Znáte někdo tohoto klusáka?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
3.6.2010 20:29
gilden

XXX.XXX.189.213

Máme ve stáji klusáka, je to hnědák bez odznaků, věk okolo 8 let. Byl koupen v Polsku, ale bohužel nám k němu nedali papíry, takže o něm nevíme vůbec nic. Dnes jsme zjitili, že má výžeh, tak bych se chtěla zeptat, jestli neznáte klusáka s číslem 67/178 nebo jestli by mi mohl někdo poradit na koho se obrátit. Děkuji

Uživatel s deaktivovaným účtem

3.6.2010 21:47

v Polsku chov klusáka neexistuje, môže to byť jedine nejaký import. Poliaci posledné 2-3 roky majú pár koní, ale to sú Francúzi a tí výpal nemajú. Jediní klusáci s výpalom sú švédi a tí ho majú pálený dusíkom na krk. Takže, buď to klusák nie je, alebo nejaký jeho kríženec. Ak to aj bol kôň kupovaný blízko pri hraniciach, 8 ročné kone z ČR, SR a aj D majú čip.

3.6.2010 22:28
gilden

XXX.XXX.189.213

on je prý z česka, že má české papíry, ale ne ty, které jsou u čipu. bohužel se nějak záhadně ztratily... přemýšlela jsem, jestli se nenarodil v česku (odtud má výžeh) a pak ho koupili poláci a od nich ho máme my.

4.6.2010 13:55
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.195.228

směrodatný jsou ty papíry, co má od mala a patří k výžehu, co s jeho identitou čarovali v Polsku pro vás nehraje žádnou roli - když to vezmete do extremu, tak stačí sebrat libovolnýho A1/1 narozenýho před rokem 2004, kdy nebyly u plnokrevníka poviný čipy, očipovat ho, a nechat mu vystavit teplokrevný papíry, a máte z něj "teplasa" jak vyšitýho, proto bych se na vašem místě zaměřila na jeho skutečný a doložitelný původ podle výžehu.

4.6.2010 17:45

gilden napsal(a):
on je prý z česka, že má české papíry, ale ne ty, které jsou u čipu. bohužel se nějak záhadně ztratily... přemýšlela jsem, jestli se nenarodil v česku (odtud má výžeh) a pak ho koupili poláci a od nich ho máme my.

cesky klusak, 8 rocny by nemal vypal, iba cip. Nechcem kecat, ale v CR sa robi iba cipovanie asi od r. 99(starsieho kona si neviem vybavit). Ak ma cip, treba zistit u veterinara cislo a pripadne sa opytat na ceskej asociacii, ci neeviduju klusaka v s tymto cislom.
ale vzhladom na ten vypal pochybujem, ze sa jedna o klusaka, skor jeho krizenec.

4.6.2010 18:07
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.195.228

kříženci mají čtyřmístný výžeh na levé straně krku, takže kříženec to asi nebude. Jinak v některých větších chovech se pálili i čipovaní klusáci i A1/1, i když se to běžně nedělá, a výžeh mít nemusí (např. Napajedla)

4.6.2010 20:46
anobbona

XXX.XXX.55.50

Inspektor Pišišvor napsal(a):
kříženci mají čtyřmístný výžeh na levé straně krku, takže kříženec to asi nebude. Jinak v některých větších chovech se pálili i čipovaní klusáci i A1/1, i když se to běžně nedělá, a výžeh mít nemusí (např. Napajedla)

ketty sharp jsi si tím jistá?
Já už teda u klusáků a plnokrevníků nejsem nějaký pátek , mám jenom jednu klusandu doma, ale nějak si nevybavuji, že bych někdy viděla klusáka nebo A1/1 s výžehem. Z Napajedel sme si braly roční klusáky do sportu a teda žádný výžeh neměli. Tyhle plemena se čipují. Křížence klusáků jsem taky pár viděla a jednoho i vlastnila, ale že by byly vypálení i na krku jsem si nevšimla.
Spíš se u tohodle koníka jedná, že je registrovaný jako teplokrevník.

4.6.2010 20:55

nie su napajedla a ko napajedla :) Ketty Sharp myslela Napajedla(www.napajedlastud.cz), kdezto klusakov v Napajedlach(ex ITC Napajedla) choval p. Tihelka, dva rozne objekty :)
ale, u klusakov posledny "tradicny" chovatel skoncil asi 4 roky dozadu, co bol Tlumacov. A ti tiez nepalili klusakov.

