Zimní deka na podviživeného koně

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
1.12.2012 22:52
dalmatinka2004

XXX.XXX.179.82

Hezky vecer vsem,
potrebuji radu od vas, kdo mate zkusenosti s dekovanim. Doma mam dva kone a ty nedekuju, vzdy vse zvladli v pohde - i nejvetsi mrazy - mame otevrenou staj nastlanou slamou, zavetrovanou, ale nonstop otevrenou a kone si chodi dovnitr ven, jak chteji. Balik sena venku. Dnes jsem privezla 11 leteho klusaka, ktery je velmi podviziveny. (Vzala jsem ho opravdu jen z litosti.) Konik je jiz nejake cca dva mesice pod zimni dekou, protoze na sobe nema nic, co by ho hralo a ani srst neni nic moc. Dostala jsem k nemu nejakou zimni deku v hodnote cca 2500,- (znacku ani gramaz nevim, kun ji ma na sobe, ja zimni deku jako takovu nikdy nevidela). No a zajima mne, zda potrebuju na zimu vic dek, treba na stridacku, nebo, zda to vydrzi v te jedne az do jara? Pod sedlo rozodne chodit nebude, max. na prochazky na ruce. Bylo mi doporuceno mu deku nechat nonstop. Bojim se, aby se nejak neodrel nebo nezranil. Asi to chce obcas sundat a kone prohlednout, ze? Deka neni podsita nijak flisem, ale ma pod ni teploucko, kdyz tam sahnu. Ma cenu pod ni ve velkych mrazech pridat treba odpocku, jako vrstvu k dobru? Navic ma deka 3 ocka na pripnuti limce, ma to nejaky vyznam? Da se dokoupit universalni limec? Prosim o jakoukoliv radu ohledne dekovani. Jsem v tomhle naprosty laik, pac mam doma jen mlade a odolne kone bez dek a nikdy nemeli ani nudli.
Děkuji!

2.12.2012 09:04
kessi

XXX.XXX.103.242

Zdravím, začnu ze široka, hlavní chyba je že ač byl koník hubený byl dekován, potom neměl nejmenší čanci nasrstit. Takže ze zkušenosti doporučuji, hlavně po domluvě s vetem vytvořit optimální krmnou dávku a nasadit vitamíny a biotin, na horní hranici dávkování na první týden klidně i dvojnásobnou, co se týče deky, pokud nemrzne a neprší,, což je v tomhle období obtížné,, nedekovat, pokud má volný přístup k senu, zahřeje se, do krmné dávky určitě zařadit olej nejlépe lněný, deku bych proto nepořizovala žádnou super zimní ale nějakou lehčí, ale nepromokavou, to vše by mělo podpořit růst nové srsti. Kdysi jsem dovezla klisnu čt v půlce listopadu a byla na tom obdobně vážila 200kg . Srst cca po měsíci začala houstnout a v únoru byla jak plyšák, ale pokud dáte termodeku ,nebude mít potřebu nasrsťovat.
Hodně zdaru:-)

3.12.2012 16:00
didi

XXX.XXX.66.122

Podle obrázku to vypadá na deku se základním odložením fleeecem.

Mám koníka 24 let starého - na zimu také dekuji.

Máme deky 2- jednu jen s podložením fleecem (žádná vycpávková gramáž - prostě pláštěnka s 1 vrstvou fleecu) - tu má většinu času - od cca. října do března - a pak deku s 200g vycpávkou do mrazů.

Pokud koníkovi nenarostla zimní srst, je třeba jej dekovat a bez deky nenechávat - pokud je podvyživený, stejně by si asi neměl moc z čeho kvalitní srst vyrobit, takže je podle mě spíše dobře, že se na nic nečekalo a je dekován.

Nám stačí deka (jedné tloušťky) jedna - cca jednou za týden ji koníkovi sundán, když je hezké počasí/ sluníčko, aby se kůže provětrala, koníka nechám vyválet se, podrbat se..., vykartáčuju jeho i deku a zase ji nasadím. Když Pracuje (lonž, procházka), deku nemá.

Záleží na tom, zda deka skutečně nepromoká - my máme deku kvalitní, proto jedna stačí - i když prší, nenavlhne. Pokud by deka navlhala, je třeba mít deky 2 - mokrá deka je pro koně horší než žádná deka.

6.12.2012 00:07
janda

XXX.XXX.236.80

Teda souhlas s Didi. Rozhodně TEĎ deku nesundávat!! Probůh podvyživený kůň který je už od září nebo října dekovaný a teď do toho počasí když už věčně mrzne nebo padá nějaké studené a mokré svinstvo mu ji sebrat?! To nemyslíte vážně?! Nedělám si iluze že minimálně do března než teploty vylezou tak přijatelně že by to nějakým způsobem bez újmy na zdraví zvládnul i když bude mít sena nonstop.

Pod dekou koně určitě pravidelně kontrolovat jestli není nějaký problém. Jinak sledovat jeho komfort. Pokud je o.k. a není mu zima netřeba nějakou deku přidávat, ale určo bych si do zásoby nějakou fleesku připravila kdyby to přece jenom úplně optimálně nezvládal pokud udeří opravdu silné mrazy. Ono je prý lepší mít několik dek a svrchní nepromokavou, které se dle potřeby vrství než mít jen jednu termodeku o velké gramáži která ale nedokáže "reagovat" na výkyvy třá o deset-dvacet stupňů.
Rozhodně bych dekovala do jara než budou teploty optimální a kůň nabere lepší výživnou kondici. Pokud se v ní pak bude udržovat nebude na další zimu třeba dekovat, v režimu 24/7 si zvykne a přizpůsobí jak ti vaši medvědi.
Obecně se doporučuje stájovaného nebo dekovaného koně zvykat na přechod 24/7/365 nejpozději od srpna/září. Jsou i případy kdy se začínalo i mnohem později a koně to bez větší újmy ustáli, ale z doslechu vím že šlo vždy o koně ve velmi dobré či minimálně optimální výživné kondici. Riskovat to s vychrtlíkem teď v půlce prosince je dle mého dost hazard s jeho zdravím

Přidejte reakci

Přidat smajlík