Dobrý den,
čím spestřujete jídelníček svým králíkům?
Já krom sena a ječmene přidávám mladým hrstečku kukuřice.
Na zpestření krmnou řepu a mrkev - zajímalo by mě, jakou mají výživovu hodnotu? Dají jim jen vodu a vitamíny nebo po nich i přiberou?
Dále občas kousek suchého chleba, hlavně na jaře bylinky jako meduňku, dále listy z jahod nebo malin.
S krmením bramborami nemám zkušenost, ale chci to zkusit příští sezónu.
Toho by se dalo jmenovat… Namátkou:
Větvičky (zejména jabloňové králíci rádi okusují) obsahující cenný lignin. Dále králíci velmi rádi žerou sušené kopřivy, které jsou zároveň velmi bohaté živinami. Super delikatesa je ne úplně vyzrálá kukuřice (s tou raději opatrně). Samozřejmě „královna pícnin“ vojtěška (králíci ji zbožňují čerstvou i sušenou, navíc má řadu cenných látek, obsahuje látky pro kvalitní srst,…). Listy pampelišky lékařské a řady dalších rostlin (aneb nebojte se trávy!), hlízy topinamburu, slunečnicové semínko, kousek jablíčka, atd.
Brambory (vařené) jsou dobré pro výkrm, králíci je mají rádi, u chovných velmi decentně, jsou tukotvorné.
Samozřejmě u všeho platí: všeho s mírou a postupně přivykat.
mesič
napsal(a):
Dobrý den,
čím spestřujete jídelníček svým králíkům?
Já krom sena a ječmene přidávám mladým hrstečku kukuřice.
Na zpestření krmnou řepu a mrkev - zajímalo by mě, jakou mají výživovu hodnotu? Dají jim jen vodu a vitamíny nebo po nich i přiberou?
Dále občas kousek suchého chleba, hlavně na jaře bylinky jako meduňku, dále listy z jahod nebo malin.
S krmením bramborami nemám zkušenost, ale chci to zkusit příští sezónu.
Nebuď línej a hledej
verka1
napsal(a):
Nebuď línej a hledej
Já líná nejsem, nechci výpis všeho co se dá králíkům dát. Chtěla jsem si prostě jen s nadšenci do chovu králíků pokecat o tom, čím ten který chovatel přilepšuje a jaké má on zkušenosti. Co jeho králíkům chutná a co třeba ne, v čem jsou vybíraví a tak. Nechci odborný článek z wikipedie ani ze strejdy gůůůgla jak mi tu někdo radil, chtěla jsem prostě jen, aby přispěli ti, kteří si o tomto chtěji povykládat a napsat svoji zkušenost. Měla to být pohodová diskuze ke kávě. No asi nebude.
mesič
napsal(a):
Já líná nejsem, nechci výpis všeho co se dá králíkům dát. Chtěla jsem si prostě jen s nadšenci do chovu králíků pokecat o tom, čím ten který chovatel přilepšuje a jaké má on zkušenosti. Co jeho králíkům chutná a co třeba ne, v čem jsou vybíraví a tak. Nechci odborný článek z wikipedie ani ze strejdy gůůůgla jak mi tu někdo radil, chtěla jsem prostě jen, aby přispěli ti, kteří si o tomto chtěji povykládat a napsat svoji zkušenost. Měla to být pohodová diskuze ke kávě. No asi nebude.
já Vám těžko poradím, já krmím králíky senem a granulemi... Jinak jim ničím nepřilepšuji a zdá se, že jim ani nic jiného nechybí... Rád ovšem zdejší diskuse čtu a zajímá mě, jak to dělají jinde...
A Verky si nevšímejte... Ať projdete kteroukoliv diskuzi, pro všechny má nějakou skvělou radu či připomínku ve stylu reakce na Váš příspěvek...
Jinak přeju mnoho úspěchů a spokojené králíky i jejich majitelku...
bronda
napsal(a):
Večer štamprdlík slivovice - aby jim bylo do skoku a hezky v noci dupali.
slivovičku říkáte? To by nám samec usnul---
Náš samec bude dostávat spíš petržel.. jeho otec se absolutně v roli manžela neosvědčil.. v roli pečínky to bylo značně lepší
Mladej nedostává kukuřici, aby se nezatučnil. Na jaře uvidíme
hona
napsal(a):
já Vám těžko poradím, já krmím králíky senem a granulemi... Jinak jim ničím nepřilepšuji a zdá se, že jim ani nic jiného nechybí... Rád ovšem zdejší diskuse čtu a zajímá mě, jak to dělají jinde...
A Verky si nevšímejte... Ať projdete kteroukoliv diskuzi, pro všechny má nějakou skvělou radu či připomínku ve stylu reakce na Váš příspěvek...
Jinak přeju mnoho úspěchů a spokojené králíky i jejich majitelku...
Zkuste jim dát kousek mrkvičky s natí - my letos začli s krmnou a je super, je obrovská!!!! a králící ji milují. Nebo bylinku, to mě ji rvou z ruky. Je fajn, je ochočovat na pamlscích, loni jsme koupili samici, která byla dost divoká a mladí se pak špatně kontrolovali, teď jsme koupili kráááásnou francouzkou beranici a je úplnej mazel a ještě si ji získávám u těchto dobrůtek. Mám ráda,když se s nimi lépe manipuluje a kontroluje se hnízdo. Takže za mě pamlsky určitě jo
Vám taky mnoho úspěchů
Zdravím,
s krmením experimentuji už relativně dlouho. po zkoušení všech možných kombinací míchanic jsem ted asi experimenty ukončil u granulí 95% k tomu malinko slunečnice případně sladového květu. střídám to jeden den granule a jeden den seno a jsem spokojen sem tam někdy dám kukuřici bo nějakou větvičku králíci rostou nic nevyhrabují a všichni jsme spokojený ;-)
mesič
napsal(a):
Přesně tak, člověk si pokecá a chytí něco nového, od toho to tu je, já jsem třeba trošku začal přilepšovat jablky, tak 1/4 na kus a mladá NoS začala žbluňkat, přitom byla v kotci s mladou Vss a ta nic, a teď bádám a léčím, zatím to vypadá dobře