Tak já si po dlouhé době dovolím založit nové téma :-)
A dodám zase pár foteček, i když arabáše teď nově nafocené moc nemám :-(
Tady jedna vyjížďková, ten prcek včele jsme my s Beníkem. Právě jsme nahnali stádo krav a jedem do hospody
Tady s Beníkem jedem ze spravování ohrad,,, tož taková trochu pracovní :-)
Ach jo, nejsou tady ty fotky zase nějaké malé ? :-(
No, nějaké nearabské, jestli dovolíte :-) O víkendu jsme byli na kurzu s hřebčákem, co jsme ho před rokem, když ho Katka koupila, sedlali ve čtyřech lidech - byl úplně vyřízenej, bo přišel z inseminační stanice na naše pastvinu, kobyly pořád v dohledu... Taky celý život v anglickém stylu, takže když jsme mu poprvé povolili otěže, tak letíííím, nevím, co se sebou... No, snažíme se na tom dělat :-)
Ach jo, je to fakt pidi. No nic, bude to u nás na stránkách, nebo na fejsu... Kdyby někoho zajímalo B-)
Holky klííííííííííííííd, chudák bonzel už je z toho stírání fakt hotová :) Chudina si to schytává i ode mně, tak už radši nechodí na icq :)))
Jinak Janči, fotky jsou malé jenom v základním zobrazení, když na ně klikneš, tak se zvětší na koukatelnou velikost .) A super si tam užíváte, jak koukám...taková pohodička, klídeček. A co Sirka, o tom vůbec nemluvíš, jak se má, co dělá?
No ty jo, tak to já ani nevím, že je to tu tak apgrejdovaný. Mazec.
Jo, Bonzel, fakt sorry, už držím hubu, mně to fakt nebaví. Vždycky neodolám, něco plácnu, a pak si to týden vyčítám, bo fakt nechciiiii takto před net kritizovat.... auaaaaa. To bylo naposledy, slibuju :-))
Jináč si to tu fakt užíváme, tady ty krávy, když už to jde zvětšit :-)
A tohle je ten samý den, u hospody. Asi 10 km vedle. Nejšílenější vyjížďka posledního roku. Auuuuaaaa, a to už bylo prý jaro :))
No, o Sirkovi není moc co mluvit... Já nevím, kdy jsem o něm psala naposledy... No, v zimě, když byl čas a použitelná kruhovka, tak jsme jezdili. krok, klus, cval, zatím jenom rytmus. Chtěla jsem pomaličku začít řešit směr, ale teď jsem na něm zase dlouho nejezdila, tak nic, no... Mám naražený žebra, ale až to bude ok, tak na něj chci zase sednout, bo se nudí a má plno energie, tak lítá po ohradě s puberťákama... potřebuje makat, sprateček jeden. dětství mu právě končí :-P
Jinak nové fotky Sirky nemám, ale na www.ranc-kolocava.cz v sekci CHOV - VALAŠI mají oba roštáci svoji kartu s fotkama...
lesterka
napsal(a):
Holky klííííííííííííííd, chudák bonzel už je z toho stírání fakt hotová :) Chudina si to schytává i ode mně, tak už radši nechodí na icq :)))
Jinak Janči, fotky jsou malé jenom v základním zobrazení, když na ně klikneš, tak se zvětší na koukatelnou velikost .) A super si tam užíváte, jak koukám...taková pohodička, klídeček. A co Sirka, o tom vůbec nemluvíš, jak se má, co dělá?
Lení dík..já nějak ICQ nestíhám..jak je jen trochu pěkně tak letim na úń...takže to určo není že bych se bála nějakýho zpucungu :-)
Kláro, test na CA stojí 38 Eur z krve a 50 Eur ze žíní. Plus něco málo za poštovné a bankovní převod.
Holky co máte hřebce, to je nechcete otestovat (Lenka, Zuzka Prokopová, Šárka - i když ta má zatím mlaďocha - a kdo sem ještě chodí)? Je vám líto tisícovky, když platíte za připouštěcí rejstříky a nabízíte připouštění cizím klisnám (svoje pokud vím ani nemáte), nebo nechcete vědět, abyste se něco nedozvěděly? Jestli takhle "zodpovědně" k tomu přistupují všichni, tak se nedivím, že okolní země zavádějí povinné testování plem. hřebců (a třeba Německo i klisen). Asi bude potřeba to navrhnout i u nás...
Marino, osobně si myslím, že tyhle testace by pro chov měly být povinné...nejen pro hřebce!
Ale asi se nebudeš divit, když řeknu, že to není jen u koní...my jsme vyběhali a udělali spousty vyšetření a testů obou psů, aby mohli krýt zahraniční feny. U nás bohužel se tím nikdo moc nezabývá..poviné je DKK a tím to hasne. Několik chovatelů už si nechává dělávat i DLK (což jsem jaksi začali vlastně my..snad první byla Darésova sestra a on) a také OCD (takže kyčle, lokty a ramena) Taky jsme dělali cystinurii a důkladné vyšetření srdce..a to jsme ještě vlastně nechávalai udělat i DNA testy na barvu, což se u nás v ČR vůbec nedělá, posílali jsme to do Německa,abychom zjistili, že oba psi mají sice hnědé předky (dokonce Darésovi bratři hnědou vlohu mají), avšak oba psi jsou geneticky čistě černí, takže vždy budou dávat černá štěňata..ono dnes už těch čistě černých moc není. A já osobně bych byla pro zavedení i u nás, protože tohle vše třeba v jiných státech je povinné, což je dobře a taky by nepovolili krytí zahraniční feny u nás u psa, který tyto testy nemá. A to máš psy.
Takže osobně jsem u koní pro něco podobného...rizikové nemoci, které se mohou geneticky přenášet prostě testovat a basta. A hřebci zvlášť..pokud nabízím připouštění, musím vědět, že můj kůň je zdravý.
Ano, může v tom hrát roli i to, že mnoho lidí se bojí toho, co by testy mohůy ukázat. Bohužel i to se může stát...co znám psů i fen velmi kvalitních a přitom byli vyřazeni z chovu na základě RTG DKK (naštěstí díky tomu, že se to spousty let přísně hlídá, je u nás tohle na slušné úrovni, stejně jako zuby). Takže chápu i to, že by se někdo mohl bát otestovat své hřebce..co kdyby náhodou. Jo..i my si zažili spoustu obav a strachu z výsledků..naštěstí výsledky byly dokonalé...ovšem stačilo by objevit třeba vadu srdce a pes byl v háji pro chov. To samé se může stát u koně, ale přece jen v chovu by měli být jen ti lepší, ne vždy musí být samí šampioni, ale hřebec pro chov by zvlášť měl ukázat své kvality..i když klisna to nemá o moc lehčí....
