Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.48.30
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
to byla cena za kralika nebo za kg ten za těch 150 kč znamimu?
je potřeba drzet cenu od zacatku a vsem stejnou, pak si lidi mysli ze jsou chovatele smelinari kdyz maj kazdou chvili jinou cenu a ještě pro každého jinou
Cenu vždy dělá poptávka,pokud je velká jde cena nahoru a opačně.Není možné prodávat všude za stejnou cenu.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.191.140
co to je za chcípáčky , králík na 7 měsícíc 1,4 kg , bože , to je chudák
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.191.140
koupím seno v malích balících , okres Nymburk , nevíte o někom ???,,,,,,,,,
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.191.140
koupím seno v malích balících , okres Nymburk
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.88.130
Pěstuje se tráva,králík se chová..Sorry ale tohle mi příšerně vadí když někdo řekne že se králík pěstuje....
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.74.61
Naprostej souhlas
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.138.87
V minulosti sa toto spojenie používalo veľmi často a bolo považované za spisovné (zdroj: staré hospodárske knihy z povaly, rok vydania 1926 až 31). Je to niečo také ako to, že podľa novej vyhlášky je rozdiel medzi zverinou (jelenina z obory) a divinou (jelenina z volného revíru), pričom doteraz nikdy v tom rozdiel nebol. Je to iba umelé ,,ovplyvňovanie,, jazykov.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.200.209
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Pěstuje se tráva,králík se chová..Sorry ale tohle mi příšerně vadí když někdo řekne že se králík pěstuje....
tráva se taky hulí
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.111.134
Dobrý den,
uvádite že krmíte bez granulí, mohl byste mi poradit jaký druch chováte, protože krmým taky pouze trávou a výsledky jsou mizerné . děkuji /Salokin.zdenka@seznam c.z/
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.210.190
Prodávám stažené králíky kolem 1.7 kg a nechávám je za 200 Kč, což je něco kolem 115 - 120 Kč/kg. Není problém vykrmit na 2.7 - 3kg, ale kdo dá těch cca 330 Kč za nedělní oběd. Je to jako s kachnou a husou. Lidi raději menší porce za míň peněz, než 5tikolovou husu a nebo krůtu. Zkrátka 200 Kč za kus masa, je stále zajímavější, než za 350 Kč. Kdž už chtějí utratit, vemou si raději 3 kusy za 600, než 2 kusy za 300.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.91.54
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Prodávám stažené králíky kolem 1.7 kg a nechávám je za 200 Kč, což je něco kolem 115 - 120 Kč/kg. Není problém vykrmit na 2.7 - 3kg, ale kdo dá těch cca 330 Kč za nedělní oběd. Je to jako s kachnou a husou. Lidi raději menší porce za míň peněz, než 5tikolovou husu a nebo krůtu. Zkrátka 200 Kč za kus masa, je stále zajímavější, než za 350 Kč. Kdž už chtějí utratit, vemou si raději 3 kusy za 600, než 2 kusy za 300.
Je na tom kus pravdy.
Určitě máte své zákazníky.Je to jen na domluvě.
Ovšem ti co berou ode mne chcou velké kusy právě proto, že veverky z řetězců nechcou.
Už taky z toho důvodu, že se toho čtyřčlenná rodina nenají.
Pro mne coby chovatele je pochopitelně lepší "přenechat" většího králíka.Přece jenom očkovaní+případnou léčbu pří výskytu kokcidy platíte ze svého tak jako tak.
Přeji hezký večer
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.199.239
A jak tedy velkého jim necháte a za kolik? V Marketu jsou kilový myši, těch 1.7 už je zase víc. Navíc spousta lidí to namíchá s bůčkem, v případě pečení, tak mají toho na talíři o něco víc.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.34.124
Mám smlouvu s hotelem na 5ks týdně,králík 2.50 až 3kg za 600kč kus.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.210.190
Nevěřím.................
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.41.241
Věřit nemusíte,nikdo Vám to nevnucuje. Možná ,pokud se poptáte třeba poznáte jinnou realitu.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.210.190
To se nemusím ptát, tohle by vám nedal ani blbec. I když možná jo. Tak to nevnucujte zde
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.196.234
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Zajímalo by mě za kolik kdo z Vás prodáváte maso nebo živé králíky na porážku.. Poslední dobou mám hodně přebytků a rozdávat už se mi je moc nechce. Něco jsem prodal ale většinou tak za 150-200kč za zhruba 1,90 až 2,40 kg staženého s hlavou a vnitřnostmi.. Prosím Vás o ceny za živé a za stažené zvíře za kg.. Díky
Králíka okolo 2 Kg klído za 250 protože je zaprvé domácí a za druhé to kupovaný maso to jsou růstový hormony a chemie domácí to je zdravý plný vitamínů a minerálních látek.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.158.34
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
V sobotu v Kauflandu 1 kg králíka s hlavou 179 Kč !!!
Tak to byla asi sleva
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.182
Když si spočtu, kolik narvu do jednoho králíka, tak bych ho musel prodávat tak za 200 kg. To ho raději sním sám.
Krmím granule, ječmen, seno a v létě přidávám trávu. Občas dám na chuť mrkev, jablko a tvrdý chleba. Vše tak jednou za 14 dní.
Vodu bez Acidomitu a Optiminu nedostanou nikdy. To to taky dost prodražuje, ale začal jsem chovat na maso, abychom doma nejedli maso s antibiotiky a tak krmím granule bez léčiv.
Je to dražší, ale zatím jsem neměl jediný úhyn.
Jinak jsem tedy ještě králíky nevážil, ale ty váhy, co se tu občas vyskytují, tak mi přijdou trochu nastřelený. Mám střední plemeno, samec i samice jsou velký dost a to se mi ještě nestalo, aby jsem přišel krmit a něco jim z předchozího krmení došlo a přesto bych řekl, že tak velký, jak tu popisujete nejsou. Třeba poslední mají 4.5 měsíce a mají tak cca 3 kg. Ale je to pouze odhad.
S.Z.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.210.190
Jenže lidi raději koupí kilovýho hajzlíka za 179 Kč, než aby dali za dvoukilovýho ušáka 300 Kč, i když jim vychází na kilo masa levněji.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.228.59
to je pravda a než zabít tak mladého králíka,když chováte třeba NOS,VSS ČV tak radši odmítám a jdou na chov ti horší na řízečky z kotletky,klobásky atd...a když prodat velkého tak fakt jenom normálním lidem a těch je menšina......
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.84.139
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Jenže lidi raději koupí kilovýho hajzlíka za 179 Kč, než aby dali za dvoukilovýho ušáka 300 Kč, i když jim vychází na kilo masa levněji.
U nás radsej kupujú vačších... čo je pre mňa nákladnejšie...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.182
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Když si spočtu, kolik narvu do jednoho králíka, tak bych ho musel prodávat tak za 200 kg. To ho raději sním sám.
Krmím granule, ječmen, seno a v létě přidávám trávu. Občas dám na chuť mrkev, jablko a tvrdý chleba. Vše tak jednou za 14 dní.
Vodu bez Acidomitu a Optiminu nedostanou nikdy. To to taky dost prodražuje, ale začal jsem chovat na maso, abychom doma nejedli maso s antibiotiky a tak krmím granule bez léčiv.
Je to dražší, ale zatím jsem neměl jediný úhyn.
Jinak jsem tedy ještě králíky nevážil, ale ty váhy, co se tu občas vyskytují, tak mi přijdou trochu nastřelený. Mám střední plemeno, samec i samice jsou velký dost a to se mi ještě nestalo, aby jsem přišel krmit a něco jim z předchozího krmení došlo a přesto bych řekl, že tak velký, jak tu popisujete nejsou. Třeba poslední mají 4.5 měsíce a mají tak cca 3 kg. Ale je to pouze odhad.
S.Z.
Tak jsem už zabil prvního a nebyl ani největší a po 4,5 měsíce měl vykuchanej s hlavou 3,05 kg.
Tak jsem spokojený. Kolik měl živý ale nevím.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.79.101
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tak jsem už zabil prvního a nebyl ani největší a po 4,5 měsíce měl vykuchanej s hlavou 3,05 kg.
Tak jsem spokojený. Kolik měl živý ale nevím.
