Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
5.6.2009 13:29
kira

XXX.XXX.78.2

Dobrý den , mohl by dostat mixomatozu i králík již naočkovaný proti ní?Máme králíka naočkovaného , ale objevil se u něj hnisavý výtok z oka. Hlavu má , ale čistou bez zduřenin. Výtok se střídá u obou očí, tak jsem vyloučila mechanické poškození. U ostatních také očkovaných se to neobjevilo. Je možné , že se u něj nevytvořila imunita? Jak by jste radily postupovat. děkuji za radu.

6.6.2009 09:21
agria

XXX.XXX.227.68

kira napsal(a):
Dobrý den , mohl by dostat mixomatozu i králík již naočkovaný proti ní?Máme králíka naočkovaného , ale objevil se u něj hnisavý výtok z oka. Hlavu má , ale čistou bez zduřenin. Výtok se střídá u obou očí, tak jsem vyloučila mechanické poškození. U ostatních také očkovaných se to neobjevilo. Je možné , že se u něj nevytvořila imunita? Jak by jste radily postupovat. děkuji za radu.

Dobrý den, myslím si, že je to možné. Sama jsem měla kdysi takovou samici. Ta měla trochu otoky, ale přežila a dál jsem pak na ní chovala. Nemohl třeba chytit průvan nebo není v prašném prostředí? Zkusila bych kapat do očí třeba Opthalmo nebo pak mast.

6.6.2009 13:17
kralikaar

XXX.XXX.81.105

kira napsal(a):

Zdravím.Určitě,vše je možné,zvláště v chovu králíků-to nikdy nevíte.Ale když králíčky očkujete je větší šance že se na ně myxomatoza nedostane.Jinak je tu spoustu dalších nemocí... ano,když maji v očích hniz je asi pravděpodobné,že myxomatozu nebo kokcidiozu budou mít.Zkuste přejet králíka rukou po páteři.Když budou nemocní ucítíte ,,pilku" jako by vytoupla pateř a hodně ucítíte páteřní kostičky.Ten hniz může být z prachu-z granulí,ječmene,sena,pilin,slámy apod.Ať se daří.Viktor ILLE

26.6.2009 10:06
kira

XXX.XXX.78.2

kralikaar napsal(a):
Zdravím.Určitě,vše je možné,zvláště v chovu králíků-to nikdy nevíte.Ale když králíčky očkujete je větší šance že se na ně myxomatoza nedostane.Jinak je tu spoustu dalších nemocí... ano,když maji v očích hniz je asi pravděpodobné,že myxomatozu nebo kokcidiozu budou mít.Zkuste přejet králíka rukou po páteři.Když budou nemocní ucítíte ,,pilku" jako by vytoupla pateř a hodně ucítíte páteřní kostičky.Ten hniz může být z prachu-z granulí,ječmene,sena,pilin,slámy apod.Ať se daří.Viktor ILLE

Dobrý den , až na ten výtok z očí je ve velmi dobré kondici. Trvá to už třetí týden , ale máme králíky pod střechou v přístavku . Jsou uzavření, nefouká na ně a je tam betonová podlaha tak se ani nepráší. Ještě je v to nejvyšším kotci cca 1,5m nad zemí.Podestýláme stále stejným senem, tak jsem vyloučila i tu podestýlku. Seno si nosím v pytlích a strop nad nimi je plný z překližky tak ani nic nepropadává. Samci se daří jinak dobře, je to belgický obr, má 14 měsíců a 9,6 kilo. Včera jsem ho vážila a celkově je "oplácaný" . Doufám , že mu nic víc nebude, zkusím ten oftalmo septonex.Pěkný den.

12.4.2013 23:19
venca21

XXX.XXX.220.211

Jen aby to nebyla TOXOPLAZMÓZA.Jedna ze samic to tak měla,stále v kondici mnoho mláďat ale teklo ji z očí.Veter..diagnostikoval tuto nemoc a dal ji injekci a říkal jestli přežije tak za týden dostane druhou a bude to v pořádku.No...nepřežila.

13.4.2013 05:50
kachna

XXX.XXX.188.76

venca21 napsal(a):
Jen aby to nebyla TOXOPLAZMÓZA.Jedna ze samic to tak měla,stále v kondici mnoho mláďat ale teklo ji z očí.Veter..diagnostikoval tuto nemoc a dal ji injekci a říkal jestli přežije tak za týden dostane druhou a bude to v pořádku.No...nepřežila.

a můžu se zeptat, jak provedl veterinář diagnostiku choroby?
Ať vzpomínám, listuju v učených knihách nebo googlim horem dolem, všude mi vychází, že králík je mezihostitel a onemocnění u něj probíhá bezpříznakově?

