Chová máme dva 110khv a 85khv a snad o vikendu pribude třetí. Náklady za rok na dva.
strouhání kopyt 6x400kč (2x150za kone + 100za cestu)
odcerveni 3x ročně 300kč za oba
očkováni chřipka tetanus 800kč (300vakcina na koně + 200cesta)
seno 5baliků 140cm průměr s dopravou 2000kč
sláma 100ks malejch balíků 800kč
Kloubní výživa pro velkého 500kč (je využívám intenzívně jako tahoun - letos navozil 20m3dřeva z lesa)- pro rejpali jeli jsme tam 50x za prázdniny
oves 100kg opět je pro velkého 400kč
Chováme je ale celoročně venku na 12000m2 (1,2ha) takže seno přidáváme jen když je zima a sníh.
Nájem louky od obce 10kč/rok (tohle docela sráží náklady)
Takže dohromady 7810 na rok takze u nás 3805kč na koně.
Když bych od této sumy odečetl drobné výdělky po okolí na dětských dnech a jiných akcích, vození o prázdninách za příspěvek na žrádlo tak jsem téměř na nule.
Já za svého hřebečka (shetty cca 110 kht) jsem za rok a půl utratila cca 18 tis. Rok jsem ho měla na pastevním ustájení za 1000 kč měsíčně,kastrace,očkování,strouhání,výřizování čipu a průkazu,sláma na zimu ,převoz cca 150 km k nám,cesta k němu,veterinář když byl nemocný....no aspon za výstroj jsem kromě ohlávky a vodítka neutratila celkem nic, jelikož postroj a td... jsem mu ušila.Ted ho mám na zahradě a pomalinku začíná tahat dřevo. No když ho mám ted na zahradě tak nic moc mě nestojí...stačí mu tráva(je strašně tlustý :D),sem tam nějaké jabka,přez noc když ho zavírám trošku sena ....Kdybych to před rokem a půl věděla tak bych si koupila velkého koníka..(myslela jsem si ,že velkého koně zatím neuživím tak jsem si aspon koupila poníka)...no nedá se ...ted uz není cesty zpet :D...a ke všemu je to už kámoš na célý život:) Ale výchovat ho mi dálo sakra zabrat :D Poníci jsou horší než koně,malí,vyčuraní,ukousaní( nekdy i zákeřný ) :D
No můj poník byl fakt zmetek...ale kastrace a práce hodně pomohla :) a co se tyče sena davam v zimě jeden plný pytel( ten klasicky) a rozdělím ho na ráno a vecer....vzdycky mu to stacilo....plus si prebral podeslysku(kdyz jsem to pocitalo vyslo to jeden velky kulaty balik tak na 2 mesice a par dni)..dokonce mu micham seno s peknou slamou..oves nedavam...jen treba trosku sucheho chleba ,pridam mrkev,jabko...jen tak na chut...ja jsem ho puvodne taky kupovala jako partnera...pred tim jsem pracovala v zoo s jednim ponikem a naucila jsem ho ruzne cviky a cirkusove kousky...chodivala jsem s nim ven...moc me to bavilo...takze doufam ze i s tim mojim si to tak uziju(zatim umi takovou nepovedenou poklonu) :) No jen ted je potreba zajistit drevo za zimu...tak ho vyuzivame...tahani mu jde a myslim ze ho to bavi...teda aspon nevadi mu to :) V zime ho chci po prve zaprahnout do sanek :)
ježiš...ten je úplne krásny ...a tá fotka ako sedí ...ja by som strakatého chcela
úplne úžasné sú
Ja som chcela najskôr normálneho Paint horse, ale keďže bývam s priateľom v dome pri jeho rodičoch a on spadol z koňa, keď bol malý a odvtedy sa bojí koní, tak sa mu do veľkého koňa nechcelo, a na ustajnenie mesačne 150 EUR nemám, tak sme sa dohodli na poníkovi, ten mu príde zlatý:D..a mňa nebaví až tak na koni jazdiť, ako sa starať on atď...takže musíme už len upratať zadný dvor a v lete začnem hľadať nejakého strakoša...aj keď by som si už najradšej teraz nejakého doviedla:D....ale dúfam, že to neni až také katastrofálne s tou ich povahou:/