Lucky, ale u těch chorob přenašeč není nijak nemocný a pokud ho zkombinuješ s nepřenašečem, dostaneš z 50% přenašeče, z 50% nepřenašeče. Nikdy postižené hříbě. Chápu, že majitelům klisen se do toho až tak investovat nechce, já taky zatím svoje klisny testovat nenechávám (i když 2 už jsou otestované z Německa), ale pokud nabízím servis za peníze (připouštění), měla bych něco garantovat majitelům klisen - buď že mám čistého hřebce a tudíž s ním mohou v klidu pouštět netestované klisny, nebo že je hřebec přenašeč a v tom případě, aby se vyhnuli riziku postiženého hříběte, pokud s ním chtějí pustit, tak musí klisnu otestovat jako čistou.
CA přenašeči jsou např. WH Justice, Marajj, Ecaho, Ansata Iemhotep, pokud vím Ansata Sinan, nejspíše Magnum Psyche (majitelé stále test neudělali, přestože je po něm tolik přenašečů) a další hřebci. Po všech jsou i čistá hříbata. Všichni nadále připouští. Pokud by se všichni přenašeči všech chorob vyřadili z chovu, značně by to zamávalo genetickou základnou.
Nejde o hon na čarodějnice. Jde o zodpovědnost vůči budoucím hříbatům (a jejich majitelům).
Já to chápu...však my u cystinurie jsme na tom stejně!! Proto by se to mělo povinně testovat, což se nyní snaží prosadit. U nás se to netestovalo, ale v zahraničí to musí mít všichni psi a my třeba máme psy čisté dědičně...testovala se matka a oba otcové jsou čistí, takže automaticky ti naši nemohou být přenašeči. To samé je u těch koní...je třeba tohle hlídat, aby bylo riziko nemocných hříbat co nejmenší a chápu, že někdo chce přenašeče risknout do chovu, jelikož má třeba jiné kvality, ale tím víc by měl vědět co dělá.....
U nás si však myslím, že je bohužel mezi chovateli mizivá informovanost....
Dovolím si sem dát také něco nearabského...moji dva medvídci včera ...Fabricius a Darés
Luci, risknout do chovu, protože mají třeba jiné kvality....ti hřebci mají většinou takové kvality, že by mě docela zajímalo, jak by to vypadalo, kdyby nepřipouštěli. Majitelé vědí co dělají a pokud s tím zacházejí jak mají, tak v tom nevidím žádný problém.
Nebýt toho, tak nemám svou kobylu. Magnum Psyche (docela mě udivuje, že zrovna tenhle kůň není testovaný, hledala jsem a hledala...a nenašla, aspoň vím proč) - WH Justice - Ajman Moniscione a ten je CA i SCID čistý.
Jinak povinné testování CA a SCID bych tady určitě zavedla. Co se peněz týká, tak je to jenom kapka v moři toho, co lidi do těch koní a chovu invetsují. Bohužel většina majitelů asi ani netuší, vo co go.
Marino...nějak ob-generaci se to dědit nedá, že ne?
Jinak, já jsem vedla nedávno debatu s chovateli kobči o výstavách a tak. Já jsem věděla co všechno jsou lidi pro úspěch (pro prachy :( ) udělat, ale zatím to šlo mimo mě. V pár minutách jsem byla sestřelena ze svého růžového obláčku na pěkně tvrdou zem.
Marino, otestovat bych ho nechala určitě ráda, scid test jsem taky dělala. Jenomže holt si musím stanovit priority. Momentálně je pro mně tisícovka opravdu hodně. Chystám se, snad, příští týden na závody a ještě nevím za co tam pojedu, ikdyž jsem náklady minimalizovala maximálně, doufám, že seženu aspoň ty tři tisíce. Už jedny závody jsem kvůli financím zrušila.
Takže já jsem pro, ale až tak za půl roku, až na tom budu (doufám) trošku líp.
Jinak Avit je moc pěkný, ale abych se přiznala, tak se mi víc líbí ten co ho bude mít marina na chvíli na připouštění..no..sakra jak se jmenuje..... nejsem zrovna přes tyhle koně, ale líbí se mi ten hřebec.
Jo a teda klobouk dolů před koníky co nahánějí krávy. Já jsem si minulou sobotu zažila cvalová kolečka na šíleném koni po asfaltce
. Jak jsme jeli na tu velkou vyjížďku pod Lysou horu a já jela s kamarádkami jako poslední na Use. No a míjely jsme kravín a vedle cesty obří ohrada a hroomada kraviček.
Hehe....no jo..Usa viděla asi potřetí vživotě krávy. To by ještě nebylo nic hrozného, kdyby najednou se jedna kráva nerozhodla, že se na nás poběží podívat. Páni..kdyby jste to viděli!!!
Kráva se najednou rozběhla na nás k ohradníku, Usa vyskočila jak střela, málem jsme skočili jiné kobyle na záda, stočila jsem ji a cválali jsme splašená kolečka po cestě....normálně šílený vyděšený kůň...vona ta kráááva nás prý chtěla sežrat
. Kráva se stopla a čuměla co to to moje zvíře dělá, ta se zastavila a čuměla na krávu...naštěstí ta už jen stála a tak se Usa odfrkala, vzpamatovala z toho zděšení a v klidu v kroku šla dál...ale teda už jsem se viděla kdesi rozpláclá a v Use by se krve nedořezal, jak ji to vyděsilo..... kdyby nás míjel kamion, tak to s ní ani nehne, ale na nás běžící kráva..no to bylo něco
.
Takže už vidím to moje zvíže, jak by kdesi nahánělo kráávy...ale by brzy krávy naháněly vesele ji
a ještě jednou Darések.
No jo Leni..to mi povídej...finance jsou někdy sviňa
Se těším dneska na trénink na jízdárně..Usa dostane zabrat. nějak nám spadnul krk a vůbec jak zhubla po těch stresech. Konečně zase je v klidu a začíná hezky přibírat, dostala přidáno a celý den se fláká na pastvině s tím svým novým kámošem, který ji neubližuje, tak snad je zase šťastná.....vypadá moc spokojeně a včera pod sedlem byla miliónová.
