Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
5.12.2010 09:56
nitraner

XXX.XXX.37.68

pro lepší čitelnost jsem list č. 27 rozdělil na tři části
část první

5.12.2010 10:01
nitraner

XXX.XXX.37.68

dokončení příspěvku př. Siky v daném spravodaji klubu KCHKMP

5.12.2010 11:11
jakis

XXX.XXX.79.149

Veľmi dobrý začiatok k téme Kuvm:-). Chcel som niečo podobné otvoriť v moderovanom fóre, ale si ma predbehol. Myslím, že v tom príspevku o vzniku Kuvm je všetko obsiahnuté. Bude potrebné však doplniť z jeho histórie viac z ČR. Na slovensku vďaku klubu KANINO je Kuvm dobre podchytení. Ja som už dlhšiu dobu Kuvm z chovu vynechal. Teraz pracujem už doma tak na nový chov bude hádam viac času. Ešte raz vďaka, že si si dal s tým prácu - JS.

5.12.2010 13:17
nitraner

XXX.XXX.37.68

jakis napsal(a):
Veľmi dobrý začiatok k téme Kuvm:-). Chcel som niečo podobné otvoriť v moderovanom fóre, ale si ma predbehol. Myslím, že v tom príspevku o vzniku Kuvm je všetko obsiahnuté. Bude potrebné však doplniť z jeho histórie viac z ČR. Na slovensku vďaku klubu KANINO je Kuvm dobre podchytení. Ja som už dlhšiu dobu Kuvm z chovu vynechal. Teraz pracujem už doma tak na nový chov bude hádam viac času. Ešte raz vďaka, že si si dal s tým prácu - JS.

Neni zač, když bude více času prohledám ještě Chovatele zlet 80 - 93 zda tam nebude zmíňka, pokud bylo provedeno uznávaci řízeni na nějaké plemeno bude o něm jistě zmíňka, ale kdyby to tak bylo nebylo by na výstavě v Hlinsku uváděno "výzkumný chov"

Jak budu v lednu na Přerovsku, poptám se pamětníků, nebo lidí staršího data narození.

Je možné že se potkáme v lednu na speciálce KANINO v Trenčianských Stankovciach.

5.12.2010 15:16
jery

XXX.XXX.29.48

Je smutné,že jako adept na posuzovatele králíků neznáte nedávnou historii našeho králíkářství,nemusel by jste běhat po Přerovsku a zajel si za pánem,který kuní velké vyšlechtil a to za panem Vránou do Zborovic,který je chová dodnes.Můžete si sehnat katalog z brněnské výstavy v roce 1986 kde je vystavil pan Růžička v bodové příloze se dočtete,že na ně obdržel 93,92 bodů a jeden byl neklasifikován.smajlík

5.12.2010 16:26
jakis

XXX.XXX.79.9

jery napsal(a):
Je smutné,že jako adept na posuzovatele králíků neznáte nedávnou historii našeho králíkářství,nemusel by jste běhat po Přerovsku a zajel si za pánem,který kuní velké vyšlechtil a to za panem Vránou do Zborovic,který je chová dodnes.Můžete si sehnat katalog z brněnské výstavy v roce 1986 kde je vystavil pan Růžička v bodové příloze se dočtete,že na ně obdržel 93,92 bodů a jeden byl neklasifikován.smajlík

I keď Kuvm vekom je len 25 -ročný, to neznamená, že každý či už posudzovateľ alebo starý chovateľ musí poznať históriu plemien. Prepáčte tu nejde o znalosti, ktoré myslíte ale z mapovať serióznu históriu Kuvm a podchytiť chovateľov, ktorým sa toto plemeno páči. Začiatok Vášho príspevku sa mi nepáčismajlík. v Budúcnosti radšej vynechajte túto rubriku, keď nechcete pomôcť. Ďakujem.