4.6.2010 21:12
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.195.228

anobbona napsal(a):
ketty sharp jsi si tím jistá?
Já už teda u klusáků a plnokrevníků nejsem nějaký pátek , mám jenom jednu klusandu doma, ale nějak si nevybavuji, že bych někdy viděla klusáka nebo A1/1 s výžehem. Z Napajedel sme si braly roční klusáky do sportu a teda žádný výžeh neměli. Tyhle plemena se čipují. Křížence klusáků jsem taky pár viděla a jednoho i vlastnila, ale že by byly vypálení i na krku jsem si nevšimla.
Spíš se u tohodle koníka jedná, že je registrovaný jako teplokrevník.

ano, jsem si tím jistá - koní z Napajedel nám prošlo stájí řada, a výžehy měli (zkratku otce + číslo), přestože A1/1 se pálit nikdy nemuseli. teď už ale myslím teky nevypalují. Třeba tady je to hezky vidět na Monolitovi:
http://www.napajedlastud.cz/index1.php?stranka=localfoto&idf=5583&klic=plemenici&id_kone=112

Jinak v Napajedlích se chovají pouze A1/1, takže ty roční klusáky jste měli nespíš z Tlumačova, ne?
jako co je koník registrovaný se zadavatelka může dozvědět právě podle toho výžehu:-)

4.6.2010 21:54
lustr

XXX.XXX.220.254

Jenom bych ještě dodala, že má ten výžeh na pravé straně v podsedlové oblasti, na suché srsti není opravdu vůbec vidět, taky je možné možné že má třeba čipy dva xD protože, když se mu vyřizovaly nové papíry, čip se nekontroloval, a jako klusák vypadá :)

4.6.2010 22:21

ako klusak vyzera urcite, to nepopieram, ale kedze ma vypal, v CR ten kon povod nema. jedine, ze by mu vypal spravili v neskorsom veku v PL, ale to sa mi zda trochu nerealne.
meno ani nahodou neviete?

4.6.2010 22:29
ghajariy

XXX.XXX.4.106

Dle popisu umístění výžehu i čísla mi to sedí opravdu na český výžeh, ale ne klusáka, ale pravděpodobně křížence. Cinkni si v pondělí na ASCHK ČR, tel: 469681135, ať tě přepojí na ústřední evidenci. Tam se poptej co a jak, dle čísla to velice snadno najdou i věk i to, odkud pochází a zda nebyl odcizen. Jsou tam většinou velice vstřícní a ochotní:-)
Pak nám děj vědět, co jsi zjistila a jak to dopadlo.

4.6.2010 22:58
gilden

XXX.XXX.189.213

bohužel, nic o něm nevíme. pán, který ho kupoval, sice papíry viděl, ale jméno si nepamatuje

4.6.2010 23:04
ghajariy

XXX.XXX.4.106

Jim na ústřední evidenci nevadí, že nevíš jméno, proto jsem ti písla telefon, stačí jim říct ten výžeh a že je v pravém sedle a oni ti poví vše, co vědí.
My již tak před 10 lety koupili 12letou kobylu bez PP jen s výžehem na krku a přes evidenci jsme zjistili, že kobyle je 18 let (ne 12let) a patří mezi původní kmeny Furoiso a měla plný původ.

5.6.2010 08:11
lustr

XXX.XXX.220.254

joo a ještě jsem si vzpomněla na takovou "drobnost" podle toho jak se chová pod sedlem, to vypadalo že běhal.. Co jsem se tak dívala jak se chovají klusáci co běhali, tak je to to samé (různé stránky a tak) A cválat umí jenom rovně, na kruhu neví co s nohama..... hey.. to mě zajímá co z něho nakone vyleze xD jestli vůbec něco...:-)

5.6.2010 10:00

lustr napsal(a):
joo a ještě jsem si vzpomněla na takovou "drobnost" podle toho jak se chová pod sedlem, to vypadalo že běhal.. Co jsem se tak dívala jak se chovají klusáci co běhali, tak je to to samé (různé stránky a tak) A cválat umí jenom rovně, na kruhu neví co s nohama..... hey.. to mě zajímá co z něho nakone vyleze xD jestli vůbec něco...:-)

to by som nebrala ako smerodajne. Mam klusaka, ktory beha a pod sedlom nacvala z pomaleho klusu. mala som kona, co nikdy na drahe nebol a zapriahany nebol dva roky a robilo mu problem naskocit aj z rychleho klusu...
ale ta rada zavolat na UEK je fajn, mne ten vypal pride ako vypal niecoho teplokrvneho a 8 rocny kon by mohol byt teoreticky prislusnik plemennej knihy slovenskeho teplokrvnika v CR, ale ti sa myslim tiez nepalia...

