poníktoník
napsal(a):
Ahoj, no chtěla jsem se zeptat jak jste spokojení v Olomouckým kraji s pastvinami pro hříbata? Nedavno jsem to řešila a přišlo mi, že tu nic moc pořádnýho není.
Já jsem spokojená, moc! Sice mi trvalo pěkně dlouho vyhovující pastevko najít, ale našla jsem. Pravda, sice to není ustájení za 1000, ale hold člověk nemůže mít za málo peněz hodně muziky. Původně jsem taktéž hledala mezi těmi levnějšími, ale nenašla jsem vyhovující.
U těch levnějších mi hodně vadilo, že nebyl možný individuální přístup (krmím granule a chtěla jsem v tom pokračovat), krmení většinou probíhalo stylem vysypaných hromádek stejného množství ovsa a koně nažerte se. Takže opravdu bez možnosti koni dát třeba alejspoň vitamíny. Nebo nepřikrmovali vůbec. Jinde zase nahnali koně na zimu do malého prostoru (aby si nezničili pastviny) a koně stáli v bahně. Případně je na zimu zavřeli do velké haly s padokem. Nicméně já nechtěla ani druhý extrém - nekonečné pastviny a obrovské stádo, které je bez denní kontroly (není možné denně zkontrolovat všechny koně na 50 hektarech, možná tak z dálky, ale nikdo si nevšimne, že koňovi teče z oka, má sopel nebo mu teče krev z nohy).
Já měla výběr ještě užší, páč mám hřebce. Nakonec jsem našla pastevko 80km od domu, kousek od Zábřehu či Šumperku. Mlaďoch je s dalšími 3 hřebci smíšeného věku (od 1 do tuším 5 let), pokračuje v krmení granulek, denně je zkontrolován a ustajovatelka je moc fajn a opravdu se nebojím o to, že by se měl koník špatně. Ke koním se chová jako k vlastím, dokonce je všechny občas projede kartáčem (aby nezvlčeli), střídají a udržují pastviny. Nějaké zavírání do malého výběhu na zimu se nekoná... fakt jsem konečně našla to, co jsem hledala. Má stádo i s kobylkama, ale nevím, jestli má ještě místo :) Kdyžtak tu nechte kontakt a já ji sem odkážu...
poníktoník
napsal(a):
Ahoj, no chtěla jsem se zeptat jak jste spokojení v Olomouckým kraji s pastvinami pro hříbata? Nedavno jsem to řešila a přišlo mi, že tu nic moc pořádnýho není.
Přímo pro hříbata netuším, ale poblíž mě má majitel asi 8 hetarové pastviny: smíšené stádo s valachy a kobylami různého věku od hříbat po 25leté koně. Nyní roční hříbě a tříletá kobyla jsou oddělení od zbytku, aby si zvykli na nové prostředí a poté budou vpuštění do stáda asi 15 koní. Každopádně to není pro lidi, co mají rádi, že jsou koně v boxech a mají denní péči. Tady jsou koně prostě na volných pastvinách, dole mají potok s vodou (vydrží nezamrzlí i při mínusových hodnotách) a mají tam volné průchozí boxy, v zimě seno. Každý si o svého koně pečuje sám, ale samozřejmě při problémech se po domluvě starají ostatní majitelé i ostatní koně, když je potřeba. Je to asi 10 km od Litovle, cena 2000 za měsíc.