listr85
napsal(a):
Dobrý den, mám pár dotazů ohledně nakličování semen. Může se dát naklíčit zrní co dávám běžně papouškům nebo se musí koupit nějaká spešl směs pro nakličování. A co je nejvhodnější pro naklíčení pro papoušky a co pro kanáry děkuji.
Dobry vecer...netreba kupovat nic specialne... Naklicte to co davate svojim papuchom pravidelne...npr.: proso... Slencnicu... Psenicu... Jacnen..atd... Proste ake zrno mate po ruke, alebo coho mate najviac namocte a dajte klicit...
Ps: mala rada na zaver, snazte sa do budcna napisat o ake papagaje ide... Viete, ine naroky ma napr.: neofema...ine ara...alebo kakadu...
listr85
napsal(a):
Nějak mi to nechce klíčit. Dal jsem zrní do misky s vodou každý den proplachuji a nějak valně to nevypadá. Mám to tam už sedum dní.
Zrní namoč na osm hodin do vody, pak slejte přec jemný cedník, položte do misky tak aby cedník ležel na hranach misky a nedotýkal se dna misky aby mohla odkapát voda a cedník přikrejte průhlednou pokličkou aby se do toho neprášilo a zrní neosichalo, dvakrát deně propláchnout a za dva dny máte klíčky jako z alabastru, pro velké papoušky třeba můžeš klíčit pšenici, ječmen, slunečnici např. Pro kanáry proso ale i tu pšenici v pohodě to berou.
mato.zahradnik
napsal(a):
Ja som dopadol pri nakličovaní obvyklého krmiva podobne. Neklíči, len minimálne-slnečnica troošku.Myslím, že je možné, že to krmivo ožarujú, alebo zahrievajú, zrejme, aby predišli "nežiadúcim efektom". Na jarné nakličovanie si kúpim zmes priamo na to určenú.
Čím nížší klíčivost tím menší kvalita zrna, jestliže neklíčí je většinou staré, zrno na uskladnění se tepelně neopracovává.
jiricek
napsal(a):
Čím nížší klíčivost tím menší kvalita zrna, jestliže neklíčí je většinou staré, zrno na uskladnění se tepelně neopracovává.
Samozrejme ze se tepelne opracovava, pri sklizni je ruzna vlhkost a ta se sjednoti pri suseni.prece nemuzete poslat zrni z kombajnu primo do sila?pokud to nekde se susenim prezenou tak zlikviduji i klicivost a zrno je mrtve a tedy nema takovou hodnotu jako zrno co jde naklicit.
mato.zahradnik
napsal(a):
Kupujem značkové (Deli nature, a pod.), resp. Odkupujem od "kolegu chovateľa", ktorý ho kupuje na burzách. Samozrejme aj ja si myslím, že tá "neklíčivosť" nie je zrovna známkou kvality.
Pre môj jediný párik však nemá zmysel kupovať 25 kg balenie.Berú to inak normálne.
Ale samozdřejmě je neklíčivost je známka kvality, neklíčí jenom zrna tak zvaně mrtvá která májí jen minimální výživovou hodnotu, jestli že zrno dobře uskladněné a bez plísní tak klíčí krasně.
peparazak
napsal(a):
Samozrejme ze se tepelne opracovava, pri sklizni je ruzna vlhkost a ta se sjednoti pri suseni.prece nemuzete poslat zrni z kombajnu primo do sila?pokud to nekde se susenim prezenou tak zlikviduji i klicivost a zrno je mrtve a tedy nema takovou hodnotu jako zrno co jde naklicit.
Jasně že se zrno suší teplým vzduchem o tom žádná, ale to je proto aby zrno v silech neplesnivělo ale ne kvuli konzervaci zrna.
peparazak
napsal(a):
Trosku si odporujete , takze jeste jednou, zrni se konzervuje susenim aby v silech neplesnivelo.ok?
Ne vy mě nechápete, zrní se suší když jeho vlkost přesahuje 20% vlkosti, jestliže je suché léto tak se ani sušit nemusí to záleží na okolnostech dřív žádné sušky nebyly a zrní se nechávalo dosušit volně rozprostřené ve vrstvách a přehazovalo se i dnes to někteří malí soukromníci to tak dělají, sám sem letos bral pšenici takhle sušenou ale není to konzervace zrna jako taková. Ta se provádí třeba zaplynováním atd.Teplem se zrno nekonzervuje protože teplo zrno ničí, toť múj pohled na věc.
Ještě jednu věc k tomuto, když dnes koupím jakoukoli směs ne bo i jednodruhové zrno, ihned po příjezdu kapku namočím a následně nechám naklíčit, jestliže naklíčí mín než 70% do dvou dnů tak zrno reklamuji většinou se z prodejcem domluvíme a když ne tak příště koupím jinde, Ale je pravda že jsem si vybral za ty léta směs u které se to nestává.Nejsem tak bohatý abych mohl vyhozovat prachy za "mrtvé" zrno.