Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
12.12.2013 18:42
levana

XXX.XXX.87.129

Dobry den, na jare budeme mit domek a chteli bychom chovat kraliky. Prosim poradte co je nejvhodnejsi pro zacatecniky (aby nebyli nachylni na nemoci ap) dekuji smajlíksmajlík

hary69

12.12.2013 19:17
hary69

XXX.XXX.199.239

Nejvhodnější je očkování.

12.12.2013 19:23
levana

XXX.XXX.87.129

No to je jasne :-D Jinak je teda jedno jake plemeno pro zacatecniky?

12.12.2013 19:37
burgund6

XXX.XXX.33.7

levana napsal(a):
No to je jasne :-D Jinak je teda jedno jake plemeno pro zacatecniky?

No ono taky záleží na co králíky chcete,jestli na maso,na kůži, na vlnu nebo jen tak pro pro děti,dále jestli se Vám líbí malí,střední nebo velcí a taky jaká barva-někomu se třeba nelíbí bílí s červenýma očima.Předpokládám,že je chcete na maso.Potom bych Vám doporučil některé z tzv. masných plemen-kalifornský,burgundský,český albín,meklenburský strakáč,činčila velká,velký světlý stříbřitý apod.Jinak jsem rád,že so objevili noví potencionální chovatelé králíků,takže držím palec ať si dobře vyberete a ať se daří.

12.12.2013 21:03
ing.panda

XXX.XXX.36.55

levana napsal(a):
Dobry den, na jare budeme mit domek a chteli bychom chovat kraliky. Prosim poradte co je nejvhodnejsi pro zacatecniky (aby nebyli nachylni na nemoci ap) dekuji smajlíksmajlík

Dobrý den,
osobně než plemeno (vybíral bych ze střední velikosti), bych koukal na kvalitu chovu. Nemyslím tím ocenění z výstavy, ale způsob chovu daného chovatele. Nekupoval bych první chovný materiál na výstvavě, ale přímo u chovatele, abych viděl pokud možno jeho chov. Podívat se na ubytování (králíků), čistotu, počestnost vrhu, selektování slabých jedinců (jestli jsou mezi ostatními výrazně menší jedinci) a v prvé řadě bych vybíral chovatele, jenž krmí širokou paletou komodit (ječmen, oves, tráva, kedlubny, řepa, mrkev). Nebral bych chovný materiál od "granuláře", pokud taky nechcete jimi krmit, často těžce nesou jiné krmení např. trávu (nafouknutí). V globálu trávicí potíže zabije více králíků než mor/myx a navíc řešení je těžší než očkování.

Hodně štěstí při výběru chovného materiálusmajlík

12.12.2013 21:25
hogwild

XXX.XXX.96.166

"počestnost vrhu" - krásný překlep ing. Pando!!! Moc jsem se nasmál smajlík Jinak celkem souhlas s obsahem Vašeho příspěvku. Jen mám trochu obavy, zda nezkušený začátečník je schopen vše o čem píšete dobře posoudit....možná by pomohlo vybírat s přítelem králíkářem, kterému může důvěřovat.

12.12.2013 22:22
ing.panda

XXX.XXX.36.55

hogwild napsal(a):
"počestnost vrhu" - krásný překlep ing. Pando!!! Moc jsem se nasmál smajlík Jinak celkem souhlas s obsahem Vašeho příspěvku. Jen mám trochu obavy, zda nezkušený začátečník je schopen vše o čem píšete dobře posoudit....možná by pomohlo vybírat s přítelem králíkářem, kterému může důvěřovat.

Vánoční šotek se vloudil :- )

Anebo narazit na slušného chovatele, jenž pomůže se založením chovu např. prodejem zkušené samice oproti prvničce, proto píšu hodně štěstí s výběrem.

14.12.2013 09:34
levana

XXX.XXX.87.129

Dekujem za radu smajlík tesime se na nas chov smajlík
smajlík

14.12.2013 13:02
marvon

XXX.XXX.137.197

Jako začátečník těžko budete znát chovatele, vědět na jaké je který úrovni, natož ocenit jeho chov...
Nejjednodušší a nejjistější je koupit králíky na výstavě - nikdo vám tak nevnutí starou potvoru, víte že nemá svrab, jsou očkovaní, odpovídají tomu jak má králík vypadat...
Prostě si myslím že pro začátečníka je to ideální pokud se nechce dočkat zklamání a nemá v rodině nebo mezi dobrejma kamarádama někoho kdo se tím zabývá na vyšší úrovni než křížení vesnické směsky smajlík
I s těma kamaráda to může být problém, nikdo si svůj chov hanit nebude smajlík
Až do toho trošku proniknete není problém chovné kusy obměnit smajlík

