freevalach

XXX.XXX.222.238
Ahojte chovatelé
tak tu brouzdám a říkám si v kolikati měsících a při jaké váze zabíjíte Vy?
freevalach
napsal(a):
Ahojte chovatelé
tak tu brouzdám a říkám si v kolikati měsících a při jaké váze zabíjíte Vy?
To přece záleží na Vás.Také na tom jakého plemene králíky chováte.
Dalo by se říct, že pokud zabijete 3 kg králíka po vyvržení, odstranění kůže atd.vám zůstane cca 2kg masa( s hlavou,játry,srdcem,ledvinami).
freevalach

XXX.XXX.222.238
Ja jen zjištuju jak jsou na tom ostatní chovatelé ja zabíjím nejpozděj do 4 měsíců cca 2,8 kg.
Tak kdo se ještě pochlubí?Myslel jsem že to tu trochu bude žít když je venku takový nečas
freevalach

XXX.XXX.222.238
zapoměl jsem napsat že chovám BU a KAL
Dex6

XXX.XXX.119.31
Kal pro gurmány myslím že tak do 1,50 kg bez hlavy, vyvržený a bez kůže, na řízky a bifteky ze zadních stehen a na jiné minutky. Na omáčky může být trochu větší a třeba na šunku atd...
Jak to píše MASAK - taky zabíjím vše ve 4 měsích ať je váha jakákoliv. Mám Kal a ideální na vykostěné maso na řízky je čistá váha králíka bez hlavy a vnitřností 1,40 - 1,60 kg. mňam.
Králikožrout

XXX.XXX.193.32
Mám králíky ve výběhu (domácí směs králíků, krmeno ječmen, seno/tráva, sezóními přebytky). Zabíjím když mi chtějí obskakovat samice (navíc do toho dávají až příliš energie a už mohou i začít hubnout či spíše se zpomalí růst), což je tak 5 měsíc u zimních, možná 4 u letních. Hmotnost v kuchyňské úpravě bez hlavy a vnitřností je tak 1,2-1,4 kg (hmotnost celku neznám). Tuk prakticky nulový, nepatrně tuku kolem ledvin u těch nejstarších samců (ty zpravidla mají už o něco málo více než ten 5-tý měsíc a budou asi o něco více vážit, jak ale říkám ten volný pohyb a samice je udržují v kondici a tedy i nižší váze).
Takhle alespoň dopadly zkušební vzorky. Nemám důvod každého králíka vážit.
Nechával bych dorůst do větší hmotnosti, ale zatím jednak nemám kam oddělovat, a tak nějak to vychází - jedni se sežerou druzí dorůstají.
Co jsem se ptal lidí kolem, protože mne také zajímalo kdo v jaké hmotnosti zabíjí...
Jeden co má na kšeft zabíjí (on jim říká 3/4-ňáci i když dospělý králík bude mít v živé váze hmotnost mnohem větší) v kuchyňské úpravě 1,5 kg (včetně hlavy a vnitřností), tak 4 měsíční.
Paní u nás nechává prý tak do 1,5 kg v kuchyňské úprave (bez hlavy a vnitřností), ale má vše docela dost zatučněné (krmí snad nějakými granulemi a senem), snad to také stíhají během 4-5 měsíců.
Kdosi mi tvrdil, že (skelet, tedy bez hlavy a vnitřností) zdechlina mající pouhý 1kg je optimální a o větší příliš nestojí. Ten člověk má ale asi špatnou zkušenost se zatučnělými králíky (krmenými kdo ví jak), kdy vše těžší už považuje za zatučněné. Ten tuk mu smrdí a nechce v mase mít tu pachuť.
Kaválek

XXX.XXX.0.67
Já zabijím živou váhu 3kg, což je od 3-4mesicu věku. Krizenci KAL a KUV.
Martina31

XXX.XXX.12.43
Doufám,ze tohle zbytečně zabíjení tvorů se vám vrátí,co nejdřív🙏🙏moc přeji
Martina31
napsal(a):
Doufám,ze tohle zbytečně zabíjení tvorů se vám vrátí,co nejdřív🙏🙏moc přeji
Čím vy se živíte? Zeleninou? Tak věřte , že i zelenina má živé buňky a tím že ji utrhnete ji vlastně usmrtíte. Člověk je všežravec, z toho důvodu má v hubě špičáky na trhání masa. Pokud se vám to nelíbí neotvírejte si tihle diskuze. Konzumace masa u člověka je tak přirozená jako noc a den. A maso se živé jíst nedá, zvíře ze kterého je se musí usmrtit a to humánním způsobem.
Jojojo

