Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
15.3.2011 13:04
antonín

XXX.XXX.159.1

Dospělá samice mi asi před čtyřmi dny přestala žrát. Když ji prohmatám břicho je slyšet vodu. Předpokládám, že je to kokcidioza. Podávám jí Sulfamidin. Jinak všem králíkům dávám jedenkráte týdně 10% roztok vody s octem.
Máte někdo zkušenosti s vyléčením králíka, nebo je to zbytečné pokud je ve stádiu, kdy slyšíte žbluňkat vodu ve střevech ? Jakou používáte prevenci ?
Děkuji za odpověď a reakce. smajlík

15.3.2011 13:09
antonín

XXX.XXX.159.1

Ještě doplnění. Krmím pouze suchým a vodou. Slyšel jsem, že Kokcidiózu dostane králík#premyslim i pojídáním bobků, ale mám je v naprosté čistotě. Tak nevím. smajlík

15.3.2011 19:16
jarvan

XXX.XXX.15.114

to kokcidióza nebude, vypadá to spíše na enterokolitidu. Doporučil bych dietu seno, trochu ovsa, vodu. Většinou to po pár dnech odezní. Důležité je rychle neměnit stravu, možné je to, že jste to třeba přepískla s tím octem. Raději podávám acidomit, ten ocet mi přijde ne příliš vhodný.
Stávalo se mi to někdy u mladých při rychlé změně stravy, nebo příliš brzkém přechodu na ječmen, či nějakém stresu v chovu.

koukněte na nemoderce na téma úhyn králíka, tam to bylo také řešeno.

15.3.2011 22:02
kralikofil

XXX.XXX.221.2

Dospělé králíky kokcidioza moc neohrožuje - pokud králík nepřijde s nákazou do styku a jeho imunitní systém je oslaben. Králíci trpí na různé trávící potíže, většinou vinou špatné stravy (např. přemíra sacharidů či nedostatek vitaminů a minerálů, nadbytek bílkovin aj.) či šokovou změnou stravy. K nápravě většinou stačí probiotika + senová dieta. Velmi vážný problém je pokud králík odmítá přijímat potravu - k nekroze střev dochází již po 24 hodinách, proto je důležité takového králíka dokrmovat kašovitou stravou (rozmixované grnule, ovesné vločky, aj. ) stříkačkou (min 50 ml/kg/den). Pokud se problém zanedbá, často již zvíře nelze zachránit. Je dobré mít v zásobě léky na podporu trávení - degan, ranital aj. (dostanete od veterináře či praktického lékaře tablety, ty se pak rozpouští a stříkačkou vpraví do tlamy zvířete).

16.3.2011 09:16
antonín

XXX.XXX.158.1

Děkuji zan rady. Bohužel se mi nepopdařilo samici zachránit. Je to pro mne nová zkušenost. ještě jednolu děkuji.

16.3.2011 09:41
3111943

XXX.XXX.104.251

Byla to paréza.Doporučuji číst časopis Chovatel.Tam bylo napsáno dost kvalitních rad od odborníků.MVDr.Vavrouch,MVDr.Martinec.Ing.Zadina před lety napsal odbornou knihu o chovu králíků.

16.3.2011 11:05
kralikofil

XXX.XXX.36.70

antonín napsal(a):
Děkuji zan rady. Bohužel se mi nepopdařilo samici zachránit. Je to pro mne nová zkušenost. ještě jednolu děkuji.

Pokud budete mít někdy nějaký zdravotní problém u králíka, se kterým si nebudete vědět rady, doporučuji zvednout telefon a zavolat na VFU Brno - pan doktor Jekl či Haptman (prac. doba od 8 - 15 hod, s polední přestávkou kolem 12 či 13 hod, jen všední dny tel.: 541 562 368). Oba doktoři Vám velice rádi poradí i dle popsání příznaků. Byla jsem tam osobně u pana doktora Jekla - opravdu nejlepší odborník přes králíky v ČR. Na místě se vyplňuje dost podrobně i dotazník - od stravy zvířete, přes prodělané nemoci - prostě jako v lidské nemocnici. Každopádně jak léčit poruchu trávícího ústrojí veterináři specialozovaní na králíky již moc dobře vědí. Nejúčinnější je vždy podání léků injekčně, pokud někdo nechce, tak dává tablety rozpuštěné ve vodě. Jak jsem psala výše - dobré je mít doma léky na podporu trávení (jen na předpis - tzn. od veterináře - nechá si dost zaplatit, či lékaře), pak také je výborný sab-simplex (volně dostupný v lékárně - je určený pro mimina na prdíky - tudíž na plynatost = mírné nadmutí), dobrý je také kmínový odvar (čajová lžička kmínu přelít 2 deci horké vody, nechat vylouhovat a podávat vlahé stříkačkou, dobré je mít doma v zásobě stříkačku (také volně v lékárně - na velkého králíka klidně 5 ml, u malého používám 1 ml či 2 ml). Léky na bolest (králík na bolest reaguje velice citlivě, tudíž pokud dostane léky, lépe reaguje na další léčbu) se seženou asi nejspíš jen u veterináře (jen vhodné pro králíky). A samozřejmě okamžitě jak králík přestane žrát, tak začít dokrmovat. A pozor na sacharidy - u chovných jedinců by jich mělo být podáváno jen trochu a hlavně vitaminy a minerály - přírodní jsou zelenina, tráva, umělé jsou např. acidomid, optimin, roboran aj. stačí si vybrat. Já mám zkušenost s obojím - při porovnání je vidět, že králíkovi více svědčí přírodní vitaminy a minerály. Dlouhodobého podávání chemie se bojím, přeci jen je to pro organizmus nepřirozené. Tudíž rozhodně nepoužívám ani žádná okyselovadla - po čase dokáží zlikvidovat trávení.

18.3.2011 08:35
3111943

XXX.XXX.104.251

Proč všichni odpovídáte na něco jiného,než zněl původní dotaz a pletete začátečníkovi hlavu??

1.4.2011 07:26
evina66

XXX.XXX.202.71

Pokud je "slyšet vodu" v břiše vypadá to spíš na žbluňkavku - enterokolitidu. A to je průser. Zkuste dietu voda + seno, podívejte se tady někde na debatu o enterokolitidě, jsou tam jiné léky než na kokci.Toho octa dáváte , podle mě moc. Acidomidu se dává 10ml na 1000ml vody = 1% roztok, ne 10%. Zkuste si to ochutnat:-( .

Přidejte reakci

Přidat smajlík