14.12.2013 16:33
ing.panda

XXX.XXX.36.55

marvon napsal(a):
Jako začátečník těžko budete znát chovatele, vědět na jaké je který úrovni, natož ocenit jeho chov...
Nejjednodušší a nejjistější je koupit králíky na výstavě - nikdo vám tak nevnutí starou potvoru, víte že nemá svrab, jsou očkovaní, odpovídají tomu jak má králík vypadat...
Prostě si myslím že pro začátečníka je to ideální pokud se nechce dočkat zklamání a nemá v rodině nebo mezi dobrejma kamarádama někoho kdo se tím zabývá na vyšší úrovni než křížení vesnické směsky smajlík
I s těma kamaráda to může být problém, nikdo si svůj chov hanit nebude smajlík
Až do toho trošku proniknete není problém chovné kusy obměnit smajlík

Dobrý den,
jestli chovatel vystavuje (či stolní posouzení), tak Vám přeci může dát oceňovací lístek i doma při prodeji, nebo si zjistit podle zveřejněných katalogu úroveň chovu.

Z prvního příspěvu, jsem sice nenabyl dojem, že by se mělo jednat o výstavní jedince, ale o odolnost plemena, budiž tedy.

Přesto na výstavě:
Těžko zjistíte čím chovatel krmí a na jakou stravu je králík zvyklý = možnost zažívacích problému.
V jaké kondici se vrací králík z výstavy (stres, úbytek váhy, nemoci) tomuto je taky možnost se vyhnout nákupu u chovatele.
Koupíte na výstavě prvničku: první vrh rozháže, druhý se trefíte mimo říji a narodí se 2 králíci a začátečník skončí.

Vše má své, zadavatel ať sám zhodntí klady a zápory.

14.12.2013 19:06
marvon

XXX.XXX.137.197

ing.panda napsal(a):
Dobrý den,
jestli chovatel vystavuje (či stolní posouzení), tak Vám přeci může dát oceňovací lístek i doma při prodeji, nebo si zjistit podle zveřejněných katalogu úroveň chovu.

Z prvního příspěvu, jsem sice nenabyl dojem, že by se mělo jednat o výstavní jedince, ale o odolnost plemena, budiž tedy.

Přesto na výstavě:
Těžko zjistíte čím chovatel krmí a na jakou stravu je králík zvyklý = možnost zažívacích problému.
V jaké kondici se vrací králík z výstavy (stres, úbytek váhy, nemoci) tomuto je taky možnost se vyhnout nákupu u chovatele.
Koupíte na výstavě prvničku: první vrh rozháže, druhý se trefíte mimo říji a narodí se 2 králíci a začátečník skončí.

Vše má své, zadavatel ať sám zhodntí klady a zápory.

Každýmu po chuti, u chovatele může vnutit chovatel začátečníkovi cokoliv, klidně zvíře ve stresu, s nemocí, popřípadě samici která 2x roztahala hnízdo....
Dojem že se má jednat o výstavní králíky jsem nenabyl taky, ovšem co jiného poradit začátečníkovi? Vemte nějakou křižovatku od souseda, třeba budete mít štěstí a bude mít víc než 4 mladý, třeba budete mít štěstí a nepřitáhnete si nemoci?

Přesto na výstavě:
Nemusíte vědět čím krmil chovatel - ale na místních výstavách se není problém zeptat přímo, popřípadě si vzít kontakt - základ je seno a voda že, to žádnýmu králíku neublíží, stejně tak mu neublíží postupně zvyšovaná dávka jádra/granulí - v podstatě si ho může nový majitel naučit na "cokoliv".
Králíka ve stresu a nemocného si člověk pořídí i u chovatele, nebyl by to první případ kdy si někdo nákupem u chovatele přitáhne domů svrab například.. Pozná začátečník rozštěp pyje? nebo chybějící varlata?
O tom že starší samice nemusí znamenat terno jsem psal...
To že může kupit králíka u chovatele s oceňovacím lístkem je pravda, ovšem pokud je starý nic to nevypovídá o zdravotním stavu králíka při koupi ...

Ale jak jsem psal, každému po chuti, jen bych výstavu nezatracoval - vidím tam i ceny většího množství králíků a je na výběr z více plemen.

14.12.2013 19:18
burgund6

XXX.XXX.33.7

levana napsal(a):
Dekujem za radu smajlík tesime se na nas chov smajlík
smajlík

Už máte představu jaké plemeno si pořídíte?