Tak to vám gratuluji ,za 4,5 měsíce je 3,05 kg hodně pěkné.Mám Bodiv,Ččv,Hyly od pána Kočára ale takovou váhu jsem ještě nemněl.Budu se muset zamyslet co dělám špatně
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.182
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tak to vám gratuluji ,za 4,5 měsíce je 3,05 kg hodně pěkné.Mám Bodiv,Ččv,Hyly od pána Kočára ale takovou váhu jsem ještě nemněl.Budu se muset zamyslet co dělám špatně
Děkuji. Já mám Ča a Bu. Tyto mladí byli čistokrevní Ča.
Teď jsem psal do diskuze ,, nápady´´ jak krmím. Neříkám, že je to 100% správně, ale v podstatě jsem to vše vyčetl zde na ifauně.
Ať se Vám daří.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.142.45
Já prodávám za 160kč/kg, stažený králík s hlavou bez vnitřností
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.67
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Dneska jsem viděla v masně králíka 140 kč/kg. Já doteď prodávala za 100 Kč/kg, ale od letoška jsem cenu zvedla na 125 Kč/kg. Když chce někdo kvalitu, rád si připlatí i tak. Pořád je to levnější a kvalitnější maso než ze supermarketu.
Dobrý den, bylo by možné si pravidelně od vás odebírat ve větším množství?
děkuji
kdyžtak mi napiště email.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.33.7
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tak jsem už zabil prvního a nebyl ani největší a po 4,5 měsíce měl vykuchanej s hlavou 3,05 kg.
Tak jsem spokojený. Kolik měl živý ale nevím.
To bude asi kec,musel by mít živý cca 5,50 - 6 kg a to určitě neměl.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.105.49
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
To bude asi kec,musel by mít živý cca 5,50 - 6 kg a to určitě neměl.
Proč ne jestli chová velké plemeno?Jestli má Belgický obra nebo Německý?Ty prý vyrostou na tu váhu v pohodě.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.33.7
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Proč ne jestli chová velké plemeno?Jestli má Belgický obra nebo Německý?Ty prý vyrostou na tu váhu v pohodě.
No psal,že to byli čeští albíni,takže je to nesmysl.Obry chovám a ve 4,5 měsících taky nemají 6 kg.Takže opravdu zase jednou blábol.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.210.190
To vážil asi s hrncem, když to vařil.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.92.43
To je trochu kruté zabíjet taková nádherná stvoření jen pro peníze a jídlo.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.20.25
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
To je trochu kruté zabíjet taková nádherná stvoření jen pro peníze a jídlo.
že by další vegan?Nechápu proč to čtete,když už z názvu je jasné,o co jde.Pořád nechápete,že kralik je hospodářské zvíře.A bez těch,co je zabíjejí,by vůbec neexistovali...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.5.130
Já prodávám podle ceny v nejbližším větším krámě. Tedy okolo těch 160-170kg. A nikomu to nevnucuji, cenu každý předem zná a když přijde a já mám přebytky, tak mu jednoho, dva prodám. Jinak si to rád sežeru sám ;) Je s tím práce jako blázen a pokud to člověk nedělá ve velkym, nevyplatí se mu to prodávat pod cenou druhým, něco jiného je maso pro příbuzné apod. Ale než to prodat pod cenou, to to radši sežeru sám!
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.189.179
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Já prodávám podle ceny v nejbližším větším krámě. Tedy okolo těch 160-170kg. A nikomu to nevnucuji, cenu každý předem zná a když přijde a já mám přebytky, tak mu jednoho, dva prodám. Jinak si to rád sežeru sám ;) Je s tím práce jako blázen a pokud to člověk nedělá ve velkym, nevyplatí se mu to prodávat pod cenou druhým, něco jiného je maso pro příbuzné apod. Ale než to prodat pod cenou, to to radši sežeru sám!
v akej váhe ich predávate (s hlavou alebo bez, s vnutornostami), len pre zaujimavosť... na porovnanie... dik
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.5.130
Okolo dvou kil s hlavou a játry + ledvinami. Ale prodávám jen okrajově, máme vysokou spotřebu a jen asi 4 samice.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.182
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
To vážil asi s hrncem, když to vařil.
Vám všem pochybovačům, ne není to blábol. Mám na to i svědky. Sám králíky nezabíjím, chodí mi je zabíjet chovatel ze sousední vesnice a ten řekl, že už chová králíky 15 let, ale takový, že ještě neviděl. Pak jsem ještě zabíjel ( nechal zabít ), když měli 5,5 měsíce a vykuchaný s hlavou měli 3.45 kg. Je pravda, že jsem z nich zvířatům odřezal cca 0,4 kg tuku.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.53.183
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Vám všem pochybovačům, ne není to blábol. Mám na to i svědky. Sám králíky nezabíjím, chodí mi je zabíjet chovatel ze sousední vesnice a ten řekl, že už chová králíky 15 let, ale takový, že ještě neviděl. Pak jsem ještě zabíjel ( nechal zabít ), když měli 5,5 měsíce a vykuchaný s hlavou měli 3.45 kg. Je pravda, že jsem z nich zvířatům odřezal cca 0,4 kg tuku.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jaké granule krmíte ( výrobce) děkuji.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.228.224
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Vám všem pochybovačům, ne není to blábol. Mám na to i svědky. Sám králíky nezabíjím, chodí mi je zabíjet chovatel ze sousední vesnice a ten řekl, že už chová králíky 15 let, ale takový, že ještě neviděl. Pak jsem ještě zabíjel ( nechal zabít ), když měli 5,5 měsíce a vykuchaný s hlavou měli 3.45 kg. Je pravda, že jsem z nich zvířatům odřezal cca 0,4 kg tuku.
Možná kdyby jste použil spolehlivější váhu ,dostal by jste se na realnější čísla
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.146.14
A co je na tom tak nereálného?Já včera zabíjel samce,cca 6 měs.,kříženec obra a masného plema a bez hlavy váha 2.7 kg a to nebyl buhví jaký výkrm,kdyby dostával čisté granule věřím že by váha byla ještě větší,tak nechápu proč nevěříte pisateli nade mnou. Já nikdy nemám králíka pod 2 kg a jsou to podle mého názoru průměrní ušáci,žádný zázrak.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.254.108
Já měl to samé...samec kříženec Kal x Bo v necelých 7 měsících s hlavou a vykuchaný skoro 3 kg čistého masa...a to jsem nekrmil granulema, jen seno, mrkev a ječmen...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.13.247
Nereálné mi prijde aby 5,5 měsíční králík měl na sobě skoro pul kila tuku
Zabíjel jsem na podzim FB ve věku 6,5 měsíce , stažený ,vyvržený s hlavou od 3,3 do 3,7 kg. A že bych z nich okrajoval tuk ,to určitě ne
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.254.108
souhlas...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.182
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jaké granule krmíte ( výrobce) děkuji.
Dobrý den,
krmím granulemi z Nezvěstic. Ale osobně si myslím, že to není rozhodující. Hlavní je, aby je králíci rádi jedli.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.182
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Možná kdyby jste použil spolehlivější váhu ,dostal by jste se na realnější čísla
Rozhodně Vás nechci nikterak urazit, jak je tady hloupým zvykem, ale doufám, že jste to myslel žertem?
Nemám váhu sice kalibrovanou, ale dost přesnou kuchyňskou digitální váhu. Rozhodně nemá odchylku víc jak jeden gram. Zkoušel jsem kalibrovaným závažím. Samozřejmě záleží trochu jak závaží na váhu položíte, ale jsou to odchylky v jednotkách gramů.
Navíc nevidím jediný důvod proč bych měl lhát před lidmi, které neznám a oni neznají mne. Nepotřebuji si tahat triko. Chtěl jsem jen napsat svoji zkušenost.
Co se týká toho výkrmu těchto králíků, tak je pravda, že tyto mladí byli vysloveně lační po granulích.
Jejich mladší sourozenci od stejných rodičů jsou zatím menší, protože ti zase upřednostňují seno a ječmen. Granulím zase moc nedají.
Je pravda, že kdybych spočítal, kolik mi stálo kilo masa na těch obřích králících, tak by se mi určitě vyplatilo králíka koupit od kamaráda, který prodává kilo za 100 kč. Ale ti mají pouze 2 kg vykuchaní. Jsou jak jogíni.
