJ!!!!!
přesně tak, fotky rozkvetlých šeříků v takovýhle sibérii? V Budějovicích taky zima, chvilkama leje, fouká studenej vítr, hnus. Koníkům to nevadí, jsou venku spokojení, chlupatí jak medvídci. Včera při korekturách jsme narazili u Cipíska na díru po abscesu, docela síla a asi mu odpadne kousek patky. Prej to nevadí. Jinak nám to včera trvalo trošku dýl, asi tři hodiny jenom předky, ale museli jsme se dvakrát uhnout z maštale kvůli kydání a zavádění koní a venku už byla tma, tak se nám to těma přestávkama protáhlo. A taky jak se to učím a mám to s vysvětlováním a ukazováním, tak to tolik neodsejpá. Cípa už byl ke konci dost nevrlej, chtěl ven za bráchou, dokonce šel dvakrát na zadní a jednou mě nechtěně hrábnul přední nohou do ruky, nebylo se kam uhnout v chodbičce maštale. Bude jenom modřina.
bonita
napsal(a):
Bonita, teď mi teprve došlo po přečtení diskuse o těhotenství, že čekáš miminko, tak moc gratuluji
bonita
napsal(a):
cau Sheril, stale pracujes v lese?
Ne nepracuji,jelikož majitel-šef chtěl abych v půl páté ráno šla krmit,hčřebelcovat a naskládat do přepravníku,auto už nemám,první autobus do této vesnice přijíždí v sedm ráno,měsíc mě vyszvedal cestou ,jelikož jsme jezdili do Svoru,Bílého Kostela u Liberce,Česká lípa.....Tak jsem musela skončit a když už jsem měla možnost koupit auto tak už měl lidi.
Jestli nic nenajdu mám se hlásit po Novém roce,že to prý nikdo dělat dlouho nevbude,mě to bavilo a jak jsem při tom zhubla a nabrala scvali na rukou a nohou.Ted mám rozjednané pekařství a detektiva v bezpečnostní agentuře,tak uvidim co bude.Ale ke koním do lesa bych se ráda v budoucnu vrátila,žádný lidi,seš si svým pánem,kolik otaháš tolik máš,neměla jsem se tam špatně po finanční stránce
aluska
napsal(a):
bonitka, co to jsou stará kolena?
Dámy jste strašně nevděčné aby jste věděly, člověk vás tu chce potěšit a vy na něj takto, vyvy.
A takto se asi cítí mravenec nebo myš- že sally, ale nesmí bejt ožralá
misamarincova
napsal(a):
bliziaci sa dochodokale nie, to si robim srandu s tymi starymi kolenami, holt idem uz z pase, to sa tak u nas hovori, ked sa niekto prekuli cez tridsiatku
ale stale sa tvarim, ze mam nieco okolo dvadsiatky a zevraj aj tak vyzeram, ono asi fakt plati, ze kto sa na aky vek citi, taky aj je, este minuly rok ma dostala jedna znama mojich rodicov, ked sa opytala mojej mamy a na ta vasa dcera uz zmaturovala?
skoro som odpadla
aluska
napsal(a):
bonitka, co to jsou stará kolena?
A jak to zvládáš? Kdy máš termín, už víš aspoň na pár procent, co to bude?
To mně celé těhoteství tvrdili doktoři, to je kluk na 100 %, tak jsme se i kvůli tomu tak zařídili(oblečení, hračky) a při kontrolním ultrazvuku při nastoupení do nemocnice na porod, mi řekli, to je kafíčko, to je velká holčička.Tak holčička první dny byla v modrém, pak jsem dokoupila růžové.
misamarincova
napsal(a):
ja som bola uz na dvoch ultrazvukoch, a muz sa na poslednom pyta, pan doktor, a co to bude? no a doktor sa tak zahladel na ten monitor a hovori, nooo budete si musiet pockat az na 30 tyzden, este teraz si netrufam povedat...takze nevieme, noale nepreferujeme nic konkretne, je nam to fuk, ci baba alebo chalan, akurat muz si sam pre seba hovoril, ze keby to bol chlap, ze hned mu da tacky a pojde vykydat
a termin mam 18.01.10 ale neviem, neviem, ci to nebude skor...no a vecicky sa mi tu zacinaju kopit z rodiny vo vsetkych farebnych skalach, takze zasa na farbe nezalezi, aj jednej mojej znamej tvrdili na stoprocent, ze budu mat chalana a holt z porodnice doniesla babiznu, tiez to bol pre nich aj sok, vobec s dievcatkom neratali...