5.12.2010 16:32
jery

XXX.XXX.29.48

Nejde o pomoc,ale o mapování historie,kterou se vy snažíte překroutit!!!!A on by jí měl trochu ovládat :-(

5.12.2010 16:41
jakis

XXX.XXX.79.9

jery napsal(a):
Nejde o pomoc,ale o mapování historie,kterou se vy snažíte překroutit!!!!A on by jí měl trochu ovládat :-(

Ale však on začal dobre, keď otvoril toto fórum. Priateľu tak ste mu mali poradiť, kam má ísť a nie hned od žiadať aby vysypal históriu Kuvm. Ani ja ju v ČR neovládam. Ako som už písal menil som králiky s nebohým p. Ružičkom, s pr, Polehňom, v kontakte som bol a stále s pr. Jahodom. V SR mám prehľad, ale to Kuvm nestačí potrebuje história doplniť od čias keď začínal p. Vrána. Ani to nevieme aké plemená použil pri Kuvh - treba doplniť.smajlík

5.12.2010 20:23
nitraner

XXX.XXX.37.68

jery napsal(a):

Copak Vás "Myšáčku" štve? Pokud jde o uznání tak byl uznán Kuvm řádným uznávacím řízením na Slovensku, jak je uvedeno na nemoderce, to je holý fakt. Pokud jde o Českou republiku doplňte datum a místo, kdy došlo k uznání a pak mně napadejte z neznalosti. To co je důležité, je znalost pravidel pro posuzování a znalost standardů a jejich výklad. Od toho však budou jiní, kteří je budou hodnotit. Buď je budu znát a uspěji, nebo ne. Co mně zajíma, a na to jsem zatím odpověď nedostal je kdy a kde došlo k uznání tohto barevného rázu v rámci Kuv. Pokud budu jenom trochu znalý historie, což dle Vás nejsem, zákonitě mne musí napadnout otázka "kde udělali soudruzi chybu?"

Tak se podívejme společně a pak mně opravte, tam kde se mýlím.

vzorník z roku 1986, popisuje (červeně označené) možnost vystavení vrámci ČSSR uveděné plemena a barevné rázy, prestože jsou ještě ve výzkumném chovu........ předpokladem asi bylo jejich brzké uznání? /za příklad použiji Dl/, asi jo protože Dl byl u nás uznán v květnu 1986
kaldu si otázku proč né Kvum jako barevný ráz? stejně jak ČS žel?
další otázkou je - proč se posuzovali Kuvm body když to řád pro posuzování králíků zakazoval?
další otázjou je - proč by pak byli povolováný nové výzkumné chovy? na uznané plemená a barevné rázy jsou přeci regeneračné chovy byť se tenkrát (i nedávna minulost) používali stejné značky "číslo - P"
Pokud by jste snáď chtěl namitnout, že v listopadu ještě nebyl vzorník k mání na národní výstavě, že se eventuelně posuzovalo dle vzorníků z roku 1973 - tak pro regenerační a výzkumné chvovy platili stejná pravidla i v tomto vzorníků.

Můžete mi prosím doplnit mé chabé znalosti? A dát na ně odpovědi? Nebo mi poraďte kde si to mám přečíst, pokud ji mám znát. Velice rád bych si doplnil svou knihovnu, což činím pořád, ale pokud jste to někdy dělal, tak jistě víte že něco již není v oběhu a nejsem sám kdo scháni historii. Tak mi příjde návrh "sežente si" jako projev naprosté zlomyslnosti. Apropo mám jej, bohužel v 1986 jsem k němu nedostal dvojlístek z oceněním, a ušetřím Vás odpovědi typu " neměl jste si jej stratit" - mám rodokmeny i oceňovací lístky od králíků co jsem tam koupil.
Jak jsem uvedl na nemoderce, nemám žádný zájem na překrucování historie.

5.12.2010 20:25
nitraner

XXX.XXX.37.68

stať pro posuzování regenerace a výzkumu

5.12.2010 20:27
nitraner

XXX.XXX.37.68

5.12.2010 20:30
nitraner

XXX.XXX.37.68

seznam povolených výzkumných chovů dvě leta pro vyjití vzorníků z roku 1986

tak jistě v meziobdobý Kuvm jako barevný ráz uznán nebyl
Jak jsem uvedl výše, upřesněte prosím, co bych měl ještě znát? Historíí? Jakou?

