Rád bych se zeptal kdy je dobré naočkovat králíky. Ty moje jsou očkované na podzim. Založil jsem chov před týdnem a nerad bych něco zanedbal. V jednom s článků očkovat nebo neočkovat sem si přečet mnoho názorů. Já budu raději očkovat. Prevenci jak předcházet nemocem samozřejmě budu také provádět. Jestli mě poradíte vaší preventivní léčbu rád si jí přečtu.
Dík moc Pavel
pokud to zkusím zjednodušit a vynechat detaily (druh vakciny, stáří zvířete, počasí .. otom všem už jste asi četl v dalších diskuzích), tak si zkuste zvolit určité časové schéma, které se budete snažit (s ohledem na plánovanou dobu narození mládat) aplikovat každý rok.
Tzn. očkovat na mor a myxomatozu třeba v květnu - pro mor tím máte na rok vystaráno a proti myxomatoze tím pokryjte 6 nejrizikovějších měsíců ( já osobně už na podzím proti myxomatoze nepřeočkovávám, pokud vyloženě nemám mladé, které potřebuji naočkovat proti moru - v tom případě to všechno dostanou v kombinované vakcině). No a pak záleží jak se Vám narodí mládata - bud v tom květnu budou už dostatečně stará, tak je také naočkujete anebo nebudou a pak prostě počkáte po 10. týdnu stáří pak teprve je naočkujete.
Naprosto souhlasím, takto to dělám co chovám králíky a vše v pořádku. Očkuji ale o něco dříve (aby byly již v květnu imunní). Tedy asi tak v půli dubna, ale někdy když s tím musím o něco šoupnout (kvůli stáří mláďat) a také se nic nestalo, ale bezpodmínečně se to musí stihnout do půli až konce května !
Dávám pestorin mormyx
pavelmasek
napsal(a):
Rád bych se zeptal kdy je dobré naočkovat králíky. Ty moje jsou očkované na podzim. Založil jsem chov před týdnem a nerad bych něco zanedbal. V jednom s článků očkovat nebo neočkovat sem si přečet mnoho názorů. Já budu raději očkovat. Prevenci jak předcházet nemocem samozřejmě budu také provádět. Jestli mě poradíte vaší preventivní léčbu rád si jí přečtu.
Dík moc Pavel
Vždy záleží na použité vakcíně - mono vakcíny se očkují jednou za rok, kombinovaná jednou za půl roku. Tudíž si musíte zjistit první vakcínu, kterou byly očkovaní ti Vaši "stávající" (chovní) a podle toho naočkovat je a až budete mít mláďata, tak ta se začínají očkovat od 10.tého týdne - další schema opět dle použité vakcíny. Mono vakcíny jsou - myxoren (myxomatoza) pestorin a castomor (mor), tyto vakcíny se očkují každá zvlášť !2! jehlami - nesmí se smíchat. Kombinovaná vakcína se jmenuje pestorin-mormyx a tu musíte očkovat co 6 měsíců, aby byl králík stále v imunitě. Vždy očkujete ještě v imunitě (klidně o měsíc dříve, než déle), nenechávejte účinnost vakcíny procházet!
kralikofil
napsal(a):
Vždy záleží na použité vakcíně - mono vakcíny se očkují jednou za rok, kombinovaná jednou za půl roku. Tudíž si musíte zjistit první vakcínu, kterou byly očkovaní ti Vaši "stávající" (chovní) a podle toho naočkovat je a až budete mít mláďata, tak ta se začínají očkovat od 10.tého týdne - další schema opět dle použité vakcíny. Mono vakcíny jsou - myxoren (myxomatoza) pestorin a castomor (mor), tyto vakcíny se očkují každá zvlášť !2! jehlami - nesmí se smíchat. Kombinovaná vakcína se jmenuje pestorin-mormyx a tu musíte očkovat co 6 měsíců, aby byl králík stále v imunitě. Vždy očkujete ještě v imunitě (klidně o měsíc dříve, než déle), nenechávejte účinnost vakcíny procházet!
Podle mě je očkování Pmormyx-em dvakrát do roka naprosto zbytečné. Králíky očkuji aby byly proti myxomatóze imuní přes léto, kdy je také jediná možnost přenosu tohoto onemocnění (přenáší ho bodavý hmyz).