Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
31.3.2015 15:11
katkaa1

XXX.XXX.180.30

Je tu niekto kto chová mývalov? Chcela by som kúpiť mláďa ale zatiaľ som našla jediného chovateľa ktorý nevie či tento rok vôbec bude mať mladé. Tiež by ma zaujímali informácie o chove, na čo sa pripraviť a čoho sa prípadne vyvarovať :).

31.3.2015 21:36
rys.leo

XXX.XXX.217.156

Já mluvil s paní, která mývaly chová a říkala, že hrozně smrdí, což jsem se přesvědčil na vlastní nos. Zlatá kočičí moč proti tomu!
Říkala, že to není zvíře na chování doma a když jo, tak že si ho lidi pouští z klece jen za jejich přítomnosti a musejí mu přizpůsobit byt, protože je schopnej vlézt v paneláku do stoupaček a zahnízdit tam. Prej se všude prokouše.
Toť informace, které se ke mě dostali. Lepší, něco, než nic

1.4.2015 08:54
katkaa1

XXX.XXX.180.30

Ja ho nechcem mať v byte, ale vonku vo voliére s tým, že ho budem púšťať keď budem doma. Je to veľký vagabund to som si už zistila :)
Nemáte náhodou na tú pani kontakt? Môžete mi ho poslať aj na mail katkaa@centrum.sk.

1.4.2015 09:51
selmicka

XXX.XXX.248.236

Pokud Vás mývalové zajímají a máte vážný zájem, napište mi.Pokud máte i skype, spojíme se.Mývaly máme v chovu 15 let s menší přestávkou.
www.chovrysu.hys.cz

RN

1.4.2015 13:06
katkaa1

XXX.XXX.180.30

selmicka napsal(a):
Pokud Vás mývalové zajímají a máte vážný zájem, napište mi.Pokud máte i skype, spojíme se.Mývaly máme v chovu 15 let s menší přestávkou.
www.chovrysu.hys.cz

RN

Dobrý deň, ďakujem som v práci tu nemám Skype ale večer sa vám ozvem :).

3.4.2015 18:21
selmicka

XXX.XXX.248.236

MÝVAL SEVERNÍ,
je velice zajimavý chovanec, bezproblémový, dle mých zkušeností cca 15 let, s menší přestrávkou, stále zdravý, veterináře nevidíme.Pokud vytvořím podmínky, každý rok mládata.Velmi kontaktní ve venkovním výběhu.Každým rokem máme odchov 3 - 4 mládata.
Je dobré mít výběh větší, než je obvyklé.Co to znamená? Cca 30m2.Není to však podmínkou, ale dobrým nadstandartem pro médi, užijí si to.Čím větší, tím lépe.My máme cca 40 m2 pro pár.Mývalové v žádném případě NESMRDÍ, jak by se i někdo mohl domnívat.Zásadní výhodou je, že i ve výběhu chodí VŽDY na jedno místo na WC - určené k tomuto učelu.NEZNAČKUJÍ, jako kočky nebo šelmy. Zápach značkujičích koček je evidentní, silně smrdí. Mýval není cítit.

Je faktem, že naše mládata získalo několik žen, kteřé tvrdily, že mají zkušenosti s mývaly, jako miláčky a prý až, tak, že se prý snimi koupají ve vaně nebo s nim i dokonce i udajně i spí.

Muj názor je ten, že pokud mě mýval osloví a rozhodnu se pro jeho chov, vždy výběh a co největší.

Apropos, pokud nahlédne zájemce na naše stránky, zjistí, jaké výběhy naše zvířátka mají.A o to i de.

18.4.2015 11:38
selmicka

XXX.XXX.248.246

Krmení.

