Králící + slepice společný výběh

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
24.8.2013 09:12
tony82

XXX.XXX.167.45

Zdravím všechny, pročítám si forum, ale bohužel jsem nenašel moc informací o tom, jestli je možné soužití králíků a slepic ve společném výběhu, kde by se mohli králici rozmnožovat.mám 2 dvorky 6x4 metry(hliněný) a 6x6 metrů(vydláždený) plus zděná kůlna 4x5metrů.vše spolu sousedi a da se libovolně propojit nebo odělit dveřmi.chtěl bych na tomto dvorku mít 10 slepic a jednoho kohouta(druh zlatá kropenka) a s němi ve výběhu 3 samice (českého strakáče, případně jiné plemeno-nechám si od vás poradit) + 1 samec, který by byl sám v kotci a k samicím by byl připouštěn jen na krytí.mláďata králíků by byla chována jen do jatečné velikosti a potom, by šla na "maso".Samice by byly připušteny maximálně 3x ročně.Nechci klasickou králikárnů, chci králíkům dát více prostoru.zkušenosti s chovem králíků v králikarně mám. už od 9 let jsem je měl doma na starosti.zajímají mě vaše zkušenosti,rady, tipy, triky atd. a jestli je vůbec možné můj nápad zrealizovat.díky

Uživatel s deaktivovaným účtem

24.8.2013 10:03
Uživatel s deaktivovaným účtem

tony82 napsal(a):
Zdravím všechny, pročítám si forum, ale bohužel jsem nenašel moc informací o tom, jestli je možné soužití králíků a slepic ve společném výběhu, kde by se mohli králici rozmnožovat.mám 2 dvorky 6x4 metry(hliněný) a 6x6 metrů(vydláždený) plus zděná kůlna 4x5metrů.vše spolu sousedi a da se libovolně propojit nebo odělit dveřmi.chtěl bych na tomto dvorku mít 10 slepic a jednoho kohouta(druh zlatá kropenka) a s němi ve výběhu 3 samice (českého strakáče, případně jiné plemeno-nechám si od vás poradit) + 1 samec, který by byl sám v kotci a k samicím by byl připouštěn jen na krytí.mláďata králíků by byla chována jen do jatečné velikosti a potom, by šla na "maso".Samice by byly připušteny maximálně 3x ročně.Nechci klasickou králikárnů, chci králíkům dát více prostoru.zkušenosti s chovem králíků v králikarně mám. už od 9 let jsem je měl doma na starosti.zajímají mě vaše zkušenosti,rady, tipy, triky atd. a jestli je vůbec možné můj nápad zrealizovat.díky

Nemyslím si, že je to dobrý nápad.

Kropenka je plemeno velmi náročné na prostor, tohle pro ní bude malé. Nějaké klidnější plemeno slepic by to zvládnout mohlo, ale počítejte s tím, že vyhrabou všechnu případnou trávu a udělají z toho dvorku poušť. Co by tam ti králíci dělali? Aby měli trávu na požírání, to se slepicemi nehrozí. Slepice jsou agresivní, masožravé mrchy, nedovedu si představit, jak se v takovém prostředí ramlice bezpečně kotí, aniž by jí hnízdo nerozhrabaly ty slepice. Další věc, jak byste zařídil krmení? Seno pro králíky by slepice vyhrabaly a pokadily. Z hlediska jádra mají oba druhy zcela odlišné požadavky, slepice baští pšenici, po té se vám králíci nafouknou, králík baští oves a ječmen, to má na slepici moc vlákniny a neponese po tom.

24.8.2013 19:32
kravuška

XXX.XXX.58.114

Se vším, co píšete seouhlasím. Ale nesouhlasím s tím, že slepice nenesou po ječmeni. Já obhospodařovala 13 roků pole, ze kterého jsem mimo okopanin každoročhě sklidila cca 13 q ječmene. Pšenici jsem nesela z důvodu, že ne vždy se mi podařílo sehnat mlácení, tak jak by bylo potřeba - u zralé pšenice vypadává zrno z klasu, ale u ječmene ne. Po všechna tato léta jsem krmila nosnice jen tímto ječmenem, pšenici nekupovala, a mohu odpovědně říci, že jsem měla vajec jako máku. Milena II

25.8.2013 01:54
borax

XXX.XXX.91.54

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):

