Dobrý den, včera se stala taková věc. Mám samici s králíčaty(13dní), jsou v bytě. Od narození se samice stará vzorově. Ale včera ležela a z ničeho nic vstala a šla cíleně králíčata udupat, zabít. Králíčata lítala po kleci, pištěla... Pak se odrazila a proskočila skrz klec ven. Je to bytelná klec, dráty zůstali roztažené. Vůbec sem nechápala, jak se to stalo. Po proskočení vlítla pod sedačku a švihla sebou. Myslela jsem, že je po ní. Řekla bych, že se omráčila proskočením. Pak se ale zvedla a všechno bylo zase ok. Já se jí ale bála vrátit zpět do klece, tak jsem jí odstavila stranou, vzala na 4 hod. proběhat ven na dvůr, aby přišla na jiné myšlenky. Večer jsem ji vrátila zpět do klece, hlídala ji. Králíčata byla hladová, lezla z hnízda za samicí a chtěla pít. Ta ale před nimi utíkala. Přidržela jsem jí tedy, mladý se napili a byl klid.
No a dnes se zase chová úplně opačně, tak jak se samice snad žádný nechovají. Leží s malými v hnízdě, každou chvíli slyším mladý mlaskat, jak pijí. Co se to děje? Dokážete mi to někdo vysvětlit?
To nevím, co jí to přelétlo přes hlavu, mohla to být třeba nějaká mrtvička.
Mláďata králíka pijí jednou, maximálně dvakrát denně a neustálou přítomnost samice nepotřebují, tak bych Vám doporučil samičku (hlavně ve Vaší nepřítomnosti) u mláďat nenechávat a dávat jí k mladým pouze na dobu, aby se od ní napila a poté jí zase přendat do jiné klece.
Opravdu si to nedokážu vysvětlit. Obvolala jsem okolní chovatele a nikdo se s tím nesetkal. Dnes jsem celý den doma, tak jí můžu pozorovat a leží celý den u mladých. Jde se nažrat a hned přelézá zpět k mladým. Jednou si přelehla o kus vedle, ale mladý si přelezli zase k ní... Dnes už zasahovat nebudu, nechám je do zítra a kdyžtak jí tedy přendám do druhé klece. Nebude ale k nim potom agresivní? Dá jim napít, když je jinak nebude mít u sebe?