Jinak nemám problém to nikomu ukázat. Pokud jste z okolí Plzně.
Ať se Vám daří.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.182
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Nereálné mi prijde aby 5,5 měsíční králík měl na sobě skoro pul kila tuku
Zabíjel jsem na podzim FB ve věku 6,5 měsíce , stažený ,vyvržený s hlavou od 3,3 do 3,7 kg. A že bych z nich okrajoval tuk ,to určitě ne
Tak jestli jste četl pozorně, tak jsem psal cca, to znamená, že to jsem nijak nevážil, ale odhadl a je pravda, že ho měli pro mě až nepříjemně mnoho. Hlavně v břišní dutině, na krku a hlavě a také na žebrech.
Záleží to taky na způsobu krmení. Kamarád co chová králíky je třeba s tukem nemá, nebo minimálně, ale ten krmí tak, že jim zrní a granule odměřuje. Taky krmí jedno a někdy dvakrát denně.
Já je krmím 3 x denně a mají stále plné misky granulí i zrní. Pamlsky dávám jen 3 x do týdne.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.4.162
zdravím ..jak by měl králík na prodej vypadat???????já stáhnu vykuchám ,odstraním plíce ,z jater žluč,hlavu nechám neoddělenou ale odstraním oči na konec důkladně opláchnu vodou a bud necham vyset v chladu anebo hned dodám a zakazníka informuju že je třeba vychladit....dělam něco špatně????poraďte prosím.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.182
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
zdravím ..jak by měl králík na prodej vypadat???????já stáhnu vykuchám ,odstraním plíce ,z jater žluč,hlavu nechám neoddělenou ale odstraním oči na konec důkladně opláchnu vodou a bud necham vyset v chladu anebo hned dodám a zakazníka informuju že je třeba vychladit....dělam něco špatně????poraďte prosím.
Ne, děláte to dobře, jen někdo chce králíka bez hlavy. Tak si ho zvážíte s hlavou, tu pak uříznete a prodáte mu ho za cenu s hlavou.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.4.162
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ne, děláte to dobře, jen někdo chce králíka bez hlavy. Tak si ho zvážíte s hlavou, tu pak uříznete a prodáte mu ho za cenu s hlavou.
díky!!!!!!
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.182
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
díky!!!!!!
Rádo se stalo.
Ať se Vám daří.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.187.48
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
zdravím ..jak by měl králík na prodej vypadat???????já stáhnu vykuchám ,odstraním plíce ,z jater žluč,hlavu nechám neoddělenou ale odstraním oči na konec důkladně opláchnu vodou a bud necham vyset v chladu anebo hned dodám a zakazníka informuju že je třeba vychladit....dělam něco špatně????poraďte prosím.
Já bych ho teda neoplachoval - králík by se oplachovat neměl. Když už, tak těsně před spotřebováním, zamrazením apod., ale ne před prodejem.
Ondra
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.199.239
Králík musí být čistý a omytý. Nedokážu si představit to nabízet jinak.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.117.37
Dělám vše úplně stejně, jen králíka neoplachuji, ale nechám cca tak 2 hodiny ve studené vodě.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.199.239
Přesně takhle jsem to myslel. Kýbl se studenou vodou a očistím ho z nejhoršího.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.1.170
Dobrý den, také chovám králíky a zatím jsem neměl šanci ho ochutnat, protože je všechny prodám. Králíka odpoledne (k večeru) zabiju, stahnu, odříznu hlavu, vykuchám, vyříznu ledviny, játra (zbavím žluče), srdce, králíka a tyto vnitřnosti dám do škopku s vodou a nechám do rána. Ráno ho z vody vyndám, opláchnu, dám do lednice a odpoledne jde na prodej. Vykuchaný bez hlavy váží max. 1,7 kg a prodávám za jednotnou cenu 250,- za kus (i s vnitřnostmi). Jestli někdo hlavu chce nebo ne se neptám, při zabití ji nestahuju, ale hned odříznu a vyhodím i s kůží. Momentálně musím přidělat více kotců abych mohl mít více samic, protože poptávka je velká. Nemám problém prodat 10 kusů měsíčně. Nyní jsem pořídil burgunské plemeno (protože se mi líbí). Tohle plemeno je větší, tak uvidím, kolik bude vážit po zabití. Pokud by to bylo alespoň 2 kg, tak zvednu cenu o 50,- Kč. Krmím senem, ovsem a mladým po narození dávám chvíli granule s kokcidiostatiky. Nedělám to na výdělek, ale pro radost. To že nějaký peníz vydělám vrážím do chovu ostatních zvířátek (ovce, prasata, kachny).
Myslím, že lidé začínají stále častěji vyhledávat maso z domácích chovů, než to kupovat v supermarketech. Znát to je po mediálních aférách prodejních řetězců. Cena je pak už o dohodě a ještě se mi nestalo, že by někdo chtěl smlouvat. Řídím se heslem: ber nebo nech, sežeru si sám.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.198.225
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Dobrý den, také chovám králíky a zatím jsem neměl šanci ho ochutnat, protože je všechny prodám. Králíka odpoledne (k večeru) zabiju, stahnu, odříznu hlavu, vykuchám, vyříznu ledviny, játra (zbavím žluče), srdce, králíka a tyto vnitřnosti dám do škopku s vodou a nechám do rána. Ráno ho z vody vyndám, opláchnu, dám do lednice a odpoledne jde na prodej. Vykuchaný bez hlavy váží max. 1,7 kg a prodávám za jednotnou cenu 250,- za kus (i s vnitřnostmi). Jestli někdo hlavu chce nebo ne se neptám, při zabití ji nestahuju, ale hned odříznu a vyhodím i s kůží. Momentálně musím přidělat více kotců abych mohl mít více samic, protože poptávka je velká. Nemám problém prodat 10 kusů měsíčně. Nyní jsem pořídil burgunské plemeno (protože se mi líbí). Tohle plemeno je větší, tak uvidím, kolik bude vážit po zabití. Pokud by to bylo alespoň 2 kg, tak zvednu cenu o 50,- Kč. Krmím senem, ovsem a mladým po narození dávám chvíli granule s kokcidiostatiky. Nedělám to na výdělek, ale pro radost. To že nějaký peníz vydělám vrážím do chovu ostatních zvířátek (ovce, prasata, kachny).
Myslím, že lidé začínají stále častěji vyhledávat maso z domácích chovů, než to kupovat v supermarketech. Znát to je po mediálních aférách prodejních řetězců. Cena je pak už o dohodě a ještě se mi nestalo, že by někdo chtěl smlouvat. Řídím se heslem: ber nebo nech, sežeru si sám.
Tak s tím namáčením přes noc děláte špatně.Maso do sebe vodu natáhne a ztrácí to,proč ho vlastně chováme.Maso je pak blemcavý,jako křehčené řízky z marketu.Laik to nepozná,ale gurmán ano.Mohl by jste být taky napaden,že šidíte na váze.Zkuste zvážit po porážce a pak po vašem máčení.Rozdíl bude dobrých dvacet dkg.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.199.239
Souhlasím, králík je jako houba. 20 dkg žádný problém. Navíc když to lidi nechají ležet v kuchyni na stole, tak se voda uvolňuje a vše se odhalí.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.1.170
Pokud jde o šizení na váze, tak to jsem klidný. Vážím hned po zabití (před namočením). Navíc na váhu se mě ani nikdo kdo si ode mne kupoval, neptal.
Já se právě někde dočetl, že by se takto měl králík nechat ve vodě. To jsem nevěděl, že je to špatně. Myslíte tedy, že když ho dám po zabití hned do lednice a druhý den poputuje ke spotřebiteli, bude maso lepší? Neměl bych ho alespoň opláchnout? Přeci na něm zůstanou nějaké chlupy a zbytky krve (převážně v útrobách).
Člověk se pořád učí......proto sem také chodím
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.33.7
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Pokud jde o šizení na váze, tak to jsem klidný. Vážím hned po zabití (před namočením). Navíc na váhu se mě ani nikdo kdo si ode mne kupoval, neptal.
