Jak se zbavit topinambur?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
1.5.2013 14:23
mesič

XXX.XXX.182.1

Dobrý den,
v loni jsme vysadili topinambury na místo, kde se nám letos nehodí... zjistliti jsme, že zas taková bomba to není... od půlky sezóny chytly plíseň a byli k ničemu. Prosím o radu, čím se jich zbavit? Děkuji

1.5.2013 15:48
ing.panda

XXX.XXX.21.160

mesič napsal(a):
Dobrý den,
v loni jsme vysadili topinambury na místo, kde se nám letos nehodí... zjistliti jsme, že zas taková bomba to není... od půlky sezóny chytly plíseň a byli k ničemu. Prosím o radu, čím se jich zbavit? Děkuji

Dobrý den,
jedině poctivě vykopat všechny hlízy. Z jednoho místa jsem se jich zbavoval 3 roky, zkoušel jsem i chemii, ale hlízy odolaly.

1.5.2013 18:47
mesič

XXX.XXX.182.1

Děkuji za odpověď.... toho jsem se bála smajlík

1.5.2013 21:10
bronda

XXX.XXX.98.84

Já loni vysadil a bomba to byla, Minimálně perfektní zdroj zeleného krmení Letos rozšiřuji o dalších 10 kg. S tím vybráním všech hlíz Vám to tedy nezávidím. Je to dost těžce zlikvidovatelný plevel.

1.5.2013 23:30
kachna

XXX.XXX.188.76

mesič napsal(a):
Dobrý den,

nám zabírá roundup i dominátor, oboje zamlada na list.

Jinak mamča musela, když studovala na střední zemědělce, přísahat profesorovi, že nikdy nebude pěstovat topinambury :oD

2.5.2013 06:53
ing.panda

XXX.XXX.21.160

kachna napsal(a):
nám zabírá roundup i dominátor, oboje zamlada na list.

Jinak mamča musela, když studovala na střední zemědělce, přísahat profesorovi, že nikdy nebude pěstovat topinambury :oD

Roundup bylo první co jsem zkusil z chemie a nadzemní část "spálená", ale hlízy ok a rostlo to zase z vesela dál.

2.5.2013 07:01
burešov

XXX.XXX.111.65

Ja by skombinovala gerbicid s černou netkanou textilii.

2.5.2013 15:31
kostrata

XXX.XXX.255.130

ing.panda napsal(a):
Roundup bylo první co jsem zkusil z chemie a nadzemní část "spálená", ale hlízy ok a rostlo to zase z vesela dál.

Já bych doporučil k tomu roundapu přidat trošku garlonu a máte po problémech.Sice ho vloni prý zakázali,ale určitě se ještě najde u někoho kdo dělá v lese a nebo u nějakého hajnýho.Opravdu to zabírá.Já tímto zlikvidoval jak topinambury tak i škumpu.

3.5.2013 11:44
kachna

XXX.XXX.188.76

ing.panda napsal(a):

ono asi musí člověk úplně přesně vychytat dobu, kdy aplikuje herbicid. Já to vzala ve 30 cm výšky v co nejsilnější koncentraci, štětečkem na list a ještě ten rok bylo po nich

11.5.2013 17:46
lukas.jandik

XXX.XXX.58.58

mesič napsal(a):
Dobrý den,

třeba si s nimi plíseň poradí... kosením bych oslabil hlízy v zemi, taky bych je zamulčoval něčím agresivním (třeba čerstvý drůbeží hnůj), napodzim vyrýpal, mám v záloze ještě souseda s prasaty, nikdy žádná chemie...

11.5.2013 18:09
mesič

XXX.XXX.182.1

Dobrý večer, tak jsme zkusili roundap, po týdnu jsou listy schlíplé a žloutnou, uvidíme, budu hlásit další vývojsmajlík

28.8.2013 20:04
jony3333

XXX.XXX.72.108

mate problem s likvidaciou topinambur..... a ja som zasadil a vyrastlo mi pár rastlin cca 60cm,vysoke,tie som skrmil pre kraliky a dalšie už nenarastli . poradte ako ich mam spravne zasadit ,kedy ich zasadit ako hlboko a kde kupim sadbu.

