budu ráda za každou radu, připomínku atd...potřebuji dostat do formy kobču 19l, pod sedlo nechodí již hodně dlouho, doteď jsem s ní spíše procházkovala a učila jí že má jít za mnou atd..dnes jsem jí potřetí vzala na lonž, na lonži dokud se krokuje poslouchá, není žádný větší problém, jak dám povel naklusat tak jak se nahřeje- se otočí a jde proti mě, když jí to nechci dovolit tak většinou jde ke mě prakticky na zadních, začne se pěkně vztekat, zastavím jí povelem stůj a ona se zatím uklidnuje, takže co byste dělali vy. nějak mám obavu jí svácnout bičem aby mi nepřistála na hlavě. pokud se takto nevzteká tak mi bez povelu nacválá kozlance, prdeláče, prostě totální bordel, no dneska jsem jí uklidnovala a než se stihla uklidnit tak se pěkně natáhla na zem, jí to podjelo.
Lonžování umí, respektive uměla velice dobře, je to problémový kůň, agresivní na lidi které nezná. já jsem s ní v jiných situacích již v pohodě.
to nebude mít s věkem nic společného, potřebuji aby se trochu hýbala, musela jsem jí vydatně omezit jídlo, momentálně dostává jen seno a vodu. Něco podobnýho na mě nacvičovala i v boxe, když mě z něj vždy chtěla vyhnat, ale to již máme za sebou. Můj pud sebezáchovy velí jí nešvácat bičem, přeci přes půl tuny je dost, ale na druhou stranu jednu dobře mířenou případně dvě by potřebovala , podle mě je to otázka respektu, jenže když jsem šla do protiútoku v boxe tak se mi to sakra nevyplácelo a vlastně se uklidnila a je tam jak beránek až když jsem se vyhla jakémukoliv fyzickému trestání.
Ahojky, nevim jestli pomůžu ale něco podobnýho jsem měla se svou kobčou když jsme obsedali. Sice neútočila ale když byla na lonži v kroku a klusu bylo ok, jak měla nacválat vzala mi roha. Prostě se zapřela nejdřív do ohlávky pak i do udidla a byla by schopná mě odtáhnout kam se jí chtělo. V té době jsme ještě neměli krohovku ale poradila jsem si. Na louce jsem si natloukla kolíky natáhla mezi ně bílou pásku, která je podobná ohradníkové a provizorní kruhovka byla na světě. Musí být dostatečně veliká aby se v ní kůň nelámal a i cval mu byl pohodlnej. Když to nešlo na lonži začli jsme od začátku, koně úplně na volno, do ruky jen delší vodítko místo bicě a snažit se o napojení. I když se nám to nikdy nepovedlo tak dokonale, jak to popisuje literatura, mělo to ten správnej efekt. Lonžovali jsme sice bez postrojů ale postupně jsme přidávali, až byla celá nastrojená. Kobyla si zvykla na pohyb a na povely, naučila se ohýbat do kruhu přirozeně a né na provaz. Teď když občas lonžuji mimo kruhovku nemáme problémy, kobča dělá jako kdyby mezi námi žádnej provaz nebyl. Teď už máme kruhovku pořádnou a vždy když dojdeme k nějakému problému, jak ze země tak ze sedla tak se na ní vracíme. Kobča je v klidu, ví že se tady sice pracuje ale taky cítí, že to je místo kde se nějakým způsobem komunikuje a je ochotná naslouchat.
Musím se přidat k tomu napojení, zcela souhlasím. Věřím, že když se s koněm udělá dobře napojení, máme půlku práce zmáklou - nicméně to lonžování navolno byt v provizorni kruhovce je taky super...a velmi to koni pomaha se srovnat (myslim v hlave) co se teda vlastně děje a co se po něm chce. Po dobře provedeném napojení by se nemělo stávat, že kůn bude útočný či nějak "výbušný" a nebude spolupracovat.
