Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.0.2
Dobrý den, chci připravit hnízdní příležitost pro rorýse, proto by mě zajímalo, jakého tvaru a rozměrů (uvnitř) má mít. Třeba jestli jste někdo nepřestavoval dům a při tom blíže neprozkoumal místo, kde rorýs hnízdil. Zatím jsem zjistil pouze vel. vletového otvoru, r = 5 cm stačí.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.183.178
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Dobrý den, chci připravit hnízdní příležitost pro rorýse, proto by mě zajímalo, jakého tvaru a rozměrů (uvnitř) má mít. Třeba jestli jste někdo nepřestavoval dům a při tom blíže neprozkoumal místo, kde rorýs hnízdil. Zatím jsem zjistil pouze vel. vletového otvoru, r = 5 cm stačí.
Asi jde o žert, ale především by to chtělo postavit budovu výšky takového kostela, protože, když jste zjistil vel. vlet. otvoru tak taky víe, že rorýsi hnízdí na vškových budovách ovšem pokud v nějaké starší bydlíte a kolonie je ve vaší blízkosti potom vám přeji mnoho úspěchů, jako téma na odlehčenou je to jinak dobrý.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.251.139
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Asi jde o žert, ale především by to chtělo postavit budovu výšky takového kostela, protože, když jste zjistil vel. vlet. otvoru tak taky víe, že rorýsi hnízdí na vškových budovách ovšem pokud v nějaké starší bydlíte a kolonie je ve vaší blízkosti potom vám přeji mnoho úspěchů, jako téma na odlehčenou je to jinak dobrý.
Kamarádovi v Praze 9 - Kbeůích hnízdí rorýsi v menší kolonii na rodinném domě již asi osm let (začali tak dva roky po dostavění). Dům má dvě vyšší podlaží - asi 4 až 5 m ke krovu. Zde zůstaly nezakryté díry při zdi, kde nalézají (či spíše naletují) dovnitř. Nedá se k hnízdým z půdy dostat. Dům má základ asi 12 x 10 m a podél jedné 10 m stěny zaletují až čtyři páry (S mladými zde létá v červenci i dvacet ptáků). Hnízdí jen z jednoho boku, čelní a zadní stěna jsou zvedlé do typické šikmé střechy (třetí patro z okny v čele). Druhý bok je obrácený k asi 5 m vzdáleným stromům a tady nejsou. Jen dokumentuji, že už dávno nepotřebují výškové budovy, kterých není dostatek.
Jinak budky na rorýsi mají specifický tvar a umístění a nejlepší by bylo hledat návod na webu. Martin Smrček
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.0.2
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Kamarádovi v Praze 9 - Kbeůích hnízdí rorýsi v menší kolonii na rodinném domě již asi osm let (začali tak dva roky po dostavění). Dům má dvě vyšší podlaží - asi 4 až 5 m ke krovu. Zde zůstaly nezakryté díry při zdi, kde nalézají (či spíše naletují) dovnitř. Nedá se k hnízdým z půdy dostat. Dům má základ asi 12 x 10 m a podél jedné 10 m stěny zaletují až čtyři páry (S mladými zde létá v červenci i dvacet ptáků). Hnízdí jen z jednoho boku, čelní a zadní stěna jsou zvedlé do typické šikmé střechy (třetí patro z okny v čele). Druhý bok je obrácený k asi 5 m vzdáleným stromům a tady nejsou. Jen dokumentuji, že už dávno nepotřebují výškové budovy, kterých není dostatek.
Jinak budky na rorýsi mají specifický tvar a umístění a nejlepší by bylo hledat návod na webu. Martin Smrček
Děkuju, jsem původní zadavatel, našel jsem návod na budku-truhlík na birdlife.cz. Máme zaslepený větrací otvor a chtěl jsem vědět, čím ten otvor zakončit, až ho otevřu, orientovaný je na jih, žádná překážka před ním není, v nedalekém okolí hnízdí rorýsi ve stejných otvorech. Podle obrázků ze zmiňovaného webu má být vletový otvor ve stejné úrovni jako dno budky. Děkuju za podrobnou odpověď.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.8.80
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Děkuju, jsem původní zadavatel, našel jsem návod na budku-truhlík na birdlife.cz. Máme zaslepený větrací otvor a chtěl jsem vědět, čím ten otvor zakončit, až ho otevřu, orientovaný je na jih, žádná překážka před ním není, v nedalekém okolí hnízdí rorýsi ve stejných otvorech. Podle obrázků ze zmiňovaného webu má být vletový otvor ve stejné úrovni jako dno budky. Děkuju za podrobnou odpověď.