18.12.2013 13:27
levana

XXX.XXX.87.129

No zatim jsme koukali na ceske strakace, ale pozjistujem jeste vice smajlík do Jara jeste cas smajlík... teda koukam na diskuzi a ono to neni tak jednoduche..clovek si rekne hlodavec co.. :D

18.12.2013 13:39
burgund6

XXX.XXX.33.7

levana napsal(a):
No zatim jsme koukali na ceske strakace, ale pozjistujem jeste vice smajlík do Jara jeste cas smajlík... teda koukam na diskuzi a ono to neni tak jednoduche..clovek si rekne hlodavec co.. :D

Pozor na omyl.Králík není hlodavec.

20.12.2013 06:10
kralik74

XXX.XXX.54.5

Jak sem tady četl tak je tu hodně dobrých rad. Mě osobně když sem začínal se staly všechny napsané věci. Koupil jsem od chovatele králíky. Měl jsem i odborníka sebou. Samce jsem musel zabít protože dostal rýmu. Sehnal jsem jiného. Měl jsem málo mladých. Koupil jsem na výstavě a bylo v celku dobrý. Pak jsem koupil králíky po telefonu které přivezl kurýr a dostal jsem na mladý čestnou cenu.
Takže jeďte na výstavu koukněte na chovný materiál.Kupte si samce a samici a od chovatele si vemte tel. Pokud tam chovatel není tak tel nejdete v katalogu. Domluvte si schůzku a zajedte se podívat.

22.12.2013 17:02
chov.majster

XXX.XXX.60.231

Králik nie je hlodavec? A čo je to antilopa? Panda-granuláře? Všetci chovatelia na farmách na celom svete sú hlupáci len vy nie? Prečo sa vôbec taký hádavý mudrlanti stále ozývajú,keď nemajú o tom ani šajnu.

Uživatel s deaktivovaným účtem

22.12.2013 18:24
Uživatel s deaktivovaným účtem

chov.majster napsal(a):
Králik nie je hlodavec? A čo je to antilopa? Panda-granuláře? Všetci chovatelia na farmách na celom svete sú hlupáci len vy nie? Prečo sa vôbec taký hádavý mudrlanti stále ozývajú,keď nemajú o tom ani šajnu.

Hlavně, že Vy o tom víte všechno. Králík opravdu není hlodavec :D

http://cs.wikipedia.org/wiki/Kr%C3%A1l%C3%ADk

smajlíksmajlíksmajlík

22.12.2013 18:35
morlor

XXX.XXX.79.247

chov.majster napsal(a):

Jen pro upřesnění.Nepsal to Panda.Králík opravdu není hlodavec.To byla mejlka i ve slavné Saxaně.Patří do třídy savců,řadu zajícovci a čeledi zajícovití.Hlodavec je třeba bobrsmajlík

22.12.2013 19:12
burgund6

XXX.XXX.33.7

chov.majster napsal(a):

Psal jsem to já a Vy jako chov.majster by jste měl znát základní taxonomii druhů.Ať se Vám daří.

25.12.2013 09:57
rgreen

XXX.XXX.69.33

Na výstavě máte jako neznalec při bodování záruku prohlídky od odborníka, co se týká jakýchkoliv zjevných vad. Též na veterinární stav zvířete, co se týká zjevných příznaků. Samička sice bude prvnička, ale zase máte záruku že nejde např o samici které se nepoctivý chovatel zbaví kvůli špatné zkušenosti, ať již fiziognomické, nebo že je to prostě bordelářka nebo znehodnocuje krmivo.. Většinou chovatele zúčastňujícího se výstav provází snaha o co nejlepší kvalitu, což je to co do začátku oceníte. Pokud jako začátečník půjdete do toho s tím že u prvničky to nemusí hned klapnout, neodradí vás prvotní neůspěch. Je to o přístupu. Králíka opravdu od sena v kombinaci s ječmenem či ovsem, pomalým přidáváním naučíte na cokoliv, od zeleného po řepu. Další možností pokud hodláte chovat cestou velkovýkrmu a granulí je broiler. Zde neuděláte chybu návštěvou farmy s certifikovaným chovným materiálem. Ať se daří smajlík

25.12.2013 15:07
chov.majster

XXX.XXX.60.231

Štandardné znaky ktoréhokoľvek plemena sa dajú nájsť v akejkoľvek odbornej lit.,časopisoch,príručkách. Zdravotný stav vám nezaručí nikdy nikto. A žiadny chovateľ si nedá preč kvalitné a dobré zviera. Najlepšie kusy si každý nechá pre seba!

Přidejte reakci

Přidat smajlík