Včera jsem ještě k večeru chytla sluníčko, tak mám pak ještě nějaké fotky...něco sem hodím, ale až večer asi.
no a ještě Fabínek, aby mu nebylo líto a už končím..zase hoďte kdosi koně
Marino a kdy budes testovat? ja bych Satinu nechala otestovat, treba pujdu nekomu prikladem
ale muselo by se to nabrat, nez ji odvezu. Vubec netusim co mam pro to udelat, ale ty to urco vis,....takze jestli se jedna jen o zaplaceni a ja se pak nebudu muset starat hihi tak do toho jdu
kathey
napsal(a):
Luci, risknout do chovu, protože mají třeba jiné kvality....ti hřebci mají většinou takové kvality, že by mě docela zajímalo, jak by to vypadalo, kdyby nepřipouštěli. Majitelé vědí co dělají a pokud s tím zacházejí jak mají, tak v tom nevidím žádný problém.
Nebýt toho, tak nemám svou kobylu. Magnum Psyche (docela mě udivuje, že zrovna tenhle kůň není testovaný, hledala jsem a hledala...a nenašla, aspoň vím proč) - WH Justice - Ajman Moniscione a ten je CA i SCID čistý.
Jinak povinné testování CA a SCID bych tady určitě zavedla. Co se peněz týká, tak je to jenom kapka v moři toho, co lidi do těch koní a chovu invetsují. Bohužel většina majitelů asi ani netuší, vo co go.
Marino...nějak ob-generaci se to dědit nedá, že ne?
Jinak, já jsem vedla nedávno debatu s chovateli kobči o výstavách a tak. Já jsem věděla co všechno jsou lidi pro úspěch (pro prachy :( ) udělat, ale zatím to šlo mimo mě. V pár minutách jsem byla sestřelena ze svého růžového obláčku na pěkně tvrdou zem.
Ahááá, konečně se někdo probral z výstavního opojení
Jak jako ob generaci, každý kůň má 2 alely od jednoho genu, každou od jednoho rodiče, nic víc nic míň (kromě genů vázaných na pohlaví). Pokud má 2 alely "nemocné" je postižený, pokud 1, je zdravý, ale přenašeč, pokud jsou obě "zdravé", je zdravý a nemoc nepřenáší. Postižené zvíře se pozná, takže se testují zdraví přenašeči. Pokud kůň není přenašeč, nemůže to dál přenášet, jak název napovídá. Takže z tohoto pohledu ne, ob generaci se to nedědí.
Pokud se to ale netestuje, po mnoho generací se nemusí potkat přenašeč s přenašečem a i když se setká, tak šance na postižené hříbě je "jen" 25%, takže se nemusí vůbec poznat, že je zvíře přenašeč (samozřejmě pokud se narodí postižené hříbě, je to jasné - jako to bylo třeba právě s WH Justice) - takže z tohoto pohledu ano, i po mnoha generacích netestovaných koní, kteří nesplodili žádné postižené hříbě, se může problém objevit. Doufám, že jsem ti ještě víc nezamotala hlavu.
Pokud ses ptala kvůli tomu, že bys myslela, že nemůžeš mít kobylu přenašečku, tak samozřejmě můžeš - z matčiny strany, pokud matka nebyla testovaná čistá.
Kláro, budu to posílat hned, jak nějakého veta dohoním, aby mi přivezl zkumavky s EDTA. Takže vezmu krev i Satině.
Nojo, no :D Já jsem tušila, že "něco shnilého je ve státě dánském", ale ve chvíli, kdy jsem byla upozorněna, že pokud mi kůň bude chodit na trávu, že bude mít moc velký belly a pokud nebude 3 měsíce každý den rotovat po kruhovce s neopren sweat neck, že za onen neck dostane málo bodů a kdesi cosi. Tak jsem je s tím poslala do háje zelenýho a doufám, že teď nelitují, že ji místo mě neprodali těm amíkům. Pry je to samozrejme moje rozhodnutí, ale měla bych si uvědomit, že tohle dělají VŠICHNI a kdo to nedělá, ten nemá úspěchy.
Takže až na výstavě uvidíte hnědé cosi s velkým belly a ošklivým neck, tak jsme to my, lol.
Jinak moc děkuji za vysvětlení, přesně takhle jsem to myslela. Matka testovaná podle me nebyla, ze zájmu se zeptám. Časem mám v plánu testy udělat oba, pro sebe. Mít stádo kobyl, tak bych to asi nedělala.
kathey
napsal(a):
Nojo, no :D Já jsem tušila, že "něco shnilého je ve státě dánském", ale ve chvíli, kdy jsem byla upozorněna, že pokud mi kůň bude chodit na trávu, že bude mít moc velký belly a pokud nebude 3 měsíce každý den rotovat po kruhovce s neopren sweat neck, že za onen neck dostane málo bodů a kdesi cosi. Tak jsem je s tím poslala do háje zelenýho a doufám, že teď nelitují, že ji místo mě neprodali těm amíkům. Pry je to samozrejme moje rozhodnutí, ale měla bych si uvědomit, že tohle dělají VŠICHNI a kdo to nedělá, ten nemá úspěchy.
Takže až na výstavě uvidíte hnědé cosi s velkým belly a ošklivým neck, tak jsme to my, lol.
Jinak moc děkuji za vysvětlení, přesně takhle jsem to myslela. Matka testovaná podle me nebyla, ze zájmu se zeptám. Časem mám v plánu testy udělat oba, pro sebe. Mít stádo kobyl, tak bych to asi nedělala.
"hnědé cosi s velkým belly a ošklivým neck" ..to mě fakt pobavilo. jsem se popadala za břicho, jelikož si umím naprosto představit jaké fígle a co za metody se používají na výstaví koně, stejně jako to vím u psů....
Já osobně mám koně pro radost a chci, aby byla šťastná, spokojená..no a je mi jasné, že tím pádem je to flákající se uuň na trávě bílé cosi s velkým belly a ošklivým neck
ještě jsem včera něco fotla se sluníčkem, ale holčí celý den bagrovala na pastvě a už se ji teda vůůůbec nechtělo hýbat
fáákt? ...no mě se tady taky líbí. Vypadá jako tatík Utrecht http://www.usamawatani.estranky.cz/fotoalbum/akce-a-navstevy/staj-watani/original/543
tady ještě jedna Usa kuk...škoda toho stínu..ale ta kukalda vykulená. čučela na ty koně přes zahradu
Marino, zkusím kouknout, jestli někde nevyhrabu nějaký zbytek eur. Vypadá to, že příští týden budou moje první a poslední závody letos, Tak kdybych našla někde nějaký zbyteček, tak bych se k tomu testování možná přidala.