Ani já si vůbec nemyslím že se jedná o žert. Hnízdění rorýsů v úrovni střechy dvoupodlažní budovy jsem zaregistroval víckrát, i když jsem neměl možnost hnízda přímo zblízka kontrolovat, přesto se domnívám, že vzhledem k vzácnosti hnízdišť si rorýsi takový prostor příliš nárokovat nemohou. Před lety jsem v místě předchozího bydliště rovněž pozoroval nalétávající a usedající rorýse pod střechou starší dvoupodlažní provozovny. Bohužel tam žádné škvíry nebo dutiny nebyly a tak jsem v těch místech zavěsil vedle sebe čtyři dřevěné polobudky asi jako pro lejsky. Nikdy je však neobsadili, domnívám se, že pro ně byly příliš luxusní.MB.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Oživuji 13 let starý dotaz. Tazatel už je kdoví kde a jeho zájem asi taky. Loni se mně podařilo usadit pár rorýsů v budce v atypickém prostředí rodinných domků a zahrad a 9 m vysoko. Odchovali dvě mláďata. Nově je usadit není zas tak jednoduché, jak by se zdálo.Trvalo to skoro 3 roky. A ty otvory nusí být štěrbinové asi 7 krát 3,5 cm. Uvádí se i větší, ale neoporučuji. O zkušenosti a pozorování jsem už v této diskuzi žádal, uvítám další reakce.
O. Německý
je sice pravda, že si rorýsi vyberou raději místo ve větších výškách na hnízdění, ale nepohrdnou ani otvory, které jsou níž. Na konečné trolejbusu 39 v Brně můžete pozorovat hnízdění ve výšce asi 4m a v bývalé práci hnízdili v rozbité duté cihle ve výšce asi 2.5m nad zemí. Spíš mi bylo záhadou jak ji objevili, když většinou loví hmyz vysoko ve vzduchu.
Uživatel s deaktivovaným účtem

U níž položených hnízd bych měla strach o mladé. Rorýsí mládě opouští hnízdo tak že skočí a letí. Musí hned napoprvé nastoupat a nabrat výšku. Když se mu to nepodaří a přistane na zemi, už nedokáže vzlétnout. Takže rorýsí hnízdiště chystat radši výš, s volným průletem před vletovým otvorem (bez stromů).
S osídlením nových dutin to bývá na dlouho, rorýsi jsou hodně konzervativní. Někdy pomáhá přehrávat nahrávku hlasu rorýsů u dutiny v době kdy rorýsi hledají hnízdiště (duben).
U budek doporučuji užší vletový otvor (7 cm šířka, max 3 cm výška). Tak se do budky nedostanou spačci. A vlet oplechovat proti strakapoudům.
Rorýsi jsou silně fixovaní na svá původní hnízdiště a rodiště. Tam se nejraději vracejí. Ta vazba je tak silná, že u nás ve čtvrti s 3 až 4 podlažními domy i po rekonstrukci postupně překonávají i minimální nerovnost omítky těsně pod krovy narušují ji svými nálety tak dlouho, dokud se jim nepodaří tam zalézt. Dopomáhá tomu i mírné zvětrávání nejstarších fasád, které už mohou mít kol.10 let. Tak se dá říct, že už se pomalu s úspěchem opět navracejí. Jsou tu v blízkosti i rodinné domy, kde zase pod krovy s oblibou hnízdí vrabci a kde se také rádi pohybují. Takže budu sledovat a dám vědět jakou nejnižší výšku zvolili. Zatím tu ještě nejsou.