Zkratovité chování samice

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
23.4.2013 12:13
misamarincova

XXX.XXX.210.251

Dobrý den, včera se stala taková věc. Mám samici s králíčaty(13dní), jsou v bytě. Od narození se samice stará vzorově. Ale včera ležela a z ničeho nic vstala a šla cíleně králíčata udupat, zabít. Králíčata lítala po kleci, pištěla... Pak se odrazila a proskočila skrz klec ven. Je to bytelná klec, dráty zůstali roztažené. Vůbec sem nechápala, jak se to stalo. Po proskočení vlítla pod sedačku a švihla sebou. Myslela jsem, že je po ní. Řekla bych, že se omráčila proskočením. Pak se ale zvedla a všechno bylo zase ok. Já se jí ale bála vrátit zpět do klece, tak jsem jí odstavila stranou, vzala na 4 hod. proběhat ven na dvůr, aby přišla na jiné myšlenky. Večer jsem ji vrátila zpět do klece, hlídala ji. Králíčata byla hladová, lezla z hnízda za samicí a chtěla pít. Ta ale před nimi utíkala. Přidržela jsem jí tedy, mladý se napili a byl klid.
No a dnes se zase chová úplně opačně, tak jak se samice snad žádný nechovají. Leží s malými v hnízdě, každou chvíli slyším mladý mlaskat, jak pijí. Co se to děje? Dokážete mi to někdo vysvětlit?

23.4.2013 15:15
jarvan

XXX.XXX.144.210

To nevím, co jí to přelétlo přes hlavu, mohla to být třeba nějaká mrtvička.
Mláďata králíka pijí jednou, maximálně dvakrát denně a neustálou přítomnost samice nepotřebují, tak bych Vám doporučil samičku (hlavně ve Vaší nepřítomnosti) u mláďat nenechávat a dávat jí k mladým pouze na dobu, aby se od ní napila a poté jí zase přendat do jiné klece.

23.4.2013 18:01
misamarincova

XXX.XXX.210.251

Opravdu si to nedokážu vysvětlit. Obvolala jsem okolní chovatele a nikdo se s tím nesetkal. Dnes jsem celý den doma, tak jí můžu pozorovat a leží celý den u mladých. Jde se nažrat a hned přelézá zpět k mladým. Jednou si přelehla o kus vedle, ale mladý si přelezli zase k ní... Dnes už zasahovat nebudu, nechám je do zítra a kdyžtak jí tedy přendám do druhé klece. Nebude ale k nim potom agresivní? Dá jim napít, když je jinak nebude mít u sebe?

23.4.2013 18:33
misamarincova

XXX.XXX.210.251

Vyfocené jak chrápou pohromadě...

23.4.2013 22:06
jarvan

XXX.XXX.144.210

Mnoho chovatelů na všech úrovních to takto (králici pouští k mladým pouze na chvilku) praktikuje a funguje to. Je otázka do jaké míry to bylo zkratové chování a jak moc chcete riskovat, že by se to mohlo opakovat.

Přidejte reakci

Přidat smajlík