Čauky lidi,nedávno na nemoderované diskusi probírali tarpany.Jedna slečna tvrdila že u své kobči má v papírech že je to tarpan,poprosila jsem slečnu o fotku jejího tarpana,ale nedočkala sem se jí.Proto chci poprosit tady,kdyby někdo z vás měl fotku tarpana vložte ji sem,já vím že sem zvědavá,ale zájímá mě to a moc.
Známý mi tvrdil že má tarpany,ale podle mě to jsou jen zkřížení huculové bůhví s čím,ani od nich nemá papíry.
Budu moc vděčná
PS:tohohle koníka považuje taky za tarpana,asi kvůli zbarvení nebo co,ale tarpan to není jeho otec je vraný hucul.Tak nevím,určitě napište
sonik
napsal(a):
Čauky lidi,nedávno na nemoderované diskusi probírali tarpany.Jedna slečna tvrdila že u své kobči má v papírech že je to tarpan,poprosila jsem slečnu o fotku jejího tarpana,ale nedočkala sem se jí.Proto chci poprosit tady,kdyby někdo z vás měl fotku tarpana vložte ji sem,já vím že sem zvědavá,ale zájímá mě to a moc.
Známý mi tvrdil že má tarpany,ale podle mě to jsou jen zkřížení huculové bůhví s čím,ani od nich nemá papíry.
Budu moc vděčná
PS:tohohle koníka považuje taky za tarpana,asi kvůli zbarvení nebo co,ale tarpan to není jeho otec je vraný hucul.Tak nevím,určitě napište
Tak tedy, co říká o tarpanech odborná literatura:
Poslední evropský divoký kůň Tarpan (Equus ferus) vyhynul kolem roku 1878. Na rozdíl od pratura, kde pro zpětné vyšlechtění nebyli přímí potomci, zůstalo po tarpanech mnoho kříženců s domácími koňmi. Z těch se v Polsku pokusili vytvořit ustálenou linii koně, který by měl co nejvíce znaků tarpana. Toto zvíře nazývané také "polský koník" se řadu let chová také u nás.
Já k tomu jen dodám, že tarpani vypadají v podstatě jako tmavě plaví huculové a v ČR je chová například zoopark Chomutov
Tady ještě jeden poučný tarpaní článek přímo z ifauny: http://www.equi-shop.cz/clanky/clanek.php?id=2002&rubrika=13
A tady jedno tarpaní foto:
evizna
napsal(a):
Tak tedy, co říká o tarpanech odborná literatura:
Poslední evropský divoký kůň Tarpan (Equus ferus) vyhynul kolem roku 1878. Na rozdíl od pratura, kde pro zpětné vyšlechtění nebyli přímí potomci, zůstalo po tarpanech mnoho kříženců s domácími koňmi. Z těch se v Polsku pokusili vytvořit ustálenou linii koně, který by měl co nejvíce znaků tarpana. Toto zvíře nazývané také "polský koník" se řadu let chová také u nás.
Já k tomu jen dodám, že tarpani vypadají v podstatě jako tmavě plaví huculové a v ČR je chová například zoopark Chomutov
Tady ještě jeden poučný tarpaní článek přímo z ifauny: http://www.equi-shop.cz/clanky/clanek.php?id=2002&rubrika=13
A tady jedno tarpaní foto:
No já právě vím že opravdový tarpani vyhynuli a že se v Polsku hodně snažily,ale když člověk nezná rodokmen,jak rozeznám že jde o hucula plavé barvy a nebo o "tarpana"
Co říkate na tuhle fotku?
Neregistrovaný uživatel

sonik
napsal(a):
Budu moc vděčná
Já vlastním kobylku Tarpana. Má to v papírech a znám dvě generace jejího rodu. Matka a otec Tarpan, ovšem znám i "dedu" a "babicku" tedy, znám i oba rodiče od otce...:) Tarpan má jisté odlišnosti od hucula. Není to jen šedoplavý hucul... Do papírů mám opravdu zapsáno Tarpan. Je pravda že byli vyhubeni, ovšem jak již jsem četla i tady, zustali přímí potomci ze kterých se později znovu vyšlechtil Polský konik. Základní znaky Tarpana se však zachovaly a dnes už se Tarpan uvádí jako plemeno. Tito koně jsou méně temperamentní a více pracovití. Mají velmi výrazný úhoří pruh, zebrované nohy. Šedou až černou hlavu, hřívu černou, ale bíle melírovanou (ocas také), jinak jsou opravdu šedo-plaví. Bilý Tarpan opravdu neexistuje. Na fotce je kobylka, kterou už rok vlastním, tak možná vím, co je to za plemeno. Jestli tě zajímá jestě něco, ráda odpovím.
Neregistrovaný uživatel

sonik
napsal(a):
A co tahle kobylka?
tohle je tarpanka....