Zdravím Vás, pracuji s 5 letou kobylkou, při jízdárenské práci, tedy při uvolnování jde krásně do ruky, na jemné přilnutí, docela ale bojuji s tím, jak docílit ,aby šla hezky s hlavou dolů, při použití pomůcky, tedy prokliknutí pravá-levá otěž, hlavu malinko sklopí, ale ihned se vrací nahoru, i když ji nabídnu otěž,,, nemáte nějaký typ , jak jste své koníky, nenásilně učili nést se s hlavou dole, děkuji za kažé info
Ahoj!
Jak dlouho s ní děláš, jak dlouho je celkově ježděná, kým, jak, kdy jsi ji začala toto učit? Na všem tom moc záleží, třeba jen pospícháš - nedala jsi jí dost času pochopit, lépe řečeno upevnit si tu vazbu mezi "hlava dole = povolení tlaku = je to dobře" a už jsi znervózněla, že je něco špatně. Možná je to jen o tom, vydržet - že třeba nemá ještě dostatečně vytvořené svalstvo a když uposlechne Tvého pokynu a povolí, jde se jí hůř, proto hlavu zase zvedne a bude jen otázka času, kdy se svalstvo vytvoří a kobča zůstane dole.
Já nejsem určitě odborník, kobylu si jezdím sama, dělám jistě spoustu chyb, ale byla téměř hvězdář, hlava totálně vzhůru, obrácená, bolavá záda, prostě troska. Měla jsem na ní chiropraktičku MVDr. Žežulkovou, ta doporučila lonžování na gogue a po pár letech (!) práce je kobyla na tom mnohem, mnohem lépe. (A to jsem to lonžování dodržovala jen chvilku, ale byl to základ pro to, aby ten kůň pochopil, co se od něj chce. Teď bojuji v sedle a je to jak kdy, někdy má dobré dny, někdy se tváří, jako že to v životě nedělala - asi Ti víc lidí potvrdí, že je to ženská a má své dny, takže je nestálejší, než by byl třeba valach).
Tohle jistě není Tvůj případ, je to extrém, Ty máš pravděpodobně zdravého koně, ale myslím, že více lidí Ti obecně doporučí lonžování s nějakou pomocnou otěží, jakou, to bude asi záležet na zkušenostech té které osoby. Každopádně první, co bych udělala je, domluvila se s nějakým "lepším" trenérem či jezdcem, (ne první stájový kolega, co jezdí o dva roky déle, než Ty) a předvedla mu kobylu pod sebou, dala mu ji a pak uvidíš, co Ti řekne. Tady na webu Ti spousta lidí napovídá spoustu věcí, ale dokud Tě nevidíme, je to všechno stejně o ničem.
První pomoc bez cizí osoby by z mého pohledu byla, zasoustředit se na sebe, jestli kobylce nevědomky nedáváš nějaký podnět, kvůli kterému rychle změní něco, co na Tvůj první popud udělá dobře. Může to být drobnost, třeba že se v kritickém okamžiku přichytneš více holení (patou) nebo třeba přeneseš jinak váhu a ji to vyruší... Všechno ber ode mě i od jiných s rezervou a nepouštěj se vždy jen jednou cestou, pokud Ti nejde. Třeba zrovna Tvoje kobylka nepovolí (nezůstane povolená) na levá-pravá, ale bude lepší na vnější drží, vnitřní "protahuje". Je více způsobů, jak toho dosáhnout a jak to udržet. Možná blábolím a někdo další, kdo Ti odepíše, mi to vyvrátí, ale takhle nějak to vidím. Hodně štěstí!
sanulka
napsal(a):
Ahoj!
Jak dlouho s ní děláš, jak dlouho je celkově ježděná, kým, jak, kdy jsi ji začala toto učit? Na všem tom moc záleží, třeba jen pospícháš - nedala jsi jí dost času pochopit, lépe řečeno upevnit si tu vazbu mezi "hlava dole = povolení tlaku = je to dobře" a už jsi znervózněla, že je něco špatně. Možná je to jen o tom, vydržet - že třeba nemá ještě dostatečně vytvořené svalstvo a když uposlechne Tvého pokynu a povolí, jde se jí hůř, proto hlavu zase zvedne a bude jen otázka času, kdy se svalstvo vytvoří a kobča zůstane dole.
Já nejsem určitě odborník, kobylu si jezdím sama, dělám jistě spoustu chyb, ale byla téměř hvězdář, hlava totálně vzhůru, obrácená, bolavá záda, prostě troska. Měla jsem na ní chiropraktičku MVDr. Žežulkovou, ta doporučila lonžování na gogue a po pár letech (!) práce je kobyla na tom mnohem, mnohem lépe. (A to jsem to lonžování dodržovala jen chvilku, ale byl to základ pro to, aby ten kůň pochopil, co se od něj chce. Teď bojuji v sedle a je to jak kdy, někdy má dobré dny, někdy se tváří, jako že to v životě nedělala - asi Ti víc lidí potvrdí, že je to ženská a má své dny, takže je nestálejší, než by byl třeba valach).
