Dobrý den, potřebovala bych poradit. Vážím cca 74kg, jezdím rok (začátečník) a chtela bych si koupit koně, ale nevím jaké plemeno, aby me koník unesl a nečinilo mu to nejaký problém. Přemýšlela jsem nad haflingem, ČT nebo najekám americkým plemenem... také me napadl chladas, ale ten mi přijde zase moc velký a mohutný. Jaké máte zkušenosti? jaké plemeno je nejvhodnější? Děkuju za odpovedi
Tohle je podle mě hrozně těžký...jsou samozřejmě plemena která jsou stavbou ,,přizpůsobena,, na těžší váhu, ale upřímně..pokud je jezdec který se koni na hřbetu plácá jak ryba na suchu tak může mít stavbu sebelepší a stejně to bude činit nějaký problém a naopak, když je těžší jezdec ale umí to a dokáže jít s pohybem koně a nepřekáží mu tak klidně i lehčí plemeno koníka, proč ne.
Píšete začátečník, já si to takhle netroufnu říct, spíš sem měla potřebu napsat tohle.
Tahle diskuze je tu několikrát, zkuste hledat. Každopádně 74 kg mi nepřijde jako váha, kterou byste měla řešit. to je váha průměrného chlapa, kteří dřív (možná překvapivě) taky na koních jezdili.
Takže jakýkoliv průměrně rostlý teplokrevník by s tím neměl mít problém. Chlaďase naopak nebrat, mají pro ježdění méně vhodnou stavbu těla.
74 kg mi přijde jako váha naprosto normální. Do 85 kg by problém mít neměl žádný kůň (ne ponny nebo velmi drobní koně), který má zdravá záda a nohy. Takže spíše než na plemeno, hleďte při koupi na celkové zdraví koně a vybírejte podle sympatií, charakteru a temperamentu takového, který by vám vyhovoval.
Začátečník také věčně nebudete, zvláště poté, co si pořídíte vlastního koně, takže tím bych se také úplně nenechala svazovat... Ano, není třeba vhodné, abyste si koupila angličana rovnou z dráhy, ale nemusíte se obávat koně, který nebude umět vše na 1000% v okamžik jeho koupě, pokud vám jinak bude sedět...
Ještě také zvažte, v jakém režimu chcete koně mít (pastevně, boxově ustájeného, ...) a ujasněte si, kolik do koně měsíčně chcete, resp. můžete investovat. to je také docela důležité.
Podle toho si vyberte ideálně jedince z podobných podmínek, do jakých ho hodláte přivézt vy, vyhnete se tím spoustě problémů, které byste jako začátečník třeba ani neodhalila nebo zbytečně musela řešit, nevědouc proč se tak děje a co s tím udělat...
Po nějaké čase, získání zkušeností, si už budete moci troufnout na cokoli.