Mýval je taková "popelnice".Zbaští na co příjde.Jako všežravec určitě vybíravý není.Semele od masa, zeleniny, ovoce, pečivo, vařené brambory, přez granule pro psy, kočky.Velmi má rád dětské piškoty.Samozřejmě si dá myš, hlemýždě, žížaly atd.
Je na chovateli, jak pestrou škálu krmení svým chovancum dopřeje.
Zásada je vždy ta, že co nejpestřejší krmení je to nejlepší krmení.Ne, že bych tvrdil, že u mývalu je to podstatné, zřejmě né, jsou i chovatelé, co krmí pouze granulemi a zbytky pečiva a problémy nemají.Jak zdravotní, tak odchov je i u nich bezproblémový.
Snad i případné zájemce potěší, pokud se zmíním i o finanční náročnosti chovu.
Náklad je pouze na krmení.Pokud mám možnost ovoce, zeleniny a hlemýždu na zahradě, denně hrst granulí, suchý rohlík, roční částka na jednoho mývala činní cca 600 Kč.Pokud bych krmil pouze granulemi v ceně pruměrné, částka by byla cca 1.5 x vyšší.Pokud mám i zdroje zmíněné víše, částka roční se bude pohybovat na 1 myšáka cca 300 Kč.Protože to většinou chovatelum nedá a přeci jim přilepší nějakým nákupem.zejména v zimě, obdomím prostém hojnosti přírodních zdroju.
Pokud budu přičinlivý, nasbírám si jablka i na zimu, popřípadě kukuřici, kterou mají také rádi.At v jakékoliv době zralosti, tak i sušenou.Samozřejmě, třešně, švestky.Ty jim také moc šmakují.Kompoty.

Když shrnu poznatky z mé strany za dobu chovu těchto médu, mohu s jistotou konstatovat, že jsou to vskutku milí, zajimaví a čilí tvorové bez zdravotních problému.Zřejmě i velice inteligentní.Přidám zkušenost z mého chovu.
Cca před 10 lety, první pár mývalu byl přesunut do nového výběhu s petlicí, šubrem na zavírání.Zkonstatoval jsem, že jde težko zavírat a mýval to nemá šanci vubec otevřít.Avšak jaké bylo mé překvapení, když jsem za 2 dny zjistil, že jsou vrátka otevřená a duo je to tam.Máme kousek od baráku les, tak jsem se s nima rozloučil. Za 2 dny mi volal soused, vzdálený cca 600 m, že mývalové hospodaří v jeho složeným dříví venku.Odchytil jsem je do kesru a nechal na vrátka přivařit oka na visací zámek a od té doby je klid.
Petlici si prostě odšoupli.Museli však prostrčit přední nohu a zapracovat silou na šoupnutí, což se jim podařilo.

Z toho vyplývá, že musím při výstavbě výběhu pamatovat na tyto jejich dovednosti.Pokud nebude bytelný, se silným pletivem, vydají se na cesty.Snadno se vydolojí ven.Více chovatelu se mi u našeho chovu zmínilo, že se jim mývalové vybourali z výběhu.Chybou bylo většinou králičí pletivo.

At všem co mají tyto neposedy přeje štěstí.

RN

karunash

23.10.2016 16:52
karunash

XXX.XXX.145.43

Ahoj, manžel mi ho dovezl z Ameriky. Bylo mu 1měs. tak jsem ho vykrmila a bere mně jako maminku. S výchovou je na tom fajn, je fakt inteligentní až vyčuraný, má svůj záchod kam chodí, je velmi čistotný. v obýváku má dvoumetroví strom, netrhá ani neničí věci kolem protože se mu dostatečně věnuji. Má přísný dohled i výchovu a to funguje, je plně socializován, nechá se mazlit cizími, zvyklí na lidi tak ani nekouše pouze v zápalu hry jako štěňata. Je společenský. Důležité, Musí na to bejt Cites II. Který podléhá zákonu č.16/1997 Sb. O podmínkách dovozu a chovu medvědů. tj. pravidelné kontroly kastrace, a dále. Musí to nejprve schválit, a stojí 25tis i samotná péče je nákladná, alespoň u nás, dbáme na jeho zdraví. Když příjdeme z venku tak hupsne do vany a čeká na umytí je to zkrátka slaďouš.

Přidejte reakci

Přidat smajlík