Uživatel s deaktivovaným účtem

Dobrý den.
V létě jsem začal s chovem králíků. Prozatím nejsem v žádném svazu a mám spíše to, co mi podarovali po rodině. Sám sem si na výstavě koupil dvě samice VSS s papírama, jinak mám vše bez. Jelikož mě to baví a mám na to čas a tradici v rodině, rád bych se tomu věnoval pořádně. Řeším ale problém s evidencí. jak si evidujete vše vy?
Já si od nového roku založil kalendář, kde si budu psát vše, co se kolem chovu šustne. bude to jakási kronika, když budu potřebovat zpětně něco dohledat. Dnes ráno jsem si třeba poznačil, že se mi okotila poprvé samice VSS, měla 7 mladých, z toho jedno umrzlé mimo hnízdo.
Jak ale evidovat jakési "karty" jednotlivých chovných kusů? Napadla mě tabulka v excelu. Jak ale například rozlišujete jednotlivé samice? Obě VSS jsou tetované a mohu podle tohoto kodu, ale co kusy bez tetování? Dají se sehnat například známky do uší. Nebo nějaké obojky? Nebo visačky na kleci jako jsou na výstavách?
BUDU RÁD ZA JAKOUKOLI DOBROU RADU :)

dury
napsal(a):
Dobrý den. Aby jste mohl registrovat králíky, je nutné vstoupit do nějaké ZO ČSCH. Tam Vám již jistě její registrátor poradí.
Dobrý den. Měl jsem na mysli spíš označování pro vlastní potřebu. abych v tom neměl guláš a mohl to nějak sledovat a evidovat . . .
Našla jsem pár inzerátů, kde králíci mají ušní známky, ale kde se dají sehnat nevím ;)
http://zvirata.bazos.cz/inzerat/42662391/PRODAM-HYLA.php.
Dobrý den
Tak, možností je spousta :) Označovat králíky pro vlastní potřebu samozřejmě lze, záleží na tom, proč to potřebujete. Pro dočasné označení se dají použít speciální barvy pro značení zvířat (ale vlastní zkušenost, nevydrží to skoro nic). Pro trvalejší značení se dá použít výstřih části srsti, ten je praktický třeba u odlišení výkrmových. Lze však udělat svoje vlastní tetování - ucho potřete tetovací barvou (někdo to dělá i tuší) a popíchnete jehlou - zde si vystačíte s minimem pár teček, různě umístěných, podle toho co potřebujete značit, vytetovávat takto celá písmena atd. Je zbytečné. Je třeba myslet na to, že trvalé značky nedělat na králících papírových tetovaných (nepřípustné). A obecně, vaše tetování by nemělo být "padělkem" oficiálních tetování. Lze si pořídit i vlastní tetovací soupravu, což je už ale záležitost dost drahá.
Co se týče evidence chovu, s úspěchem používám excel. Mám tabulku s připouštěním kde je samec, samice, datum skoku a od něj vzoreček vedle odpočítaný termín porodu, odstavu, očkování. Eviduji úspěšné i neúspěšné skoky, úmrtí a jejich pravděpodobná příčina. Ve vedlejších kartách mám ještě finance (hodí se) a tabulku s daty stříhání drápů a očkování + vedle záznamy o minulých mláďatech, můžete snadno evidovat třeba přírůstky hmotnosti atd, plánování příštích skoků, termíny čištění kotců, rodokmeny chovných...všechno co je potřeba :).
Mně se docela osvědčil kroužkový blok, na začátku mám umístěný plánek králíkárny se "jmény". V mém podání 3-6, stará, mladej němec..., stejně jim všem říkám macek a micina. Tam si zapisuju vše důležité, vkládám rodokmeny...
Excel super, ale mně to nevyhovuje, zapomínám vyplňovat.
A ještě se mi osvědřilo si udělat tabuli (tabulovou barvou natřená deska) a tam vést zjednodušenou evidenci.
-jen máte-li děti, tak tabuli mimo jejich dosah, stačí, že kradou křídy.

