Mladý, krátce obsedlý kůň - prosím o radu

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
13.12.2010 17:04
martinkita2000

XXX.XXX.205.164

Dobrý den, mám mladého, krátce obsedlého koně(asi +- 3 až 4 měsíce). Když jedeme s druhým koněm na vyjížďku, tak mi zrychluje, šíleně táhne až je to nepříjemné.... Snažím se ho zastavit, zpomalit , ale dá hlavu nahoru, zakousne se, šije sebou a mě to vyčerpává...:-( Když si vyjedeme sami, je klidný. Prosím poraďte , co mám dělat.. díky

13.12.2010 17:31
malaadelka

XXX.XXX.253.104

A dělá to, když jdete před koněm, nebo za koněm? Chodí s tím koněm normálně do výběhu?
Trochu víc to specifikuj!

13.12.2010 17:58
martinkita2000

XXX.XXX.205.164

Ano, dělá to, když jdeme za koněm a je to opravdu nepříjemné. Do výběhu s ním chodí.

13.12.2010 19:36
coriska

XXX.XXX.46.234

tak zkus jít první

13.12.2010 19:38
martinkita2000

XXX.XXX.205.164

to občas dělám, ale taky chci, aby se naučila chodit za koněm .....

13.12.2010 19:44
coriska

XXX.XXX.46.234

Tak ho nech tak dlouho utíkat dokud nebude unavený. Hold mladí koně mají tendenci rvát se dopředu, tak to je všude pokud nemáš vyloženě splachovacího koně. Já bych klusala tak dlouho, dokud by ho to nepřešlo, pak už nebude mít sílu na to, aby se s tebou přetahoval a hnal. Přeju hodně štěstí.

13.12.2010 22:05
malaadelka

XXX.XXX.253.104

No nevím, jestli hnát koně dobředu je ten nejlepší způsob, protože věřím tomu, že kůň bude mít (vždycky) větší výdrž, jak jezdec..
Já bych se vrátila na jízdárnu a pořádně (myslím důkladně) koníkovi vysvětlila pobídky na zpomalení, zruchlení, protažení apod. Zkrátka "nachystat se na všechno". Pak můžeš v terénu aplikovat naučené (dobře naučené a procvičené) pobídky tak, že z toho nebude koník zmatený a zaskočený a ty mu nebudeš muset rvát za hubu.
Jinak k tomu chození ve dvojici. Každý koník to má hozené trochu jinak. Pokud je mu líp před koněm, tak ho nech ve předu - přece jen je krátce obsednutý a tak by toho "na něho bylo asi moc" - poslouchat (vnímat) pobídky a ještě se stresovat na koněm. Všechno chce čas - jak se říká "Hned se ani pes nevys**e. :-)

14.12.2010 18:48
vasilek

XXX.XXX.173.6

Nech ho chodit prvního, on se časem naučí chodit i tempem ostatních. Já měla stejný problém a dnes už koník umí chodit jak za koněm, tak i první.

14.12.2010 22:12
ghajariy

XXX.XXX.220.60

Já bych se vrátila na jízdárnu, pomalu a v klidu lépe přijezdit, zpočátku jezdit ven s druhým koněm jen v kroku, když zrychlí, udělat kroužek (tím jak se ohne, musí i snížit hlavu, pokud byla jízdárna dělaná dobře), druhý kůň klidně počká nebo pokud je pomalejší než vy, stejně ho v klidu doženete. Nenechala bych ho dlouho trápit nucením jít ,,druhý", vždy jen chvilku a zase ,,šup" do čela. Pak intervaly prodlužovat ale nezrychlovat a nenechat ho stresovat tím, že musí být druhý. Někteří koně chodí holt raděj první nebo sami a nejde chtít vše hned, chce to ho jen pomalu zvykat. A za každý i malý pokrok, půlminutu v kroku za koněm bez zvednutí hlavy, pochválit a nechat jít zase první. Pak třeba to kolečko, druhý koník vás předejde, vy jdete druzí jen chvililinku, opět pochválit, předejít koně... Jen nenechat koně aby táhnul, nepřetahovat se s ním, pokud není Vaším zájmem vytvoření vlastních bicepsů, ale jít na něj ,,od lesa", fíglem a více než sílu zapojit hlavu :-). Prostě ho přečůrat:-)

14.12.2010 22:26
petas

XXX.XXX.156.34

BUdto jezdec neumí použít správně pomůcky nebo kůň je neumí správně chápat. Objí je chyba jezdce. Přijezdit koně na jízdárně..