Kropenka je plemeno velmi náročné na prostor, tohle pro ní bude malé. Nějaké klidnější plemeno slepic by to zvládnout mohlo, ale počítejte s tím, že vyhrabou všechnu případnou trávu a udělají z toho dvorku poušť. Co by tam ti králíci dělali? Aby měli trávu na požírání, to se slepicemi nehrozí. Slepice jsou agresivní, masožravé mrchy, nedovedu si představit, jak se v takovém prostředí ramlice bezpečně kotí, aniž by jí hnízdo nerozhrabaly ty slepice. Další věc, jak byste zařídil krmení? Seno pro králíky by slepice vyhrabaly a pokadily. Z hlediska jádra mají oba druhy zcela odlišné požadavky, slepice baští pšenici, po té se vám králíci nafouknou, králík baští oves a ječmen, to má na slepici moc vlákniny a neponese po tom.

Vzhledem k možnému parazitálnímu zamoření, bych slepice s králíky chovat spolu, nedoporučoval.
Navíc králík potřebuje klííííd smajlík

25.8.2013 10:24
kachna

XXX.XXX.188.76

tony82 napsal(a):

jak už bylo psáno výše + měla jsem dlouhou dobu jednoho králíka se slepicema a slepice jsou fakt mrchy - králíka občas klofly, on jim to celkem zdatně vracel a jednu dobu se mu dařilo i půl dne nepustit slepice z kurníku (než jsme to zjistili a upravili tak, aby je tam nemohl zadržet)
Ale třeba hedvábničky měly králíka rády a bezproblémů spolu žili.
Samice bych už nenechala odchovávat venku, je to strašně neefektivní, z mláďat jsou divousi nechytitelní, prevenci proti přenosným chorobám neuděláte. Prostě na houby.
Navíc čmelíci...

25.8.2013 16:58
tony82

XXX.XXX.182.1

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):

Mylslel jsem si, že pokud by měla samice králíka mladé ve společném výběhu se slepicemi, tak by to byl asi problém.asi je potřeba odděléného kotce.jinak k těm rozměrům dvorků.myslím si, že je to dostatečný prostor pro jakýkoliv druh slepice.vzdyt dohromady je to 80m.seno bych řešil jeslemi, které jsou se shora plně uzaviratelné.slepice potom nemůžou hrabat.s tím jádrem toť otázka.rád bych, kdyby někdo napsal, jestli má zkušenosti se společným chovem, králíka a slepice.mohl by nám na naše otázky odpověďet.

26.8.2013 22:42
chovat

XXX.XXX.60.157

tony82 napsal(a):
Mylslel jsem si, že pokud by měla samice králíka mladé ve společném výběhu se slepicemi, tak by to byl asi problém.asi je potřeba odděléného kotce.jinak k těm rozměrům dvorků.myslím si, že je to dostatečný prostor pro jakýkoliv druh slepice.vzdyt dohromady je to 80m.seno bych řešil jeslemi, které jsou se shora plně uzaviratelné.slepice potom nemůžou hrabat.s tím jádrem toť otázka.rád bych, kdyby někdo napsal, jestli má zkušenosti se společným chovem, králíka a slepice.mohl by nám na naše otázky odpověďet.

Přivezla jsem kuřice s kohoutky, zdrobnělé 1+3 kočinky, 1+2 zdrobnělé rousné, 1+7 wyandontek.
V domečku - kurníku jsem měla ještě asi 6-8 králíků kříženců Mm a BO ve výkrmu.Šo to, ale letos jsem to neopakovala. Bylo to opravdu jen nouzové řešení, ale šlo to. smajlík

28.8.2013 12:12
tony82

XXX.XXX.33.230

zdravím, jak velký byl kurníka výběh k němu?

29.8.2013 15:18
chovat

XXX.XXX.60.157

celá velká zahrada....smajlík....kuřičky šly ráno do terénu a na noc se vrátily ke králíkům....smajlík

29.8.2013 15:22
chovat

XXX.XXX.60.157

chovat napsal(a):
celá velká zahrada....smajlík....kuřičky šly ráno do terénu a na noc se vrátily ke králíkům....smajlík

králíci samozřejmě zůstali v tom malém domečku za 1,25 m vysokými vnitřními dvířky .....smajlík

Přidejte reakci

Přidat smajlík