5.12.2010 20:36
nitraner

XXX.XXX.37.68

nitraner napsal(a):
seznam povolených výzkumných chovů dvě leta pro vyjití vzorníků z roku 1986

tak jistě v meziobdobý Kuvm jako barevný ráz uznán nebyl
Jak jsem uvedl výše, upřesněte prosím, co bych měl ještě znát? Historíí? Jakou?

pardon, upsal jsem se "jeden" rok po vyjití

7.12.2010 09:53
nitraner

XXX.XXX.37.68

Abych to nějak uzavřel, když nikdo více nereagoval, zde je část pojednávájící ze samého počátku šlechtění Kuv králíků v Československu
M.V - jsou skratky Martin Vrána
O spojení Ni x Kum se zde taky dočtete, nebylo moc doporučováno, tohle spojení se začlo provozovat až v polovině 80 let, kdy se na regeneraci Ni požili Vm, což přineslo Ni králíky s "gg", ve značné míře. Což následně vedlo k tomu že ve vzorníků z roku 1986 jsou u Ni uvedený genotypy s "GG" i "gg", neodpustím si na toto konto jednu poznámku, Slováci zde promarnili šanci na šlechtění Vmš, ale to jsem odbočil,

7.12.2010 09:56
nitraner

XXX.XXX.37.68

kousek ze standardu jak byl zveřejněn v roce 1981

7.12.2010 10:18
nitraner

XXX.XXX.37.68

ze směrnice pro uznávaní novošlechtění - dříve výzkumných chovů:

Minimální počet zvířat pro uznání novošlechtění je deset kusů. Musí se jednat o příslušníky obou pohlaví, alespoň dvou nepříbuzných linií a zastoupeny musí být dvě generace zvířat. Všechna zvířata musí splňovat kritéria pro posouzení podle navrhovaného standardu. Nesmí být udělena klasifikace „nchn“. Převažovat by měla klasifikace „nvn“. V některých případech lze do tohoto počtu započítat i jedince, kteří neodpovídají navrhovanému standardu z hlediska zbarvení resp. kresby (např. celobarevná zvířata u strakáčů). Jejich počet však nesmí překročit 30% z celkového počtu předvedených zvířat. Pro kontrolu správnosti původů a jiných údajů je chovatel povinen předložit „uznávací komisi“ rodokmeny předvedených zvířat, resp. jejich kopie.
O výsledku uznávacího řízení je majitel novošlechtění písemně informován. V případě uznání novošlechtění je zařazen standard nového plemene resp.barevného rázu do Vzorníku plemen králíků a plemeno resp. barevný ráz přechází na běžnou registraci a bodové oceňování.
V odůvodněných případech může standartová komise ÚOK CHK rozhodnout o zařazení nového plemene resp.barevného rázu do Vzorníku plemen králíků bez předchozího uznávacího řízení.

pro tuto diskusy je podstatný posledný odstavec, který byl zřejmě použit. Pravdepodobně tak rozhodla komise před vydaním vzorníků v roce 1994. To je ale jenom pouze moje doměnka, kterou nemůžu písemně doložit

Mím přáním bylo a je vnést trochu světla do tohoto problémů, jak kdo naloží s danýma informacema je už jeho problém.
Závěr nečiním žádný, neboď nemám všechny písemnosti které by jistě doplnili mezery v časovém sledu do uznání a zařazení do vzorníků či už ČR nebo SR

:-)) a největší radost má manželka - uklidím veškeré časopisy z obiváku :-))

23.12.2010 19:25
jakis

XXX.XXX.109.195

Ako jeden z chovateľov Kuvm pri jeho vzniku prikladám správu z môjho chovu pre ÚOK králikov z r. 1991

23.12.2010 19:37
jakis

XXX.XXX.109.195

jakis napsal(a):
Ako jeden z chovateľov Kuvm pri jeho vzniku prikladám správu z môjho chovu pre ÚOK králikov z r. 1991

Jeho popis som uverejnil na

23.12.2010 19:40
jakis

XXX.XXX.109.195

jakis napsal(a):
Jeho popis som uverejnil na

www.ifauna.sk

10.9.2011 21:54
nitraner

XXX.XXX.37.68

žeby článek v chovateli byl odezva na tuhle diskusi ? tak pánove měli odpovědět i na otázky které jsem zde položil...........

Přidejte reakci

Přidat smajlík