Jinak hlásím, Že dneska mě chtěl ze hřbetu setřást malý, zuřivý, rezatý arab, který se mi snažil namluvit, že práci nezná a pracovat nebude :)
Taky přidám novinky, vrátily jsme se z Koryčan, kde byly westernové závody typu B. Gaja si stále drží svou kondici a musím uznat, že čím vyšší závody, tím líp chodí. Asi tuší, že na malých se nemusí tolik snažit. Byla milionová a svojím klidem předčila opět i některé neklidné američany. A jak to tedy dopadlo? Showmanship at halter 3. místo, Western horsemanship 3. místo. Jana se Sajmem opět vyhrála tyče a v barelech byli těsně pod bednou, myslím 4.nebo 5. Tímto jsme si obě splnily kvalifikaci na Mistrovství ČR ve westernu, každá do 2 disciplín. Jak splaším fotky, dodám. Ale můžu říct, že jsem na ten horsemanship opět zírala jak puk, připadá mi pořád téměř nemožné se takto umístit s neamerickým koněm v konkurenci tolika výborných koní. Ale Gaja mne vždycky umí podržet.
lesterka
napsal(a):
Výmluvy, výmluvy :)) Už máš jinou trenérku než tu na těch videjích? Kdo tě teď trénuje? Slyšela jsem docela dobré reference na tu její sestru (tu, co jezdí drezury). Osobně neznám.
Leni nevymlouvám se...sehnala jsem trenérku která má tréninky právě od té Civišky co jezdí zrovna tu drezuru...
zatím si myslím,že dobré...sama mi řekla sedlo Wintec dát do háje...seděla v něm a že to háže do předu...Schvalovala mi tu drezurku a na parkury ať nechvátám..mimo jiné můžeš kouknout na FB jsou tam dvě fotky z dnéšního tréninku..takové světlejší chvilky,ale stále to není ono takže si myslím,že mě zas sprdneš :-)
pak jsou fotky na rajčeti http://bonzelka.rajce.idnes.cz/Trenink_s_Domcou/
ale nechci opravdu žádnou kritiku,vím že ostatní fotky jsou strašný...
ms
napsal(a):
Kláro, test na CA stojí 38 Eur z krve a 50 Eur ze žíní. Plus něco málo za poštovné a bankovní převod.
Holky co máte hřebce, to je nechcete otestovat (Lenka, Zuzka Prokopová, Šárka - i když ta má zatím mlaďocha - a kdo sem ještě chodí)? Je vám líto tisícovky, když platíte za připouštěcí rejstříky a nabízíte připouštění cizím klisnám (svoje pokud vím ani nemáte), nebo nechcete vědět, abyste se něco nedozvěděly? Jestli takhle "zodpovědně" k tomu přistupují všichni, tak se nedivím, že okolní země zavádějí povinné testování plem. hřebců (a třeba Německo i klisen). Asi bude potřeba to navrhnout i u nás...
Myslím,že pro nás to asi bude zbytečné..pokud nenastane nějaká změna...
kathey
napsal(a):
Katy, k tomu sedlu. Zkus se poptat po nějakých sedlech vyhovujících dlouhonohým jezdcům, s těma drezurkama to asi nebude tak špatný. Z těch fotek mi připadá, že ten wintec ti moc nesedí...ale třeba jsem zase mimo :D
Kathey: jj nějak se v něm němůžu srolovat...furt mě to nějak nutí se hrbit a vystrkovat zadek..dneska mě furt Domča drilovala :-)
Podle fotek se všeobecně blbě soudí. Jsou to prostě momentky, které ti o tom, jak kůň chodí nic neřeknou. Video je lepší. Prosímtě, jak vypadá, když tě sedlo háže dopředu? To jsem ještě neviděla, za takové sedlo by spousta lidí asi dala majlant. Ty potřebuješ sedět vepředu. Špatné sedlo tě může házet dozadu, to si potom sedneš na zadní rozsochu a nohy vyhodíš dopředu - tzv. hajzl sed :) Možná jsi myslela tohle. V tom w. jsem neseděla, tak nemůžu posoudit. Jezdila jsem delší dobu v nějakém skokovém w. a na toho jsem nedala dopustit. Byl to nějaký starší model, ale v lepším sedle jsem snad ještě neseděla. Toho, jaký to byl model jsem se nikdy nedopídila a už asi ani nedopídím :)
lesterka
napsal(a):
Podle fotek se všeobecně blbě soudí. Jsou to prostě momentky, které ti o tom, jak kůň chodí nic neřeknou. Video je lepší. Prosímtě, jak vypadá, když tě sedlo háže dopředu? To jsem ještě neviděla, za takové sedlo by spousta lidí asi dala majlant. Ty potřebuješ sedět vepředu. Špatné sedlo tě může házet dozadu, to si potom sedneš na zadní rozsochu a nohy vyhodíš dopředu - tzv. hajzl sed :) Možná jsi myslela tohle. V tom w. jsem neseděla, tak nemůžu posoudit. Jezdila jsem delší dobu v nějakém skokovém w. a na toho jsem nedala dopustit. Byl to nějaký starší model, ale v lepším sedle jsem snad ještě neseděla. Toho, jaký to byl model jsem se nikdy nedopídila a už asi ani nedopídím :)
Mě říkala Domča že mu hodně zatěžuju předek,že se prostě musim narovnat a nepředklánět se a nejspíš myslela to že ty nohy my to jako háže dopředu a já se ještě předklonim a styl přesně hajzl sed...teda nejspíš...Příště budou videjka..fotky opravdu prd řeknou...
fakt nevim...
Si pořiď jabber, ten je spolehlivější, než icq :) Mně na začátku hodně pomáhalo, když mě trenér přesně našteloval, jak mám sedět, vykloubil nohy, přelomil v pase, nacpal dopředu do sedla, srovnal ramena, ruce. Prostě usadil do správné polohy, jakmile jsem tu polohu opustila, tak mě do ní dal znovu.
Hm..no jo..je to on, ale nějak zhubnul, ne? Na fotkách vypadal nasvalenější co maj na stránkách. Nebo to tady v té tmě skresluje. Toho druhého jsem měla namysli Artista L...ten je takový na hafloše si myslím až moc jemný.