No ponici uz nejsou tak zadani proto jsou levni...pokud bys nechtela nejakeho s fakt dobrym rodokmenem ( nejcastej import Holandsko) tak by sis do 10 000 kč vybrala mladeho koníka(drazsi pak byvaji ponici uz nauceni ,co neco zarili,dobre zajezdene- vhodne k malim detem)....Muj je bez papiru a stal me 6 000 kc(jako rocek) a to bez modreho prukazu,ktery jsem si vyrizovala sama( prukaz cca 1000 kc). Podivej se na Bazos...tam by sis urcite vybrala. Kobyly jsou povahode celkem hodne,valasi-no muj je ustipany...to i prez kastraci zustalo.Vsak netvrdim ze opravdu zlati ponici nejsou :) S hrebci jsou problemy, pokud neni chovan dohromady s kobylama ( pak byvaji celkem vyrovnani)Jejich hlavni problemy :casto utikaji,kousou,stipou,(muj Edy jednu dobu kopal po kovari,jeste kdyz mel koule :D).Mates,ten cerny ponik na prvni foto, byl chovan v boxe,sem tam stipl,kdyz videl velkeho kone( at to bych valach ci kobyla) strasne se rozrusoval,pistel a vstaval na zadni.Na ohlavce v takovem stavu byl scela neovladatelny( par lidi potahal,pote zdrhl).Nechci te odradit jen si rozmysli jestli radsi mezi valachem ci kobylou.Hrebec kdyz nema plemenou hodnotu a nefunguje jako plemenik je na nic.Trapila bys jeho aji sebe.Zkus se seznamit s rodici budouciho ponika,casto poznas jakou povahu bude mit prcek,Pak uz je to o vychove,nerozmazlovat,vsak nebyt zbytecne tvrdym.Ponici jsou moc chytri a chapavi :)
http://zvirata.bazos.cz/inzerat/26948232/kobylka-Shetlandsky-pony.php
Nasla jsem krasnou mladou klisnu i s nejakym tim rodokmenem na ukazku :) Jeji otec je moc dobry plemenik :)
V pátek přivezený hřebeček. 11let. Chudák 8let sám a poslední dva roky bez jakekoliv aktivity(pres týden v boxe jinak v malém výběhu). Byl jsem se na nej podívat a musel jsem ho koupit. Není ani užasný ani poslušný, ale kdyby měl být do konce života sám tak at je s naší bandou. Nechali mi ho za 2000kč. má i modrou knižku. Ted odcervime uděláme kopitka a budeme se seznamovat. Nejvetší sranda byla pozorovat jak reagoval na dalsí koně. Když 8let žádného neviděl. 3koda že nemáme kameru.
No jestli muzes po chodniku nevim. My chodime normalne po silnici. Koblizky jsme na tom namesti sebrali. tak u ponika toho moc neni. Jinak jsme to z recese vzali i podloubim. Vsichni se na nas usmivali a nikdo to neresil takze nevim. Pravdou je ze nas ponik je 100% klidas. Ale o tom chodniku by to zajimalo i me treba nekdo zkusenejsi pouci.
datel
napsal(a):
No jestli muzes po chodniku nevim. My chodime normalne po silnici. Koblizky jsme na tom namesti sebrali. tak u ponika toho moc neni. Jinak jsme to z recese vzali i podloubim. Vsichni se na nas usmivali a nikdo to neresil takze nevim. Pravdou je ze nas ponik je 100% klidas. Ale o tom chodniku by to zajimalo i me treba nekdo zkusenejsi pouci.
Pokud vím, platilo, že jestliže je kůň veden, na chodník může. Stejně tak do pěší zóny.
Ovšem jede-li se na koni, je to už bráno jako "vozidlo", čili nesmí na chodník a ani do pěší zóny a musí se řídit pravidly silničního provozu ( stejné je to u cyklistů, pokud kolo vedou, ohou tam kde chodci, pokud na něm jedou, nesmí na chodník, na přechodě musí sesednout atp. a na silnici jsou bráni jako řidiči ).
