Jak postavit králikárnu?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
5.3.2012 16:23
jarouj

XXX.XXX.180.53

dobrý den chci si postavit králikárnu asi 6.kotcovou (š ve 2 řadách) a potřebuji poradit jaký materiál . Kostra bude z trámků 5x5 a stěny právě nevím mám stará prkna z palet (síla ale 1,8-2mm) a nebo uvažuji o OSB deskám - nejsou drahé???
a četl jsem někde že z PERI desek ale na internetu jsem nenašel co to je a cenu???
poraďte prosím jakým materiálem obít stěny králikárny děkuji J

5.3.2012 18:07
jarvan

XXX.XXX.144.210

Zdravím,
klasika, teda dřevo, je nejlepší a drahé náhražky jako je OSB, cetris, ... se mu ani zdaleka nevyrovnají. Velký formát sice usnadňuje stavbu, ale dřevo je dřevo. Jestli máte nějaká stará prkna, tak bych se vůbec nerozmýšlel.

Jestli se ještě rozhodujete nad "plány", tak se přimlouvám za králíkárnu třípatrovou. Při stavbě to vyjde skoro na stejno a jedno patro kotců se vždy hodí a jesli myslíte že ne, tak počkejteaž budete potřebovat odstavit mláďata a nebude kam :c).

7.3.2012 16:24
schmidt

XXX.XXX.91.132

Přispívám svou trochou do mlýna.

Begi

7.3.2012 17:05
Begi

XXX.XXX.0.139

Prosím kde jste koupil plast. bedýnky popřípadě na kolik cenově vyšla moc pěkný.prosím o mail . napíšu moc děkuji zdravím Begi.

7.3.2012 17:14
schmidt

XXX.XXX.91.132

Begi napsal(a):
Prosím kde jste koupil plast. bedýnky popřípadě na kolik cenově vyšla moc pěkný.prosím o mail . napíšu moc děkuji zdravím Begi.

ty černé co vidíte jsou originál kottwanny z německa. koupil jsem je vloni v erfurtu na bundesshow, cena 12,50 euro. ty šedé jsem si nechal svařit z plastových desek, síla materiálu je 5 mm, cena 400,- a jsou mnohem lepší než ty německé. postupně to budu vybavovat těmi lepenými. rozměry jsem si zvolil sám, 60 x 70 x 18 cm, přední stěna je 10 cm. kotec jsem přizpůsobil rozměru vany. je ze surové dřevotřísky, plotna 207 x 280 cm, cena 300,- kč, síla 18 mm. i dvířka jsou dělaná z jednoho kusu dřevotřísky, visí na třech pantech. vše je děláno cestou nejmenšího odporu!!!

7.3.2012 18:03
begi

XXX.XXX.0.139

Moc děkuji za radu, prosím pošlete mail. na sisij@centrum.cz děkuji zdravím Begi

7.3.2012 18:35
schmidt

XXX.XXX.91.132

begi napsal(a):
Moc děkuji za radu, prosím pošlete mail. na sisij@centrum.cz děkuji zdravím Begi

aquilaheliaca@email.cz

25.3.2012 11:14
klifton

XXX.XXX.209.186

jarouj napsal(a):
dobrý den chci si postavit králikárnu asi 6.kotcovou (š ve 2 řadách) a potřebuji poradit jaký materiál . Kostra bude z trámků 5x5 a stěny právě nevím mám stará prkna z palet (síla ale 1,8-2mm) a nebo uvažuji o OSB deskám - nejsou drahé???
a četl jsem někde že z PERI desek ale na internetu jsem nenašel co to je a cenu???
poraďte prosím jakým materiálem obít stěny králikárny děkuji J

Jak se dívají chovatelé na plasty při stavbě králíkáren? Je jasné, že ne na podlahu, protože hodně klouže, jedině rošty (na staré mám stavební šalovací voděodolnou použitou překližku). Lze použít plast na obití králíkárny, případně na příčky? Co s tím králíci udělají je otázka. Plastové věci někteří používají přímo v kotcích. Mám možnost šedého dutinkového obalového plastu síly 15 mm. Nevím zda je to rozumné řešení. Dřevo je přece jenom dřevo. Jaký je Váš názor? Děkuji

25.3.2012 21:31
andremarek

XXX.XXX.40.104

Já osobně mám třeba podlahu z plastu a zbytek z OSB desek na trámkové konstrukci. Ten plast co mám já - www.recyklace.cz určitě klouže méně než ta voděodolná překližka. Králíci ho nechávají na pokoji, krásně se udržuje čistota v kotci, ale ty OSB desky mi nyní poprvé po 2,5 letech prokousala připuštěná samice...
Já až budu stavět příště, zkusím kombinaci plast. podlahy a cetrisové stěny, sice trochu těžší materiál, ale pevný.
Ondra

