Mladý kůň aneb kdy a jak začít skákat?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
1.12.2013 15:25
annienn

XXX.XXX.181.21

Ahoj všichni. Chtěla bych tu poprosit o radu. Mám 3 a půl letého valáška, je hrozně šikovný, zvládá klasickou jízdárenskou práci, krok, klus i cval, chodí dobře na přilnutí a celkově dobře pracuje a tak jsem se chtěla zeptat, kdy a jakým způsobem máme začít skákat? Určitě ze začátku chodit jen bidla na zemi - v kroku a pak v klusu a pak postupně chodit kavalety? Nevím, jak často, jestli třeba jednou týdně, nerada bych mu totiž to skákání pak znechutila smajlík...

Děkuji za každou radu! :)))

1.12.2013 16:41
carroll

XXX.XXX.76.95

annienn napsal(a):
Ahoj všichni. Chtěla bych tu poprosit o radu. Mám 3 a půl letého valáška, je hrozně šikovný, zvládá klasickou jízdárenskou práci, krok, klus i cval, chodí dobře na přilnutí a celkově dobře pracuje a tak jsem se chtěla zeptat, kdy a jakým způsobem máme začít skákat? Určitě ze začátku chodit jen bidla na zemi - v kroku a pak v klusu a pak postupně chodit kavalety? Nevím, jak často, jestli třeba jednou týdně, nerada bych mu totiž to skákání pak znechutila smajlík...

Já mám stejně starou kobylu, začínala skákat po třetím roce ve volnosti, nejprve křížky s odskokovkou, pak naměřené řady. Volnost chodila tak jednou týdně - jednou za čtrnáct dní. Pod sedlem později šla nejprve kavaletu na zemi, pak křížek, pak zase řádky (kavaletové nejdřív), vše naměřené. Ale pod sedlem skákala opravdu jen párkrát (dohromady třikrát či čtyřikrát) kvůli zkouškám, výcvikově si nemyslím, že je tři a půl roku starý kůň zralý na skokový výcvik s jezdcem.
Já bych na tvém místě koně seznámila nejprve s volností, kde si své nohy a rovnováhu pořeší sám na nízkých napočítaných řadách. Pokud to nepřeženeš a nezradíš ho, budeš potom mít pod sedlem minimum práce, kůň to bude už znát.

4.12.2013 19:12
arry

XXX.XXX.8.42

annienn napsal(a):

Mám také 3 letého valáška a pod sedlem také chodí velmi dobře :) Začali jsme chodit kavalety - ale ty koník musí chodit bez jakýchkoli potíží- neměl by zrychlovat do kavalet a ani je vyhýbat. Volnost je také užitečná :) Pomalu si (třeba jenom jednou za 14 dní) začít chodit řady s malým skokem na konci a hlavně koni dostatečně povolovat :D Pak to jen záleží, jestli chceme s koněm skákat závodně, nebo jen 'hobby':)Rozhodně to se skákáním nepřehánět :)

4.12.2013 19:13
arry

XXX.XXX.8.42

annienn napsal(a):

Mám také 3 letého valáška a pod sedlem také chodí velmi dobře :) Začali jsme chodit kavalety - ale ty koník musí chodit bez jakýchkoli potíží- neměl by zrychlovat do kavalet a ani je vyhýbat. Volnost je také užitečná :) Pomalu si (třeba jenom jednou za 14 dní) začít chodit řady s malým skokem na konci a hlavně koni dostatečně povolovat :D Pak to jen záleží, jestli chceme s koněm skákat závodně, nebo jen 'hobby':)Rozhodně to se skákáním nepřehánět :)

Přidejte reakci

Přidat smajlík