XXX.XXX.33.6
Ahoj dnes jsem vážil moje králíky.Jejich stáří je 9 týdnů a jedná se o směsku stříbřitýho a novozelanďák.Jejich váha byla od 2,5 až po 2,7 a na pekáč dou ve třech měsících a vždy mají kolem 3kg no spíš těsně pod 3kg.krmím 2x denně úplně vším (směs zrní a luštěnin) přidám seno +kořenovou zeleninu že zahrádky a je to.A 1x týdně dělám hnůj a drhnutí a dezinfekci všeho včetně kanistrů co v nich nosím vodu.Vše Peru v manganu za pár kaček.Než sem se naučil udělat králíky tak sem na 3kg čekal i 4měsíce a utratil hafo peněz za krmení.To jak si namíchat ideální směs sem našel na netu.Chovu zdar
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jojojo
napsal(a):
Ahoj dnes jsem vážil moje králíky.Jejich stáří je 9 týdnů a jedná se o směsku stříbřitýho a novozelanďák.Jejich váha byla od 2,5 až po 2,7 a na pekáč dou ve třech měsících a vždy mají kolem 3kg no spíš těsně pod 3kg.krmím 2x denně úplně vším (směs zrní a luštěnin) přidám seno +kořenovou zeleninu že zahrádky a je to.A 1x týdně dělám hnůj a drhnutí a dezinfekci všeho včetně kanistrů co v nich nosím vodu.Vše Peru v manganu za pár kaček.Než sem se naučil udělat králíky tak sem na 3kg čekal i 4měsíce a utratil hafo peněz za krmení.To jak si namíchat ideální směs sem našel na netu.Chovu zdar
Tak bud sa nám tu snaží admin nahodiť novu temu ??? Lebo niekto má extrémne chovné kusy? Nezdá sami to , že v 9. týždňoch je váha 2,5=2,7 ... Teoreticky pri dobrom chovnom materiáli a správnom vyváženom krmení sa dá dostať aj pri masňákoch na uroveň tohto príkladu... No trochu matematiky nezaškodí, pre zopakovanie a pobavenie.. Jednoducho vychadzajme s tohto vzorca, denný priemerný prírasto u Hybrida je asi 35 gramov, s toho si dovolím vychádzať... Tak 35x 70 =2450. To je štandard, ked to posuniem na 12 týždňov sme na :12X 7= 84x35=2940... Pointa ? bud máte niečo zle ked na 63 ste nad a potom stagnujete,a ste v štandarde Hybrida ??? Alebo pijete kávu ráno s Adminom...

napsal(a):
Tak bud sa nám tu snaží admin nahodiť novu temu ??? Lebo niekto má extrémne chovné kusy? Nezdá sami to , že v 9. týždňoch je váha 2,5=2,7 ... Teoreticky pri dobrom chovnom materiáli a správnom vyváženom krmení sa dá dostať aj pri masňákoch na uroveň tohto príkladu... No trochu matematiky nezaškodí, pre zopakovanie a pobavenie.. Jednoducho vychadzajme s tohto vzorca, denný priemerný prírasto u Hybrida je asi 35 gramov, s toho si dovolím vychádzať... Tak 35x 70 =2450. To je štandard, ked to posuniem na 12 týždňov sme na :12X 7= 84x35=2940... Pointa ? bud máte niečo zle ked na 63 ste nad a potom stagnujete,a ste v štandarde Hybrida ??? Alebo pijete kávu ráno s Adminom...
Také tomu nevěřím,tedy pokud to není 1-2 mladé,ale jinak váha Vss ve dvou měsících podle hmotnostní stupnice je1,3 kg a Nb 1,4, pochybuji,že heterózní efekt bude tak velký.Takže tak 2 kg bych i věřila,ale toto ne.
Já většinou na takové příspěvky nereaguji, zvláště pokud není autor registrován. Každý soudný chovatel si o tom pomyslí své a ví, že to není reálné. Jakmile reagujete hned se najde někdo kdo bude tvrdit, že má ještě lepší výsledky. Ztotožňuji se s miško a jiva, že ty váhy u daných plemen a danou dobu nemůže dosáhnout ani intenzivním chovem. Odpovídalo by to tak 120 dnům čiže čtyřem měsícům. Dané plemena jsem choval a také různě křížil.
2,6kg jsem měla u kříženců po matce Bu a otci Vss ve věku 80 dní. V těch 9ti týdnech (resp. 64 dní) to bylo 2,1kg. Ale šlo o lednový vrh, kdy králíci žrali jako diví Hned ten následující měl na konci června ve věku 60 dní "jen" 1,5kg a na váhu 2,8 se dostali až ve 114 dnech - což přičítám tomu, že už byla vedra a králíci přijímali podstatně méně krmiva.

Ako vždy zásah do živého... Len upresním , Fauna ešte v krčoch pomaly dochází... Podlľa mňa aspoň "Králici isto" Na margo zadaneho tema sa dá povedať a aj natrepať všeličo... Dnes je iný svet, šikovným patrí celý.. No my starší a retro chovatelia si myslím vieme že : Svet nepatrí nikomu akurát , skúsenosťami sa dá niečo zýskať.. Pekný deň, všetkým čo majú dobrý pocit s toho, že si pohladia svojho králika a nie ego..