Já abych se přiznala, tak hafloše zrovna nemusím, hlavně mi na tom vadí, že je má dnes každý...u nás v každé dědině je má kde kdo...blonďáci kde se podíváš. A hlavně já nevím, ale mě se líbili ti původní. Vypadalo to jako půl chlaďas, mohutní, známý má ještě kobylu kdysi dovezenou z Rakouska a ta vypadá jak pořádný hřebec. Nejkrásnější zvíře haflošské v okolí(a to kobyla už bude mít roky). A taky jsem kdysi byla nemocná z těch tmavých..dneska je to všechno žluté a až světlé. Ti tmaví hafouni se snad už ani nevedou. Já jsem na elegantní arabáše, ale hafloši jako takoví se mi prostě líbili ti původní, ne to, co se dnes šlechtí a už to vypadá jak jezdecký pony. Já vím že toho právě chtějí dosáhnout, ale už to pro mě není ten horský koník.
lucky
napsal(a):
Hm..no jo..je to on, ale nějak zhubnul, ne? Na fotkách vypadal nasvalenější co maj na stránkách. Nebo to tady v té tmě skresluje. Toho druhého jsem měla namysli Artista L...ten je takový na hafloše si myslím až moc jemný.
Já abych se přiznala, tak hafloše zrovna nemusím, hlavně mi na tom vadí, že je má dnes každý...u nás v každé dědině je má kde kdo...blonďáci kde se podíváš. A hlavně já nevím, ale mě se líbili ti původní. Vypadalo to jako půl chlaďas, mohutní, známý má ještě kobylu kdysi dovezenou z Rakouska a ta vypadá jak pořádný hřebec. Nejkrásnější zvíře haflošské v okolí(a to kobyla už bude mít roky). A taky jsem kdysi byla nemocná z těch tmavých..dneska je to všechno žluté a až světlé. Ti tmaví hafouni se snad už ani nevedou. Já jsem na elegantní arabáše, ale hafloši jako takoví se mi prostě líbili ti původní, ne to, co se dnes šlechtí a už to vypadá jak jezdecký pony. Já vím že toho právě chtějí dosáhnout, ale už to pro mě není ten horský koník.
Heh, to je vtipný :-D Jmenuje se Aquavit I. - jak ten hřebec tady na fotkách, tak ten co bude stát u Mariny. A je to překvapivě jeden a ten samej kůň. Na starších fotkách je tlustší, bo přišel z inseminační stanice a tam se moc nestresoval. Tady je ve venkovním boxe, neustále v dohledu, doslechu a dočuchu kobyly. Chodí na pastvinu, jezdí na vyjížďky. Překvapení pro koně, který půl života strávil v hale a boxe... Takže teď je bez špeků, ale zato svalů má více, než kdy dříve...
Jináč k těm původním typům haflošů - mně se osobně nelíbí. Rozhodně ne v té podobě, ve které se pseudošlechtí v Česku. Co jsem viděla v Rakousku, když jsem s našima jezdila po Alpách a potkávali jsme stáda haflošů po horách, tak byli zlatí, mohutní, ale pohyblivý koně. Rozhodně těm Českým nepodobný. A co se teď setkávám s "moderním" typem čistých haflošů se zahraničním původem, tak to jsou příjemný, pohodlný jezdecký koně, ideální na turistiku v terénu - zatím jsem nepotkala stabilnějšího koně do terénu.
A to za ně přitom agitovat nepotřebuju, bo sama dnes toužím po QH, ale pro hobby jezdce je podle mne hafloš super.
Btw. včera jsem byla na jednom místním mini distančním dostihu na 14ti leté haflošce, co ji Katka koupila před rokem a půl se zhrouceným metabolismem. Odběhli jsme 20 km, s naprosto klidným koněm, v cíli se vyčurala, vypila půl kýble a hned po odsedlání měla tepy 60, i když jsme ji měřili na nádvoří před hospodou, kde byla poněkud nervózní. Není to rychlý jako arab, ale ten naprostý klid má taky svoje přednosti :-)
JJ, já nemyslela přímo staré hafloše u nás v ČR. Kdysi jsem po nich koukala právě v zahraničí a od jednoho pána, co to sem občas vozil a vím, jaké měli koně..horské, mohutné, přitom pohyblivé, ale byli to takoví bouráci. Dnes jsou trochu jemnější. A navíc spousta jich má takovou vyblitou barvu. Mě fascinovali ti kdysi tmaví, fakt hodně tmaví...z těch jsem byla nemocná. Dnes se takový koník asi hodně těžko najde...
Jiank naprosto chápu, že koník shodí ze stresu z kobyl. Mě stačilo, jak mi posledně ta moje shodila ze stresu psychického..bác a měla jsem rázem půl koně
no nic..letím na trénink s uuuň.
Mi osobně se Aquavit líbí. Takový akorát.
Janele, čím jste na konec pustili tu A1/1 jak jsi mi volala? Nedávno jsem byla na toho perlino QH mrknout a takový průměr.
Jinak, na Gaju už mám vybraného hřebce. Chci teď hříbě pro sebe, tak budu pouze množitel. Chovatel až příští rok.
Přidám fotku z víkendových Koryčan z oprácka před horsemanshipem.
Peti, nakonec ničím. Ona ta naše plňaska je trochu sebedestruktivní a já se bojím, že by hříbě nedonosila. A vyhoď 20 tis do vzduchu...
Ale při té příležitosti jsme zjistili, že byli letos do Česka dovezeni nějakcí QH hřebci za ceny kolem milionu, budou předváděni v cuttingu a asi budou stát opravdu za to. Připouštěcí poplatky asi taky, ale pro dobrou kobylu se to rozhodně vyplatí...
No, když budu množitel, tak to bohužel nebude arab. Toho jí dopřeju asi až příští rok, protože z toho ,,množení" sama nadšená nejsem. Ale když vidím některé QH kobyly a ceny hříbat a mi doma stojí taková krasavice, tak vážně asi bude pro mne slušné i dostupné ji pustit američanem. Vyhrála reiningovo cuttingová, tedy pracovní linie. Hřebec je blízko, vypadá slušně, chodí pěkně, charakter dobrý, za rozumné peníze, oba rodiče budou v PK, MC Jac Dualittle. Většina jeho fotek, které najdete je z jeho 2,5 - 3 let. Letos je 4 letý. Viděla jsem ho osobně a stojí za to.
Ahoj všem.
Jani, no dost že je tě tu taky vidět..