26.3.2012 09:18
kachna

XXX.XXX.188.76

andremarek napsal(a):
Já osobně mám třeba podlahu z plastu a zbytek z OSB desek na trámkové konstrukci. Ten plast co mám já - www.recyklace.cz určitě klouže méně než ta voděodolná překližka. Králíci ho nechávají na pokoji, krásně se udržuje čistota v kotci, ale ty OSB desky mi nyní poprvé po 2,5 letech prokousala připuštěná samice...
Já až budu stavět příště, zkusím kombinaci plast. podlahy a cetrisové stěny, sice trochu těžší materiál, ale pevný.
Ondra

proč OSB na trámcích? Měla by být samonosná, ne?
A můžu se ještě zeptat proč ne Cetris i na podlahu nebo obráceně plast i na stěny?
Díky

26.3.2012 10:21
klifton

XXX.XXX.209.186

No to je otázka, zda plast na boky a zadní čelo, a nebo i na podlahy. Ta šalovací překližka na podlaze ve starém králíčáku byla použitá, takže to neklouže, protože je hrubší od betohu a dal jsem ji tím nahoru. Navíc pouze podestýlám bez roštů. Ten plast jsem zkoušel na podzim v jednom kotci na podlaze u odchovu. Vložil jsem ho vyřezaný přesně podle kotce, ale zdá se mě, že to králíkům po něm moc jezdí. Navíc jsem musel v řezu na dvou stranách ty dutinky zacpat silikonem z kartuše. No kostra králíčáku bude z trámků přední strana a dvířka z desek. Podlahy a boky ze zadním čelem jsem původně chtěl dělat z toho šedého dutinkového plastu. Nevím ale, zda by to králíci nezačali hryzat. Po zkušenostech z vložením plastu na podlahu (klouzání) jsem ale na vážkách, zda ho dát i na podlahu. Další otázka je, zda v létě nebude v kotcích přílišné horko. No na čištění a dezinfekci by plast jednoznačně zvítězil. Má někdo s plastem na králíkárně zkušenosti? Děkuji za odpovědi.

28.3.2012 21:22
andremarek

XXX.XXX.40.104

kachna napsal(a):
proč OSB na trámcích? Měla by být samonosná, ne?
A můžu se ještě zeptat proč ne Cetris i na podlahu nebo obráceně plast i na stěny?
Díky

OSB by možná samonosná byla, ale nevím jak moc pevná. Chtěl jsem to mít bytelné, navíc ty trámky zase nestojí moc vzhledem k ostatním položkám. Plast na stěny ne kvůli ceně a opracovatelnosti - teda alespoň ty desky co používám já. Asi by řezat šly, ale byl by to asi problém.
S cetrisem na podlahu nevím - v jedné králíkárně ho mám nouzově - tam byly ještě desky a prožrali se, tak jsem to zadělal cetrisem, abych vyzkoušel co s tím králíci udělají. Vypadá to zatím dobře, ale v zimě to asi bude studenější než ten plast.
S klouzáním na plastové podlaze opravdu problém nemám - ta struktura recyklovaného plastu není úplně hladká - zkuste se na ty desky někde podívat - bývají někdy ve stavebninách - příp. mívají z této hmoty zatravňovací dlaždice.

7.4.2012 13:14
klifton

XXX.XXX.209.186

andremarek napsal(a):
OSB by možná samonosná byla, ale nevím jak moc pevná. Chtěl jsem to mít bytelné, navíc ty trámky zase nestojí moc vzhledem k ostatním položkám. Plast na stěny ne kvůli ceně a opracovatelnosti - teda alespoň ty desky co používám já. Asi by řezat šly, ale byl by to asi problém.
S cetrisem na podlahu nevím - v jedné králíkárně ho mám nouzově - tam byly ještě desky a prožrali se, tak jsem to zadělal cetrisem, abych vyzkoušel co s tím králíci udělají. Vypadá to zatím dobře, ale v zimě to asi bude studenější než ten plast.
S klouzáním na plastové podlaze opravdu problém nemám - ta struktura recyklovaného plastu není úplně hladká - zkuste se na ty desky někde podívat - bývají někdy ve stavebninách - příp. mívají z této hmoty zatravňovací dlaždice.

Tak jsem se o těch plastech na králíkárnu moc nedověděl, kde je dát, zda na celou, nebo jaké části. Buďto sem na moderku se moc nechodí, nebo se bojíte poradit, nebo nemáte plastové zkušenosti.

26.3.2013 22:24
drozd

XXX.XXX.78.22

Jiné hledisko je zdravotní. Pokud by to byl polyetylén, dobře. Ale PVC obsahuje změkčovadla. Recyklované desky jsou syce hrubé, ale je to slisovaná obarvená směs všech možných plastů. Problém vidím v tom, že spousta látek, které jsme vyrobili a používáme, účinkuje v minimálních koncentracích na genetiku, nebo jsou kancerogenní, nebo ovlivňují pohlaví atd. O těchto věcech se moc nepíše, protože nejsou populární. Že to není malý problém je vidět z toho, že pokud chce někdo v EU dát na trh novou chemikálii, musí zaplatit zkoušky o jejím vlivu na zdraví.
Pokud chovám doma králíky, měl bych chtít 100% kvalitní maso a vzdát se plastů. Těch máme v životě i tak nadbytek...

