Dočetla jsem se v diskusi o belgickém obru, že má-li králík málo prostoru, tak i méně roste. Nevíte, jestli to platí také u zakrslíků?
Mám problém, že moji zakrslíci dosahují horní hranice váhy 1,25 kg a snažím se je "zmenšit". Bohužel je chovám v travnatém výběhu. Předem děkuji za Váš názor.
usaci
napsal(a):
Dočetla jsem se v diskusi o belgickém obru, že má-li králík málo prostoru, tak i méně roste. Nevíte, jestli to platí také u zakrslíků?
Mám problém, že moji zakrslíci dosahují horní hranice váhy 1,25 kg a snažím se je "zmenšit". Bohužel je chovám v travnatém výběhu. Předem děkuji za Váš názor.
budu věřit tomu, že dotaz měl vyznít tak, zda králíci ve výběhu rostou rychleji než v kotci, protože to s tím růstem platí až v případě nedostatku prostoru, což je prasárna.
- ne, nesetkala jsem se s tím, naopak, co znám králíky z výběhů, jsou to, jako mláďata, takové vylítané nudličky a ne ty oplácané buchtičky z kotců (to je asi jediné zvýhodnění, bohužel náš standard preferuje ty buchtičky).
- 1,25 kg přece není horní hranice váhy. Ta je 1,5 kg. 1,25 je horní hranice pro 10ti bodové hodnocení.
Hledala bych chybu v chovných párech a hledala zvířata s holandskými předky (zejména samci)
usaci
napsal(a):
Velikost má každé zvíře danou geneticky. Co se týče zakrslíků, spíše se je snažte "zvětšit" než zmenšit. Zakrslík pod kilo je skoro neživotaschopný. I samička má mít více jak kilo, pokud je určena pro chov. Miniaturizací akorát dosáhnete nemocných zvířat, což už se bohužel děje - problémy se zuby, s trávení aj.
usaci
napsal(a):
Proč bohužel ?
Já je mám v králíkárně , ale když je slušné počasí , jsou venku.
Jsou roztomilí , hraví a . . . .jsou jako buchtičky.
Probíhají rourama , honí se , přeskakují je . . . .užívají si.
"Roury" - jejich odřezky , jsem sebrala někde u výkopu .
Králíci je neokusují .
Určitě bych také viděla ten problém geneticky (doporučuji předky z cizích zemí-holandsko, nemecko, rakousko) a nebo je problém v krmení, muzu se zeptat co krmíte, já osobně chovám zakrslé modré a zakrslé stříbřité světlé (samozrejme na vystavy), pokud krmíte směsy ze zverimexů, viděla bych problém v nich (slunečnice, kukuřice, pšenice a další složky těchto směsí pro ně nejsou vhodné), nejlépe je krmit granule+ oves (také seno, voda, zelenina). Pokud granule tak buďto chovné anebo bych vám doporučila berkelfutter krauter light (osobne s nim mam jen ty nejlepší zkušenosti)http://www.apetit.cz/rubrika/berkel-futter/
Výslednou velikost jedince jistě ovlivní velikost rodičů. Po 5kg rodičích 10kg neuděláte. Omezit růst prostorem, jde jen při nedodržení ani minimálních rozměrů, takže souhlasím s názorem výše, že jde o svins..o. U zakrslíků je velikost podmíněna geneticky. Podobně jako u strakáčů, se i zde rodí "přerostlí" zakrslíci, podmíněni geneticky na oněch 1,5kg (delší ouška, tělo, méně kulatá hlavička), klasičtí zakrslíci a "trapaslíci". Ti jsou ale většinou neživotaschopní. U jednoho vrhu jsem si myslel, že mám právě "přerostlého" samečka a klasickou samičku. Sameček však má aktuálně okolo 900g a tak uvažuji, že spíš se podařilo odchovat "trpasličí" samičku. Sám jsem zvědav, až ji uvidím u nových majitelů. Někteří chovatelé využívají do chovu menší samce (kilo) a ony přerostlé samičky, neb mají lepší reprodukční vlastnosti. To je ale pochopitelné. Někdo, aby zabránil růstu nadějných samečků, je po dosažení hmotnosti nechá skočit na samičku. Tito chovatelé tvrdí, že samci poté přestanou tolik růst. Jinak, nikdo tu neradí zařazovat králíky pod 900g, takoví ani nejsou povoleni zařazovat do chovu.