Sirka roste do krásy a mohutní. No je načase začít něco dělat, žeo. Já sem momentálně tak nadšená z úň, že ani nemůžu mluvit. Byla u mě Lenča a trochu nám oboum pomohla jít správným směrem. Navíc nato, že to byla první jízdárenská práce sem víc než spokojená.
Jinak dneska mi to všechno koník jen potvrdil a ochotně pracoval Leni děkujem...
Přidala bych fotku, ale chudák Lenča má moje třmeny tak krátký že vypadá fakt komicky Takže jí to nemůžu udělat. Což chápete, žeo.
Ale pokud by svolila video je...tak doufám že to dovolí
ty si vemeno...fakt. Holky, prostě měla Lenča moji délku třmenů.. Mám nohy asi o půl metru kratší
http://www.stream.cz/video// 467506-prvni-krucky-na-jizdarne
video tady. Já musim - mám fakt radost..konečně vypadá trochu srovnanej.
Hustý nový video, aneb proč testovat. Kobylka už nežije, narodila se asi před 14 dny. Lenča je tu evidentně z majitelů hřebců jediná koho to trápí... (jo Katko, pro tebe to asi fakt cenu nemá když hřebce vykastruješ, kdybys chtěla použít dávky, tak otestuješ klisnu)
http://www.youtube.com/watch?v=wurCLlfYc5o
Jo, ještě jsem zapomněla pro Lerry, můj zdroj je síťový a netuším, jestli ty na baterku se dělají taky dostatečně silné. V Kamíru dostaneš slevu, když objednáš po netu a do poznámky napíšeš SLEVA 2010 K - platí na jeden nákup na zákazníka
kathey
napsal(a):
Je to chyba jen a jen chovatele, bohužel. Chybami se člověk učí...a ti chytří se poučí z chyb cizích :)
http://www.cerebellar-abiotrophy.org/index.php?option=com_content&view=article&id=43&Itemid=53 - tady je příběh téhle klisničky
CA test je opravdu komerčně dostupný (za normální ceny a ve více laboratořích) asi od podzima 2009, tedy až po početí téhle kobylky. Majitelé nechali jejího otce testovat a když jim přišel pozitivní test, nechali testovat i matku (ne, že by to už něco změnilo) a pozitivní výsledek jim přišel až pár dní po narození kobylky, takže už to stejně bylo jasné. V minulosti (20 let chovu) měli z této kombinace i z jiných pouze zdravá hříbata, což potvrzuje to, co jsem psala výše - i když člověk připouští přenašeče, nemusí se postižené hříbě narodit hned a člověk se může mylně domnívat, že jeho koně přenašeči nejsou. Takové drsné "probuzení" bych teda zažít nechtěla.
(mimochodem jsem chtěla ještě podotknout, že to, co jsem popisovala platí pro autosomální recesivní způsob dědičnosti - CA, SCID, LFS - ne pro všechny gen. choroby obecně)
Lerry, tato nemoc je arabská, ale může se objevit i u plemen s vysokým podílem arabské krve - pokud vím, objevila se např. u dánských jezdeckých pony.
Včera sme šli jen tak z výběhu bez tušírky a tohle se nám povedlo...
Sice nemá zakročenou nohu a já sem blízko atd,ale zlepšuje se :-)
Proč hned myslet na nejhorší? Nevím v jakém místě je přesně problém, třeba jenom blbě stoupl...cokoliv. To bude dobrý, uvidíš :)
Ale já jsem stejná, pro kobylu jedu v sobotu a už mám několik verzí toho, co všechno se může stát už při nakládání...samozřejmě nic hezkého to není. A nejsem schopná být v klidu i když se snažím...to se mnou bude cesta, chuděra kámoška, co mi kobylu veze :D By mě měli asi radši nasedovat na tu cestu.
Mě přijde,že už to mohlo bejt předevčírem jak sem ho nutila klusat a on byl protivnej a vyhazoval,tak mi třeba dával najevo,že ho to bolí a včera to samé...
Dneska sem ho chtěla vzít jen na lonžku,že zkusim jestli mu to drezurní sedlo fakt vadí.
Na jednu stranu chodil chvíli dobře a jak sem ho dala ,aby cválal na pravou nohu tak sem to hned viděla jak tu nohu pomalu nepokládá na zem,došlapoval jen na špičku tak sem ho nechala bejt a cinkla sem holkám,aby mi pak řekli až budou zavírat koně,jestli ještě pajdá.
Tak volaly,že se šíleně belhal dom,tak hned veta ten mi přijede zejtra,že ho máme nechat hned doma a zejtra ani nepouštět....
Kdyby ta blbá bílá šmatlavá nožička šla obarvit na zrzavo..ch jo..sem věděla,že s ní budou trable..To už bylo předloni...Nejdřív si jí zvrknul.Tak to jsme mazali kostivalovym gelem a klidovej režim pak měl na ní za půl roku taky podlom a hrozně mu po tom otekla noha..takže ATB a klidovej režim pak to splasklo,ale rok na ní byl hroznej hajsinka... no a teď tohle... se picnu.
tak holky mi tu ted resime predcasne narozeni hribete o tri tydny, bohuzel jeste nema dovyvynute nozky... ted nevim proste preklubuje jak svina, nemuze chodit, jen lezi, takze je zabalenej v dece, a kazdou hodinu si hraju na Haidy a dojim kobylu a davam mu pit, a pak ho stavim na nohy, by jste nerekli, jak se takove totalne gumove hribe pronese....drzte nam palce, jestli dneska nebude sam stat, nebo nejaky vetsi pokrok, tak to ma chudak spocitany
takze to nemusi byt ani zadna choroba jak jsme se tu o tom bavili, aby hribo vypadalo podobne jak na tom videu, teda netrepe hlavou. on se chudak klepe zimou celje, a kdyz ho das k veminku, tak saje vzduch, chape co ma delat, ale neni schopnej ho najit... ani kdyz mu tam totalne k nemu das hlavu strcis ke struku...chjo
Holky? Kdo z vás je od Ostravy, Luci?? Jak to tam vypadá, já mám menší problém, asi budu potřebovat nějak objet Bohumín, ale nevím kudy, netuším kde všude je to zaplavené. Pro kobylu nutně potřebuju jet :( Podle infa z netu by se to od čtvrtka mělo lepšit....netuším co znamená lepšit a i kdyby tak jestli to bude natolik dobré, že bez úhony projedeme s hengrem s koněm :(
Tady v budějkách svítí sluníčko, je docela i teplo, jenom trochu víc fouká a na druhém konci republiky je to úplně v hajzlu :(
Hele, tady docela síla..pokud člověk nemusí, nejela bych..ale do soboty může být situace jiná. Každopádně Poláci mají taky plné ruce práce. jestli tady někde projedeš, to fakt nevím, podle všeho je na tom hodně zle Bohumín, Ostrava jako taková a u nás Místek ---hodě zlobí Morávka a tady za barákem máme Ostravici, kde jediné štěstí máem zatím, že je těsně na okraji a máme kapacitně prohloubené koryto.