Já se právě někde dočetl, že by se takto měl králík nechat ve vodě. To jsem nevěděl, že je to špatně. Myslíte tedy, že když ho dám po zabití hned do lednice a druhý den poputuje ke spotřebiteli, bude maso lepší? Neměl bych ho alespoň opláchnout? Přeci na něm zůstanou nějaké chlupy a zbytky krve (převážně v útrobách).
Člověk se pořád učí......proto sem také chodím
Osobně ho opláchnu a dám vychladit.Maso musí dozrát,nejlepší je ho kuchyňsky upravovat 2 až 3 den po zabití.Jestli ho vážíte ještě teplého,tak má malinko více než vychlazený,maso se vypařuje/výparnost masa/.V práci jsme na vepřové měli tabulku a tam to dělalo 2 %.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.117.37
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Dobrý den, také chovám králíky a zatím jsem neměl šanci ho ochutnat, protože je všechny prodám. Králíka odpoledne (k večeru) zabiju, stahnu, odříznu hlavu, vykuchám, vyříznu ledviny, játra (zbavím žluče), srdce, králíka a tyto vnitřnosti dám do škopku s vodou a nechám do rána. Ráno ho z vody vyndám, opláchnu, dám do lednice a odpoledne jde na prodej. Vykuchaný bez hlavy váží max. 1,7 kg a prodávám za jednotnou cenu 250,- za kus (i s vnitřnostmi). Jestli někdo hlavu chce nebo ne se neptám, při zabití ji nestahuju, ale hned odříznu a vyhodím i s kůží. Momentálně musím přidělat více kotců abych mohl mít více samic, protože poptávka je velká. Nemám problém prodat 10 kusů měsíčně. Nyní jsem pořídil burgunské plemeno (protože se mi líbí). Tohle plemeno je větší, tak uvidím, kolik bude vážit po zabití. Pokud by to bylo alespoň 2 kg, tak zvednu cenu o 50,- Kč. Krmím senem, ovsem a mladým po narození dávám chvíli granule s kokcidiostatiky. Nedělám to na výdělek, ale pro radost. To že nějaký peníz vydělám vrážím do chovu ostatních zvířátek (ovce, prasata, kachny).
Myslím, že lidé začínají stále častěji vyhledávat maso z domácích chovů, než to kupovat v supermarketech. Znát to je po mediálních aférách prodejních řetězců. Cena je pak už o dohodě a ještě se mi nestalo, že by někdo chtěl smlouvat. Řídím se heslem: ber nebo nech, sežeru si sám.
Myslím že vyhazovat hlavy a kůže je věčná škoda. Z hlav je vynikající polévka, podle mně nejchutnější vývar. A kůže se dají slušně zpeněžit, o víkendu sem dostal od výkupčího 35kč za kus.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.187.48
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Pokud jde o šizení na váze, tak to jsem klidný. Vážím hned po zabití (před namočením). Navíc na váhu se mě ani nikdo kdo si ode mne kupoval, neptal.
Já se právě někde dočetl, že by se takto měl králík nechat ve vodě. To jsem nevěděl, že je to špatně. Myslíte tedy, že když ho dám po zabití hned do lednice a druhý den poputuje ke spotřebiteli, bude maso lepší? Neměl bych ho alespoň opláchnout? Přeci na něm zůstanou nějaké chlupy a zbytky krve (převážně v útrobách).
Člověk se pořád učí......proto sem také chodím
Je jasné, že člověk se časem lepší - ale pokud králíka dobře zabiju a vykrvím, tak mi zbyde max. trocha krve po vytažení plic a srdce a to vytřu kouskem čistého hadru a nic nemusím oplachovat. Maso je krásně čisté.
Já si opravdu myslím, že maso by se nemělo oplachovat...
Maximálně od těch chlupů těsně před kuchyňskou úpravou, ale ani ty chlupy tam většinou nebývají.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.117.37
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Je jasné, že člověk se časem lepší - ale pokud králíka dobře zabiju a vykrvím, tak mi zbyde max. trocha krve po vytažení plic a srdce a to vytřu kouskem čistého hadru a nic nemusím oplachovat. Maso je krásně čisté.
Já si opravdu myslím, že maso by se nemělo oplachovat...
Maximálně od těch chlupů těsně před kuchyňskou úpravou, ale ani ty chlupy tam většinou nebývají.
No nevím, já už pěkných pár set králíků zabil a nějaký ten chloupek nebo kapka krve vždycky někde zůstane. Myslím že opláchnout pod vodou je základ. Já ho nechávám ještě 2 hodiny ve vodě. Souhlasím že máčet králíka přes noc je moc.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.93.1
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
No nevím, já už pěkných pár set králíků zabil a nějaký ten chloupek nebo kapka krve vždycky někde zůstane. Myslím že opláchnout pod vodou je základ. Já ho nechávám ještě 2 hodiny ve vodě. Souhlasím že máčet králíka přes noc je moc.
Přesně tak.Ty dvě hodiny maximum,záleží kolik jich dělám na ráz.V zásadě stačí propláchnout.Teď je výhoda chladna.Po propláchnutí,či krátkém máčení je vyvěsím na háčky za hlavy,a to klidně přes noc.Krásně okapou,takže nikomu neteče voda či krev z igelitky.Navíc jsou jak latě,takže se s nimi krásně čistě manipuluje.A zákazníci jsou spokojenější.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.91.54
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Přesně tak.Ty dvě hodiny maximum,záleží kolik jich dělám na ráz.V zásadě stačí propláchnout.Teď je výhoda chladna.Po propláchnutí,či krátkém máčení je vyvěsím na háčky za hlavy,a to klidně přes noc.Krásně okapou,takže nikomu neteče voda či krev z igelitky.Navíc jsou jak latě,takže se s nimi krásně čistě manipuluje.A zákazníci jsou spokojenější.
Zabiju,dám do vody.Do 15 minut ho ženuška umyje.Dá do vody, kterou tak 2-3 mění.
Po dvou hodinách chlazení ve studené vodě jde maso k zákazníkovi, případně ke mně do mrazáku.Studenou, studniční vodu používám coby chladič.....
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.93.1
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Zabiju,dám do vody.Do 15 minut ho ženuška umyje.Dá do vody, kterou tak 2-3 mění.
Po dvou hodinách chlazení ve studené vodě jde maso k zákazníkovi, případně ke mně do mrazáku.Studenou, studniční vodu používám coby chladič.....
Ano,to jsem zapomněl napsat,že též používam víc nádob.Jeden kýbl na oplach od krve a pak vychladit do lavoru,kam se jich vejde deset.A pak šup na hák,nebo rovnou prodám.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.1.170
Koukám, že mám stále co učit. Proto mě také chov zvířat tak baví.
Já když králíka stahnu, tak má na sobě plno chlupů. Je to tím, že já v tom ještě nemám takový grif. Učil jsem se stahovat podle různých návodů a rad zde. Od zabití po konečné odříznutí zadních pacek z rozporky mě to trvá cca 20 - 25 minut. Snažím se to dělat pořádně, abych neponičil maso.
Pokud jde o ty hlavy, zkusím z jedné udělat vývar. Jinak je zatím vyhazuji (vozím do lesa divočákům). Uvidím, jak mi půjde hlava stahnout. Vyváříte ji i s očima?
Pokud jde o kůže, neumím je připravovat a občas (spíše pravidelně) ji někde proříznu. Nemyslím si, že by je ode mne někdo kupoval, takže končí v kotli.
S tím omýváním to zkusím, jak říkáte. Opláchnout a vychladit, nedávat do vody.
Našel jsem tady odkaz na toto video: http://www.youtube.com/watch?v=cNxo7GFEXWw
Co si myslíte o tomto způsobu zabíjení? Mě to přijde docela rychlé, bezbolestné a hlavně bez stresu (pro králíka). Především pokud bych chtěl prodat kůži a využít hlavu na polívku, tak se mi to zdá jako čistější práce. Já když králíka zabiji topůrkem za uši, tak má zhmožděný krk a zřejmě i rozbitou hlavu. Háky bych si vyrobil, to je to nejmenší. Na těch na zavěšení za nohy se brzy začne pracovat.
Petr
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.106.46
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Koukám, že mám stále co učit. Proto mě také chov zvířat tak baví.