Toť všeobecná vyhláška, ale každé město, obec, si samozřejmě vlastní městskou vyhláškou upravují a zpřesňují podmínky v dané lokalitě a na určených místech. Tedy nejlepší je si zavolat na MěÚ a přímo se zeptat, jak to je v onom místě
S tim zeptat se na meste neni spatny napad. Minule jsem resil zatim jenom teoreticky, ze kdyz je nekde ve meste placene parkovani a ja jedu s ponikem a vozem a zaparkuji, jestli platim take parkovaci poplatek. Byl jsem se na toto zeptat v Litomysli na Mestske policii a nebyli mi schopni odpovedet.Prej na tuhle variantu zadna jejich vyhlaska nemyslí.
datel
napsal(a):
S tim zeptat se na meste neni spatny napad. Minule jsem resil zatim jenom teoreticky, ze kdyz je nekde ve meste placene parkovani a ja jedu s ponikem a vozem a zaparkuji, jestli platim take parkovaci poplatek. Byl jsem se na toto zeptat v Litomysli na Mestske policii a nebyli mi schopni odpovedet.Prej na tuhle variantu zadna jejich vyhlaska nemyslí.
Teoreticky by jste platit měl, ptž jste účastník silničního provozu, zabíráte místo větší než x y ( přesně teď nevím ty rozměry, kdy už jste brán "jako vozidlo" ) a tím pádem jste brán stejně, jako vozidlo ( či velký vozík bez vlastního pohonu apod. ).
Ale jestliže to přímo vyhláška neupravuje, pak je to vždycky, řekla bych, na domluvě. Fakt je, že policie často sama neví, co a jak a kde, a často se stává, že člověk zná určitě paragrafy a vyhlášky, které nejsou "tak obyčejně používané" lépe, než samotní pilicisté. Ovšem dokázat jim to, příp. se s nimi dohadovat, je věc druhá. Někteří jsou přístupní, protože normální, jiní jsou "šíleně chytří" a to je pak problém.
Spiš myslím že ho to puvodní majitel nenaučil nebo má blbé skušenosti s kovářem či ošetřovatelem....poníci jsou pohodáři a nové prostředí je ani nerozhodí....podivej se zda ma hezké kopýtka...jestli byl pravidelně strouhaný...můj poník má taky někdy svůj den a když mi dáva kopyta tak u toho děsně pochoduje....tak já na něho mluvím...než mu vemu nožku tak ho drbu na vnitřku stehna nebo na hrudi...pak kopytko vemu ...jestli pochvilce zacina zas pochodovat tak si vemu kopyto do jedne ruky a tou druhou ho zas drbu...rikam mu ze je to v klidu :) Někdy je zasdava vzorně...ma to kvuli byvalemu kovari....ten ho bil a rval na neho kdyz mu ji nechtel dat nebo kdyz se jen pohnul
Osobne bych to videl na blbou zkusenost. Náš Honzik dával nohy v pohode, ale mel na zadni malinko problem s hnilobou. a kopitar to jednou vzal kvuli tomu malinko vic. A od te doby ji nerad dava. Zase nas druhej ma spatnou zkusenost, minuly majitel ho sem tam pohladil klackem. tak jakmile vidi ze mam v ruce lopatu nebo neco podobnyho obloukem se mi vyhyba. Ale jinak je mazel, chodi za mnou jako pejsek. chce to cas a trpelivost.
Ted me vetsina konaku ,,sezere,, ,ale u nás se čistí kopyta pred a po praci. Jelikoz se mimo prazdniny dela s koniky jen o vikendu, kopyta cistim jen tehdy. Kone jsou celorocne na pastvine pro tri poniky mame 1,2hektaru a nevim co to je problem s kopyty. V zime kdyz je snih tak kopyta delam obden.
datel
napsal(a):
Ted me vetsina konaku ,,sezere,, ,ale u nás se čistí kopyta pred a po praci. Jelikoz se mimo prazdniny dela s koniky jen o vikendu, kopyta cistim jen tehdy. Kone jsou celorocne na pastvine pro tri poniky mame 1,2hektaru a nevim co to je problem s kopyty. V zime kdyz je snih tak kopyta delam obden.
