Koupi koně - čeho si mám všímat?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
28.7.2012 20:42
eluschi

XXX.XXX.173.6

Dobrý den chtěla bych poradit s koupí nového koně. Už více jak 3 roky jezdím rekreačně na koni. Ale tam kam jsem jezdila tam byla mírně vyhrocená situace kvůli zranění jednoho z lidí co si tam koníky chodí půjčovat. Tak přemýšlím o koupi svého vlastního koně. Jezdila jsem norika, ČT a haflinga a poté tam měli nějaké křížence.
Místo na koníka by bylo strašně moc, mám obrovskou zahradu, sousedka má koně (chlaďase a chodí s ním pracovat do lesa a na ježdění ho nepůjčuje) Takže by mohli být spolu na obrovské louce. A navíc mám doma po původních majitelích i stáje na dva koníky a obrovské půdy na seno.
Koníka bych měla zase jen na rekreaci, občas by povozil děti nebo pomohl s nějakou lehčí prací na zahradě.
Ale k tomu na co se chci zeptat čeho si mám všímat při samotném výběru inzerátu a poté při samotné koupi koně. Samozřejmě bych si všímala chodů, kopyt, zdraví a jak je koník ustájený. Chtěla jsem se zeptat i na nějaké ty chytáky při koupi koně. Pište sem prosím vše čeho si všímat na na co se dívat a třeba i v jakém ročním období koníka kupovat.
Měla bych zájem zase o chlaďase nebo o nějaké ČT, ale ještě nejsem plně rozhodnutá o plemeni ani jestli spíš kobylku či hřebce či valacha. A taky jak starého, hříbě ani úplného mlaďocha nechci... no prostě pište rady a klidně i inzerátky na koníky... :-)

29.7.2012 07:00
m i s i c k a

XXX.XXX.221.35

eluschi napsal(a):
Dobrý den chtěla bych poradit s koupí nového koně. Už více jak 3 roky jezdím rekreačně na koni. Ale tam kam jsem jezdila tam byla mírně vyhrocená situace kvůli zranění jednoho z lidí co si tam koníky chodí půjčovat. Tak přemýšlím o koupi svého vlastního koně. Jezdila jsem norika, ČT a haflinga a poté tam měli nějaké křížence.
Místo na koníka by bylo strašně moc, mám obrovskou zahradu, sousedka má koně (chlaďase a chodí s ním pracovat do lesa a na ježdění ho nepůjčuje) Takže by mohli být spolu na obrovské louce. A navíc mám doma po původních majitelích i stáje na dva koníky a obrovské půdy na seno.
Koníka bych měla zase jen na rekreaci, občas by povozil děti nebo pomohl s nějakou lehčí prací na zahradě.
Ale k tomu na co se chci zeptat čeho si mám všímat při samotném výběru inzerátu a poté při samotné koupi koně. Samozřejmě bych si všímala chodů, kopyt, zdraví a jak je koník ustájený. Chtěla jsem se zeptat i na nějaké ty chytáky při koupi koně. Pište sem prosím vše čeho si všímat na na co se dívat a třeba i v jakém ročním období koníka kupovat.
Měla bych zájem zase o chlaďase nebo o nějaké ČT, ale ještě nejsem plně rozhodnutá o plemeni ani jestli spíš kobylku či hřebce či valacha. A taky jak starého, hříbě ani úplného mlaďocha nechci... no prostě pište rady a klidně i inzerátky na koníky... :-)

Pokud znáš veterináře, kterému důvěřuješ, popros ho, aby šel koně s Tebou prohlédnout. Řekni mu, jak koně budeš využívat, a on Ti poradí, zda je na tyto účely vhodný.
Podle mě je nejlépe kupovat koně na podzim, nebo ke konci léta, aby člověk viděl, zda nemá letní vyrážku.

https://www.ifauna.cz/kone/nemodforum/r/detail/1229688/re-koupe-kone

http://www.equichannel.cz/forum/diskuze/1323835

30.7.2012 00:11
didi

XXX.XXX.66.122

Chlaďas od sousedů, co pracuje v lese není dle mého názoru dostatečná společnost.
Bude de facto stále pryč, nebo ne?

Pokud máte dostatečně velké pozemky, vezměte k sobě ještě jednoho koně.
Pokud nemáte, neradila bych vám koníka pořizovat s ideou mít ho u sebe.
Pokud plánujete koníka mít takto téměř samotného nevybírejte alespoň koně zvyklého na stádo, psychicky tím utrpí...

Je třeba věnovat se především charakteru koně - to je u rekreačního koně nejdůležitejší, tam nejde o výkon... - na koni se určitě svezte a zkuste si, i jaký je na manipulaci ze země (čištění, vodění, zvedání nohou).

Je důležité vědět, zda je schopen jet na vyjížďky i bez koní (samostatně) - dále, jak je krmitelný, zda není dušný/ mušný/ nemá artrózu či problém se zády a zákla na očích - prověřit si "velké" zdravotní věci.

Dle stylu a preferencí ježdění zohledněte, zda je kůň "dopředný" či nikoli - tuto vlastnost příliš nezměníte - můžete ji usměrnit, ale mít "lenocha" a dostávat z něj cval jen na vynucení či naopak nějakého rychlokoně se snažit pořád udržet v pomalém tempu omrzí vás i koně - budete zbytečně bojovat...

Kůň není zvíře umístitelné na zahradu - počítejte s tím, že zahrada "padne"...

Přidejte reakci

Přidat smajlík