26.3.2013 23:52
borax

XXX.XXX.91.54

drozd napsal(a):
Jiné hledisko je zdravotní. Pokud by to byl polyetylén, dobře. Ale PVC obsahuje změkčovadla. Recyklované desky jsou syce hrubé, ale je to slisovaná obarvená směs všech možných plastů. Problém vidím v tom, že spousta látek, které jsme vyrobili a používáme, účinkuje v minimálních koncentracích na genetiku, nebo jsou kancerogenní, nebo ovlivňují pohlaví atd. O těchto věcech se moc nepíše, protože nejsou populární. Že to není malý problém je vidět z toho, že pokud chce někdo v EU dát na trh novou chemikálii, musí zaplatit zkoušky o jejím vlivu na zdraví.
Pokud chovám doma králíky, měl bych chtít 100% kvalitní maso a vzdát se plastů. Těch máme v životě i tak nadbytek...

Udělám ocelovou kostru z jeklů.A zbytek z desek,pěkně vyspáduji a je to.
Žádný pvc, rošty atd.Jednu králíkarnu už vyrobil otec( zálad ocel ).Bezproblémově funguje 20 let...tedy ta králíkárna smajlík
Občas je samozřejmě potřeba vyměnit nějakou tu desku.

1.4.2013 11:36
drozd

XXX.XXX.78.22

Borax napsal:"Udělám ocelovou kostru z jeklů.A zbytek z desek,pěkně vyspáduji a je to."
1.Dá se ciovat jen část příspěvku (aniž by ho člověk opisoval? Nějak jsem na to nepřišel smajlík a diskuse by byla přehlednější.smajlík
2. Dáte fotky?
Myslím fotky králíkárny.smajlík

1.4.2013 12:46
chovatelpodluzi

XXX.XXX.242.20

drozd napsal(a):
Borax napsal:"Udělám ocelovou kostru z jeklů.A zbytek z desek,pěkně vyspáduji a je to."
1.Dá se ciovat jen část příspěvku (aniž by ho člověk opisoval? Nějak jsem na to nepřišel smajlík a diskuse by byla přehlednější.smajlík
2. Dáte fotky?

Nejsem sice tázaný, ale kolega ze ZO je svářeč, dělá s kovem v práci, tak toho využívá i v hobby - tady foto, když jsem u něj byl. Výhoda jak uvedl pán výše - něco vyhnívá, není pěkné, tak odšroubuje a nahradí.

1.4.2013 12:57
borax

XXX.XXX.91.54

drozd napsal(a):
2. Dáte fotky?

Novou králíkárnu budu v průběhu "normálních" jarních dnů teprve stavět.
Vzhledem k tomu, že musím občas přejít přes zasněženou vozovku na to zatím.....
Foto určitě přiložím.
Pokud máte na mysli foto původní( otcovi ) králíkárny? Inu není dokonalá, malý spát a hlavně stáří.Není čím se chlubit....

Předpokládám, že králíky budu chovat ještě nějaký čas, takže jsem nějaké 2 tisíce do železa investoval.
Desky budou taky něco stát, ale zas bude na nějaký čásek pokoj.

Víte co?
Je to už nějaký čásek co se to někdo chvástal, že nám dá bližší info( snad i kontakt ) na výkup kůží do zahraničí.
A realita ....?

Vzhledem k tomu, že nejsem zámečník to sice nějakou dobu potrvá, ale co...
Dělám to pro sebe a za ...smajlík

Brucoun Vojta

26.2.2015 21:08
Brucoun Vojta

XXX.XXX.42.163

Dobrý den,
o plastech na podlahu králíkárny se tu již mluvilo. Co pískovaná lepenka? Jaký na ni máte názor?
Díky.

1.3.2015 21:25
Kronos

XXX.XXX.225.220

Pekny deň, vidim tu perfektne urobenú kralikareň, tie plastove vaničky su vlastnej výroby?

Uživatel s deaktivovaným účtem

2.3.2015 05:35
Uživatel s deaktivovaným účtem

Brucoun Vojta napsal(a):
Dobrý den,
o plastech na podlahu králíkárny se tu již mluvilo. Co pískovaná lepenka? Jaký na ni máte názor?
Díky.

Mám pískovanou lepenku v kotcích.Pouze jedna samice mi ji načala tak že musím vyměnit.Jinak si ji jiní králíci nevšímají.Pravdou je, že v tom kotci trochu přečnívala nad páskem kterým je lepenka zajištěna tak že měla možnost ji načít.Jinak v pohodě, žádný problém.

Přidejte reakci

Přidat smajlík