adriane
napsal(a):
Dobrý den
Tak, možností je spousta :) Označovat králíky pro vlastní potřebu samozřejmě lze, záleží na tom, proč to potřebujete. Pro dočasné označení se dají použít speciální barvy pro značení zvířat (ale vlastní zkušenost, nevydrží to skoro nic). Pro trvalejší značení se dá použít výstřih části srsti, ten je praktický třeba u odlišení výkrmových. Lze však udělat svoje vlastní tetování - ucho potřete tetovací barvou (někdo to dělá i tuší) a popíchnete jehlou - zde si vystačíte s minimem pár teček, různě umístěných, podle toho co potřebujete značit, vytetovávat takto celá písmena atd. Je zbytečné. Je třeba myslet na to, že trvalé značky nedělat na králících papírových tetovaných (nepřípustné). A obecně, vaše tetování by nemělo být "padělkem" oficiálních tetování. Lze si pořídit i vlastní tetovací soupravu, což je už ale záležitost dost drahá.
Co se týče evidence chovu, s úspěchem používám excel. Mám tabulku s připouštěním kde je samec, samice, datum skoku a od něj vzoreček vedle odpočítaný termín porodu, odstavu, očkování. Eviduji úspěšné i neúspěšné skoky, úmrtí a jejich pravděpodobná příčina. Ve vedlejších kartách mám ještě finance (hodí se) a tabulku s daty stříhání drápů a očkování + vedle záznamy o minulých mláďatech, můžete snadno evidovat třeba přírůstky hmotnosti atd, plánování příštích skoků, termíny čištění kotců, rodokmeny chovných...všechno co je potřeba :).
A myslíte, že by jste mi pro inspiraci mohla jednu takovouto tabulku poslat mailem?
Microsoft Office (Excel, Word, Databáze...) je dobrou volbou s milionem možností. Jednotlivé složky se dají propojovat, vkládat cokoliv kamkoliv (tabulky, obrázky, texty...). Takže co vložíte do jednoho programu, objeví se v jiném atd. Schopnější pc maniaci, což já nejsem, dokáží s Officem udělat pravé divy. Je to o tom, jak si to tvůrce zpracuje a jak si s tím vyhraje - od nejjednodušších záznamů až po veledíla. Dle mého je to trvalejší a s větší vypovídací hodnotou, než tabule se záznamy křídou a dětmi kolem. Ale musíte mít zájem proniknout do základů těchto programů.
Já osobně, protože veškeré záznamy vedu veřejně, používám jako kroniku své webové stránky. A i tam se dá udělat neveřejná, zaheslovaná část, jen pro potřeby chovatele. V dnešní době, kdy jsou webové stránky uživatelsky propracované a jejich tvorba poskytovatelem zcela předpřipravená, je to velice jednoduché řešení.
Jako evidenci používám i program "Evidence chovu", který mi zase slouží pro tisk rodokmenů a neposlední řadě i k výpočtu koficientů příbuznosti.
Možností je spoustu. Od záznamového bloku až po ty sofistikovanější.

bronda
napsal(a):
Microsoft Office (Excel, Word, Databáze...) je dobrou volbou s milionem možností. Jednotlivé složky se dají propojovat, vkládat cokoliv kamkoliv (tabulky, obrázky, texty...). Takže co vložíte do jednoho programu, objeví se v jiném atd. Schopnější pc maniaci, což já nejsem, dokáží s Officem udělat pravé divy. Je to o tom, jak si to tvůrce zpracuje a jak si s tím vyhraje - od nejjednodušších záznamů až po veledíla. Dle mého je to trvalejší a s větší vypovídací hodnotou, než tabule se záznamy křídou a dětmi kolem. Ale musíte mít zájem proniknout do základů těchto programů.
Já osobně, protože veškeré záznamy vedu veřejně, používám jako kroniku své webové stránky. A i tam se dá udělat neveřejná, zaheslovaná část, jen pro potřeby chovatele. V dnešní době, kdy jsou webové stránky uživatelsky propracované a jejich tvorba poskytovatelem zcela předpřipravená, je to velice jednoduché řešení.
Jako evidenci používám i program "Evidence chovu", který mi zase slouží pro tisk rodokmenů a neposlední řadě i k výpočtu koficientů příbuznosti.
Možností je spoustu. Od záznamového bloku až po ty sofistikovanější.
Hehe, žuvím se tvorbou internetových stránek. Popravdě, tohle byla první varianta, která mě napadla.) pak jsem si ale řekl, že to už jsou známky nemoci z povolání, a že nebudu blbnout a zkusím se poptat, po něčem "jednodušším a normálnějším".
ale vidím, že se do toho klidně mohu vrhnout. Napíšu si aplikaci tak, aby obsahovala jak veřejnou část (kronika), tak zaheslovanou pro mě.
PS: Stejně by to ale chtělo nějaké ukázky, protože jako začátečníkovi v chovatelství se může stát, že plno užitečných dat nebudu zaznamenávat. Asi to nebude jen o tom, kdy jsem kterou samici připustil a kolik se nakonec narodilo mláďat...
Pro evidenci jsem si zakoupil práva programu Evidence chovu. Je to celkem přehledné, jde tam tisknout připouštěcí sestavy a rodokmeny. Je tam i jakási zjednodušená účetní kniha.
Jinak v excelu jsem si udělal vlastní karty králíků kde zapisuji vše potřebné. Ke každé kartě mám i fotografii daného jedince.