Šáruš,postav si kruhovu ohradu,já taky postavila kruhovku ze dvou řad ohradníku o průměru 16 metrů,koníci v tom chodí lépe jak na lonži mají možnost napojení,máž internet najdi si rady osd Monty Robrtse,nechci ti ho vnucovat,ale tak jsem pracovala s úplně divokými koníky a získala jsem si je,řídila jsem se jeho knihamy.Ty musíš být jako lovec a kun jako lovná zvěř,rozpjaté dlané,to znamená útok,pohledem míříš na krk,tim koně ženeš,kun se bojí že ho chceš ulovit,jdeš li pomalu pohledem směrem za zád koně,ruce sií položiš na hrud kun to bere že si v odúpočinku a zpomaluje,sleduješ uši,tlamu,zkusto,najdi něcio na internetu o jeho výcviku a uvidíš ty změny sama jsem s tím nadmíru spokojená.Koně co byli před rokem divocí dnes za mnou chiodí jak psi,práce pak na lonži není těžká
Taky se pokoušíme o přirozenou komunikaci v kruhovce,mám chlaďase a nedaří se mi aby ke mně přišel , běhá okolo mně , změním směr , zastavím ho na povel , klus , cval na povel , ale když chci aby ke mně přišel a nebo za mnou chodil , nejde to . nevím co dělám špatně.prostě se zastaví pohazuje hlavou , ale nepřijde, znovu rozpohybuju ,ale koník ke mně nechce.
šáruš
napsal(a):
to nebude mít s věkem nic společného, potřebuji aby se trochu hýbala, musela jsem jí vydatně omezit jídlo, momentálně dostává jen seno a vodu. Něco podobnýho na mě nacvičovala i v boxe, když mě z něj vždy chtěla vyhnat, ale to již máme za sebou. Můj pud sebezáchovy velí jí nešvácat bičem, přeci přes půl tuny je dost, ale na druhou stranu jednu dobře mířenou případně dvě by potřebovala , podle mě je to otázka respektu, jenže když jsem šla do protiútoku v boxe tak se mi to sakra nevyplácelo a vlastně se uklidnila a je tam jak beránek až když jsem se vyhla jakémukoliv fyzickému trestání.
Zkusím taky napsat svůj názor a pár zkušeností, ale upozorňuji, že nejsem žádný profík, jen napíšu co se osvědčilo mě.
Viděla bych to asi tak, že to opravdu může souviset se zdravotním stavem, na ten bych se změřila jako první, nicméně ani kdyby kobylku při lonžování něco bolelo, neměla by se stavět proti vám a pokud to dělala i v boxu, asi to bude spíše nedostatkem
respektu k vaší osobě.
Takže získání respektu by pro vás mělo být bodem č.1. Nepotřebujete k tomu ani kruhovku ani rady Montyho Robertse, spíš jeho rady vůbec ne, pokud si chcete počíst nebo zkouknout něco od opravdových koňáků, tak třeba Martin Black, Back Brannaman, či Ray Hunt, upoozorňuji, že to co tito pánové předvádějí oni neberou jako přirozenou komunikaci, je to pro ně úplně obyčejné jezdectví, ale myslím si, že z počátku asi z knih a DVD nic moc nepochopíte.
Postupovala bych asi takto (v případě, že nemám kruhovku a nechci situaci vyhrotit, aby se stala pro mě i pro koně nebezpečnou). Vzala bych kobylku na delší vodítku, aby měla kam uhnout a vytyčila bych si kolem sebe osobní prostor, řekněmem 2m, do tohoto kruhu koně prostě nepustím, můžete kolem sebe kroužit bičem, mávat vodítkem, pokud koník nereaguje, zesilujete tlak, můžete hulákat, poskakovat, máchat rukama, vzít mikinu a mávat s ní, v momentě kdy kobylka opustí váš 2 metrový kruh, úplně se vypnete a pochválíte. Pak ke kobylce běžte a hlaďte ji, ať má prostě klid, poté to můžete zkusit ještě jednou, 2 až 3 opakování stačí, vra´tte se k tomu zase až další den. Hlavně z vás musí být na první pohled vidět, že to myslíte vážně, a že pokud to koník nehodlá respektovat, jste rozhodnuta ho za to zabít.
