Pokud úplný nováček - tak první pozorovat - koně, jak se chovají k sobě (třeba kdy který kterému ve stádě ustoupí) a ostatní osoby, kteří s koňmi manipulují.
Koně vás nemusí poslouchat ze dvou důvodů - případně z obou naráz:
1. nerozumí tomu, co po nich chcete (= "říkáte" jim to špatně)
2. nemají k vám respekt (cítí, že nebudete trvat na svém požadavku).
Trenéra!! Pokud není na trenéra, hodně číst (ne IFaunu, ale knihy). Platí jak pro problémy ze země, tak ze sedla. Ne všechno se dá vyřešit intuitivně bez předchozích rad nebo zkušeností, takže se spolehnout na "ty chytřejší", ať už autory knih nebo lidi okolo sebe (tam ale pozor na všeználky, kteří mohou víc zkazit než napravit, chce to vybrat vhodně člověka, který opravdu zná a ví = asi bude za peníze). Hodně štěstí!
marrek13
napsal(a):
Ahoj, co se týče koní, jsem naprostý nováček a nevím si rady. Co mám dělat, když mě kůň neposlouchá, a dělá si ze mě lidově řečeno prdel?
Jaku už psali jiní, takovými dotazy se nikam neposuneš. Konstatování, že "kůň neposlouchá" je velmi obecné. Evidentně potřebuješ někoho, kdo ti dá zpětnou vazbu v každém konkrétním případě a řekne ti "tohle neděláš dobře, proto se kůň chová tak, jak se chová". Pod pojmem "neposlušnost" se toho fakt dá dost schovat. Takže za mně taky rozhodně trenéra.
No nevím, ale pokud to je, jak popisuješ, něco je špatně s trenéry nebo koněm, ne (jen) Tebou. Protože SPRÁVNÁ jízdárna má vypadat tak, že tam jsou tzv. školní koně, kteří reagují na správné signály jezdce správně. A od toho, aby jsi Ty ty signály dávala dobře, jsou tam ti trenéři, o kterých říkáš, že jsou dobří. Někdy si člověk myslí, že tomu trenér rozumí jen proto, že tak ten člověk působí (na Tebe, jako úplného začátečníka) a ono je mnohem jednodušší "chytře" působit, než ty znalosti opravdu mít. Jezdíš sama nebo v družstvu? Jak reaguje ten kůň na ostatní jezdce na Tvé úrovni? Když jsem já začínala v postkomunistickém oddíle, měla jsem velice dobré srovnání s ostatními jezdci a moc dobře jsem věděla, že JÁ to neumím, protože ostatní ten kůň poslouchal . Promluv si především s těmi trenéry, řešit to tady je na nic. Oni vidí Tebe, koně, znají to zvíře, poradí Ti nejlépe. Pokud jsou správně na svém místě, neodbydou Tě, ale budou rádi, že se zajímáš nad rámec výuky a trápí Tě, že Ti něco nejde, poznají, že máš opravdu zájem a budou se Ti víc věnovat.
Na to, abych posoudil, který trenér tomu rozumí, a který ne, jsem ještě moc malý pán, když na klisně jezdí ostatní členové, tak bez problému poslouchá, když jedem na vyjížďku ve skupině, tak se drží za ostatními koňmi, a jde za nimi, stejně jako na kolbišti, občas se orientuje podle ostatních jezdců a né podle mě.
marrek13
napsal(a):
Na to, abych posoudil, který trenér tomu rozumí, a který ne, jsem ještě moc malý pán, když na klisně jezdí ostatní členové, tak bez problému poslouchá, když jedem na vyjížďku ve skupině, tak se drží za ostatními koňmi, a jde za nimi, stejně jako na kolbišti, občas se orientuje podle ostatních jezdců a né podle mě.
A jak ti to jde na jiných koních? Je to lepší, nebo to cítíš stejně? Koně by se při výuce měli střídat, aby si jezdec nezvykl na jeden typ chodu, jeden způsob reakce koně atd. Časem totiž zjistí, že co mu funguje na jednom koni nemusí fungovat na koni druhém. I koně mají své dny.
Jéje, koukám, že jsem si nepřečetla přezdívku, celou dobu píšu ženskému pohlaví a Ty jsi chlap!! Tak pardon!!! Ony ty začátky nejsou lehké a opravdu ne všechno musí být nutně Tvoje chyba, i když se říká, že vždy je chyba na straně jezdce. To, že se kůň orientuje víc podle ostatních, než podle Tebe, je prostě stádový pud a značí to, že se kobyla na Tebe ze svého pohledu nemůže spolehnout, nechce/nemůže Tě respektovat. Zkus podle možností zesílit pobídky, přeci jenom, máš větší sílu než holky, to je deviza většiny chlapů v jezdeckém sportu. Nemyslím tím koně nakopat nebo vyškubat v hubě, ale být důraznější a hlavně důslednější, nevzdat tu pobídku po prvním neúspěchu, ale pokračovat, dokud neudělá, co po ní chceš. Třeba to bude později, ale bude a příště už to udělá rychleji. Pořád není jasné, kdy konkrétně Tě kobyla neposlechla - při jakém cviku, situaci, takže teprve podle toho si načíst v odborné literatuře přesnou pobídku a snažit se to "zlomit". A ještě jen tak okrajově... Jsou koně, kteří nemají rádi určité pohlaví a pokud je klisna jednou z nich a ostatní jezdci jsou dívky, může to být i takováto osobní antipatie. Tím neříkám, že to máš vzdát, ale bude to třeba trošku těžší z tohoto důvodu (jednu takovou feministku mám já, ale ta se rovnou při nasedání chlapa staví na zadní, ta má jasno od začátku
).