Tak jsem postavil svou první králikárnu a už se těším na nové králíky. Cenově jsem se dos tal na částku 2500,- za materiál hoblované dřevo,spojovací materiál, pletivo, včetně krytiny střechy (bonský šindel), podlah lino, a lazury na dřevo. Králikárna má 6 kotců tak akorát pro střední plemena.
miiikkk
napsal(a):
Tak jsem postavil svou první králikárnu a už se těším na nové králíky. Cenově jsem se dos tal na částku 2500,- za materiál hoblované dřevo,spojovací materiál, pletivo, včetně krytiny střechy (bonský šindel), podlah lino, a lazury na dřevo. Králikárna má 6 kotců tak akorát pro střední plemena.
první obyvatelka, ještě před dokončením
honzo
napsal(a):
tak má vypadat kralikárna . Žádne dvojite zdi a podlahy. Ještě bych si pořídil zvlášť napáječky (třeba nyplové). Přeji hodně úspěchu při chovu a odchovu.
Honzo
Napáječky s niplem už mám objednané. Uvažuji také o zásobníku na granule.
sibi
napsal(a):
pěkná jak máš silné ty palubky co jsi použil? a kostra je dělaná z jakych hranolku. zanedlouho budu take jednu vytvařet nějak malo místa jest a tato s emi moc líbi nápaječky niplove no nic pro nim mám ale raději hladinove na pet lahav
Palubky jsou19 mm a hranolky 60 x 40 mm.
vojtabludovice
napsal(a):
Doby den chtěl bych se zeptat kde jste koupily ty keramické krmítka jinak králikárna fakt pěkná.
Keramické krmítka jsme zdědily po babičce, tak nevím jestli se ještě dají v dnešní době sehnat. Nějak se mi však neosvědčily, neboť králíci si z nich dělali záchod a neustále jsem vyhazoval z krmení bobky a slámu. Koupil jsem za 90,- Kč zásobníky na granule a zrní a jsem naprosto spokojen. Krmivo je čisté a nemusím nic vyhazovat.
Protože se mi králíci pustili do okusování hranolků v králikárně, a to i přesto, že dostávali větvičky a suchý chleba, tak jsem se
rozhodl všechny hranolky oplechovat. Na zadní stranu jsem přišrouboval jeden hranolek, který můžou okusovat jak je libo a v případě výměny povolím jen dva vruty a dám nový. Konečně jsem také umístil nové litrové napáječky a kupodivu se králíci naučili pít do pěti minut Nalákal jsem je na stotek listu kedlubny k niplu a poté jsem ho tím zmáčknul. Po pár pokusech už pili sami.
Oplechování se mi osvědčilo, postačil pozinkovaný plech ohnutý na ohýbačce šířka 2 x 2cm
Napáječky umístěné z venku jsou ideální. Plní se pouhým odklopení víčka. Misky už nechci vidět, ve vodě bylo plno bobků a někdy byly převrácené bez vody.
miiikkk
napsal(a):
Oplechování se mi osvědčilo, postačil pozinkovaný plech ohnutý na ohýbačce šířka 2 x 2cm
Můžu vás poprosit: Co svým králíkům dopřáváte, myslím tím, co je to to bílé pod jeslemi se senem? Sůl?
Předem děkuji za odpověď!
Jinak máte moc hezkou králíkárnu, je vidět, že dřevo vám pod rukama svědčí! Jen mi přijde, že máte malý přesah střechy směrem dopředu. Obával bych se, že mi tam při protivětru bude pršet.
cerny.kamil
napsal(a):
Můžu vás poprosit: Co svým králíkům dopřáváte, myslím tím, co je to to bílé pod jeslemi se senem? Sůl?
Předem děkuji za odpověď!
Jinak máte moc hezkou králíkárnu, je vidět, že dřevo vám pod rukama svědčí! Jen mi přijde, že máte malý přesah střechy směrem dopředu. Obával bych se, že mi tam při protivětru bude pršet.
Králíkům jsem zavěsil pod jesle minerální kámen, slouží k obroušení zubů dodává minerály a stopové prvky. Ve zverimexu za 25 Kč. Přesah střechy je dopředu 5 cm. je to asi málo, ale není problém přidat palubku,nebo dvě. Střecha je rozebiratelná. Zatím jsem tuto potřebu nepocítil. U nás prší a vanou většinou západní větry, tak prší zezadu.
petr007
napsal(a):
Rád bych se zeptal jak se Vám osvědčily palubky které jsou z rubové strany drážkované, jestli to v těch místech třeba králíci nezačínají prohlodávat.
Díky. Petr
To víte, že to dříve či později začnou králíci rozebírat a ty "protikroutící" drážky jim to velmi usnadní. Již jsem to sem chctěl napsat dříve, ale nechtěl jsem být za rejpala
petr007
napsal(a):
Takže by bylo vhodné ty palubky zevnitř něčím překrýt, třeba umakart, nebo hliníkový plech by mohl vyhovovat?
Za tím by se akorát držely kdejaké breberky, ideál by bylo sehnat palubky nedrážkované, nebo se vyprdnout na estetiku a dát je drážkama ven. Když ale nejste cimprlíná, tak stačí normální 3/4 prkna.
miiikkk
napsal(a):
králíkárna to je pěkná . Ale s tou cenou nás tady lakujete . Jen si pěkně sedněte a dejte to na papír . Taky není patrno jak jsou veliké kotce . No pro samice s mladýma nic moc . Ale hanit vám to nechci je opravdu pěkná . Nejhorší je že to králíci v těch drážkách začnou velice brzy hryzat a pak se to špatně opravuje . Taky jste mohl tu střechu přetáhnout dopředu aspoň o 50cm . Takhle tam bude králíkům zahánět . A tím pádem do krmítek a znehodnocovat krmivo . S pozdravem Petr.
Ta cena je reálná, jestli si jí pisatel vyráběl sám, tak mu i věřím. To akorát různí podnikatelíčkové šměrujou ceny do stropu. Palubky dneska stojí 180 za metr, střešní latě 15 za metr. Nejdražší na tom bude to kování a nátěr. Já za králíkářské panty na jednu králíkárnu nechal na podzim v obchodě skoro pětikilo.
ahoj nechal jsem se inspirovat a postavil jsem si take jednu, čelní strana je udělaná stejně jako u kolegy z palubek a zbyvajíci jsou z OSB desek, které se mi osvedčili, podlaha je z prken, na kterých je lino, jako kovaní jsem použil obyčejný pianový pant je levný a funkční v týdnu do ni půjdou samice FB tak uvidíme časem jinak cena odpovídá, když člověk nekupuje věci v OBI či jiých podobných domech kde to je našponované cenově a kvalita sražená na minimum, vše zkroucené atd. každopadně opravy palubek budou komplikované, ale ne neřešitelné. Nevím jak u kolegu, ale já použil hřeby bez hlavičky, při opravě se hřeb protluče skrz palubku a ta se pak vysune, pokud někdo chce může použít vruty doporučoval bych průměr 3mm hlavičky jsou malé a poté demontáž a výměna jednodušší.
co se týká bakterii a jiného bordelu / někdo tu sem psal/ byl bych v klidu, dřevo je samo o sobě porovitý mat., ve kterém je jiný svět baktrie červy atd tam jen mají svůj malý svět a hrubé nečistoty se stejně vymetají smetačkem snadno jako u hladkých stěn, pokud chcete mít králíky bez bakterii potom je chovejte ve skle :-D, ale jsem zastance názoru, že přemíra čistoty škodí
přeji mnoho zdaru