bonita
napsal(a):
Ambra, dobre foto, akurat si neviem predstavit tu ozralu mys
jéééžiši, třicítka se ti překulila, co by jiní za to dali , já čekám za 14 dní, přesně 1.11. na vše svaté už čtyřicet. Můžu se těšit akorát tak na vnoučata
, mladý jsou ale snad rozumný, tak v nejbližší době prej ne, hurá. A já lítám s koněm, se psama, učím se strouhat....., jezdím offroad a rallye, bude ze mě bláznivá bába
bonita
napsal(a):
ja som bola uz na dvoch ultrazvukoch, a muz sa na poslednom pyta, pan doktor, a co to bude? no a doktor sa tak zahladel na ten monitor a hovori, nooo budete si musiet pockat az na 30 tyzden, este teraz si netrufam povedat...takze nevieme, noale nepreferujeme nic konkretne, je nam to fuk, ci baba alebo chalan, akurat muz si sam pre seba hovoril, ze keby to bol chlap, ze hned mu da tacky a pojde vykydat
a termin mam 18.01.10 ale neviem, neviem, ci to nebude skor...no a vecicky sa mi tu zacinaju kopit z rodiny vo vsetkych farebnych skalach, takze zasa na farbe nezalezi, aj jednej mojej znamej tvrdili na stoprocent, ze budu mat chalana a holt z porodnice doniesla babiznu, tiez to bol pre nich aj sok, vobec s dievcatkom neratali...
Podle terminu jsem se moc orientovat nemohla.Termín byl 4.12.2008, ten to nebyl, tak doktor mě poslal do nemocnice na Vánoce kvůli vysokému tlaku a extra otokům, to to taky nešlo, pak Silvestr a nakonec jsem rodila císařem 15.1.2009.Měsíc jsem strávila v nemocnici před porodem, hrůza
misamarincova
napsal(a):
Podle terminu jsem se moc orientovat nemohla.Termín byl 4.12.2008, ten to nebyl, tak doktor mě poslal do nemocnice na Vánoce kvůli vysokému tlaku a extra otokům, to to taky nešlo, pak Silvestr a nakonec jsem rodila císařem 15.1.2009.Měsíc jsem strávila v nemocnici před porodem, hrůza
já když čekala kluka, tak první termín byl 25.10.1988 a druhej 17.11.1988 ( to je ročník, co) . Kluk se narodil až 21.11.1988
misamarincova
napsal(a):
ja tiez neviem, podla merani noziciek, dok povedal, ze vyzera aj o dva tyzdne starsi drobec, ale zasa moj muz ma 187 cm, tak mozno zavazilo aj to, ale zasa ditko nemusi byt vysoke v realy, Aluska, nuz co, tridsinka sa mi prekulila uz davnejsie
ale este som stale v normaly, lebo kamoska, co ma teraz 35, bude mat druhe tiez termin v januari a ju uz posielali na vselijake vysetrenia a pod., ty si holt zacinala skorej, aj moje spoluziacky maju niektore uz 10-12 rocne deti, ja si to teda neviem predstavit, ze by holky, co sem chodia jazdit, boli uz moje dcery
bonita
napsal(a):
Ambra, dobre foto, akurat si neviem predstavit tu ozralu mys
bonita no já doufám, že se zapojí sally a popíše vám ožralou myš detailněji já osobně jsem se tomu v mailu dost dobře zasmála a u týhle fotky jsem si na to vzpomněla.
NO a tady ještě dlouhje širokej a bystrozrakej
bonita
napsal(a):
ja tiez neviem, podla merani noziciek, dok povedal, ze vyzera aj o dva tyzdne starsi drobec, ale zasa moj muz ma 187 cm, tak mozno zavazilo aj to, ale zasa ditko nemusi byt vysoke v realy, Aluska, nuz co, tridsinka sa mi prekulila uz davnejsie
ale este som stale v normaly, lebo kamoska, co ma teraz 35, bude mat druhe tiez termin v januari a ju uz posielali na vselijake vysetrenia a pod., ty si holt zacinala skorej, aj moje spoluziacky maju niektore uz 10-12 rocne deti, ja si to teda neviem predstavit, ze by holky, co sem chodia jazdit, boli uz moje dcery
malá ochutnávka - u nás už 2 den v kuse sněží. Od včerejšího večera (22:50 hod) něšla elektrika až do ted'..
m i s i c k a
napsal(a):
malá ochutnávka - u nás už 2 den v kuse sněží. Od včerejšího večera (22:50 hod) něšla elektrika až do ted'..
Fakt super
misamarincova
napsal(a):
takto vyzeraju ti nasi, som ich v tej hnusote sla zatvorit, dostali kopy sena a ani hlavu nevystrcia, tak asi uz chrnia v pilinach
misamarincova
napsal(a):
tak to dorazim, kone v Praci v UK