Já když králíka stahnu, tak má na sobě plno chlupů. Je to tím, že já v tom ještě nemám takový grif. Učil jsem se stahovat podle různých návodů a rad zde. Od zabití po konečné odříznutí zadních pacek z rozporky mě to trvá cca 20 - 25 minut. Snažím se to dělat pořádně, abych neponičil maso.
Pokud jde o ty hlavy, zkusím z jedné udělat vývar. Jinak je zatím vyhazuji (vozím do lesa divočákům). Uvidím, jak mi půjde hlava stahnout. Vyváříte ji i s očima?
Pokud jde o kůže, neumím je připravovat a občas (spíše pravidelně) ji někde proříznu. Nemyslím si, že by je ode mne někdo kupoval, takže končí v kotli.
S tím omýváním to zkusím, jak říkáte. Opláchnout a vychladit, nedávat do vody.
Našel jsem tady odkaz na toto video: http://www.youtube.com/watch?v=cNxo7GFEXWw
Co si myslíte o tomto způsobu zabíjení? Mě to přijde docela rychlé, bezbolestné a hlavně bez stresu (pro králíka). Především pokud bych chtěl prodat kůži a využít hlavu na polívku, tak se mi to zdá jako čistější práce. Já když králíka zabiji topůrkem za uši, tak má zhmožděný krk a zřejmě i rozbitou hlavu. Háky bych si vyrobil, to je to nejmenší. Na těch na zavěšení za nohy se brzy začne pracovat.
Petr
Oči musíte vyloupnout,já když vařím hovězí polévku,tak tam přidám jednu hlavu a vývar je opravdu lepší,časem králíka zabijete a stáhnete za cca7 minut,kůže nevyhazujte,při dnešních cenách cca 30 kč je to opravdu škoda.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.93.1
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Oči musíte vyloupnout,já když vařím hovězí polévku,tak tam přidám jednu hlavu a vývar je opravdu lepší,časem králíka zabijete a stáhnete za cca7 minut,kůže nevyhazujte,při dnešních cenách cca 30 kč je to opravdu škoda.
Tak,tak.A mozeček je delikatesa.Mám dokonce poptávky na samotné hlavy.Když to není vyloženě přání kupujícího,měla by tam hlava zůstat.A na stažení nic není,prostě pokračujete dál dolů a pomalu odřezávat od uší,přerušit pysky a pořád táhnout kůži dolů až k nozdrám.Jako by jste svlíkal podkolenku na ruby.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.182
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Koukám, že mám stále co učit. Proto mě také chov zvířat tak baví.
Já když králíka stahnu, tak má na sobě plno chlupů. Je to tím, že já v tom ještě nemám takový grif. Učil jsem se stahovat podle různých návodů a rad zde. Od zabití po konečné odříznutí zadních pacek z rozporky mě to trvá cca 20 - 25 minut. Snažím se to dělat pořádně, abych neponičil maso.
Pokud jde o ty hlavy, zkusím z jedné udělat vývar. Jinak je zatím vyhazuji (vozím do lesa divočákům). Uvidím, jak mi půjde hlava stahnout. Vyváříte ji i s očima?
Pokud jde o kůže, neumím je připravovat a občas (spíše pravidelně) ji někde proříznu. Nemyslím si, že by je ode mne někdo kupoval, takže končí v kotli.
S tím omýváním to zkusím, jak říkáte. Opláchnout a vychladit, nedávat do vody.
Našel jsem tady odkaz na toto video: http://www.youtube.com/watch?v=cNxo7GFEXWw
Co si myslíte o tomto způsobu zabíjení? Mě to přijde docela rychlé, bezbolestné a hlavně bez stresu (pro králíka). Především pokud bych chtěl prodat kůži a využít hlavu na polívku, tak se mi to zdá jako čistější práce. Já když králíka zabiji topůrkem za uši, tak má zhmožděný krk a zřejmě i rozbitou hlavu. Háky bych si vyrobil, to je to nejmenší. Na těch na zavěšení za nohy se brzy začne pracovat.
Petr
Musím potvrdit, že polívka z králičích hlav, a někdy přidám i žebra je naprosto skvělá. Kam se hrabe kuřecí. Do studené vody spolu s orestovanou zeleninou, cibulí a stroužkem česneku a velmi pozvolna vařit a sbírat pěnu.
Někdy podle chuti přidáváme bylinky. Rozmarýn, tymián, petrželovou nať vždy, tu máme rádi.
Ještě jsem časem vypozoroval, že není dobré nechat chladit králíka s vnitřnostmi. Je lepší játra ledvinky vyjmout a ty skutečně do vody namočit. Králičí maso pak od nich nenatáhne ten smrad, který je pro vnitřnosti typický.
Jinak já králíka nechávám tak hodinu až dvě ve studené vodě a pak ho ještě omyji.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.88.34
beru 15 ks
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.125.64
Hlava a hrudník je na polívku nejlepší.A mimo jiné-dříve neexistovalo prodat králíka bez hlavy.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.70.204
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Hlava a hrudník je na polívku nejlepší.A mimo jiné-dříve neexistovalo prodat králíka bez hlavy.
I dnes se musí podle veterinárního zákona prodávat králík s neoddělenou hlavou.apic.cz/5015-jak-na-faremni-prodej-ze-dvora.html
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.73.10
Sorry, že jsem anonym, ale vaše reakce byla pro mě - laika- nejpochopitelnější. Jsem brňák a tak reaguju.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.112.10
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
I dnes se musí podle veterinárního zákona prodávat králík s neoddělenou hlavou.apic.cz/5015-jak-na-faremni-prodej-ze-dvora.html
co vím, tak většina lidí hlavu nechce... Proto chovatelé prodávají bez hlavy... to ji mají zákazníkům vnucovat?!!!
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.111.235
Zakon je zastaralý, a vyžaduje to, aby se neprodavali kočky misto kraliku. Kočky nejedla jsem, ale pišou, že bez hlavy nebo packy to nejde odlišit, tak proto ta hlava tam musi byt. No když nekdo nechce, neni problem ji odstranit.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.98.84
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tak,tak.A mozeček je delikatesa.Mám dokonce poptávky na samotné hlavy.Když to není vyloženě přání kupujícího,měla by tam hlava zůstat.A na stažení nic není,prostě pokračujete dál dolů a pomalu odřezávat od uší,přerušit pysky a pořád táhnout kůži dolů až k nozdrám.Jako by jste svlíkal podkolenku na ruby.
Asi jste myslel přerušit uši nikoliv pysky?!? Mozeček - delikatesa, ale cholesterolová bomba.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.117.5
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Koukám, že mám stále co učit. Proto mě také chov zvířat tak baví.
Já když králíka stahnu, tak má na sobě plno chlupů. Je to tím, že já v tom ještě nemám takový grif. Učil jsem se stahovat podle různých návodů a rad zde. Od zabití po konečné odříznutí zadních pacek z rozporky mě to trvá cca 20 - 25 minut. Snažím se to dělat pořádně, abych neponičil maso.
Pokud jde o ty hlavy, zkusím z jedné udělat vývar. Jinak je zatím vyhazuji (vozím do lesa divočákům). Uvidím, jak mi půjde hlava stahnout. Vyváříte ji i s očima?
Pokud jde o kůže, neumím je připravovat a občas (spíše pravidelně) ji někde proříznu. Nemyslím si, že by je ode mne někdo kupoval, takže končí v kotli.
S tím omýváním to zkusím, jak říkáte. Opláchnout a vychladit, nedávat do vody.
Našel jsem tady odkaz na toto video: http://www.youtube.com/watch?v=cNxo7GFEXWw
Co si myslíte o tomto způsobu zabíjení? Mě to přijde docela rychlé, bezbolestné a hlavně bez stresu (pro králíka). Především pokud bych chtěl prodat kůži a využít hlavu na polívku, tak se mi to zdá jako čistější práce. Já když králíka zabiji topůrkem za uši, tak má zhmožděný krk a zřejmě i rozbitou hlavu. Háky bych si vyrobil, to je to nejmenší. Na těch na zavěšení za nohy se brzy začne pracovat.
Petr
Jestli můžu, přidám názor k první části, ne k videu.
Za kůži vám slušný výkupce dá asi 25 i více Kč a tak je nerozumné kožky vyhazovat. Ve stavebninách si koupíte 6 - 8 mm betonářský drát, bohužel ze 6 m tyče nejde udělat 4 ks, háky by byly krátké, je lepší drát nařezat na 1,65-1,7 m. To umožní kožku dobře vyšponovat na délku.
