kermi
napsal(a):
dobrý den.Včera jsme si při krmení všimli na králíkovi,že má na jedné straně tváře dost velkou bouli,žere normálně,pije,oči v pořádku..poradíte co to může být?první co nás napadlo že by ho píchla vosa,ale dnes to má stejně velké a po vose by se to snad už změnšovalo.děkuji za odpvěd
Takto se nejčastěji projevují abcesy - tzn. veterinář, rtg zda je to od zubů či od něčeho jiného, pokud od zubů, tak je to problém, který se musí řešit chirurgicky - odstranění zasažené tkáně, zubu a případně zasažené kosti + dlouhodobě atb.
Uživatel s deaktivovaným účtem

kermi
napsal(a):
včera mu ta boule praskla po celé délce a z ní vyteklo plno hnisu :-( takže od zubu to nebylo
To nevíte, klidně může být. No, jestli to řešíte samoléčbou, tak když se to vrátí, tak budou zuby pravděpodobnější.
napsal(a):
To nevíte, klidně může být. No, jestli to řešíte samoléčbou, tak když se to vrátí, tak budou zuby pravděpodobnější.
stačí, aby to špatně vyčistili a nechali uzavřít, ono zbavit se samoléčbou abcesu není žádná sranda. Mně se třeba vrací potvora váček na zubu jednou za čas úplně neplánovaně (naposled po dvou letech)

kermi
napsal(a):
ten králík je na jídlo,tak by mě ještě zajímalo,zda se takový králík,když se mu to zahojí dá vůbec jíst ? moc děkuji
No když se mu to zahojí tak snad i jo. samozřejmě hlavu bych v tom případě vyhodila jako konfiskát. Když jsem byla na praxi na jatkách, tak hnusy šly do kafiny a zbytek ze stejného kusu k tepelné přípravě, takže ne do výseku, ale do konzervy. Když se to takhle dělá oficiálně, tak u králíka na dvorku to tak udělat můžete taky.
kermi
napsal(a):
my hlavu nejíme ani tak :-) ,no uvidíme,ale dnes už to měl krásně zacelené..
K tématu to sice není, ale včera jsem zjistil u samice, která měla poprvé odchované mladé absces na mléčných žlázách.
Téměř celé hnízdo králíků chytlo kokcidu.
A samice, pokud to přežije půjde na brutvan.....
Další mladé už nemá cenu riskovat.
Měla 12 Ks, které jsem rozdělil i k jiným samicím...
Tak to jsem viděl poprvé v životě( doufám naposled ).