13.4.2013 17:05
ivankav

XXX.XXX.213.224

kralikaar napsal(a):

smajlíksmajlík Co to tu kážete za bláboly a mícháte hrušky s jablky? Hnis (od slova hnisat nikoliv hnizatsmajlík) v očích nesouvisí s kokcidiozou. S myxomatozou pochopitelně ano. Pilku (vyhublý hřbet) sice může mít králík i při myxomatóze, ale to už bude vyhublý, skoro na konci a výtok z nosu a očí takový, že ho určitě nepřehlédnete a určitě už bude jasné, co mu je. Nejlépe utratit hned a ušetřit mu trápení a taky zabráníte další šíření v chovu.
Při kokcidioze pilku mívá, skřípe zuby a mívá nafouklé bříško, na rozdíl od myxomatozy se to dá vyléčit, i když takové zvíře už nikdy nedá takový užitek jako to, které ho neprodělalo, proto je lepší prevence.

13.4.2013 17:04
ivankav

XXX.XXX.213.224

kralikaar napsal(a):

smajlíksmajlík Co to tu kážete za bláboly a mícháte hrušky s jablky? Hnis (od slova hnisat nikoliv hnizatsmajlík) v očích nesouvisí s kokcidiozou. S myxomatozou pochopitelně ano. Pilku (vyhublý hřbet) sice může mít králík i při myxomatóze, ale to už bude vyhublý, skoro na konci a výtok z nosu a očí takový, že ho určitě nepřehlédnete a určitě už bude jasné, co mu je. Nejlépe utratit a ušetřit mu trápení a taky zabráníte další šíření v chovu.
Při kokcidioze pilku mívá, skřípe zuby a mívá nafouklé bříško, na rozdíl od myxomatozy se to dá vyléčit, i když takové zvíře už nikdy nedá takový užitek jako to, které ho neprodělalo, proto je lepší prevence.

15.4.2013 20:46
Helča

XXX.XXX.205.51

No to by mě taky docela zajímalo, mám stejný problém... Naočkovaný samec, výtok z oka hnisavý a už víc jak týden používám různé oční mastě a vody, ale zlepšení žádné. Spíše se mu to zhoršuje..
Potravu příjmá normálně a vodu pije taky. Nevím o co by se mohlo jednat. V oku to má spíše zarudlé jen v koutku, zbytek oka je normální.smajlík

16.4.2013 11:51
wandys53

XXX.XXX.10.4

Trochu surové, ale rychle králíka zlikvidujte a vše dokonale vydezinfikujte. Aby jste později
nemusela likvidovatcelý chov a spálit králikárnu.

29.4.2013 13:22
maxmilien

XXX.XXX.179.228

Dobrý den, mohu se zeptat jaké máte zkušenosti s očkováním (myxomatozy a moru) u březí a kojící samice ?

Uživatel s deaktivovaným účtem

29.4.2013 13:27
Uživatel s deaktivovaným účtem

maxmilien napsal(a):
Dobrý den, mohu se zeptat jaké máte zkušenosti s očkováním (myxomatozy a moru) u březí a kojící samice ?

Z hlediska vakcinace to není problém. Ale stresovat vysokobřezí samici nebo samici, která má mláďata v hnízdě, se nemusí vyplatit.

29.4.2013 13:28
Helča

XXX.XXX.205.51

Březí samice se očkovat nemají, ale kojící 3 týdny po vrhu již očkuji...

29.4.2013 13:30
Helča

XXX.XXX.205.51

takže samcovi se oko vyléčilo, mazala jsem a kapala a ted už má očko v pohodě... myslím, že vaše rešení by bylo opravdu trochu šílené, kor, když nevíte o jakou nemoc jde... vypadá to, že to byl jen nějaký zánět..

29.4.2013 13:31
maxmilien

XXX.XXX.179.228

Děkuji, včera u nás byl ,,veterinář,, a nutil mě samice naočkovat - já mu tvrdila to samé a on se tvářil jako bych byla nějaká hysterka, že nechci ...

29.4.2013 13:35
Helča

XXX.XXX.205.51

já si očkuju vše sama a opravdu mi veter. řekla at březí samice neočkoju... ale každý vet. na to má asi svůj názor, nebo co smajlík

29.4.2013 13:45
maxmilien

XXX.XXX.179.228

no my se teď přestěhovali a tomu co je v okolí se nedá ani říkat veterinář .. když se něco děje raději jedeme do brna, kde vím že bude o zvíře jakštakš postaráno ... v okolí sme vyzkoušeli asi 3 pány co dostali diplom asi jen za docházku a zasloužili by si ho hned vrátit smajlík

29.4.2013 13:51
Helča

XXX.XXX.205.51

no tak to je potom fakt problém, většina vet. je tak akorát dobrých na pejsky a kočky a někdy ani to ne, ale málokterý dokáže opravdu pomoc a poradit, pokud sám např. králíky nechová... vím to také z vlastní zkušenosti, bohužel je to tak...

Přidejte reakci

Přidat smajlík