Proříznutá kožka nijak nevadí, prý to stejně melou na nějakou drť či co. Prostě to nevadí.
Staženého králíka nikdy nemyjte a neoplachujte, co vás to lidi napadá? Vykoupe snad někdo vykuchané prase ve studené vodě? A nebo býka? Umytím se odstartují rozkladné procesy v mase. Najděte si to na netu, čerstvě poražené maso se nikdy nemyje. To je jeden důvod. Druhý a důležitější důvod je, že maso musí vystydnout, vypářit se a ne že se studenou vodou rychle zchladí a všechny pachy zůstanou v mase!!! To a ne vnitřnosti v břišní dutině vykuchaného králíka je příčinou smradlavého masa!
Kdysi existovala ČSN jak má vypadat králík po porážce. Nemám jí a neumím jí najít, podstatné si pamatuju.
Musí mít hlavu (když jí zákazník nechce, ať si jí vyhodí sám).
Tuk v dutině pod hřbetem musí zůstat tam, kde ho králík má a v něm musí zůstat "vrostlé" obě ledviny. Jakási okrově žlutá, měkká tělíska velikosti malé fazolky, těsně vedle ledvinek se musí vyříznout. Ledvinky a tuk si odstraní a využije zákazník (a nebo vyhodí) dle své úvahy.
Plíce nejsou poživatelnou vnitřností a nemají v poraženém kuse být a ani slezina, jícen a hrtan musí být odstraněn.
Srdce a játra zbavená žluči se vloží zpátky do dutiny než se králík odřízne z rozporky.
Tak nějak byla někdejší norma a já to tak dělám. Králíka položím na pečící (nebo jiný potravinářský) papír na pekáč a ten je vložený do spodku banánovky, která má všechny díry zaslepené a na to dáváme síť proti mouchám, kolem dokola staženou gumou tak, aby k tomu nemohly mouchy a dáme to do spíže, kde maso chladne nejméně 12, lépe 24 hodin před přípravou a nebo zmražením.
Proč to tak dělám? Jakmile je králík "udělaný" jinak, poznám to na talíři, smrdí to a já to nedokážu sníst.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.13.242
Ani ho neopláchnete od krve a chlupů? Přijde mi to jako zajímavý názor, ovšem já to dělám úplně opačně což neznamená že je to dobře
Ledviny vyndavám, tuk také odstraním a králíka bez hlavy opláchnu,pak chvíli nechám ve vodě(vlažné),opět propláchnu a pak ho naložím do studené vody do chladu nebo lednice klidně i přes noc....a nepřijde mi že by maso někdy smrdělo
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.209.32
Zajímavé, musím říct, že mi chlupy na králíkovy po vykuchání také zůstávají a zbavit se jich lze pouze opláchnutím. Možná je někdo opravdu profík a králíka stáhne tak, že na něm chlupy nemá, pokud ano klobouk dolů. Taky jsem viděl, že je někdo před stažením namáčí ve vodě, právě proto, aby mu na vykuchaném mase nezůstaly chlupy, ale ještě jsem nezkoušel. Já to tedy dělám vždy na sucho, dělá to někdo jinak ? Dík za názor
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.54.12
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Jestli můžu, přidám názor k první části, ne k videu.
Za kůži vám slušný výkupce dá asi 25 i více Kč a tak je nerozumné kožky vyhazovat. Ve stavebninách si koupíte 6 - 8 mm betonářský drát, bohužel ze 6 m tyče nejde udělat 4 ks, háky by byly krátké, je lepší drát nařezat na 1,65-1,7 m. To umožní kožku dobře vyšponovat na délku.
Proříznutá kožka nijak nevadí, prý to stejně melou na nějakou drť či co. Prostě to nevadí.
Staženého králíka nikdy nemyjte a neoplachujte, co vás to lidi napadá? Vykoupe snad někdo vykuchané prase ve studené vodě? A nebo býka? Umytím se odstartují rozkladné procesy v mase. Najděte si to na netu, čerstvě poražené maso se nikdy nemyje. To je jeden důvod. Druhý a důležitější důvod je, že maso musí vystydnout, vypářit se a ne že se studenou vodou rychle zchladí a všechny pachy zůstanou v mase!!! To a ne vnitřnosti v břišní dutině vykuchaného králíka je příčinou smradlavého masa!
Kdysi existovala ČSN jak má vypadat králík po porážce. Nemám jí a neumím jí najít, podstatné si pamatuju.
Musí mít hlavu (když jí zákazník nechce, ať si jí vyhodí sám).
Tuk v dutině pod hřbetem musí zůstat tam, kde ho králík má a v něm musí zůstat "vrostlé" obě ledviny. Jakási okrově žlutá, měkká tělíska velikosti malé fazolky, těsně vedle ledvinek se musí vyříznout. Ledvinky a tuk si odstraní a využije zákazník (a nebo vyhodí) dle své úvahy.
Plíce nejsou poživatelnou vnitřností a nemají v poraženém kuse být a ani slezina, jícen a hrtan musí být odstraněn.
Srdce a játra zbavená žluči se vloží zpátky do dutiny než se králík odřízne z rozporky.
Tak nějak byla někdejší norma a já to tak dělám. Králíka položím na pečící (nebo jiný potravinářský) papír na pekáč a ten je vložený do spodku banánovky, která má všechny díry zaslepené a na to dáváme síť proti mouchám, kolem dokola staženou gumou tak, aby k tomu nemohly mouchy a dáme to do spíže, kde maso chladne nejméně 12, lépe 24 hodin před přípravou a nebo zmražením.
Proč to tak dělám? Jakmile je králík "udělaný" jinak, poznám to na talíři, smrdí to a já to nedokážu sníst.
Bohužel na internet může psát každý co chce.
Kdyby poškození kožky nevadilo, tak nevím proč za doby organizováného výkupu (Kara) bylo v Chovateli často vysvětlováno možné poškození v souvislosti s jakostí a cenou. I dnes výkupčí vyžadují nepoškozené kožky, navíc ořezané a zbavené pírka. (Kdyby je mleli proč by je chtěli ořezané?)
Zápach králíčího masa je nejčastěji způsobeno špatným vykrvením a potřísněním močí.
U nedostatečného vykrveného králíka pronikají bakteriální zárodky ze zažívací roury přes vrátniční žílu do jater a dále zadní dutou žílou až do srdce, které je pak ještě v průběhu taktového vykrvování vytlačí do krevního oběhu a tak se dostávají až do malých kapilár. Zde pak nastává jejich působením rychlý rozklad zbývající krve a proces kažení masa rychle přestupuje na svalstvo.
Po stažení králíka nastupuje vykolení. Po rozříznutí dutiny břišní nejprve oddlěujeme žaludek a střeva, teprve pak se oddělují játra a ledviny. Po vykolení je třeba upravit maso (trup). Řádně se opláchne a tím se zbaví chlupů a případne krve.
Toť výborná publikace od Prof. MVDr. J. Konrád, DrSc.
Někdy je lepší použít selský rozum, jak s masem naložím.
Ing. Panda
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.117.5
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Zajímavé, musím říct, že mi chlupy na králíkovy po vykuchání také zůstávají a zbavit se jich lze pouze opláchnutím. Možná je někdo opravdu profík a králíka stáhne tak, že na něm chlupy nemá, pokud ano klobouk dolů. Taky jsem viděl, že je někdo před stažením namáčí ve vodě, právě proto, aby mu na vykuchaném mase nezůstaly chlupy, ale ještě jsem nezkoušel. Já to tedy dělám vždy na sucho, dělá to někdo jinak ? Dík za názor
Zadní nohy jsou trochu od chlupů, někdy i trošku krve. To se umyje až před kuchyňskou úpravou. Žádné maso (snad vyjma ryb) se NIKDY nemyje hned při porážce, nýbrž až před kuchyňským zpracováním. Stačí se zeptat každého řezníka či profesionálního kuchaře. Tečka, přes to nejde vlak, jak se říká!
Někdo výš píše, jak maso vyluhovává mnoho hodin ve vodě. No to je už úplný nesmysl, prostě žádné maso a tedy ani králičí se nedává vyluhovat, proboha proč?