Tady foto našeho splavu (mám cca 300metrů od baráku) a leje a leje bez přestání. Přehrady jsou plné, už nestíhají a to bylo tady na nějakých 98 ...aktuálně je průtok 105kubíků na s
Vedle baška je zaplavená..tam se vylila Baštice a snad i přehrala Baška ..no a tady Ostravice zatím se valí, ale drží těsně v korytě..zatíím...
Asi se půjdu podívat za barák, jestli už to nemáme v olšině...
tak uprostřed vždycky normálně teče řeka a je několik metrů dolů do kotyra..heh..teď je neuvěřitelné, kolik vody se tam vejde! Objemově je té vody o doost víc než v 97!
Jako uvidíš jak to bude. momentálně fakt nevím. Do soboty může být situace jiná. Jak voda opadne, nebo se sníží stav, tak doprava fungovat musí.
Ale neříkej mi, že by ji tam ještě týden nepodrželi, když se tam prostě nedostaneš! Se přece nikdo nezblázní! Povezeš kobylu a někde s ní zůstaneš trčet, protože uzavřou most nebo já nevím co...jako momentálně bych se vyprdla na ježdění kdesi do tramtárie přes nebezpečnou oblast. Uvidíš co sobota, ale máma koukala na ty předpovědi a v Polsku má valit ještě déle než u nás...
Snad počkají, nic jiného jim asi nezbyde, je to dost na prd, že to vyšlo takhle debilně, měla jsem tam jet 8.5, ale padl mi odvoz, minuly tyden byli oni v rakousku a tenhle...prask ho a povodne. Kobylu mi drzi uz 3 mesice, jo..asi pockaji, ale uz mi to zacina byt blby. Nic riskovat nehodlam, takze sleduji situaci a v patek vecer uvidim. :(
JJ..právě...ještě k tomu když má vézt živé zvíře v přívěsu..no jako v sobotu může být situace jiná,ale momentálně bych vůbec neuvažovala nad tím, že kdesi člověk pojede dobrovolně!!!! A s tím že musí ..jak se u nás říká "musí se akorát umřít..." a vědomě tak ohrozit sebe, koně a ostatní je zbytečné..stačí počkat na dobrou situaci, ne se hnát do oblasti, kde je stav ohrožení! A tady leje jako z konve..
V Polsku prý prší už dlouho...dneska se musím poptat jak to tam u nich vypadá :( Ale koukala jsem, že se to možná lepší, co se týká silnic...vůbec si to nedokážu představit, tady je fakt nádherně, sluníčko svítí...harvánci cupitají, Vltava šla minulý týden jenom na 1. stupeň a konec. Snad to sem k nám nedorazí. Doma je prý taky hnusně, leje a leje a fičí vítr, akorát my jsme tam všichni všude na kopci, a ty naše pidipotůčky jsou spíš pro srandu.
Hříboška je mi též líto...a moc. Ale určitě je to 100x lepší než aby se tady trápil.
Kathey, už se ti to blíží co?
Jinak já se s váma musím podělit o novej přírustek do rodiny...Konečně
Ahoj všem,
Marino psala jsem Ti maila, ale zřejmě nedorazil, nevím jestli jsem měla dobrou adresu. Ifaunu teď už nějak nestíhám, ale před týdnem nebo dvěma jsem tady četla něco o testech na genetické choroby, prosím můžeš mi o těch testech říct víc?? Já jsem se o to zatím vůbec nezajímala, ale rozhodně bych o to měla zájem, jestli si Milana nechám. Díky
tak u nás konečně přestalo pršet nonstop a prší jen občas , takže z jízdárny máme už přes týden rybníček
. Minulý týden měla Sněhule první seznamovací hodinu s trenérem (teda ne první, ale první s ním v sedle). Dostali jsme pochvalu, že je pěkně citlivá a dobře jezditelná, tedy než došlo na cval a naše děsné přechody. Pak se ještě dáma vztekala při nacválání, protože nesnáší když musí několikrát po sobě zpomalovat a znovu nacválávat, ale to jí vysvětlil poměrně rychle :-), takže myslím, že jim to spolu toho půl roku půjde snad dobře.
Jinak Luci byla si na tom kurzu, jak se ti Tonda líbil?
Po dlouhé době zdravím Janču, vypadá to, že si tam spokojená, asi náročné, ale musí to být úžasná práce co? A jestli máte fajn partu, tak ideál. Nás teda krávy hodně baví (alespon mě, snad má Sněhule podobný názor ), zrovna kousek od nás byly holky značkovat, tak mě to tak mrzelo, bych jela hned taky, ale takový zas blázen ještě nejsem.
Peťo gratluju ke kvalifikaci.
luckai
napsal(a):
to říká ta pravá
asi jedna držka tady stačí :DDD
ale jinak Lacina je fakt vtipálek "začátkem května", asi moc nekouká do kalendáře. Jinak na ten kurz nejedu, co jsem slyšela, tak za to chtějí nehorázné prachy a já jsem momentálně ráda, že jsem ráda. Teď mám za sebou něco přes 300km a v noci mne čeká dalších 1100km...přemýšlím, jestli neumřít už preventivně
kathey
napsal(a):
asi jedna držka tady stačí :DDD
ale jinak Lacina je fakt vtipálek "začátkem května", asi moc nekouká do kalendáře. Jinak na ten kurz nejedu, co jsem slyšela, tak za to chtějí nehorázné prachy a já jsem momentálně ráda, že jsem ráda. Teď mám za sebou něco přes 300km a v noci mne čeká dalších 1100km...přemýšlím, jestli neumřít už preventivně
neříkej že je to do Polska 1100 km, do Amstru je to tisícovka. kam to jedeš?