29.8.2013 15:13
bronda

XXX.XXX.98.84

Já sadbu objednávával již druhý rok zjara na 607-582-852 info@kolny.cz za cca 40 Kč/kg. Sázel jsem do řádků 30 cm vzdálených 20-30 cm od sebe, 10 cm hluboko dobře jsem pohnojil a vše vyrostlo do 2,5m. Druhý rok rostlo pomaleji - asi se nanožily hlízky a byly už moc nahusto. Králíkům to šmakuje.

31.8.2013 16:59
chovat

XXX.XXX.60.157

lukas.jandik napsal(a):
třeba si s nimi plíseň poradí... kosením bych oslabil hlízy v zemi, taky bych je zamulčoval něčím agresivním (třeba čerstvý drůbeží hnůj), napodzim vyrýpal, mám v záloze ještě souseda s prasaty, nikdy žádná chemie...

Možná by pomohlo k těm slepičincům přidat ještě žravé zobáčky a hrabavé pařátky.....smajlík .... hejno slepic jen na tom ohrazeném prostoru....smajlík

3.9.2013 16:47
syem

XXX.XXX.45.211

jony3333 napsal(a):
mate problem s likvidaciou topinambur..... a ja som zasadil a vyrastlo mi pár rastlin cca 60cm,vysoke,tie som skrmil pre kraliky a dalšie už nenarastli . poradte ako ich mam spravne zasadit ,kedy ich zasadit ako hlboko a kde kupim sadbu.

Pokud chcete velké hlízy, tak vysaďte topinanbury neblíže 30 cm (ale i 50 cm) od sebe (jen dát do země a přihnout, rostou do země) a nechte na tu vzdálenost nejvíce dva výhony, až vás to přeroste, tak můžete othat listy, ona se rozvětví. když to máte nazeleno a je jedno, jaké mají být hlízy, tak to nechte hustší, ale vždy nechte nějaké přerůst vaší výšku, aby vykvetly. Roky mi to roste na zahradě, pokud se to nedostane do správcovství drůbeži, tak je hodně zeleného i hlíz, když to chci někde zlikvidovat, tak stačí jen vypustit slepice, husy, kačeny ... a oni se postarají za mne. na zimu to nechávám v zemi a při oblevě něco vykopu, hezky jim to zpříjemní jídelníček. Pokud chcete zlikvidovat a nemáte drůbež, tak je to stejně zarputilé jako bodlák, jediná pomoc je vytrhávat a nenechat přerůst a vykvést, čím menší se vyškubou, tím rychleji se hlízy vyčerpají a přestanou růst.

3.9.2013 20:45
jony3333

XXX.XXX.33.138

vdaka za radu a ešte jedna otazka..... v ktorom mesiaci je najlepšie zasadit. kupoval som hluzy a jeden pán mi povedal že mam kazdu hluzu prekrojit a tak zasadit je to správne? alebo mam sadit celé hluzy... za rady vopred dakujem.

4.9.2013 06:43
syem

XXX.XXX.45.211

Ideální je sadit z jara - kvůli hryzcům, ale v tom případě je nutno mít hlízy v písku a ten vlhčit, aby nevysychaly. Já bych to asi dala do země hned, třeba do pařeniště nebo do nějaké bedýnky ven a rozsadila to až na jaře, pokud mají klíčky, tak saďte ven hned, ale nesklízejte zelenou hmotu (nechte uschnout). pokud chcete mít hlízy velké, tak stačí nechat jeden nebo dva výhony na hlízu, takže se může rozkrojit, ale teď bych to raději nedělala, to až na jaře.

Přidejte reakci

Přidat smajlík