Bohužel neumím stáhnout a vykuchat králíka rychleji, než za asi 25-30 minut. Vyhraju si s tím, ale úplně "čisté" to není, myje se to až před úpravou. Co ale při porážce musím mít při ruce je lavor s vodou a utěrák a několikrát si při práci myju ruce. Určitě nesmí být chlup v dutině či na játrech atd. a taky není dobré sahat na staženého králíka zakrvácenou rukou, to je pak ohavné a často se to už z masa neumyje. roto mi to trvá tak dlouho. Na kšeft bych to dělat rozhodně nemohl.
První co odstraním, když je kůže stažená jen napůl - ze samce varlata a u každého králíka hned potom velmi opatrně močový měchýř, právě proto, aby nedošlo k potřísnění masa močí. To je asi úplně nejdůležitější.
Takže, králíka držím v levé ruce za zadní hlavou dolů a připravenou vzduchovkou střelím pravou rukou mezi uši do zátylku. Ihned je omráčený (možná mrtvý), ale jde mu srdíčko. Rychle ho pověsím a píchnu "pod bradu", pod jeho čelist. Při tom píchnutí se snažím přeřezat obě krkavice a většinou z králíka v rytmu pulzů "letí" jasně červená krev. Bohužel ne vždy se podaří králíka vykrvit úplně, často místy zůstávají žilky s krví a neumím přijít na to, kde je chyba. Myslím že v tom, jak vletí diabolka do hlavy králíka a jestli ho zabije ihned a zastaví se srdce, pak vytéká krev jen vahou, pak je tmavě červená. A nebo nevím.
Králíka jsem od dětství nejedl, "smrděl" mi. Rodiče se přátelili s pánem, vášnivým chovatelem králíků a ten mi už v dětství vysvětlil výše popsané zásady s neumytím králíka a necháním vystydnout a "vysmrdět". Pak jsem to jíst mohl, ale nadšený jsem nebyl. Nakonec jsem s králíky přestal, odstěhoval jsem se do města.
Nyní jsem obnovil chov a kydám jednou týdně, krmím hlavně granule, přidávám seno a ječmen a v kotcích není nic než suché bobky, žádná vysoká vrstva hnoje a díky tomu si nyní na králíkovi vysloveně pochutnám. Není to ničím jiným než jen tou vrstvou hnoje. Dřív jsem kydal po dvou až třech týdnech (někdy i později) a králičí maso nebylo valné chuti.
Jo a taky to dělá krmení zeleným. To má králík horší maso. Nevím zda tím zeleným krmením je jinačí maso a nebo je to tím, že se vytvoří vrstva hnoje prosáklého močkou, po trávě králíci mnohem víc močí. Prostě trávou nekrmím, tedy jestli chci jíst králíka s chutí.
Každý ať si dělá co chce. Poctivě jsem dal co vím a jak to dělám já a nikomu nic nenutím. Moje rodina i přátelé už od nikoho jiného králíka nechtějí a vědí proč.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.54.12
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Zadní nohy jsou trochu od chlupů, někdy i trošku krve. To se umyje až před kuchyňskou úpravou. Žádné maso (snad vyjma ryb) se NIKDY nemyje hned při porážce, nýbrž až před kuchyňským zpracováním. Stačí se zeptat každého řezníka či profesionálního kuchaře. Tečka, přes to nejde vlak, jak se říká!
Někdo výš píše, jak maso vyluhovává mnoho hodin ve vodě. No to je už úplný nesmysl, prostě žádné maso a tedy ani králičí se nedává vyluhovat, proboha proč?
Bohužel neumím stáhnout a vykuchat králíka rychleji, než za asi 25-30 minut. Vyhraju si s tím, ale úplně "čisté" to není, myje se to až před úpravou. Co ale při porážce musím mít při ruce je lavor s vodou a utěrák a několikrát si při práci myju ruce. Určitě nesmí být chlup v dutině či na játrech atd. a taky není dobré sahat na staženého králíka zakrvácenou rukou, to je pak ohavné a často se to už z masa neumyje. roto mi to trvá tak dlouho. Na kšeft bych to dělat rozhodně nemohl.
První co odstraním, když je kůže stažená jen napůl - ze samce varlata a u každého králíka hned potom velmi opatrně močový měchýř, právě proto, aby nedošlo k potřísnění masa močí. To je asi úplně nejdůležitější.
Takže, králíka držím v levé ruce za zadní hlavou dolů a připravenou vzduchovkou střelím pravou rukou mezi uši do zátylku. Ihned je omráčený (možná mrtvý), ale jde mu srdíčko. Rychle ho pověsím a píchnu "pod bradu", pod jeho čelist. Při tom píchnutí se snažím přeřezat obě krkavice a většinou z králíka v rytmu pulzů "letí" jasně červená krev. Bohužel ne vždy se podaří králíka vykrvit úplně, často místy zůstávají žilky s krví a neumím přijít na to, kde je chyba. Myslím že v tom, jak vletí diabolka do hlavy králíka a jestli ho zabije ihned a zastaví se srdce, pak vytéká krev jen vahou, pak je tmavě červená. A nebo nevím.
Králíka jsem od dětství nejedl, "smrděl" mi. Rodiče se přátelili s pánem, vášnivým chovatelem králíků a ten mi už v dětství vysvětlil výše popsané zásady s neumytím králíka a necháním vystydnout a "vysmrdět". Pak jsem to jíst mohl, ale nadšený jsem nebyl. Nakonec jsem s králíky přestal, odstěhoval jsem se do města.
Nyní jsem obnovil chov a kydám jednou týdně, krmím hlavně granule, přidávám seno a ječmen a v kotcích není nic než suché bobky, žádná vysoká vrstva hnoje a díky tomu si nyní na králíkovi vysloveně pochutnám. Není to ničím jiným než jen tou vrstvou hnoje. Dřív jsem kydal po dvou až třech týdnech (někdy i později) a králičí maso nebylo valné chuti.
Jo a taky to dělá krmení zeleným. To má králík horší maso. Nevím zda tím zeleným krmením je jinačí maso a nebo je to tím, že se vytvoří vrstva hnoje prosáklého močkou, po trávě králíci mnohem víc močí. Prostě trávou nekrmím, tedy jestli chci jíst králíka s chutí.
Každý ať si dělá co chce. Poctivě jsem dal co vím a jak to dělám já a nikomu nic nenutím. Moje rodina i přátelé už od nikoho jiného králíka nechtějí a vědí proč.
Po otevření a vyjmutí vnitřností králíka se musí řádně vypláchnout zevně i uvnitř pitnou vodou.
Toť je úryvek z technologického postupu porážky králíka. ČSN byly od roku 1964 nicméně jak má být králík upraven a připraven ke kontrole a jak probíhá viz § 20-24 vyhlášky č. 154/1961.
Měkké bobky tzv. vánočky a posléze tvrdé bobky vznikají u každého králíka a nezáleží na krmení, ale toto je základ znalosti biologie a trávicího traktu králíka.
Co slovo to perla, ale škoda zde ztrácet čas.
Ing.Panda
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.227.107
Dobry den potrebuji 30 ks na maso stahle s jatrama. Odebirame za 100 kc za kilo. Pokud bude dobra kvalita a cena mozna dalsi spoluprace. S pozdravem Matej Cech / 776 589 188
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.98.84
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Dobry den potrebuji 30 ks na maso stahle s jatrama. Odebirame za 100 kc za kilo. Pokud bude dobra kvalita a cena mozna dalsi spoluprace. S pozdravem Matej Cech / 776 589 188
Než prodávat tak hluboko pod cenou, to raději přebytky uvařit pro psa. Někdo si zase myslí, že chovatelé jsou Charita.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.91.54
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Dobry den potrebuji 30 ks na maso stahle s jatrama. Odebirame za 100 kc za kilo. Pokud bude dobra kvalita a cena mozna dalsi spoluprace. S pozdravem Matej Cech / 776 589 188
Pane Cejch s prominutím....neupadl jste na ledu?( a neťukl se do hlavičky ).
Za ten peníz nekoupíte ani vepřové...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.33.7
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Pane Cejch s prominutím....neupadl jste na ledu?( a neťukl se do hlavičky ).
Za ten peníz nekoupíte ani vepřové...