5.6.2010 11:07
anobbona

XXX.XXX.55.50

Inspektor Pišišvor napsal(a):
ano, jsem si tím jistá - koní z Napajedel nám prošlo stájí řada, a výžehy měli (zkratku otce + číslo), přestože A1/1 se pálit nikdy nemuseli. teď už ale myslím teky nevypalují. Třeba tady je to hezky vidět na Monolitovi:
http://www.napajedlastud.cz/index1.php?stranka=localfoto&idf=5583&klic=plemenici&id_kone=112

Jinak v Napajedlích se chovají pouze A1/1, takže ty roční klusáky jste měli nespíš z Tlumačova, ne?
jako co je koník registrovaný se zadavatelka může dozvědět právě podle toho výžehu:-)

Z Tlumačova jsme taky pár klusáků měli, ale brali jsme z ITC Napajedla.

5.6.2010 20:41
lustr

XXX.XXX.220.254

ale to byl jenom priklad s tim cvalanim, on se tak chová i ve voze, jenom rychly klus, zastavit se nesmi a kdyz jede za vozem pod sedlem tak to bere uplne jak autostop xD cumakem k tomu a at se stane cokoliv nehnout se od toho. Ono to rika vic lidi, ja si tedka na vsechno nevzpomenu, ale i jak nese hlavu, v zaprahu nebo pod sedlem je strasne nervozni kdyz musi stat... to bys ho musela videt, se blbe popisuje... jj uz sme nekam psali, uvidime co napisou a pak zavolame tam.:-)

6.6.2010 10:01
lustr

XXX.XXX.220.254

a jeste jsem nasla na bodyskal takovou zajimavost :-) ze klusáci jsou označováni buď čipem, nebo nečitelným výžehem tzv. výmrazem... Mohlo by to být ono? Je to vidět jenom na mokré "uplácnuté" srsti. A že mu je 8 let, to vůbec není jisté, může mu být víc... jinak moc všem děkujeme za odpovědi :-)

6.6.2010 14:06

vymraz sa robi(l) na krk, najma vo svedsku a v rakusku. nie je necitatelny, kedze cislo je sfarbene do biela. robi sa na pravu stranu krku, tesne pod hrivu.
v CR narodene kone su od minimalne od roku 99 bez vynimky cipovane. Pozor, len tie kone, co su registrovane Ceskou klusackou asociaciou. Je mozne, ze ten vas sa narodil po nelicentovanom plemennikovi, alebo nebol registrovany pod matkou, tym padom moze byt vedeny ako typ teplokrvny(krizenec) a to by vysvetlovalo vypal.

6.6.2010 22:48
ladycarne

XXX.XXX.11.112

Ahojík,taky mám takového zvláštního koníka kupovala sem ho od kamošky,která šla na mateřskou o jeho minulosti nic nevěděla jen to že by mu mělo být 8let neměl papíry ani čip tak mu vše zařidila dlouho mi to nedalo tak sem zjišťovala info nakonec sem se dostala k tomu že je to klusák s frízanem, že je z dovozu z Holandska měl být utracen díky tomu že je to kříženec a že byl hubenej špatně krmenej:-( Letos mi bylo zubařkou potvrzeno že mu není víc jak 7 let v průkaze má typ teplokrevný je to prostě miláček a sem ráda že ho mám :-) Nevzdavej se třeba se taky dovíš něco o svém koníkovi přeji hodně štěstí

7.6.2010 08:25
mela

XXX.XXX.221.254

gilden napsal(a):
Máme ve stáji klusáka, je to hnědák bez odznaků, věk okolo 8 let. Byl koupen v Polsku, ale bohužel nám k němu nedali papíry, takže o něm nevíme vůbec nic. Dnes jsme zjitili, že má výžeh, tak bych se chtěla zeptat, jestli neznáte klusáka s číslem 67/178 nebo jestli by mi mohl někdo poradit na koho se obrátit. Děkuji

Tohle je klasický výžeh co se dával i teplokrevníkům i chlaďasům. Číslo před lomitkem je číslo okresu. Olomouc má 68 a 67 má myslím právě zlínsko,tedy bych řekla Tlumačov. A za lomitkem je pořadové číslo hříběte po otci. Nebo v tom okrese narozené. Tím si nejsem teď jistá. Být tebou,tak zavolám přímo do Tlumačova.