Věřím tomu, že 19 letá kobylka toho má hodně za sebou, a že brzo pochopí, že je pro ni jednodušší respektovat vás a mít klid a pohodu, až zvládnete tohle, přejděte k vodění a potom k lonžování, ale začněte od začátku, jak kdyby nikdy na lonži nebyla, vyšlete ji od sebe, nechte ji zpočátku obejít 1 až 2 kolečka a postupně kruhy zvětšuje a nehcte ji kroužit vícekrát.
Možná se vám bude zpočátku zdát, že není vidět pokrok, ale všímejte si i malých detailů a za to chvalte, pak příjde zlom a půjde to samo.
Tak hodně štěstí. HK
blondy1
napsal(a):
Taky se pokoušíme o přirozenou komunikaci v kruhovce,mám chlaďase a nedaří se mi aby ke mně přišel , běhá okolo mně , změním směr , zastavím ho na povel , klus , cval na povel , ale když chci aby ke mně přišel a nebo za mnou chodil , nejde to . nevím co dělám špatně.prostě se zastaví pohazuje hlavou , ale nepřijde, znovu rozpohybuju ,ale koník ke mně nechce.
K čemu potřebujete, aby za vámi koník přišel? Opravdu je to tak nutné? Běžte vy za ním. Ono je to sice krásné, když za vámi koník běhá jako pejsek, ale řekla, bych, že to není nutné ani pro něj a ani pro vás. Tohle bych vůbec neřešila, když bude chtít příjde, když nebude nepříjde. Pro mě by bylo důležité jestli jsem schopna ho lehce přivolat na vodítku a lehce ho vodit.
to aby ke mě kůň přišel je důležite, nebo spíš aby se ke mě nebál chodit, nebo aby nechodil jen když se mu chce. to jako když se mu nechce z výběhu tak ho tam naháníte až ho donutíte se nechat chytit nebo ho tam proste nechate? a podotykam taky nejsem zastance M.R. ale beru si od kazdyho horsemana neco tak abych snaze vysla s konem.
katax
napsal(a):
to aby ke mě kůň přišel je důležite, nebo spíš aby se ke mě nebál chodit, nebo aby nechodil jen když se mu chce. to jako když se mu nechce z výběhu tak ho tam naháníte až ho donutíte se nechat chytit nebo ho tam proste nechate? a podotykam taky nejsem zastance M.R. ale beru si od kazdyho horsemana neco tak abych snaze vysla s konem.
Mluvím o práci v kruhovce, ne o ohradě. Prostě mi nepřipadá důležité to aby mě koník potom co ho proháním po kruhovce přišel, stačí mi když v klidu stojí a nechá se chytit, a to mi stačí i na té pastvině. Ovšem něco jiného je pokud se bojí.
To není pravda pokud kdokoliv z Vás chce mít koníka partnera,at je koník-poník,plnokrevník,chladnokrevník a nebo slepý,je důležité dosáhnout napojení,Pokud tedy chcete partnera.Vypadá to sice ,že za Vámi chodí jak pes,ale má to jiný důvod,koník Vás bere za silnějšího,tak jako vůdčí klisnu,bude Vás následovat,bude se cítitz u Vás bezpečně.Kobylka 19 let se stále cítí ohrožena,stále je vůdčí,musíte dosáhnout toho že se podvolí,a té co koník nechce přijít k Vám,hon te ho tak dlouho (klus,cval)dokud,nezačne navás točit ucho,chvíli přestante stočte se čelem od něj směrek k zádí,pokud k Vám stále nepůjde,hon te ho dál,až se začne olizovat,sklánět hlavu máte na 99% vyhráno a bude Vás následovat,ale opravdu si to chce přečíst Montyho rady z knížky,není dáno že to funguje na 100% koní,ale ve většině případech to vychází,já si tak fakt získala během kratoučké doby 7dní 6 divokých koní.