gianna
napsal(a):
Ahoj všem,
Marino psala jsem Ti maila, ale zřejmě nedorazil, nevím jestli jsem měla dobrou adresu. Ifaunu teď už nějak nestíhám, ale před týdnem nebo dvěma jsem tady četla něco o testech na genetické choroby, prosím můžeš mi o těch testech říct víc?? Já jsem se o to zatím vůbec nezajímala, ale rozhodně bych o to měla zájem, jestli si Milana nechám. Díky
posílám maila, omlouvám se, přišel, ale zapadnul
kathey
napsal(a):
Já to beru jakože dohromady, tam i zpátky, být to jenom tam tisícovka, tak mě tam nikdo nedostane ani omylem, docela obdivuju jak to zvládáš :)
jo to ja taky Marinu obdivuju, k nam to je cca 800 km, pak jeste pojede dal, a pak zpet, tak doufam, ze tu prespi, aby nabrala silu
Luci dobré, až na příšerné počasí. Ráno pršelo trochu..mžilo, docela jsem se rozhodovala, ale nakonec jsme se navlíkla, vzala australák, Use dala nepromokavou bederku, kterou mám dva roky ušitou a nepoužila jsem ji..takže zbrusu nová na testaci
Tady jsem zatím usu zaparkovala v kruhovce a seznamuji se s mladým pejsem..křížený rotvík
Jinak trénink jsme nedojely..na jedné straně mě to mrzí
..Usa se po chvíli děsně rozkašlala, musíme to dořešit..poslední měsíc a půl má probém a nedaří se to dořešit...na druhé straně jsem ráda, že jsem nemusela v tom největším slejváku promoknout s koněm na kost a v klidu zabalená koukat a učit se.
Na jedné straně je schopná klidně den před tím chodit na jízdárně bez problémů, nebo s 50-ti koňmi týden před tím vyšlape na výstup pod Lysou a pak dostane takový záchvat kašle, že jsme to prostě ukončili. Na druhé straně jsem byla ráda, protože se hoodně rozpršelo, dost hnusný liják byl skoro dvě hodiny a jak jsem viděla koně co sebou málem plácli, tak ta moje umělkyně by se rozplácla určitě..někdy si neumí spočítat nohy
. takže jsem ji zaparkovala v boxu (ani nebyla zpocená..nic) a s holkama z jírdárny jsme mrzli na lavičkách pod igelity (mě v australáku bylo fajn) a koukali na zbytek, jak moknou a trápí se na jízdárně. Ale i tak jsem viděla aspoň jak trénuje. něco se mi líbilo, něco dobře vysvětloval, něco trochu jinak než jsem zvyklá u Káji, ale je dobré vidět jiného trenéra. Každopádně jsem se přiučila něco a možná příště už budeme schopnější
hle jsou fotky co fotily holky z jízdárny...teprve se začínalo, mimochodem, Usa nikdy nechodila na jízdárně s víc jak dvěmi koňmi, takže chvíli koukala, ale chovala se skvěle.
tady už dost pršelo..to jsme my dvě už končily ..dneska ta koza lítala jak dostihám po louce ve vodě 30cm jak koník z Camarque a nic..mě fakt jebne z toho
Já jenom hlásím, že malá už je doma. Cestu zvládla naprosto úžasně, stála jak přikovaná a jediná její starost bylo seno. Akorát toho měla fakt dost, ke konci mi přišlo, že na nohou drží už jen silou vůle, bylo mi jí strašně líto.
Bude to s ní asi vtipný...v životě neviděla silnici, tak jsem ji málem ani neodvedla do na pastvinu, jelikož se bála stoupnout na asfalt :DD
Kathey: tak to je super,že už jí máš doma.
My chodili o víkendu na procházky,budeme nejspíš muset koupit botičky Cavallo,nemáte někdo nějakej tip kde je sehnat za dobré prašulky?Nebo tip na nějaké jiné botičky?
Mohla bych ho nechat nakovat,ale to se mi nechce...
Tady fotečky ze sobotní procházky s marůdkem.
Prďola šel hned koumat co to panička má zas v kapse dobrýho :-)
Bonzelko, na co chceš botičky? Nakonec to byl otlak? Nemluvila jsi o nějakém namožení či natažení? Jinak ke kutí nebo botičkám, to si pořádně rozmysli, je to věčná debata :) Každopádně já, když si přivezla koně byla zastánce taky bosých nohou, dokud to jenom půjde. A šlo to asi 4 měsíce, dokud jsme nezačali trošku trénovat. Pak jsem vyměkla :)
Leni vet tvrdil,že je to podvrklý,mě to nedalo já sem takovej šťoural,když někdo něco řekne,tak to prostě řešim tak dlouho až něž mě to přesvědčí nebo naopak nepřesvědčí.Sem vzala kýbl vody a šla oplachovat nohy,aby bylo vše pořádně vidět...sem mu celou zadní ochmatala a on nic,vůbec necukl,že by něco bolelo nebo tak...Tak až pak poslední možnost kopyto...Jak si říkala minule,že se ti nelíbí ty patky tak on je má na zadcích -hlavně na té kulhavé totálně obroušené,takže když našlápne tak stoupne na to měkké a ne na kopyto...tak sem šahla na patku a ejhle začal nožičkou cukat...taky mu trochu hřála.
Takže sem to nafotila,poslala kopytáři co jsem našla u Klatov,jelikož tu žádného nemáme tak čekám na odpověď.
Podkovy si myslim,že by to ještě teď nespravily.Musel by mít nějaký zkrácený,aby mu to nelezlo pod ty ošmatlaný patky tak mě právě napadly ty botičky,že by mu to alepsoň mohlo dorůst a když si vemu,že bych ho musela nechat nakovat alespoń 3x tak to mam ty botičky pomalu zaplacený.
A já sem se ještě teď rozhodla,že skákat ještě nebudem,sem tam nějakej klacek na zemi,ale spíš se vrhnem pořádně na tu drezuru...aby to nějak vypadalo..a pak se uvidí jestli se k těm parkurum dostanem...Takže by ještě nějakou tu dobu bez těch podkov vydržet mohl...
No...já jsem zralá tak akorát do blázince nebo do rakve (to spíš, tam bych si v klidu ležela). Kobyla už má odřené asi kde co a bude asi trvat, než ji budeme moct dát do stáda.
Jinak, mám zprávu o Amonovi, tento víkend běžel své první Z. A v konkurenci 83 koní prý doběhl 11!! Takže radost obrovská. Uvidíme, jak se mu bude dařit dál. Večer by mi měly dorazit fotečky, tak nějakou hodím.