8.6.2010 10:44
lustr

XXX.XXX.220.254

tak jsem tam volala, vim akorat to ze tam ty papiry ma, a ze se narodil 97....takže žádných 8 let :( mam si domluvit inspektora, at overi ze je to on, ale podle popisu co mi rikala, to bude on. Pak tady kdyztak napisu az zjistim vice :)vsem moc dekujeme :-)

8.6.2010 13:05
mela

XXX.XXX.221.254

V 97 jsem tam končila. Jak by se měli jmenovat rodiče víš?

10.6.2010 13:40
lustr

XXX.XXX.220.254

nn nwm, uvidim pak, jestli je to vubec on...:-) Jestli to tady jeste zustane ta diskuze, tak napisu :-) ale nwm kdy to bude, jestli vubec smajlík .Inspektror se k nam tedka nechysta a kdyby jel jenom za nama tak bych jenom za cestu platila 1000 :( takze musim pockat... a pak je taky mozne, ze mu ten vyzeh citelny neprijde no.. :( tak jsem zvedava teda smajlík

10.6.2010 17:36
karwen

XXX.XXX.132.4

Já jsem ten výžeh přečetla celkem normálně, takže toho bych se nebála (a to jsem předem nevěděla jaké to má být číslo) :-)

23.6.2010 13:03
lustr

XXX.XXX.220.254

nedalo mi to, porad cekam nez prijede inspektor at overi vyzeh... volala sem tam znovu a je teda narozeny 97, bez puvodu, je jenom jako typ teplokrevny a jmenuje se Union Revenge :-) vite o nem nekdo neco? ;) dekuji

23.6.2010 13:07
lustr

XXX.XXX.220.254

http://www.miltonclub.estranky.cz/stranka/historie-staje tady je o nem akorat zminka, ze byl ustajeny v českem tesine u pani M.Petrákové... ale jinak nic nikde :(

23.6.2010 13:07
lustr

XXX.XXX.220.254

http://www.miltonclub.estranky.cz/stranka/historie-staje tady je o nem akorat zminka, ze byl ustajeny v českem tesine u pani M.Petrákové... ale jinak nic nikde :(

17.10.2010 00:20
lustr

XXX.XXX.220.254

Myslím, že někdo chtěl dát vědět, jak to teda dopadlo :)
Je to tedy am. klusak, ale původní papíry už nezjistím, protože původní výžeh byl nečitelný a pak dostal nový :) Chvíli běhal u Rokyty, ale moc nezávodil - prý byl na to pomalý.. A je mu víc než těch 13..
Kdybyste o nem nahodou nekdo neco vedel, dejte prosim vedet :-)
Kujii:-)

18.10.2010 11:19
koki

XXX.XXX.176.25

Sleduji tohle forum od začátku, tak Vám to tedy rozlousknu. Pokud se nemýlím, což myslím že né, protože jsem koníka jezdila v práci je to Jan Kash. Narozený 1996 z Janin Kash po Senior Bowl.

19.10.2010 09:58
lustr

XXX.XXX.220.254

Ahaa, děkuji :) Rikali mi, ze se i predtim jmenoval Revenge a ze ho nekdo znal taky, ale vic nevedeli. Ze pry na nem jezdila dcera od Rokyty na jizdarne snad..

19.10.2010 11:09

mne sa zda zvlastne, ze by 13 kon mal necitatelny vypal( kezde u nas sa klusaci uz tolko rokov cipuju, ratam, ze aj v CR), kto by mu prepisoval vypal na teplokrvnika...
Jan Kash je rocnik ´96 http://www.trotdb.info/horse.php?action=show&id=368

19.10.2010 12:35
koki

XXX.XXX.176.25

A ještě k výžehům klusáku. Tlumačov kdysi taky pálil.. a to začáteční písmeno otce a pod to pořadové číslo. Mám ve stáji 19. letou kobylu klusáka Tlumačovského chovu po Hanko a má v sedle výžeh H 109 a čip nemá.

V dnešní době je i možné, že měl špatně čitelný výžeh a chyběl průkaz. Tak ho jednoduše přepálily a udělali z něj teplokrevný typ bez PP.

19.10.2010 12:53

nepochybujem o paleni starsich rocnikov, len vravim, ze u nas su uz od 97 klusaky cipovane, takze ratam, ze v CR s tym zacali skor. mozem sa ale mylit...