Sáruš a umí kobylka třeba ustupovat tlaku od Vás a to už tím, že před ní mávnete bičem? A to v klidu v kroku? A jak kobylka začne jít proti vám, dát jí ten povel, pokud nepomůže, asi bych dost přitvrdila, jinak ja mam svůj postup na lonži takovej, že koně učím už na vodítku klusat na povel vedle mě a já běžím vedle něj a postupně pomalu prodlužuji vzdálenost, ale to začínám od základu, krok, ustupování na tlak a vyslání na kruk, nebo tím směrem, kam chci aby kůn šel, zatím se mi žádný kůn tímhle postupem proti mě nezačal stavět, většinou na lonži pochopil i ten rychlejší chod, jinak co mám dříve zkušenosti, že jsem začínala lonžovat, bez tehle základů, tak se mi občas kůn proti mě postavil a tam jsem přitvrdila tak, že i když nepomohl ráznější přístup, tak jít i bičem proti koni a jednu mu majznout, ale samozdřejmně, že když už nic nepomáhá ani to, že bičem šlehnu před něj o zem....někdo tu radil toho strašáka, mávání plachtou, to si myslím, že by to mohlo mít dobrý učinek a jak se uklidní, hned pochválit, dát ji mnamku:)
sheril
napsal(a):
To není pravda pokud kdokoliv z Vás chce mít koníka partnera,at je koník-poník,plnokrevník,chladnokrevník a nebo slepý,je důležité dosáhnout napojení,Pokud tedy chcete partnera.Vypadá to sice ,že za Vámi chodí jak pes,ale má to jiný důvod,koník Vás bere za silnějšího,tak jako vůdčí klisnu,bude Vás následovat,bude se cítitz u Vás bezpečně.Kobylka 19 let se stále cítí ohrožena,stále je vůdčí,musíte dosáhnout toho že se podvolí,a té co koník nechce přijít k Vám,hon te ho tak dlouho (klus,cval)dokud,nezačne navás točit ucho,chvíli přestante stočte se čelem od něj směrek k zádí,pokud k Vám stále nepůjde,hon te ho dál,až se začne olizovat,sklánět hlavu máte na 99% vyhráno a bude Vás následovat,ale opravdu si to chce přečíst Montyho rady z knížky,není dáno že to funguje na 100% koní,ale ve většině případech to vychází,já si tak fakt získala během kratoučké doby 7dní 6 divokých koní.
Honění po kruhovce 19 leté kobyly, bych fakt nedoporučovala. Obzvlášť pokud kobyla byla celý život lonžována klasicky, tak byste ji zde mohla honit do aleluja, absolutně bez výsledku, protože by jí mohlo hodně dlouho trvat, než pochopí, že teď zrovna o klasické lonžování nejde.
Ono se toho tzv. napojení (podle mě je to kravina) dá dosáhnou i úplně jinak i bez kruhovky a honění, stačí si u koně získat respekt a důvěru a stát se pro něj čitelný, s předvídatelnými reakcemi. Prostě se chovat za stejné situace vždy stejně a bý spravedlivý.
A opravdu si nemyslím, že dnešní koně jsou hlupáci a když na ně roztáhnete prsty, uvidí ve vás tygra co je chce zakousnout. Nic proti MOntyho metodám, ale myslím si, že existuje spousta jiných koňáku, co mají metody opravdu srozumitelnější.
sheril
napsal(a):
To je sice všechno pěkný , ale poraď mi , co mám dělat když ke mně koník nepřijde a to ani v ohradě
sheril
napsal(a):
sheril, nemám momentálně problém aby Lusy za mnou doběhla, když jdu k výběhu tak mi stačí v podstatě zapískat a ona doběhne, případně hlasitěji zavolat. Přirozenou komunikaci, parelli, montyho atd si vcelku pamatuju z mých mladých let u koní, starala jsem se od roku o kobylu takže napojením, klackama, sáčkama, pokládáním koně aj. jsem si prošla. akorát to tenkrát málokdo znal, ted je to takové více modnější, my to brávali jako normální.
co si pamatuju tak napojení s mou kobylou kdysy dávno nějaká horsewomen zkoušela, kobyla jí údajně vynesla v zubech. pOkud si ji vezmu na lonž tak poté co se potrápíme myslím že vcelku zbytečně, tak ve výběhu za mnou normálně chodí.
já mám problém jen asi s tím respektem, v boxe ne, už jen na lonži, mě prostě funguje pud sebezáchovy že si nedovolím jít proti ní. a přitom cítím že by jedna mířená ji zřejmě zkrotila.
příští týden jí budu se zkušenou kamarádkou brát pod sedlo, pokud se trošku zklidní tak to vidím spíše na prochajdy, kopečky a tak.
