Jak pracovat s odstávčetem?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
26.9.2013 22:39
terka_luck

XXX.XXX.57.151

Zdravím všechny.
Zhruba za 2 měsíce si do stáje přivezu odstávče - hřebečka. Bude to moje první hříbě a proto bych vás chtěla poprosit, jestli by jste mohli napsat svoje zkušenosti. Samozřejmě mám nějaké znalosti, ale zajímají mě vaše zkušenosti a názory. Takže - co by mělo podle vás hříbě ve věku zhruba od 8.měs. umět a znát? Kdy je vhodná doba začít s ním pracovat ze země a čím začít? Co je důležité nezanedbat? Na co si podle vás dát pozor? Čím upevňovat vztah? Je mi jasné, že to záleží i na psychické vyspělosti koníka a dalších okolnostech, ale budu ráda za vaše vyjádření.
Předem děkuji za rady a slušné vyjadřování. smajlík

27.9.2013 07:39
skippy

XXX.XXX.234.7

Vždycky, když vidím takovýto přízpěvek, tak úplně vidím, co probleskne hlavou některým lidem, kteří se ovládli nenapsali... Nejradši by napsali NIC, nic s ním nedělej, dej ho do stáda k vrstevníkům, ať si hraje...
Já jsem stejného názoru, jen jediné, co by hříbě mělo znát, ale to je věc, kterou předpokládám už umí. Vodění, čištění, kopýtka, úvaz... Možná krátké procházky. Ale to je asi fakt všechno. Ve snaze být napřed se mnohdy tímto koni ublíží...

27.9.2013 08:04
bagda

XXX.XXX.193.80

Výběh a stádo, ideálně složené se stejně starých hříbat. Nasazování ohlávky, vodění, korektury kopyt. Nic víc bych s hříbětem nevymýšlela.

27.9.2013 08:43
markemic

XXX.XXX.41.2

Nedělej nic. Jak se tu už zmínilo, pouze učit základní manipulaci a ošetřování a jinak nechat být, nejlépe s dalšími hříbaty...Není kam spěchat, má celý život před sebou.

3.10.2013 10:38
daniela202

XXX.XXX.28.156

Ahoj, ja teda rozhodne s ostatnimi nesouhlasim. Nedelej nic a nech ho byt na pastve, at si hraje a beha? Kdyz ho naucite jen zakladni osetrovani a vodeni na voditku, tak sobe i hribeti ztizite situaci pro dalsi trenink. Pak kdyby jste ho ve 2-3 letech vzala z pastvin a snazila se s nim neco delat, tak verte, ze se mu nejaky trenink, ktery do te doby po nem nikdo nechtel moc libit nebude. Nerikam at ho drtite hodinu denne, ale jsem za to, ze mladi kone by meli dostavat lekci klidne 1x - 2x denne ale po max 5-10 minutach a to na pastve v prostredi stada, nebo misto lekce jit na kratkou prochazku. Mladosi ztraceji rychle pozornost ale vyhodou je, ze v mladem veku ty lekce berou jako hru.
Samozrejme je dulezite, aby byl ve stade, kde bude mit nejakeho vrstevnika, ale i stare kone.
Doporucuji koupit knihu Vycvik mladych koni, je to opravdu bible pro vsechny amaterske chovatele, obsahuje detailni vycvikovy plan, plus bych se podivala na videa Zuzky Prokopove a jejiho partnershipu na equitv. smajlík At se ti s konikem dari smajlík

3.10.2013 10:40
daniela202

XXX.XXX.28.156

daniela202 napsal(a):
Ahoj, ja teda rozhodne s ostatnimi nesouhlasim. Nedelej nic a nech ho byt na pastve, at si hraje a beha? Kdyz ho naucite jen zakladni osetrovani a vodeni na voditku, tak sobe i hribeti ztizite situaci pro dalsi trenink. Pak kdyby jste ho ve 2-3 letech vzala z pastvin a snazila se s nim neco delat, tak verte, ze se mu nejaky trenink, ktery do te doby po nem nikdo nechtel moc libit nebude. Nerikam at ho drtite hodinu denne, ale jsem za to, ze mladi kone by meli dostavat lekci klidne 1x - 2x denne ale po max 5-10 minutach a to na pastve v prostredi stada, nebo misto lekce jit na kratkou prochazku. Mladosi ztraceji rychle pozornost ale vyhodou je, ze v mladem veku ty lekce berou jako hru.
Samozrejme je dulezite, aby byl ve stade, kde bude mit nejakeho vrstevnika, ale i stare kone.
Doporucuji koupit knihu Vycvik mladych koni, je to opravdu bible pro vsechny amaterske chovatele, obsahuje detailni vycvikovy plan, plus bych se podivala na videa Zuzky Prokopove a jejiho partnershipu na equitv. smajlík At se ti s konikem dari smajlík

Zuzka tam ma napriklad video - jak bezpecne vodit hrebce smajlík smajlík

Přidejte reakci

Přidat smajlík