19.10.2010 13:05
kukinatost

XXX.XXX.43.146

Tak koníka znám i já...:) Dokonce jsem se toho na něm i dost najezdila, měla jsem ho hrozně ráda....a doufám, že už se konečně dostane do nějakých rukou, kde si ho budou vážit, za to, jak je hodný a komunikativní...
Se mnou nasbíral i umístění na různých hobby závodech, ať ve western rychlostkách, trailu nebo třeba skoku mohutnosti...k tomu aby zvládal pěkně procválat celý parkur jsme se nedostali, neboť jej majitelka prodala a navíc, co si budeme říkat, já jsem toho taky nijak moc v té době neuměla, ale fakt byl ochotný, rád spolupracoval a byl ochoten jít do všeho....jela jsem na něm i nějaké huberty...
Bohužl žádné foto z té doby nemám, musla bych snad leda naskenovat...
Jmenoval se původně cash nebo kash, to opravdu nevím, protože ona majitelka jej hned přejmenovala na Union Revenge...
Byl koupen z klusácké stáje od Rokytů, páč mu to se sulkou moc nešlo..

19.10.2010 14:54
lustr

XXX.XXX.220.254

kukinatost napsal(a):
Tak koníka znám i já...:) Dokonce jsem se toho na něm i dost najezdila, měla jsem ho hrozně ráda....a doufám, že už se konečně dostane do nějakých rukou, kde si ho budou vážit, za to, jak je hodný a komunikativní...
Se mnou nasbíral i umístění na různých hobby závodech, ať ve western rychlostkách, trailu nebo třeba skoku mohutnosti...k tomu aby zvládal pěkně procválat celý parkur jsme se nedostali, neboť jej majitelka prodala a navíc, co si budeme říkat, já jsem toho taky nijak moc v té době neuměla, ale fakt byl ochotný, rád spolupracoval a byl ochoten jít do všeho....jela jsem na něm i nějaké huberty...
Bohužl žádné foto z té doby nemám, musla bych snad leda naskenovat...
Jmenoval se původně cash nebo kash, to opravdu nevím, protože ona majitelka jej hned přejmenovala na Union Revenge...
Byl koupen z klusácké stáje od Rokytů, páč mu to se sulkou moc nešlo..

Tak to je super :) moc děkuji:-). Teď je můj, doufám že je spokojený:-) To je škoda s tou fotkou :( A můžu se zeptat kdo byla ta majitelka? Jinak by mě taky zajimalo, co se s nim delo asi od roku 2005? tak nejak, pry sel vozit decka nekde, ale minuly rok byl koupeny z Polska.. Pri kazdem dotyku usi dozadu, nohy zvednou ze zacatku, docela adrenalin :D a odpor k udidlu. Byl celou dobu klidný, v ten moment, jak dostal udidlo, tak nervy, nechtěl stát vůbec se nechtěl ohnout, pořád chtěl někam zdrhat..,šílený prostě :( Teď už začíná být v pohodě, ale kde to chudák bylsmajlík
A nevíte o nejakém zranení jestli mel? Na co si dat pozor a tak :) kujii

21.10.2010 09:19
kukinatost

XXX.XXX.43.146

Tak co se týče zranění, tak u nás se mu nikdy nic nestalo, ale nebyl u nás ani rok mám pocit....Prodala ho majitelka právě oné paní k Českému Těšínu a z těch stran jsem slyšela jenom opravdu nemilé zvěsti...koně jsem já jezdila na jednou lomeném stihle a chodil i mězi koňmi a bez problémů - třeba několik hubertů....
v terénu byl vždy výborně na nohách, pokud nebylo potřeba prudkých obratů a malých kroužků zvládal i bez problémů cválat...
V Těšíně s ním měli nějaké problémy, že jej majitelka nezvládala mám snad pocit, ale opravdu toto není ničím podloženo...pak se jej nějak zbavili, ale kam a proč fakt netuším....já po koních moc radši nepátrám, jsem aspoň ušetřena toho zklamání...:(
Přepokládám, že v tom Polsku si užil svoje, tak jako téměř každý kůň u těch slavných handláků a rádoby koňáků....
Klusáci jsou jemná, tmeperamentní a citlivá zvířata, což je přesný opak toho, co Poláci od koní čekají...postupujte pomalu, postupně, hodně chválit a hlavně neustále v klidu, bez prudkých pohybů a reakcí a halvně netrestat, on se fakt jenom bojí, choďte hodně na procházky, věnujte se mu tka, aby byl zvyklý an vaši přítomnost a věděl, že s váma je v pohodě....on se srovná, ale bude potřebovat moře času.....držím palce..:)
Jo a udidlo zkuste nahradit třeba bezudidlovým užděním, možná byhc počkala, až si budete navzájem důvěřovta díky prohcázkám, a pak až začala jezdit...Ono třeba bittless bridle nebo sidepull jsou dobrá bezudidlová uždění.....:)

Přidejte reakci

Přidat smajlík