šáruš
napsal(a):
sheril, nemám momentálně problém aby Lusy za mnou doběhla, když jdu k výběhu tak mi stačí v podstatě zapískat a ona doběhne, případně hlasitěji zavolat. Přirozenou komunikaci, parelli, montyho atd si vcelku pamatuju z mých mladých let u koní, starala jsem se od roku o kobylu takže napojením, klackama, sáčkama, pokládáním koně aj. jsem si prošla. akorát to tenkrát málokdo znal, ted je to takové více modnější, my to brávali jako normální.
co si pamatuju tak napojení s mou kobylou kdysy dávno nějaká horsewomen zkoušela, kobyla jí údajně vynesla v zubech. pOkud si ji vezmu na lonž tak poté co se potrápíme myslím že vcelku zbytečně, tak ve výběhu za mnou normálně chodí.
já mám problém jen asi s tím respektem, v boxe ne, už jen na lonži, mě prostě funguje pud sebezáchovy že si nedovolím jít proti ní. a přitom cítím že by jedna mířená ji zřejmě zkrotila.
příští týden jí budu se zkušenou kamarádkou brát pod sedlo, pokud se trošku zklidní tak to vidím spíše na prochajdy, kopečky a tak.
Píšete, že všechno znáte z mladých let a stejně jako spousta dalších, raději začátky a problémy přeskočíte a vrhnete se rovnou do sedla. Potom se nemůžete divit, když koník nemá na čem stavět. A je úplně jedno jestli je mu 19 nebo 5 let.
thyme.thyme
napsal(a):
Píšete, že všechno znáte z mladých let a stejně jako spousta dalších, raději začátky a problémy přeskočíte a vrhnete se rovnou do sedla. Potom se nemůžete divit, když koník nemá na čem stavět. A je úplně jedno jestli je mu 19 nebo 5 let.
řekla bych že pokud lonžování nahradím vycházkami do kopečků tak nic nezkazím, nepsala jsem nikde že nebudu s ní pracovat ze země
šáruš
napsal(a):
řekla bych že pokud lonžování nahradím vycházkami do kopečků tak nic nezkazím, nepsala jsem nikde že nebudu s ní pracovat ze země
To určitě ne, spíš vzhledem k jejímu věku naopak a určitě ji to bude víc bavit než běhání dokola. Ale myslím si, že než na koníka sednete, měla byste si s ním ujasnit to respektování. Ze sedla už to jde potom těžko a kolikrát zůstávají obě strany nepochopeny.
Přeju úspěšnou práci a ať je kobylka fit.
HK
dIVOCÍ PŘESTALI BÝT PO PRVNÍM¨NAPOJENÍ,NECHALI SI NASADIT OHLÁVKU,NECHALI SE HLADIT,PAK TO ŠLO RYCHLE,DIVOCÍ BYLI NA ZAZÁČTKU,KAŽDYÝ KŮN PŘESTAL BÝT DIVOKÝ PO 3 DNECH V KRUHOVCE JEN JEDNA NEJSTARŠÍ KOBYLA SE DLOUHO NECHTĚLA KAMARÁDIT,TAKÉ UTOČILA,TRVALO TO DÉLE ASI DVA MĚSÍCE ALE KOBYLKA TED ZA MNOU CHODÍ JAKO PES A ODHÁNÍ OSTATNÍ KONĚ,ŽÁRLÍ,PO TÉTO DLOUHÉ PROCEZŮŘE JSEM SI NA NÍ MOHLA SEDNOUT A PAK I NA NÍ MOHLA JET MLADÁ JEZDKYNĚ NA LONŽI,VIZ FOTRO VÝŠE
šáruš
napsal(a):
ZKUS,ALE KUN BY TĚ MĚL RESPEKTOVAT JAK V OHRADĚ TAK NA LONŽI I POD SEDLEM,MUSÍ MÍT K TOBĚ DŮVĚRU