Ahoj všem.
S kamarádkou máme takový spor,no spíše ona má takový názor,že můj valach je kříženec,protože prý nestačí to,že mám v modrém průkazu vypsaný jeho rodokmen,ale že by musel mít ještě zelený průkaz k tomu.Já mám v m.průkaze na str. 10 a 11 vypsaný jeho původ viz fotky.Podle mě,ty zelené a růžové,nebo já nevím jaké všechny průkazy se týkají jen uchovněných koní.Je to tak?Díky všem,kteří nám to objasní
To co máš vyfoceno průkaz původu není. PP nemají jen uchovnění koně (růžový,o zeleném nevím),protože se vystavuje už u hříbat,ne po zařazení do chovu,nebo výkonostních zkoušek. Ale tvůj koník není kříženec,protože oba rodiče jsou huculové a to čistokrevní. Oba jsou i v plemenné knize(jsem pochopila z fotek). Tedy můj názor je: Tvůj koník není kříženec a má původ,ale nemáš růžový (nebo zelený u huculů?-já mám ČT v tomto se nevyznám) VÝPIS z plemenné knihy. Ten by ti na ústřední evidenci měli vystavit (možná ti ho nedal bývalý majitel,či co).
Já tam teda vidím původ otce a původ matky, oba přísluší k PK huculského koně (tzn. ti PP mají). Ale už tam nikde nevidím - asi to chce naskenovat jinou stránku - s kolonkou Plemeno/Typ a Plemenná kniha přímo u jména koně, o kterého jde. Osobně si ale myslím, že PP nejspíš mít bude, Goral Fernet je celkem známý plemeník. Jen jaksi někdo někde "ztratil" ten papír, který ho dokládá. Od loňska už jsou průkazy původu asi pro jistotu všité přímo v modrém průkaze
Teda holky,já jsem ale koza.V modrém průkazu na konci ,v obalu byl zastrčený žlutý průkaz .Byl ale otočenej zadní stranou nahoru a ta mně průkaz teda moc nepřipomínala a nedávala jsem tomu už pozornost.Takže jste měly pravdu a kamarádka samozřejmě taky.Až na tu zelenou barvu .Tak díky moc a nezlobte se
No a takhle nějak to vypadá zevnitř.Je to ofocené,nedá se to moc přečíst
ilonabělinka
napsal(a):
Teda holky,já jsem ale koza.V modrém průkazu na konci ,v obalu byl zastrčený žlutý průkaz .Byl ale otočenej zadní stranou nahoru a ta mně průkaz teda moc nepřipomínala a nedávala jsem tomu už pozornost.Takže jste měly pravdu a kamarádka samozřejmě taky.Až na tu zelenou barvu .Tak díky moc a nezlobte se
Má tam Huculský kůn.Já už jsem psala,že jsem trdlo a že ten průkaz původu jsem objevila.Ale i tak díky
Ahoj pokud máš vypsané rodiče v průkazu, tak máš koně s původem. A to že nemáš tu dvoj stránkovou knížku z toho si nic nedělej. Ta knížka ten původ jen potvrzuje!! A tu nemá 80% lidí, pač se někde ztratí, nebo ti jí nepředá bejvalý majitel. Ten průkaz co máš je PRŮKAZ PŮVODU čili PP a to co pravděpodobně nemáš je POTVRZENÍ O PŮVODU!
veronikaa
napsal(a):
Ahoj pokud máš vypsané rodiče v průkazu, tak máš koně s původem. A to že nemáš tu dvoj stránkovou knížku z toho si nic nedělej. Ta knížka ten původ jen potvrzuje!! A tu nemá 80% lidí, pač se někde ztratí, nebo ti jí nepředá bejvalý majitel. Ten průkaz co máš je PRŮKAZ PŮVODU čili PP a to co pravděpodobně nemáš je POTVRZENÍ O PŮVODU!
No,to právě nemusí být až tak pravda.Mám kobylu čmb,už starší,která je bez původu,přesto prošla svodem tříletých a byla zapsána v pomocné knize čmb jako chovná.Z toho vzniká pak paradox,ačkoli má hříbě otce čmb(plemeníka z licencí a plným původem),matku bez původu,ale zapsanou s jménem a číslem jako plemeno čmb,tak hříbě má pouze zapsáno chladnokrevný typ,tedy otec i matka mají napsáno čmb,ale dítě už nikoli.