14.12.2010 22:44
rozi

XXX.XXX.99.6

Moje sestra má taky koně, který, když předchází kobylu nebo jdou vedle sebe, zrychlí nebo má tendenci vyklusat a předběhnout ji. Někdy ho stačí jen sklidnit hlasem,když nereaguje a když zrychlí, bere ho na malý kruh, i na dva. To se mu moc nelíbí a příště si rozmyslí, zda půjde s hlavou uvolněně a přirozeně a daným tempem nebo se bude ohýbat na malém kruhu.
Základy jsou ale v jízdárenské práci. Vzít koně na malý kruh má jak účinek na rozhýbání krku a zádě, v lopatkách, tak působí jako zádrž a varování, aby udržel dané tempo. Kůň dobře ví, jestli vyběhl dopředu, zrychlil moc a má malý kruh za trest - to je stočení razantnější nebo jestli je to střečingový cvik... Segry kůň to párkrát zkusí, ale ona mu nepovolí, aby si vyklusával a předbíhal kobylu zrovna kdy se mu zachce. Když jdeme vedle sebe, tak se jde vedle sebe. Taky to souvisí s tím, jak vás kůň respektuje... To nemáme ze své hlavy, ale od trenéra western. ježdění.

15.12.2010 00:07
cheyenne

XXX.XXX.5.188

S tři měsíce obsednutým koněm na jízdárnu a přijezdit??? To pak opravdu nikam spěchat nebude, protože bude úplně kyselý.... Proč ho potřebujete brzdit? Nebylo by lepší přes zimu ho nechat najít rovnováhu ve vlastním tempu? To by ale znamenalo buď najít jiného vodiče,protože tenhle vašemu koni zjevně nevyhovuje nebo jezdit první nebo o samotě... jestli nikam nespěcháte, pak má ještě spoustu času to všechno pochopit. Malé kroužky ve vetším počtu jsou pro tak mladého koně zbytečná zátěž, nechte ho jít a buďte ráda, že ho nemusíte o každý krok prosit a netahejte ho za hubu, odmění se vám tím, že to časem bude jemný koník, co umí sám vyšlapovat dopředu, vyvracení hlavy je známka, že má (zatím) jemnou hubu, podpořte ho v tom a ze země trénujte ovladatelnost a jemnost.

15.12.2010 19:19
sabina

XXX.XXX.60.81

Tak já když si obsedala koně, tak sem se s ním taky nebavila jakým tempem a jestli první nebo poslední bude chodit. Musel chodit tak, jak dostal nakázáno. POkud si teď bude moct kůň dělat co uzná za momentálně vhodné, nevim jak lehce se to bude odnaučovat.

Ale my s tím nijakej problém neměly. Mě platilo jediné - zrychluješ, bez pobídky? Brzda a couvačka. Nechceš couvat, tak kolečko, nebo mírné upozornění, či stání na místě. Jakmile se uklidnil, dostal velkou pochvalu a kůň před náma se došel. Pokud ho nemínil dojít klidným tepmem, celý proces se opakoval. Hlavně sem se snažila co nejvíc věcí mu vysvětlit na jízdárně, v klidu.

Dodnes mi vyjde ve všem vstříc, a na pouhé NE je použitelnej ve vteřině. Je mu jedno, zda cválá poslední, první, nebo vedle koní. Když je hodně nevyblblej, spěchává, ale naučila sem se tu energii u něj použít v pěkně zabalení, a snažíme se podsazovat a pracovat zádama. V řádku minut je klidnější a soustředěnější, nikam nespěchá. Vzápětí dostává volnou otěž a pochvalu.

Určitě bych koně nechala jít svým tempem, ale bez koní. Pokud je předbíhá, zařadit zpět. Vždy to musím určovat já, né že když blbne kůň jdu tedy dopředu... o to dýl se budu držet vzadu. Až bude v klidu místo na špici dostane za odměnu... asi tak

16.12.2010 21:37
vasilek

XXX.XXX.173.6

cheyenne krásně napsané:-)

Sabina - koník musel být hodně nadšený, že musí dělat kolečka když byl rád, že vás nese. Já takhle koníka necepovala a světe div se, ten kůň po nějakým půl roce se naučil přizpůsobit tempo sám. Jesm ráda, že mám koně, který jde dopředu, protože mít koně, kterýho musím pořád talačit je za trest.
Ovšem neříkám, že to deláte spatně, jen každýmu vyhovuje něco jiného.A taky né každý může na jízdárnu. Já tam nemůžu kvůli zdravotnímu problému koníka, který ho však neomezuje v ježdění.

17.12.2010 20:40
sabina

XXX.XXX.60.83

No já vás chápu. Jediné štěstí měl v tom, že nikdy nešel proti mě - většinou vyhověl..takže se sním nemuselo moc dohadovat - spíše skoro vůbec. Stačilo ukázat že tudy cesta nevede - z výše zmíněným systémem a byl pokoj. Tohle praktikujem do dnes a hned ví, že to se dělat nemělo.. Nijak mi nepřijde, že by byl neochotný, spíš pracuje velmi rád., Jelikož máme oba jasno a případné neuposlechnutí, či nálady jdou ruku v ruce s hnusnou prací, nebo trestem.

A funguje to

Přidejte reakci

Přidat smajlík