potuf
napsal(a):
Dobrý den,mám samici 3 letou,ještě králíčata neměla,ale ted jsme koupili samce a chtěl bych je spolu nechat připustit. Není na to samice moc stará,kolika let se takový králík dožije ?
Samice už je stará.
Pravděpodobně porod (pokud zabřezne) nepřežije.Nechte si ji jako mazlíka a pro reprodukcisi sežeňte mladší.
Klidně ji připusťte. Dobré samice mají mladé i šest let. Někde na diskusi bylo, jak kdo dlouho drží králíky v chovu. Letos např. děti mojí sestry připustily samici zakrslého castorexe (vyhecoval je soused), které je 4, nebo 5 let a nikdy neměla mladé a bezproblémů jich odchovala 6. Já sám nechávám dobré samice v chovu 3 - 4 roky.
Ať se chov daří.
radekseznam
napsal(a):
Klidně ji připusťte. Dobré samice mají mladé i šest let. Někde na diskusi bylo, jak kdo dlouho drží králíky v chovu. Letos např. děti mojí sestry připustily samici zakrslého castorexe (vyhecoval je soused), které je 4, nebo 5 let a nikdy neměla mladé a bezproblémů jich odchovala 6. Já sám nechávám dobré samice v chovu 3 - 4 roky.
Ať se chov daří.
Tak to měli velké štěstí. Pokud dosud (3 roky)ú samice neměla nikdy mladé, neriskovala bych to a nechala bych jí jen na mazla. Popř. prodala na mazla a koupila samici do chovu.
Něco jiného je samice, která už pár vrhů měla a je 3 letá. Taková do "starého železa" nepatří - samozřejměs přihlédnutím na zdravotní stav. Mám tu 3 letou samičku zakrslíka, teď má u sebe ještě 1 samičku z posledního vrhu (letos 2 vrhy, oba po 2 králíčích). A nehodlám ji vyřazovat.