Tohle jistě není Tvůj případ, je to extrém, Ty máš pravděpodobně zdravého koně, ale myslím, že více lidí Ti obecně doporučí lonžování s nějakou pomocnou otěží, jakou, to bude asi záležet na zkušenostech té které osoby. Každopádně první, co bych udělala je, domluvila se s nějakým "lepším" trenérem či jezdcem, (ne první stájový kolega, co jezdí o dva roky déle, než Ty) a předvedla mu kobylu pod sebou, dala mu ji a pak uvidíš, co Ti řekne. Tady na webu Ti spousta lidí napovídá spoustu věcí, ale dokud Tě nevidíme, je to všechno stejně o ničem.
První pomoc bez cizí osoby by z mého pohledu byla, zasoustředit se na sebe, jestli kobylce nevědomky nedáváš nějaký podnět, kvůli kterému rychle změní něco, co na Tvůj první popud udělá dobře. Může to být drobnost, třeba že se v kritickém okamžiku přichytneš více holení (patou) nebo třeba přeneseš jinak váhu a ji to vyruší... Všechno ber ode mě i od jiných s rezervou a nepouštěj se vždy jen jednou cestou, pokud Ti nejde. Třeba zrovna Tvoje kobylka nepovolí (nezůstane povolená) na levá-pravá, ale bude lepší na vnější drží, vnitřní "protahuje". Je více způsobů, jak toho dosáhnout a jak to udržet. Možná blábolím a někdo další, kdo Ti odepíše, mi to vyvrátí, ale takhle nějak to vidím. Hodně štěstí!
S kobylkou pracuji od jejich 3 let, za pul roku jí bude tedy 5 let, jak uvádím výše.obecně na uvolnění reaguje opravdu hezky, nese se přes záda, ve chvíli kdy povolím otěže, přjedu po hřívě, drží tempo, neutíka,,jen ta hlava nám dělá problémy, jak uvádíte lonž-ano i já se na to chci zaměřit, už jsem domluvená s trenováním, správné techniky, kdy ze země budu od koně chtít to, co n ásledně ze sedla, v tomto případě tedy hlava dole, tak uvidíme,jak se nám bude dařit,,,každopádně v létě zafungovalo pravá-levá a bylo to, po chvíli jsem pomůckusamozřejmě musela znovu použít, ale chápala mě. ted cloumá hlavou napravo-nalevo, takže někde je chyba....
No, mně třeba kamarádka "vynadala" přesně za tohle "dojení": levá-pravá - kobyla reaguje tak, jak jí vedeš - cloumá hlavou doleva, doprava. Myslím, že jsi si odpověděla sama - zjemnit to! Jakmile Ti reaguje takto přehnaně, vadí jí intenzita. Když se mi tohle stane, hned mě to kopne, protože je to zjevné. Bylo mi řečeno, že bych to měla zjemnit až do intenzity, kdy mám prsty s otěží uzařené v pěsti a jen tu pěst jakoby zatnu. Ne že bych to už sama zvládala, je to jen rada od trenéra poslaná přes mou kamarádku ke mně (nebála bych se říct, že tohle bude dělat spousta lidí) a dál k Tobě. Zjemňuj své pobídky a vytvoříš si v hubě měkkou a příjemnou kobylku, jinak Ti může ztrvdnout v hubě - pokud už teď hýbe celou hlavou intenzivně, kam Ty zatáhneš, jsi na dobré cestě ji ztupit.
A ještě se mi hrozně líbí termín "Seď tiše" - pokud kobylka udělá, co potřebuješ, okamžitě vypni to, čím jsi ji k tomu přivedla - tedy nepokračuj v tom. Je to zase princip tlaku a povolení tlaku, jakmile udělá to, co jsi po ní chtěla. Takhle to pochopí, ale když budeš s protahováním pokračovat, nechápe, že je to ok, ale že třeba chceš to samé, ale ještě víc (to třeba pochopí až později), ale bude si myslet "aha, pokračuje, moje reakce je špatná, tak udělám něco víc" - a to něco víc je teď bohužel to cloumání, o kterém píšeš. Někde jsi v drobné nuanci přehnala tu pobídku, která v létě fungovala. Možná má prostě krizi, je přecvičená nebo naopak nevydováděná (mrazy, méně pohybu) a za týden bude zase dobrá. Ale myslím, že v základě přemýšlíš rozumně, trenéra máš vyjednaného, atd. Půjde to!
Hezká knížka je od paní doktorky Švehlové "Lonžování", tam je moc pěkně popsáno, které pomocné otěže mají jaký účinek a tedy u kterého koníka bude dobré kterou použít.