My taky jen před a po práci. A co znám jiný lidi, tak často i na to prdí (hlavně děti a nikdo je nezažene to udělat.). Akorát kovaní koně - tam je třeba denně.
Muj Koblížek kouše vše, co je menší než on včetně dětí (když byl malý, nějakej parchant mu hodně ublížil -natržená nozdra) ale občas i větší děti, hlavně když se skloněj nebo si sednou...:/
Já s ním mám vcelku důvěru, takže sem bez kousanců. Nevím jak ho to odnaučit, prostě to má v sobě a s tím nic moc nejde dělat, i když se snažíme :)
Nejdřív asi musíš zjistit jakej je hlavní problém u něj (-příčina kousání) a podle toho se nějak přizpůsobit, ale jak řikám, je to něco jako zlozvyk, blbě se s tim bojuje :/
kikki
napsal(a):
Krásny...a nemáte niekto s hryzením problém? Neviem či to te n môj robí z nudy...ale neviem ani ako by som ho zabaviť mala,poraďte čo s tým...ako ho to odnaučiť alebo čo
A je sam nebo ma kamarady. U nás to dělal Honza, když byl prvniho pul roku sám. Jakmile dostal kamose tak lidi ho na kousani a stipani nezajimali. Naposledy jsme privezli Lupina, byl 8 let sam, hřebec kousal a skákal na vše co se hýbalo. Pani co mi ho prodavala do kupni smlouvy napsala, že je absolutně nevhodný k dětem a že kouše. Zajímavé na tom je, že ještě nikoho nekousl. Asi je to tím, že už není sám. Já osobně bych první příčinu hledal v tom jestli se nenudí někde sám v ohradě. Pokud má kamaráda a stějně kouše bude za tím pravděpodobně nějaká špatná zkušenost.
No a jak chces zabavit koně? Celí den s ním nebudeš nejlepší zábava je když má kamaráda a dost velký výběh.U nás maj tři prcci 12000M2 takze 1,2hektaru. Bohuzel ne vsude to jde.
Milá děvčata, je určitě chvályhodné, že chováte shetlandíky a snažíte se přijít i zde na to jak jim pomoci z nudy, zlozvyků a podobně. Je třeba si ale uvědomit, že poník je také kůň se všemi jeho potřebami, kdy jednou ze základních je společnost dalšího koně (jedno je, jestli velkého nebo malého). Nikdy, říkám nikdy nenahradí společnost koníovi koza, ovečka nebo jenom člověk.... Ve vyspělých chovatelských zemích (což ještě nejsme) je dokonce zákonem dáno, že není možné držet jedno jednoho koně. Vyplývá to z jejich etologie. Když toto dodržíte (pořídíte jim kamaráda), budete bez starostí (ve většině případů ). Držím Vám všem palce v dalších krásných dnech se shetlandskými poníky.
33janinka33
napsal(a):
Můj prďoch 1,5roku :)
Tohle je nase sestileta minishletlandka, kterou dostala pod stromecek nase dvouleta dcera. mame ji teprve tyden, tak se seznamujeme, je zlata :)
hovawart
napsal(a):
By tahala jen dcerku :) asi....pokud by nechtela jezdit :D :/
No u nas se Honzik vyuziva nejvic kdyz je pekne pocasi. Kačku to bavi, ale tak jednou dvakrat za tyden. Tak aby se nenudil zapraham. je to docela mazec Honzík (ma cca 220kg) utahne me a sulku. Je to zajimava podivana.A musim uznat ze me to mozna bavi vic jak deti. Kacku bavi v zimne chodit pro klady do lesa a docela sranda byla branovat pole. Proste poniky pouzivame vsemy zpusoby.
Jednou jeste chceme sehnat ponicku a odchovat jedno hribatko, je to takovej naš sen.
zuzanka15745

XXX.XXX.39.68
Ahojky mužu se zeptat na kolik vas vysel shetland na rok ? když ho máte doma takove ty veci seno, kovář, sláma, očkovani adt... předem dekuji.