Tohle je běžná obchodní praxe,že chce kupující koupit co nejlevněji.Obávám se pouze toho,že se najde nějakej "Eda",kterej to za ty peníze prodá.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.183.140
Bezte si to koupit od marketu a mysliom ze se budete divit co stoji kilo veverky to co sme tam videl melo 1,5 kga cena 170kc/kg
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.22.12
Prodávám 65kč/kg a nemám problém s odbytem a jsem v plusu.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.33.7
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Prodávám 65kč/kg a nemám problém s odbytem a jsem v plusu.
Tomu,že nemáte problém s odbytem bych věřil,ale tomu plusu tedy ne.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.91.54
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Prodávám 65kč/kg a nemám problém s odbytem a jsem v plusu.
Slovy skupiny Kabát " Ke koksu se nečichá, pane "
I kdyby jste to krmivo někde šlohl, by se Vám to nevyplatilo...
Ale když Vás to baví....
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.130.48
to prodáváte křečky
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.211.66
to si jich 20 ks vemu jsem od č. lípy tel.734470250 moc děkuji
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.183.140
Dobry den a smim vedet odkud jste a jaky je to plemeno co prodavate za tuhle hezkou cenu??diky
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.105.49
Dělá si z vás srandu a vy mu na to skočíte?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.72.69
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Bezte si to koupit od marketu a mysliom ze se budete divit co stoji kilo veverky to co sme tam videl melo 1,5 kga cena 170kc/kg
Vůbec není třeba reagovat na tyhle hlouposti. Vždycky se nějakej najde který bude kazit cenu. Osobně dávám nejnižší marketovou cenu co jsem viděl to je 150,- a myslím že je to stejně málo. Ale budiž. Seno vlastní a obilí za směšnou cenu se mi to celkem vyplácí. Ale pořád je tam práce a starost s nemocema které straší celoročně a končí v 99% úhynem.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.14.170
Já prodávám za 100,-Kč/kg, s hlavou, játry a ledvinkami, plíce nikdo nechce, ale příští sezónu nejdu pod 120,-.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.105.49
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Já prodávám za 100,-Kč/kg, s hlavou, játry a ledvinkami, plíce nikdo nechce, ale příští sezónu nejdu pod 120,-.
to snad ne 120,-/kg
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.216.16
já prodávám 150 kč/kg
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.112.10
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
já prodávám 150 kč/kg
já to nehrotím...
300 Kč kus... živá váha kolem 3 kg...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.98.84
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
já to nehrotím...
300 Kč kus... živá váha kolem 3 kg...
3kg živé váhy - tedy 1,8 kg při předpokládané výtěžnosti 60%.
300 Kč : 1,8 = 167 Kč/kg. Slušné!
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.144.195
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
3kg živé váhy - tedy 1,8 kg při předpokládané výtěžnosti 60%.
300 Kč : 1,8 = 167 Kč/kg. Slušné!
já tedy moc neprodávám chovám jen tolik kolik jako rodina sníme když se mi ale "ty potvory přemnoží" pod 160 za kilo nejdu samozřejmě s hlavou a droby jak určuje zákon o prodeji ze dvora.Než prodávat domácího králíka pod cenou to radši udělám šunku a klobásky a prostě vynechám jedno připouštění!
gruntovník

XXX.XXX.253.38
Jste žabaři. Podívejte se na soudruhy z NDR! 10 € / kg a zákazník vrní spokojeností.
http://www.kaninchenfleisch.net/html/grosse_und_preise.html.
zelí123654789

XXX.XXX.204.146
Já bych asi prodával za cenu nějakého bio v obhodě, ale bez DPH.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9
zelí123654789
napsal(a):
Já bych asi prodával za cenu nějakého bio v obhodě, ale bez DPH.
Reálna cena za kvalitného zdravého králika domáceho chovu je 7 € za kg, nemala by byť živá váha vyššia ako 3,10 a vek nad 100 dní.
Je jedno o aké plemeno alebo kríženca sa jedná.
Kvalitný králik pre mňa znamená
-neočkovaný
-nekŕmený s krmivom s obsahom kokcidostatík,
-neliečený na žiadnu chorobu (pridávanie octa, emanoxu alebo iného prírodného prostreidku, ako prevenciu nerátam do liečby)
-chovaný v čistom prostredí
-zabitý rýchle a bezbolestne a hlavne čistený hygienicky.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9
borax
napsal(a):
Bio králíka v řetězci...?
Tak to je scifi
U nás v SR sa cena králičieho mäsa pohybuje od 5€ - 7€(189Kčs) za kg v čistej váhe. Presne na Liptove to je 6€. Problém je v tom že zákazníkov je menej a nie je to cenou, ľudia nemajú zvyk kupovať králičie mäso, ak chcú tak chovajú. Ale chvalabohu sa už rozrastá záujem aj o kúpu, hlavne ľudia ktorý majú záujem o zdravé mäso.
oreo:D
napsal(a):
U nás v SR sa cena králičieho mäsa pohybuje od 5€ - 7€(189Kčs) za kg v čistej váhe. Presne na Liptove to je 6€. Problém je v tom že zákazníkov je menej a nie je to cenou, ľudia nemajú zvyk kupovať králičie mäso, ak chcú tak chovajú. Ale chvalabohu sa už rozrastá záujem aj o kúpu, hlavne ľudia ktorý majú záujem o zdravé mäso.
Stále bude viac a viac ľudí ktorý budú chcieť kupovať zdravé mäso.
Drobeček

XXX.XXX.208.158
To asi u vás prodávaj pšenici cca kč
chanchai Chakrii.

XXX.XXX.10.252
Toto je informovat veřejnost o muži nebo ženě, která je zdravá a 100% vážná při prodeji ledviny, by měla naléhavě kontaktovat nemocnici Dr.Collins e-mail: doctorcollins3@gmail.com |, protože máme mnoho pacientů, kteří jsou v současné době v Potřeba transplantace ledvin, hledáte příležitost prodávat svou ledvinu za peníze kvůli finančnímu rozpadu a my mu poskytneme 800 000 dolarů za ledvinu. A také máme hiv / pomoc lék, pokud potřebujete lék také jen nám pošlete nyní, EMAIL: doctorcollins3@gmail.com.. whats-app číslo +2348108439977 děkuji.
chanchai Chakrii.

XXX.XXX.10.252
Chci poděkovat úžasnému lékaři doktorovi v osobě doktora Collinsa Rafaela, který z mé rodiny a pyšný v důvěře a naléhavosti, on koupil jednu z mých ledvin pro svého pacienta s velkým množstvím peněz v dolarů, narazil jsem na jeho E-mailová adresa na internetu jako doktorcollins3@gmail.com, kterou vydal jeden Michel a Lopez, poděkoval mu a vyprávěl světu o tom, jak se jim finančně podařilo získat finanční prostředky v důsledku nákupu ledvin bez stresu, rychle jsem uplatnil e-mailem a byl jsem Vzhledem ke všem pozornostem, které doktor potřeboval za méně než týden, jsem splnil všechny požadavky a moje polovina peněz byla jako sen, když přišla na můj bankovní účet před transplantací, vyzývám vás, abyste kontaktovali Dr.Collins; Doctorcollins3@gmail.com, abych vám před několika měsíci získal finanční úžas. Slíbila jsem, že to udělám, až se nakonec promítnu.
Doctorcollins3@gmail.com
Jsem chanchai Chakrii.
Z České.
chanchai Chakrii.
napsal(a):
Toto je informovat veřejnost o muži nebo ženě, která je zdravá a 100% vážná při prodeji ledviny, by měla naléhavě kontaktovat nemocnici Dr.Collins e-mail: doctorcollins3@gmail.com |, protože máme mnoho pacientů, kteří jsou v současné době v Potřeba transplantace ledvin, hledáte příležitost prodávat svou ledvinu za peníze kvůli finančnímu rozpadu a my mu poskytneme 800 000 dolarů za ledvinu. A také máme hiv / pomoc lék, pokud potřebujete lék také jen nám pošlete nyní, EMAIL: doctorcollins3@gmail.com.. whats-app číslo +2348108439977 děkuji.
Kdyby byl zájem, mohu nabídnout ledvinky z králíka po 800000 dolarech jedna.